Inulin nie je probiotikum, ale prebiotikum, vlaknina - potrava pre prospesne bakterie.
Zdravie, ľudské telo, choroby
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zdravie, ľudské telo, choroby
Inulin nema nic spolocne s inzulinom, iba o jedno pismenko menej v nazve 
Inulin nie je probiotikum, ale prebiotikum, vlaknina - potrava pre prospesne bakterie.
Placebo funguje, aj keď pacient vie, že sú to len cukrové tablety. Už asi chápeme homeopatiká
Pri tomto mi napadlo, ako moze placebo fungovat minimalne, ak pacient nevie, ze uziva placebo, prakticky to podporuje teoriu, ze zijeme v simulacii, moze to byt iba chyba alebo nedokonalost simulacie, alebo aj umyselna vlastnost.
Lenze to, ze placebo funguje, aj ked o tom pacient vie, to uz nedokazem pochopit
Autoeditácia príspevku po 59 min 21 sek:
Dalsi clanok, aj ked plateny, nenasiel som neplatenu verziu...
Revolúcia v boji s alkoholizmom? Populárny liek Ozempic na chudnutie a cukrovku tlmí chuť opiť sa – správy
Pri tomto mi napadlo, ako moze placebo fungovat minimalne, ak pacient nevie, ze uziva placebo, prakticky to podporuje teoriu, ze zijeme v simulacii, moze to byt iba chyba alebo nedokonalost simulacie, alebo aj umyselna vlastnost.
Lenze to, ze placebo funguje, aj ked o tom pacient vie, to uz nedokazem pochopit
Autoeditácia príspevku po 59 min 21 sek:
Dalsi clanok, aj ked plateny, nenasiel som neplatenu verziu...
Revolúcia v boji s alkoholizmom? Populárny liek Ozempic na chudnutie a cukrovku tlmí chuť opiť sa – správy
Chewing wood may boost memory and brain antioxidants, study finds
(ide tam o tuhosť, nie o chuť, či obsah dreva)
https://www.psypost.org/chewing-wood-ma ... udy-finds/
(ide tam o tuhosť, nie o chuť, či obsah dreva)
https://www.psypost.org/chewing-wood-ma ... udy-finds/
Scientists discover new part of the immune system. The proteasome - a cell structure that recycles proteins - has a secret mode that can spew out an arsenal of bacteria-killing chemicals. Identifying these proteasome-derived defence peptides could provide an untapped source of natural antibiotics.
https://www.bbc.com/news/articles/cpv4jww3r4eo
Najviac ma na tom fascinuje, ze je to v kazdej bunke nasho tela a netusili sme o tom.
https://www.bbc.com/news/articles/cpv4jww3r4eo
Najviac ma na tom fascinuje, ze je to v kazdej bunke nasho tela a netusili sme o tom.
Dalsi signal, ze zijeme v simulacii? Ked to dokazeme aktivovat, nikto to nebude povazovat za zvlastne, lebo predsa to tu bolo vzdy.
To mi pripomina, ze pri drzani postu moze tiez telo aktivovat nejaky rezim, ktory dokaze nieco liecit, narychlo mi AI vyhodila toto:
Zvýšené riziko rakoviny o 12 %: Táto potravina ti môže zničiť život
Rozsiahla štúdia odhalila, že konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent
To mi pripomina, ze pri drzani postu moze tiez telo aktivovat nejaky rezim, ktory dokaze nieco liecit, narychlo mi AI vyhodila toto:
Teraz nieco nove:Autofágia:
- Bunková očista: Pôst spúšťa proces nazývaný autofágia, čo je bunkový mechanizmus, pri ktorom telo rozkladá a recykluje poškodené bunky a bielkoviny. Tento proces pomáha odstraňovať toxíny a podporuje bunkovú obnovu, čo môže prispieť k celkovému zdraviu.
- Ochrana pred chorobami: Autofágia je spojená s ochranou pred rôznymi chorobami, vrátane neurodegeneratívnych ochorení a rakoviny.
Zvýšené riziko rakoviny o 12 %: Táto potravina ti môže zničiť život
Rozsiahla štúdia odhalila, že konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent
-
starysomar
Hardcore addict
Olej by sa mi blbo natieral na chlieb 
Dreamer
áno, to je známe tisicročia, že krátkodobý pôst či dokonca hladovka podporuju regeneračné procesy v organizme. Mnoho nadpriemerne dlhovekých ludi napr jedávalo iba raz či dvakrát denne, aby tak nezaťažoali vnutorne ogany.
Autoeditácia príspevku po 2 min 15 sek:
Maslo skutočne nie je moc dobré na kardiovaskularny system. Jedno obdobie som jedaval velke davky masla, na chleba som si daval fakt ze velmi hrubu vrstvu, konzumoval vela šlahačky a pod. A po nejakej dobe sma začalo pichať pri srdci,zhorsili sa markery suvisiace s cholesterolom, zadychaval som sa a celkovo som citil že to nie je v poriadku. Potom som maslo uplne vyradil z jedalnička /mlieko pijem nadalej ale uprednostnujem polotučné/ a snažím sa konzumovať hlavne olivovy olej extra panenský. A zmena k lepsiemu bola velká.
áno, to je známe tisicročia, že krátkodobý pôst či dokonca hladovka podporuju regeneračné procesy v organizme. Mnoho nadpriemerne dlhovekých ludi napr jedávalo iba raz či dvakrát denne, aby tak nezaťažoali vnutorne ogany.
Autoeditácia príspevku po 2 min 15 sek:
dá sa to robiť napr tak, že chlieb/pečivo si človek namáča do myštičky po troške do kvalitneho napr olivoveho oleja. Zo začiatku sa mi to tiež zdalo trochu divné, ale teraz mi to chutí viacej ako chleba s maslom.
Maslo skutočne nie je moc dobré na kardiovaskularny system. Jedno obdobie som jedaval velke davky masla, na chleba som si daval fakt ze velmi hrubu vrstvu, konzumoval vela šlahačky a pod. A po nejakej dobe sma začalo pichať pri srdci,zhorsili sa markery suvisiace s cholesterolom, zadychaval som sa a celkovo som citil že to nie je v poriadku. Potom som maslo uplne vyradil z jedalnička /mlieko pijem nadalej ale uprednostnujem polotučné/ a snažím sa konzumovať hlavne olivovy olej extra panenský. A zmena k lepsiemu bola velká.
-
starysomar
Hardcore addict
Super. Ja som jeden čas veľmi frčal na mede - vyviedla ma z toho kandidóza... Olivový olej skúsim.
Ja si vzdy, ked jem viac masla aelbo ziv. tokov, alebo viac vajec, dam k tomu aj tobolku Omega 3
Co rastlinne masla? Tiez su z olejov. Napr. toto obsahuje aj olivovy olej, aj ked iba 5%:
Rama Tuková nátierka 79% 200 g - Tesco Groceries
Rastlinne masla su urcite menej skodlive nez klasicke masla. Ale kedze je tam relativne vela konzervantov tak to spada pod stredne spracovanu potravinu (tie lacnejsie mozno aj pod ultra spracovane potraviny)
Kazdopadne kedze su tam zdrave Omega 3 a 6 mastne kyseliny tak to ma aj pozitiva. Mne nemoze v chladnicke chybat Flora. Od dectva som tam nauceny.
Kazdopadne kedze su tam zdrave Omega 3 a 6 mastne kyseliny tak to ma aj pozitiva. Mne nemoze v chladnicke chybat Flora. Od dectva som tam nauceny.
iba 5% olivoveho oleja je bezcenné množstvo. Zvyšok je repkovy slnečnicový a kokosový. Nehovoriac o tom, že je velký kvalitatívny rozdiel medzi uplne najlacnejsim rafinovaným olivovym olejom a extra panenským.Dreamer napísal: 10 mar 2025, 15:39 Co rastlinne masla? Tiez su z olejov. Napr. toto obsahuje aj olivovy olej, aj ked iba 5%:
Určite že je to zdravšie ako maslo, ale nie o moc. Ono ale samozrejme vždy zavisi od toho či človek je ešte zdravý, alebo už nejako kardiovaskularne problemy ma. Ak už má nejaký náznak, tak ani tento vyrobok prenho vo väčšom mnozstve nie je vhodný.
wladas
práveže konzervanty podla toho popisu v tom nie su. Je tam aróma a slnečnicový lecitín ale to nie su nejako zásadne problematické zložky. Horšie je ako vyššie bolo spomenute, ze to obsahuje hlavne repkovy slnečnicový olej a kokosový tuk. To nie je zdaleka ideálne.
-
starysomar
Hardcore addict
V čom je problematický kokosový tuk?
-
harrison314
Hardcore addict
Hlavny jeho problem je s ekologiou.
EDIT: Sory pomylil som si to s palmovym tukom. Takze ignorovat.
kokosový tuk obsahuje vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín. Pokiaľ by išlo o extra panenský kokosový tuk, tak by to nebol až taký problém, pretože ten obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Lenže v tomto produkte celkom určite je použitý lacný rafinovaný kokosový tuk ktorý tieto zdravé látky už neobsahuje.
Ale ako vždy, jed robí množstvo. Takže pokial je niekto viac-menej zdravý, tak mu umiernená konzumácia takýchto tukov neuškodí. Len by mal vedieť, že nie je to až tak zdravé, ako sa tvári reklama.
/a samozrejme je tu aj ekologický rozmer, ako už naznačil harrison314/
-
starysomar
Hardcore addict
Ďakujem.
Slizká cesta k dlouhověkosti a duševní svěžesti. Muciny vracejí ztracenou paměť – VTM.cz
Muciny a paměť:
Vědci zjistili, že muciny, což jsou slizké látky, hrají klíčovou roli v obnově a zlepšení paměti.
Experimenty na myších ukázaly, že podávání mucinů vedlo k výraznému zlepšení kognitivních funkcí a obnovení ztracené paměti.
Jak to funguje:
Muciny ovlivňují signalizaci v mozku a podporují tvorbu nových neuronových spojení.
Tímto způsobem přispívají k lepší komunikaci mezi nervovými buňkami a zlepšují schopnost mozku uchovávat a vybavovat si informace.
Budoucí využití:
Výzkum mucinů má velký potenciál pro léčbu neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Také se zkoumá možnost využití mucinů jako "mozkového dopingu" pro zlepšení kognitivních funkcí u zdravých jedinců.
Důležité:
Zatím jsou výsledky založeny na výzkumu na myších. Je potřeba dalšího výzkumu, aby se potvrdily účinky u lidí.
Nicméně, výsledky jsou velmi slibné a otevírají nové možnosti v oblasti neurologie.
-
starysomar
Hardcore addict
"Zatím jsou výsledky založeny na výzkumu na myších." - Vetrím problém.
Aký problém v tom vidíš ?starysomar napísal: 16 mar 2025, 18:57 "Zatím jsou výsledky založeny na výzkumu na myších." - Vetrím problém.
-
harrison314
Hardcore addict
Ze, mysi nie su ludia.