Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa ephramko »

ale no tak, ved ked sa ti zda psycholog neprofesionalny a zaujaty, co ti brani najst si ineho ???

a tiez nesuhlasim s tym, ze ked bol niekto beztrestny v dobe ziskania zbrojneho preukazu...tak bude po psychickej stranke v poriadku po cely zivot alebo ze bude zit slusnym zivotom, tak ako ked sa snazil o ziskanie ZP...su ludia, ktori sa cielene snazia vyzerat "lepsie" aby mohli ziskat ZP, alebo maju znamosti...a tak isto ti nikto negarantuje, ze neskor neochories, ci uz psychicky alebo fyzicky... (prave harman je toho prikladom)

suhlasim ale s tym, ze je absolutne zbytocne aby drzitelia ZP chodili na vysetrenie k psychologovi kazdych 5 alebo 10 rokov...take vysetrenie nic nepreukaze...psycholog nevie svojim rontgenovym pohladom za jedno 50minutove sedenie urcit psychologicky profil...to chce ovela ovela viac casu a stretnuti...
zmysel by to malo keby napriklad drzitel ZP musel chodit kazdy rok...dajme tomu jeden mesiac v roku...na 10sedeni po 1hodine...

a to ze je to cenovo nakladne? no a co?? zbrane, polovnictvo a podobne...to tiez nie je lacna zabavka...tie lepsie pusky dnes kludne stoja ako nove auto nizsej triedy...tak preco by si takyto vasnivy drzitel zbrani nemohol dovolit dat nejaku sumu aj na vysetrenia ?

a tiez nesuhlasim s tym, ze psychologia chcu na tom zarobit a podobne koniny...a to z jednoducheho dovodu, taketo komplikovane vysoko specializovane vysetrenia nemoze robit clovek, absolvent psychologie...na to, aby nieco take mohol robit, musi absolvovat specialne vycviky a kurzy v jednotlivych terapeutickych a diagnostickych metodach (naklady na tie vycviky sa pohybuju v tisickach eur) a potom musi mat aj prax v tych metodach...takychto kvalifikovanych psychologov je u nas velmi malo...

psychiater a psycholog sa v tomto v nicom neodlisuju, pretoze aby to mohli robit, musia absolvovat tie iste vycviky...psychiater sa u nas specializuje skor na tie zavazne ochorenia, ktore znemoznuju cloveku fungovanie v zivote a vacsinou len predpisuju silne lieky, aby tlmili priznaky danych ochoreni...

osobne nechapem, preco z daneho zakona vypadli polovnici...otec je polovnik a tie prihody o strasnej nezodpovednosti, hluposti, ktore castokrat koncia tragicky su pomerne dost caste...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Skúsme to rozobrať tak postupne....
Čo mi bráni nájsť si iného psychológa???? Odpoviem otázkou.... Aký má vôbec zmysel celé to vyšetrenie, keď psychológ zodpovednosť za výsledok aj tak nenesie???? A ako som už spomínal - krátkodobý skrat či afekt sa môže vyskytnúť skoro u každého....

K tej beztrestnosti a k tomu ako sa človek snaží vyzerať.... Snažiť sa môže ako chce, ale právoplatné odsúdenie či páchanie priestupkov je vec, ktorá jednoducho nepustí.... Sa tak stane, tak v zmysle zákona už nie si bezúhonnou či spoľahlivou osobou a so ZP sa človek môže rozlúčiť - raz a navždy....
K tým známostiam.... pokiaľ si je niekto vedomý, že skrze toto dochádza k porušovaniu zákona, tak je povinný podať oznámenie na políciu.... A tiež už to tu nefunguje ako v 90.-tych rokoch s tými známosťami.... Policajti sa inšpekcie boja ako čert kríža....

K tomu, že človek majúci ZP by mal často chodiť k psychológovi.... ako sorry ephramko, ale toto už mi pripomína doslova byrokratickú buzeráciu.... "prídeš vtedy a vtedy (a pochopiteľne mi to aj zaplatíš), pokecáme a ja Ti možno dám potrebné osvedčenie.... a ak neprídeš tak sa so ZP môžeš rozlúčiť...." V takom Švajčiarsku majú ľudia doma automatické pušky, guľomety a podobné srandy a nikto tam žiadnych psychológov nepotrebuje....

K tomu, že je to nákladné.... Si uvedom, že držitelia zbraní sú nielen rôzni zbohatlíci, ale aj obyčajní muži a ženy, čo v práci makajú za pár drobných alebo študujú na nejakej škole a 80 či koľko EUR je pre nich dosť veľká položka.... Nie každý držiteľ zbrane má doma nejaký Suhl či Holland and Holland v takej cene ako spomínaš.... Takto by sa pre mnohých menej majetnejších (ale pri tom slušných a zásadových ľudí) mohla uzavrieť cesta k streleckému športu....

A k tým poľovníkom.... To je prosté.... silnejší pes je*e.... tí majú dosť silnú lobby a aj kopa poslancov (aj starý Ujo dokonca) patrí k poľovníkom.... Že je to nefér je druhá vec, ale Tvoj otec má pravdu v tom, že mnohí z nich sú nezodpovední, nepozorní a môže to skončiť tragicky.... A o takých srandách ako popletenie si kolegu so srncom či strieľanie psov, aj keď je ich majiteľ v dohľade a podobne sa ani vyjadrovať nebudem....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

do afektu sa dostavaju vsetci ludia, ale nie vsetci v afekte siahaju po zbrani a zacnu strielat do ludi...takze je potrebne si polozit otazku, preco to tak je ?

policia je stale dost skorumpovana, neprofesionalna...mam par kamaratov, ktori este len studuju a na tej akademii si tych studentov doslova vychovavaju ku korupcii a "rodinkarstvu"...vidiet to hlavne vtedy, ked moji kamosi vytahuju svoje preukazy pri kazdej prilezitosti, ked stretnu nejakeho policajta...a kolega kolegu predsa otravovat nebude...tak isto tie pristupy a spravanie vyucujucich na tej vysokej su otrasne...
takze mi nehovor, ze na Slovensku ked mam znamosti a peniaze si nemozem pretlacit to co chcem...sme prehnita skorumpovana republika...

a tiez nechapem, ako ma byt zodpovedny psycholog, ktory ta vysetri raz za 10rokov a ty dajme tomu po 9rokoch od vysetrenia niekoho umyselne zastrelis s legalnou zbranou ??? to toho psychologa maju za to zatvorit, ze ti pred 9 rokmi povolil mat ZP ??? alebo ako ho maju potrestat ??? ...to je rovnaka debilina, ako keby za spachanie dopravnej nehody vodica zatvorili vzdy nejakeho dopravneho policajta alebo uradnika, lebo mal zabranit ziskaniu vodicskeho tej osoby...

a tiez mi vysvetli, na co slusne a zasadove nemajetne osoby potrebuju zbrane ???

pokial viem, tak zbrane nasich sportovcov su tiez poriadne drahe, takze aj caste psychologicke vysetrenia si mozu dovolit...a niekto, kto ide raz za polroka na strelnicu si zastrielat pre mna nie je sportovec...okrem toho, na co takyto clovek musi mat zbran ? nech si ju pozicia na strelnici...

ja osobne si myslim, ze by na testy mali ovela castejsie chodit hlavne policajti a spol...aspon ja to tak subjektivne dost casto z medii vnimam, ze ked sa nieco u nas zomelie, tak dost casto je to nejaky policajt...alebo byvaly policajt a podobne...vidiet to, ci uz pri domacom nasili, alebo ked sudia tie rozne mafianske skupiny, tam mate vzdy nejakych byvalych kuklacov a podobne...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

ephramko: az ta niekto zmlati takmer do smrti len za to ze si teply tak pochopis naco su slusnym a zasadovym nemajetnym osobam zbrane...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Fabo napísal:ephramko: az ta niekto zmlati takmer do smrti len za to ze si teply tak pochopis naco su slusnym a zasadovym nemajetnym osobam zbrane...
staci sa v noci po temnych ulickach nepohybovat sam a nikto ta za to nezmlati, kedze rozne neonackovske grupy sa skor odvazne sustreduju na jedincov alebo dvojice, aby mali presilu...myslim si, ze kazdy rozumny clovek sa podobnym podmienkam vyhne, to by zbran museli u nas nosit vsetky zeny a podobne...

a zase opacny priklad, mam zbran...tak co teraz? budem naschval pobehovat v noci v pochybnych stvrtiach a provokovat ? hrat sa na hrdinu len pretoze mam zbran ? ...pokial bez zbrane za opaskom nie si schopny vyjst von z domu, tak si myslim ze taky clovek ma velky problem a rozhodne by nemal nosit zbran...

a pokial ma niekto zbran kvoli tomu, aby mu cigani nekradli zo zahrady zemiaky...to je tiez riadna sprostost, nasa legislativa neumoznuje zobrat pravo do svojich ruk a takych ciganov v tvojej zahrade strielat...resp. urobit to mozes, ale dostanes niekolkonasobne vyssi trest ako ten cigan za kradez (okrem toho je vacsinou cena ukradnuteho tak nizka, ze sa jedna len o priestupok a nie trestny cin)...

a na svoju obranu mozes predsa nosit ine prostriedky, na ktore ZP nepotrebujes...
Pinhead
King
King

K tomu afektu.... Takže prečo je to tak??? Zrejme to bude o schopnosti sebakontroly.... ale to, či sa človek vie kontrolovať alebo nie sa dá zistiť jedine skutočne v kritickej situácii.... Vtedy totiž všetko ostatné "odpadne" a ostane len čistá podstata.... Videl som ľudí, čo navonok pôsobili ako Rambovia krížení s Ch. Norrisom (napichaní anabolikami, drsné reči a vystupovanie - proste čávovia) a keď prišla krízová situácia, tak sa zosypali a nevedeli kam z konopí, ako sa hovorí.... A rovnako som videl aj ľudí, na ktorých by to človek nepovedal, že im nerobilo problém zachovať chladnú hlavu a rozvahu.... Toľko životná prax.... Takže tieto veci sú prísne individuálne, dajú sa zistiť iba prakticky a neverím tomu, že by psychiater či psychológ vedeli na základe nejakého testu povedať so 100% ako sa človek skutočne zachová....

A k tým policajtom.... Mal som pôvodne na nich taký neutrálny názor, ale časom som zistil, že sú to koľkokrát neschopní dementi, ktorí si myslia, že oni sú zákon a ako jediní majú patent na pravdu.... Ale stále sú tu aj ako tak fungujúce vyššie inštancie než obyčajní policajti.... a pokiaľ sa človek obrní trpezlivosťou a stálym odkazovaním na zákon (doslova a do písmena povedať policajtovi "ukážte mi, kde je to napísané"), tak svoje dosiahne.... Čo sa týka ZP a prípadného súdneho či priestupkového (z úsekov, ktoré som spomínal) potrestania, tak mi ver, že práve tu tie vyššie inštancie zakročia a spravia poriadok....

O zodpovednosti psychológa.... si to trochu otočil.... skôr som to myslel tak, že psychológ človeku na základe nejakého subjektívneho dôvodu nevydá potrebné osvedčenie, tak človek skúsi u iného a tam spraví bez problémov.... Proste ide o to, že na tieto psychotesty neexistuje objektívny systém spätnej kontroly (či neprišlo u prvého či druhého psychológa niekde k pochybeniu, a ak áno tak kde + príslušné sankcie)....

"na co slusne a zasadove nemajetne osoby potrebuju zbrane ???".... na osobnú ochranu???? či kvôli záľube v streľbe (myslená občasná rekreačná streľba) alebo vojenskej histórii???? alebo kvôli výkonu povolania??? Možno by napríklad tomu slušne sa živiacemu chlapíkovi v Seredi, čo ho teraz pár dní nejakí pajtáši ubili palicami na smrť práve tá zbraň pomohla.... a mohol žiť ďalej.... a nebol to ani mafián, ani výpalník, ani podnikateľ, ani policajt, ani SBS-kár.... Len človek, čo bol v nevhodnom čase na nevhodnom mieste....

či sú športové zbrane drahé???? Ako ktoré.... Mám dve 58.-čky a každá z nich ma vyšla asi na 200 EUR.... Takže až také drahé nie.... a dá sa z nich v pohode s úspechom strieľať športová disciplína ;).... pri ktorej dokážu konkurovať aj vymazleným špeciálom za 3000 EUR....
A k tomu požičaniu.... pokiaľ chcem z niečoho strieľať.... tak to potrebujem poznať, ako to funguje, ako sa správa s rôznymi druhmi streliva a mnoho iných faktorov.... A práve tieto znalosti mi púhe zapožičanie si vylietanej používaním vydretej zbrane na trištvrte hodiny dať proste nedokáže....
To nie je o tom, že človek MUSÍ mať zbraň.... človek musí len umrieť.... ale pokiaľ chce a spĺňa kritériá, MÁ MAŤ MOŽNOSŤ vlastniť zbraň.... a je len na jednotlivcovi či tú možnosť využije, či nie....

A ešte k tým policajtom.... či by im pomohli testy.... fakt neviem, keď vidím aké existencie tam pracujú.... skôr myslím, že by pomohlo, keby prebehne reforma polície a niekto by sa podujal tento Augiášov chliev (PZ SR) vymiesť železnou metlou.... pretože v súčasnej dobe sa množstvo objektívne nezamestnateľných (lebo sú totálne neschopní v rámci zručností použiteľných v súkromnom sektore) ľudí pridá k tejto grupe + po každých voľbách nové politické nominácie = obrovský bordel....

edit.
máš zbraň a čo teraz????..... Nič.... žiješ ako predtým, nehráš sa na zbytočne na hrdinu (tých sú plné cintoríny), akurát máš omnoho vyššiu zodpovednosť ako voči sebe, tak aj voči iným.... To znamená, žiadne pivko či vínko v bare, ale Sprite či podobné nealko a rovnako v tom bare ani inde tú zbraň nebudeš vyťahovať a chváliť sa kamošom, alebo sa vyhrážať nejakému degešovi, aby Ti uvoľnil miesto v MHD.... a z času na čas zájsť vo vlastnom záujme na strelnicu a naučiť sa zbraň ovládať.... plus samoštúdium týkajúce sa anatómie, balistiky, predchádzania konfliktom a tak podobne....
či budeš pobehovať po nociach a vyhľadávať konflikty????..... Tvoja voľba, ale nerobil by som to.... pokiaľ má niekto neukojiteľnú túžbu vyvolávať konflikty a hrať sa na hrdinu, tak mu zbraň do ruky nepatrí....
čo naša legislatíva umožňuje???? či umožňuje streľbu na zlodejov???? Zas odkážem na obľúbený, málo známy, ale PLATNÝ §26 300/2005 Z.z......
Oprávnené použitie zbrane
(1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.
(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na
ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene
zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
Toľko reč zákonov....

a k tým iným prostriedkom.... každý preferuje niečo iné (niekto päste, iní slzák, ďalší teleskop a niekto strelnú zbraň).... ale zastávam názor, že vagabund by si mal byť vedomý toho, že svojím konaním riskuje, že môže byť proti nemu zakročené tak, že to už nerozchodí.... holt, riziko povolania....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

objektivna spatna kontrola ? istota? :D sme na Slovensku, ta neexistuje u nas nikde...znamosti a peniaze sa daju vyuzit vsade, aj na policii a urcite by sa aj nejaky psycholog nechal podplatit...aj ked neviem kolko by sa takych naslo, hovorim, ze tie vycviky, prax, kurzy...to vsetko stoji velmi vela penazi...u nas je pomerne malo odbornikov, ktori mozu nieco take robit...a riskovat vlastnu reputaciu, meno a este aj vazenie, kvoli nejakemu smiesnemu malemu uplatku ?

pokial viem, tak s tou zbranou aj tak mozes strielat iba na strelnici...cize aj tak jej vlastnosti a chovanie spoznas az tam...to si rovno mozes na svojej oblubenej strelnici vzdy poziciavat od nich tu istu zbran...

by ma zaujimalo ake uzasne sportove uspechy si dosiahol, ked si taky strelec ze s 200eurovou puskou dokazes konkurovat tym za niekolko tisic eur...

a ano, mozno by niekomu zbran zachranila zivot keby bol v nespravnu chvilu na nespravnom mieste...mozem ale argumentovat presne opacnym sposobom, priklad USA...tam maju zbran skoro vsetci a kazdy tyzden maju nejaky pripady, tam sused zastrelil suseda, byvaly priatel svoju priatelku a jej noveho priatela...dokonca je to take caste, ze pokial nezomrie nejako vela ludi alebo sa nestriela v skole, tak sa to nedostane ani do celostatnych televizii...
tak si teda spocitajme ten pomer, mozno tych ludi zabitych legalnymi zbranami v takychto krajinach je vacsi, nez tych obeti co sa teoreticky mohli ubranit, keby mali zbran...

a ano, obcan ma pravo mat ZP a mat zbran...vsak to pravo ti nikto ani neberie...len ked toto pravo chces vyuzit musis splnit podmienky...a k tym podmienkam sa pridali aj pravidelne psychologicke testy...tym ti ale pravo na zbran neberu...zdravy, slusny clovek sa nema coho bat...
Pinhead
King
King

k tomu športu.... pri akčnej streľbe samonabíjacou puškou nie je ani tak dôležité, aký drahý máš kvér, podstatnejšie je ako si s ním sžitý a koľko máš z neho odstrieľané.... Nejaký benchrest či klasická športová streľba si už vyžadujú superpresnú pušku, ktorá je cenovo niekde inde....

A k tým Spojeným štátom....
Už som to písal párkrát na fóre ale opakovanie matka múdrosti.... V prvom rade USA tvorí 50 federálnych štátov a čo sa zbraní týka, tak každý štát má inú legislatívu.... Takže reči o tom, že v USA má zbraň každý sú dosť zavádzajúce.... Federálny zákon je taký, že zbraň NESMIE vlastniť osoba trestaná za ťažký zločin a osoba duševne chorá.... Zvyšok je už na jednotlivých štátoch.... Niekde si proste zbraň kúpiš (v obchode si cez databázu preveria či nie si buď chorý, alebo zločinec) a máš, niekde musíš mať povolenie od miestneho šerifa a niekde nekúpiš vôbec nič.... S nosením detto....
Sranda, že väčšina zločinu sa odohrá práve v oblastiach, kde zbraň nosiť nemôžeš.... štatistiky sú jasné.....
Existuje napríklad mestečko Kennesaw niekde v Georgii (Wikipedia vie presnejšie), kde je prikázané, že zbraň musí byť v každej domácnosti.... A odkedy sa toto zaviedlo, tak v mestečku klesla kriminalita a nestala sa ani jedna vražda (platí to od 1982).... Čím to asi bude????
Čo sa týka streľby v školách a tak.... páchatelia si vždy vyberajú oblasti, kde počítajú s tým, že sa nestretnú s odporom (školy, kostoly, a tak podobne - kde sú takzvané gun free zone.... nesmú sa tam teda nosiť zbrane).... Prečo podobný masaker neuskutočnia na policajnej stanici, alebo na strelnici či pre mňa za mňa aj na ulici???? Niečo podobné raz skúsili 4 Palestínci v Izraeli..... Na plnej ulici v Tel Avive chceli postrieľať čo najviac ľudí.... A akí boli prekvapení, keď ich behom chvíľky zneškodnili okoloidúci (v Izraeli nosí zbraň skoro každý).... Takže asi tak... nosenie a vlastníctvo zbraní do istej miery redukuje zločin, lebo zločinci dobre vedia, že môžu pri svojom konaní poľahky prísť o život.... a dobre si rozmyslia či má zmysel riskovať či nie....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tendencne si vyberas priklady ktore ti vyhovuju, uz som ti v predchadzajucom prispevku napisal, ze mozem argumentovat podobnym sposobom...ze sa neda posudit, ci je viac obeti, ktore sa mohli ubranit keby mali zbran v krajinach, kde je drzanie zbrane pristne regulovane...alebo ci je viac obeti, ktore zomreli legalnou zbranou v krajinach, kde su voci braniam benevolentny...

ty vravis, ze na znizenie kriminality maju mat zbran vsetci ludia bez zaznamu a zdravi ludia...a ako zistim ze si v poriadku, ked pravidelne odborne vysetrenia odmietas a pokladas ich za sikanovanie ???
a co krajiny, kde drzanie zbrane prisne reguluju a napriek tomu je tam tradicne velmi nizka kriminalita ?
Pinhead
King
King

Tiež si nereagoval, na konštatovanie PREČO kvôli jednému blbovi má byť 150 000 až 200 000 bezúhonných občanov buzerovaných??? Takže na Tvojom mieste by som o vyberaní si toho, čo vyhovuje, radšej pomlčal ;).....

Netvrdím, že všetci MAJÚ MAŤ zbraň, keď tak MAJÚ MAŤ MOŽNOSŤ - to je dosť podstatný rozdiel....
A ako zistiť, že je kto v poriadku??? Bezúhonný a slušný spôsob života (od toho je polícia, aby toto vyzistila) + potvrdenie od lekára (ktorý ale samozrejme pri pochybnostiach človeka na odborné vyšetrenie odposlať môže) považujem za dostatočnú garanciu....

A k tým krajinám, kde sa tieto veci regulujú a údajne je aj nízka kriminalita..... Daj nejaký príklad, lebo fakt neviem, ktoré myslíš teraz....

Vo všeobecnosti ale zastávam názor B. Franklina:
Kto sa vzdá slobody, aby získal bezpečnosť, stratí nakoniec oboje!
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a berie im hadam niekto pravo mat zbran ? nie...

prosim ta, ako prakticky lekar dokaze urcit tvoju psychicku sposobilost ??? praktickeho lekara niektori ludia u nas vidia raz za par rokov, dobre...vysetri ti zrak, prehodi par slov, zaplatis za potvrdenie a dovidenia...a toto povazujes za dostatocnu garanciu psychickej sposobilosti na drzbu zbrane ? :D

to, ze budes musiet ist raz za 10rokov ku psychologovi na pokec (pricom neviem ako dlho zo zakona ma ten pokec trvat) je podla teba buzeracia ???

Slovensko ma oproti inym krajinam EU nahodou este celkom liberalne zakony v drzbe zbrani...v GB zbrane nemozu nosit ani policajti, len specialne zlozky...u nas maju dokonca aj absolutni novacikovia samopaly a veselo si ich zabudaju a stracaju...

chces mat zbran? chces...mat na to prachy? mas...dobre, ale musis dodrzat nasledovne podmienky...a ked sa ti nepaci, ze niekto chce skumat tvoj psychicky stav, tak nech sa paci...mozes zbrane odovzdat a nikto sa do tvojho psychickeho zdravia starat nebude...

z krajin, kde je drzba zbrane velmi prisne regulovana a maju tradicne nizku kriminalitu som myslel napr. japonsko...
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

----- pinhead sa tu chudak snazi ako na infolinke. Je to tak ako pise on. Ja nesuhlasim s psychotestami, pretoze su zbytocne, a narocne. PLUS ..... ZIADEN debilko co vyjde z nejakej psychologie na ktoru siel pretoze nezvlada TECHNICKE vedy a ma problem sam so sebou, popripade je este aj panic mi nebude urcvovat ci mozem alebo nemozem mat zbrojny pas !!!!!

--- nosenie zbrane je PRAVO, nie vysada. Policia nie je schopna branit obcanov v plnom rozsahu plus len samotna vedomost ludi ze mas pri sebe zbran (jasneee, nos ju skryto aj tak ti bude presvitat cez koselu alebo robit obrysy.) ich bud znervoznuje alebo utvrdzuje v tom ze si s tebou nemaju zacinat.
(pinhead ohladne strelby nablizko nechces pokecat? vzd. 0-0,5 metra je to celkom zaujimave ako sa da clovek odstrelit ked sa na teba lepi)

--- osobne chcem vlastnit niekolko zbrani a niekolko specialnych, .... preco? lebo chcem. A tak to ma byt. :wink: Ako pisal pinhead mas ludi co su nabuchani, velki svalnati, a su to pritom poserkovia ked sa nieco stane, spanikaria. A potom mas takych co az taki napichani nie su, a zvladaju situacie na podstatne inej urovni, .... napr ja. Zbran je respekt. Aj zo strany nositela aj zo strany ludi naokolo.
Ephram, nikto po nikom z legalnej strielat nebude. a este v afekte. to by nebolo ono. Ludia sa radi pichaju nozikom, mlatia panvicami, lopatami,hadzu po sebe taniere, alebo ine veci co su po ruke, vies romantika v kuchyni.
A cim viacej ludi ma zbran tym nizsie je riziko ze sa nieco zomelie, lebo chapes, nikto nebude riskovat ze dostane od vasnivej babky 357 ckou do riti. Mimo ineho videli ste tu akcnu babku v spravach? co umlatila tych debilov co sli kradnut? A netrebalo jej byt ani v policii ani mat kurz sbs, popripade vysoku skolu. prask prask baba to tam poriesila! ....

Preto som zato aby co najviac ludi vlastnilo strelne zbrane, chapes, niekomu drbne v bedni tak ani policia nemusi chodit, ako v izraeli, :D ludia si to poriesia sami, dve babky daju dokopy kabelky postavia si gulomet, dedko z garaze vyjde na tanku, kazdy pri sebe minimalne pistol, a hned je klud. Chapes, no skus si nieco na mieste kde ma kazdy kver, tam uz nie si hrdina ale obycajny clovek. Pretoze nie si nicim vynimocny, tym by si bol kebyze tu zbran nemas.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

qwerty-xyz napísal:nosenie zbrane je PRAVO, nie vysada. Policia nie je schopna branit obcanov v plnom rozsahu plus len samotna vedomost ludi ze mas pri sebe zbran (jasneee, nos ju skryto aj tak ti bude presvitat cez koselu alebo robit obrysy.) ich bud znervoznuje alebo utvrdzuje v tom ze si s tebou nemaju zacinat.
S tymto nesuhlasim. Zbran patri do ruky len tym, ktory ju vedia pouzivat a vedia ju nezneuzivat. Samotna vedomost ze moj pripadny protivnik na ulici ma zbran by ma skor nutila vytiahnut a presne zneuzit tu moju. Pre istotu.

Co sa tyka psychotestov - rozhodne by mali byt sucastou skusok pri zbrojnom preukaze a mal by tam byt kvalifikovany psycholog (najlepsie taky co zbran tiez vlastni). Ale opakovat ich kazdych 5 rokov? :hmm: To nie je velmi vhodne a vlastne to ani nezaruci nic...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

prave sa ukazal ukazkovy pripad, preco sprisnit podmienky drzby zbrani...

ako moze byt psychologicky test sposobilosti pre ZP narocny ? pokial si psychicky chory, tak samozrejme ze je narocny...to asi ako keby sa nevidiaci stazoval, ze tie zdravotne skusky na pilota su narocne...
tiez mi nie je jasne, ako taky psychotest moze byt narocny, ked si vypotil, ze na psychologiu idu ludia, ktori nevedia studovat technicky smer...potom pre teba slavneho technika by malo byt nieco ako psychotest len smiesnou banalitou, ale niee..uz zrazu pises, ze je narocny...
Pinhead
King
King

Tu sa toho nakopilo....
no ale postupne....

ephramko,
či mi niekto berie moje práva??? Aj áno, aj nie.... Pretože samotný test je v podstate banalita, ale mám k nemu výhrady z princípu preto, lebo obmedzovania práv začínajú vždy takýmito banalitami.... Salámová taktika sa to volá.... popr. princíp varenej žaby.... Takéto veci sa robia nie naraz, lebo by to neprešlo, ale takto pekne pomaličky po tichučky kúsok po kúsku....

o tej spôsobilosti.... ten lekár je až druhoradý, v prvom rade (čo si úplne ignoroval) považujem za indikátor bezúhonný a slušný spôsob života (a polícia má páky na to, aby toto preverila....)....

raz za 10 rokov k psychológovi, či je to buzerácia.... áno je, lebo psychotesty sa v dnešnej dobe stavajú na úroveň Písma svätého či inej univerzálnej pravdy (a to platí nielen u zbrojných preukazov a vecí podobných).... ale pri tom neexistuje jasný mechanizmus kontroly psychológov (Quis custodiet ipsos custodes???).... takže tam vzniká dosť široká šedá zóna, ktorá sa môže naplniť subjektívnymi hodnoteniami, korupciou etc..... Rozumieme sa.... Keď to bude 100% objektívne s možnosťou kontroly, som sa ochotný o niečom baviť....

K tomu zákonu.... Zákon je štandardný v rámci EU, viem si predstaviť aj lepší, ale som rád, že nie je horší.... Tá Británia zase až také terno nie je.... Pozri sa aká je tam násilná kriminalita.... A možnosti občanov ako sa brániť sa blížia nule....

K tým podmienkam.... tak tu je diametrálny rozdiel medzi nami v chápaní vecí.... Z toho čo píšeš som vyvodil, že Ty túto oblasť považuješ za doménu štátu, ktorý umožní či neumožní ľuďom držať zbrane.... Ja to zase chápem tak, že toto závisí na občanovi a štát mu do toho nemá čo kibicovať.... som tu ja pre štát alebo štát je tu pre mňa???? Toť otázka....

A k tomu Japonsku.... Ach jo, Japonsko aj s jeho stáročnými zločineckými tradíciami (Yakuza).... Pravda je taká, že tam počet zbraní, čo držia občania je skoro nulový.... Ale zase pravda je aj to, že kto chce psa biť, palicu si nájde.... Nebolo to až tak dávno, a prebehlo to aj našimi médiami, že nejaký maník sa vybral do školy s nožíkmi a pár ľudí zabil.... Takže asi tak.... nie je strelná zbraň, ale chuť vraždiť je, tak ono sa už niečo nájde (niekto nožík, a taká Olinka Hepnarová zase nákladné auto.....).....

qwerty,
ako som už písal, neviem prečo osoby, o ktorých mám na základe vlastných skúseností dosť vážne morálne i ľudské pochybnosti by mali rozhodovať o niečom, čo je pre mňa dôležité.... Pritom tí ľudia ma ani nepoznajú.... a si nevedia rady sami so sebou, tak prečo majú kur*a rozhodovať o iných....

ale s čim nesúhlasím je to, že ľudia majú mať vedomosť, že máš pri sebe zbraň.... to práve nie je dvakrát dobré.... zbraň je eso v rukáve, ktoré sa vyťahuje vtedy keď to začne vyzerať, že "hra" nedopadne dobre.... A je to tak ako v pokri, keď sa o tom nevie, je to lepšie a pri použití bude moment prekvapenia fungovať... keď niekto vie, tiež sa môže pripraviť.... A navyše sú aj typy, ktorí keď vedia, že je zbraň, tak o to budú viac rýpať a budú moc múdri.... Zrejme im chýba pud sebazáchovy, ale sú medzi nami aj takí a nie je ich až tak málo....

Streľba na blízko??? ako myslíš.... trochu rozveď, aby som bol v obraze.... aspoň, ako som ja naučený.... slabou rukou protivníka kúsok odtlačiť (potrebujem získať aspoň minimum manévrovacieho priestoru), poprípade mu šupnúť lakťom do tváre, aby odstúpil.... silnou rukou vytiahnuť zbraň a nakoľko nie je plac na veľké naťahovanie sa a mierenie, tak mu zblízka zospodu poslať dva-tri poloplášte do oblasti panvy.... Ak padne, tak odstúpiť, skontrolovať ako je na tom.... a potom podľa potreby volať 112-ku, poskytnúť prvú pomoc, ak ešte kladie odpor, tak nasadiť putá a tak....
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

qwerty: si magor ktorý napriek tomu že všetkému čo píšeš (a občas sú to aj rozumné veci) rozumieš LEN v teoretickej rovine, nie si držiteľom ZP, nemáš zbraň, atď.
napriek tomu všetkému sa tu oháňaš prívlastkami aký si "hrdina" (nie nepreháňam, prečítaj si to po sebe) a hneď začneš urážať ephramka ktorého ani nepoznáš, práve kôli takým ako ty, by mali byť tie testy dôslednejšie.

ephramko: tvoja "teória" sa mi tiež nepáči. viď logické pinhead-ove príspevky.
qwerty-xyz

:wink: s tym provokovanim to je otazne. Niekto provokuje niekto nie. mimo toho mal som na mysli nieco takehoto. stirelanie vlastne hned z puzdra

inak to si povedal ohladne pistole, ale ohladne vlastnej sebaobrany, napr teleskopom, paralyzerom? si povinny volat vtedy policiu alebo zachrannu sluzbu? ci ho/ich tam mozes nechat lezat v podstate ked su len pobiti. popripade maju nieco zlomene.
Pinhead
King
King

Jasná vec.... klasický boj zblízka.... Vykryť prípadný útok.... získať desatinu sekundy, tasiť, strieľať.... Ako si si isto všimol, tiež na krátku vzdialenosť keď nie je plac, sa strieľalo zospodu na panvu.... Tam je pohybový aparát, dôležité tepny a človek po zásahu ide hneď dole....
Ale sa mi pozdával ten chlapík - inštruktor.... Taký malý a aký šikovný :)....

K použitiu teleskopu, paralyzéru a tak.... zo zákona by si to mal urobiť + poskytnúť prvú pomoc, ale je otázne ako sa k tomu postavíš a či chceš mať problémy s paragrafmi....
qwerty-xyz

:wink: jo jo isntruktor je taky maly ale sikovny. ma tam video aj pri nacviku ohladne teleskopu, a myslim si ze ma aj nejaku fajnovu stranku kde sa zaobera vyucbou kadecoho.
---- leeeen ja som moc nechapal ako moze mat teleskop ze si ho zatlaci o brucho naspat. Pretoze moj by som tak nezatlacil ani kebyze mam brucho ako terminator. plus v navode je aby to nikto nemazal aby sa to dalo zavriet len o velmi tvrdy povrch aby sa dali robit vypady pichnutim.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

vraj "neexistuje jasny mechanizmus kontroly psychologov" :D uz som ti tu predsa napisal, ze v tejto republike neexistuju v nicom jasne kontroly...tomu uzasnemu obvodnemu lekarovi tak strasne doverujes, ze dokaze za par otazok zhodnotit tvoju psychicku sposobilost a vidim, ze mu rovnako doverujes aj v oblasti kontroly...myslis ze podplatit sa obvodak neda? alebo policajt ??? ...vies co, zrusme teda tie zbrane pre civilov uplne, ved neexistuje jasny a spolahlivy mechanizmus kontroly...

a tak isto som ti jasne uz nieraz povedal, ze ked sa ti nepaci ako ta psycholog zhodnoti, mozes ist predsa k inemu...a potom zase k inemu...aj to je zaruka objektivity a odbornosti...
tak isto som ti nieco hovoril o urovni vzdelania, vycvikoch a praxi takychto psychologov alebo psychiatrov, ktori to budu robit...

ty ako keby si nechcel pocuvat to, co ti hovorim a dookola zase raz vytahujes tie iste argumenty a absolutne nereagujes na to, co ti k tym argumentom pisem...

vysoku hustotu obyvatelov v japonsku, prisne zakony ohladom drzania zbrani a tradicne velmi nizku kriminalitu zmeties argumentom, ze niekto dobodal v skole ludi nozom :D alebo ze tam je mafia, ktora zazracne zabranuje kriminalite...preco teda nezabranili aj tomu dobodaniu? u nas je taky velky problem vidiet hrubokrkeho chlapca v audine ? ...to nic nemeni na fakte, ze tam je nizka kriminalita a to aj napriek tomu, ze su tam velmi prisne zakony ohladom ZP...ale ty si samozrejme pred tym zakryvas oci, lebo to nezapada do tvojho planu, ze ked sa zvysi pocet drzitelov zbrani tak klesne kriminalita...

to, ze si bezuhonny obcan nie je predsa ziadna zaruka toho, ze vies zaobchadzat so zbranou a spravat sa zodpovedne pocas celeho svojho zivota, ze si vyrovnana osoba, ktora nejedna skratovo a neinklinuje k pouzivaniu sily...tak musis svoju sposobilost aj dalej dokazovat a myslim, ze je to absolutne logicke a spravne...
rovnako ako ked chces vodicak nestaci len to, ze si zatial nikoho nezrazil a nic neurobil...musis dokazat ze ovladas pravidla cestnej premavky aj prakticky a tiez to musis neustale pravidelne dokazovat, inak budes dostavat tresty (pokuty) alebo ti ten vodicak zoberu...ked sa takto prisne spravame pri vodicakoch, preco by drzanie zbrane malo byt nejakou vynimkou ?
Napísať odpoveď