Zdravie, ľudské telo, choroby

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Zdravie, ľudské telo, choroby

Príspevok od používateľa Frikso »

Keďže takáto téma na fóre ešte nie je, bol po nej viackrát ohlas a mnoho tém (nechápem logiku) ohľadom zdravia a hlavne chorôb bolo smerovaných do sekcie erotika a vzťahy, tak zakladám túto univerzálnu tému, kam prosím smerujte všetky ohlasy, otázky a problémy tíkajúce sa zdravia sem. :) Ďakujem.
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

tak ja to tu otvorim: ma niekto skusenost/vie nieco blizsie o liecbe arachnofobie alebo fobii vseobecne???
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

zuzkazuzka napísal:tak ja to tu otvorim: ma niekto skusenost/vie nieco blizsie o liecbe arachnofobie alebo fobii vseobecne???
Štandardná terapia arachnofóbie je formou umocňovania kontaktu s pavúkmi a množstvom morálnej podpory. Znecitlivenie vnímania pavúka ako nebezpečenstva musí prebie¬hať postupne. Môžeme začať s obyčajnými obrázkami pavúkov, alebo brožúrkami na to určenými (pozri sprievodnú dokumentáciu), kde môžeme pozorovať rôzne krásy a zaujímavosti ich existen¬cie a uvedomiť pacienta o skutočno¬stiach zo života pavúkov. Vo finálnej fáze sa nám môže podariť pacientov priamy kontakt s pavúkom. Najnovšie medicínske postupy pri liečbe Arachno¬fóbie využívajú pomoc virtuálnej reality. Tento umelý svet dokáže dopĺňať, alebo nahrádzať objekty a situácie, ktoré môžu spôsobiť chorobné stavy strachu (fóbie)
zdroj: http://www.pavuky.sk/arachnofobia.doc
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

zuzkazuzka napísal:tak ja to tu otvorim: ma niekto skusenost/vie nieco blizsie o liecbe arachnofobie alebo fobii vseobecne???
Ty máš fóbiu z pavúkov?
Lebo ja mám silnú fóbiu z hadov. Do lesa nesmiem ísť sám, a aj napriek tomu že mám 22 rokov, na miestach, kde hady žijú by ma mal sprevádzať dospelý človek :?
A dôvod? :) Keď ma had prekvapí, strácam orientáciu v priestore a podlieham panike, a môžem si ublížiť. Nič ma nikdy nerozhádže, ale hady :? Popritom sa na nich rád dívam v telke.
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

eritrocit napísal:Ty máš fóbiu z pavúkov?
Lebo ja mám silnú fóbiu z hadov. Do lesa nesmiem ísť sám, a aj napriek tomu že mám 22 rokov, na miestach, kde hady žijú by ma mal sprevádzať dospelý človek :?
A dôvod? :) Keď ma had prekvapí, strácam orientáciu v priestore a podlieham panike, a môžem si ublížiť. Nič ma nikdy nerozhádže, ale hady :? Popritom sa na nich rád dívam v telke.
ja milujem hadov... :smt049 a chcel by som mať Veľhada Královského. je to môj malý sník... :oops:
Lord_3D
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Lord_3D »

ja mam fymozu a musim ku doktorovi, kua :(
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

fobie nie su sranda ludia.... seriozne, kto ju nema, tak naozaj nevie, co to obnasa. chcem sa jej raz a navzdy zbavit, lebo je to az take zle, ze nedokazem kliknut ani na ten link, co mi tu niekto poslal..... proste mam problem co len si o tych hnusnych osemnohych nieco precitat, nie to sa este pozerat na nejake obrazky....
su nejake specializovane centra na liecbu fobii??
kvint3
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kvint3 »

Lord_3D napísal:ja mam fymozu a musim ku doktorovi, kua :(
bez bez...radsej skorej nez neskor ;)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

zuzkazuzka napísal:fobie nie su sranda ludia.... seriozne, kto ju nema, tak naozaj nevie, co to obnasa. chcem sa jej raz a navzdy zbavit, lebo je to az take zle, ze nedokazem kliknut ani na ten link, co mi tu niekto poslal..... proste mam problem co len si o tych hnusnych osemnohych nieco precitat, nie to sa este pozerat na nejake obrazky....
su nejake specializovane centra na liecbu fobii??
verim ti :) sranda to neni podla mna ak sa bojis pavukov tak sa maximalne snaz s nimi nedostat do kontaktu lebo sa zblaznis, konkretne ja sa pavukov nebojim ale maju premna odpudivy vzhlad...

len pre zajimavost: v USA sa vsadili traja manici a jeden z nich mal strach z malych uzavretych priestorov a stavili sa ze ked vide vytahom hore od suterenu az po 100te poschodie tak mu daju 1000 dolarov, on to aj vyskusal ale nevydrzal to a ked vytah prisiel na 100te poschodie tak clovek bol uz mrtvy...uplne sa zblaznil...
Lord_3D
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Lord_3D »

kvint3 napísal:bez bez...radsej skorej nez neskor ;)
jj, uz sa na to chystám... :(
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Sheep napísal:verim ti :) sranda to neni podla mna ak sa bojis pavukov tak sa maximalne snaz s nimi nedostat do kontaktu lebo sa zblaznis, konkretne ja sa pavukov nebojim ale maju premna odpudivy vzhlad...
no len ono to nie je az take jednoduche vzdy.... ale je pravda, ze to dost zavisi aj od situacie a momentalneho naladenia. raz som bola nutena existovat v ich blizkosti a hojnom mnozstve 4 mesiace a mala som tam len zopar zachvatov. vacsina pobytu bola v pohode. ale potom sa to znovu vratilo.... hladam teda odbornu pomoc, takze ak by ste fakt mali niekto nejaky kontakt alebo skusenost, tak sa podelte!
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja sa akože ničoho nebojím, strach nemávam prakticky z ničoho, až na jednu čudnú fóbiu :
fóbiu z niektorých častí ľudského tela. Prišiel som na to na prírodopise, keď sa preberali kosti (prvý raz v 3. triede na ZŠ), potom v 7. a v 9. keď sa preberali obličky. Neviem ako je to možné, normálne si o tom môžem čítať, vnímať informácie, ale akonáhle o tom niekto začne rozprávať a ukazovať obrázky, príde mi strašne zle, začne sa mi točiť hlava, strašne teplo mi je a niektorí hovorili aj že som zelený. A to len pri kostiach a obličkách.
Neviem jak je to možné, dokáže mi niekto vysvetliť, čo mi to je ? :(
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

V škole máme takého spolužiaka, čo má panický strach z pavúkov. Raz po okne liezol taký malinkatý pavúčik, tak som sa s ním začal hrať, neskor som ho dal spolužiakovi, ktorý ho na toho bojaceho sa hodil (ktorý nas mimochodom celý čas pozorne sledoval, že čo s pavúkom spravíme). Ako ho naňho hodil, spolužiak dostal záchvat paniky, začal okolo seba divo metať rukami :lol: nuž pavúk niekam padol a bežal sa zrejme schovať.
-Keď sa ten spolužiak konečne ukludnil, ukázal som prstom na takú špinu na zemi pri jeho stoličke, on sa ani nepozrel, čo to je a mrte začal na to dupať :hehe: akoby chcel vlašský orech rozlúsknuť.. :) Nuž aj takúto paniku vie jeden nevinný pavúčik sposobiť..
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

zuzkazuzka napísal:...
Liečba fóbie napr. z pavúkov je taká.
Pohodlne ťa posadia. V ordinácii je príjemná atmosféra, a ukážu ti živého pavúka. Najprv zdiaľky a pri neustálom povzbudzovaní lekárom ti pavúka postupne donesú až k tebe. Liečba je založená na psychickej podpore lekára. Dokážu ťa od fóbie odbremeniť až do takej miery, že sa pavúka nebudeš mať strach dotknúť.
To isté je aj s hadmi. Ja mám fóbiu z hadov. Ak stretnem hada v prírode, je to so mnou mnoho krát zlé. Ak hada vidím z diaľky, nevadí mi. Vyhnem sa mu. A zdiaľky si ho aj poobzerám. Ale ak ma had prekvapí, podlieham panike a strácam orientáciu. Už som aj na chvíľku odpadol. To bolo najhoršie. Stalo sa mi to len raz, ale znova sa to môže zopakovať.
Ešte v auguste som šiel na Ružín autom. Šoféroval som, už neviem kvôli čomu som šiel pomaličky, a zrazu som pred sebou zbadal hada. Inštinktívne som zdvihol nohy z pedálov :lol: Kamarátka keď to zbadala, začala sa rehotať.
//Hadík to prežil :) Prešiel som ho tak, že bol akurát medzi kolesami, takže sa mu nič nestalo. Boli sme sa naň pozrieť :) Ale ja len zdiaľky :oops:
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matus121 »

hmmm, ja mam cistu alebo nieco take, ale pravdepodobne je to cista a nasli mi to tusim v celustnej dutine a dost to ovplyvnuje moje zdravie(mam velmi casto zapal nosovej dutiny a aj teraz mam silnu nadchu :( ) Mal to uz niekto?
Dipset
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Dipset »

ja mám helikobaktera .2 krát mu zapríčinil bolesti brucha koli čomu som musel ist do nemocnice.JE to nejaký virus v žaludku ktorý vyvoláva zápaly.Dá sa to vyšetriť z krvy a ak sa vám potvrdí musite si ho ist dateste potvrdit na gastro=hadica do žaludka-míte hu tam nie viac ako 5 minút.Vraveli mi že aj drbáky mám koli tomu tak neviem este som nezačal liecit.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Re: Zdravie, ľudské telo, choroby

Príspevok od používateľa Fglx »

Tema podla mojho gusta :)

Zaujimavost dna:)
Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? Vola sa mtDNA a maju ju nase Mitochondrie. Tie sa podla vsetkeho vyvinuli z bakterii, ktore si „ochocili" predchodcovia nasich buniek, aby im vyrabali energiu. resp. nejak tam vznikla symbioza. :) (velmi zjednodusene)
Zaujimave je tiez, ze mtDNA sa dedi len po matke a takmer sa nemeni.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

cudzia v zmysle ineho organizmu

narodnosti ci rasy s tym nemaju nic spolocne
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 11 okt 2024, 14:24 Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
:lol: :lol: :lol: To co spomina Fglx sa odohralo, ked na Zemi nebol mohobukovy zivot.

V sucanosti niektore bakterie si dokazu vymienat casti DNA, tym ze si podaju "ruky" (tak sa richlejsie siri antibioticka rezistencia).

A mi mame cudziu DNA aj v inom zmysle, v nasom genome mame plno stop po posobeni retrovirusov, tie by mali ist pouzit ako znacky vdaka, ktorym sa daju vystopovat nase evolucne linie.
Napísať odpoveď