Zlý systém našich škôl?! / povinné a platené kurzy /

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wrtulka33
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Zlý systém našich škôl?! / povinné a platené kurzy /

Príspevok od používateľa wrtulka33 »

Zdravím :smt006 !
Musím sa Vám zdôveriť s jedným z mnohých problémov, ktoré sa bežne v školách vyskytujú..
Ide hlavne o poplatky a povinné kurzy, ktoré musia študenti počas štúdia na danej škole absolvovať.
A to, dnes mi sesternica rozpráva cestou autobusom domov, že ako študentka 1. ročníka na strednej škole musí povinne absolvovať plavecký kurz, ktorý ju vyjíde na 3 dni 80€, hovorila mi aj o tom, že majú mmnt doma problémy a šla s tým pekne za svojou triednou profesorkou, že jednoducho nech ju ospravedlní, ale rodičia nemajú dosť financií na to, aby si tento plavecký kurz mohla dovoliť a preto bude chodiť zatiaľ do školy.
Tá profesorka jej povedala toľko, že nech sa nehnevá, ale takéto problémy je potrebné riešiť pôžičkou, pretože ak ho neabsolvuje bude mať v škole problémy a môže sa stať, že nezmaturuje...

Ako podľa mňa je to veľmi smiešne a dosť trápne, predsa ako môže plavecký kurz z 1. ročníka ovplivniť maturitný ročník..
A čo tí, ktorí budú mať PN, tiež budú mať problémy ??!

Zo strany vedenia je to niekedy neprofesionálne takto strašiť mladých ..
Proste, ak je to povinné a na to nemá a túto povinnosť si zaviedli sami, tak nech jej ten kurz aspoň odpustia, / nedajbože / uhradia...

Ako to ďalej riešiť?! Peniaze na kurz nemá a lekárka jej PN nevypíše a to s odôvodnením, že školy si to zvyknú overovať a ona jej nezmysly do karty písať nebude...
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Zlý systém našich škôl?! / povinné a platené kurzy /

Príspevok od používateľa Zaxman »

ked nema peniaze tak nema ? čo ju vyhodia ked nedonesie peniaze ? bohužial natoto su rodičia ktorý by tam mali nabehnuť a zvýšiť hlas ale kedže su tam rodinne problemy,ale tak je to ich dcéra, problemy idu zatial bokom ak to neni až moc vážne
aj my sme mali plavecký kurz ale nebol povinny a preto nikto nan ani nešiel , dalej ide oto že aku školu študuje, ak plávanie ma niečo spoločne z odborom ktorý študuje,tak samozrejme to je iná situácia , aj ked ma fakt nenapadá aka stredná škola by bola zamerana na niečo taketo

tvojej kamarátke by som poradil isť za riaditelom,prípadne školským poradcom alebo ako sa nazývajú :) vysvetliť očo ide a spýtať sa ako to vyriešiť
prípadne podať nejaku stažnosť na učitelku:1. vyhrážanie sa nezmaturovaním je šikana žiaka
2. čo si ona dovoluje hovoriť kedy a kto si ma zobrať pôžičku
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tak takéto vyhrážanie platilo za komančov, ale nie teraz! Ja by som sa určite sťažoval na tú učiteľku, to skôr vyzerá, ako keby z toho mala nejaké provízie, a preto núti svojich žiakov tento kurz absolvovať. Som si istý, že niečo takéto nemôže byť proste povinné (jedine, že by študovala nejakú telovýchovnú strednú)...
wrtulka33
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa wrtulka33 »

Proste mňa to pohoršilo natoľko, že som to tu musela šupnúť..
Študuje strednú pedagogickú ... Ale jednoducho sú mmnt v situácií, ktorá im neumožňuje absolvovať takéto aktivity.
Samozrejme rodičia by to mali riešiť, ide o ich peniaze...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

wrtulka33 napísal: Tá profesorka jej povedala toľko, že nech sa nehnevá, ale takéto problémy je potrebné riešiť pôžičkou, pretože ak ho neabsolvuje bude mať v škole problémy a môže sa stať, že nezmaturuje...
no comment. a takito degenerovani ***** este chcu zvysenie platov...
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

U nas bola podobna situacia s lyziarakom, problem bol v tom, ze niektori sa verejne chvalili, ze nepojdu do tatier, ked mozu ist s rodicmi do alp, a s triedov do londyna. Preto dal riaditel, ze len zo zrdavotnych alebo preukazatelne financnych dvovodov alebo zdravotnych. Nech si kamaratka skusi vybavit u lekara zdravotne.
propernex
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa propernex »

nech navštívi výchovnú poradkyňu na danej škole, u nás v takýchto prípadoch škola prispievala takýmto žiakom
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

wrtulka33: Nechcem byť blbý, ale:
1. Povedala o tom svojim rodičom?
2. Ak áno, sú jej rodičia nesvojprávni? Pretože si nemyslím, že by to bol až tak masívny problém naklusať do školy, prípadne použiť telefón a povedať adekvátnej osobe to, čo si o celej situácii myslia. Hádam ak jej rodičia dajú ospravedlnenku, tak ju nik nemôže do nejakého predraženého kurzu nútiť (to za 80 Eur budú plávať v tekutom zlate?), sme predsa v demokratickom štáte (aspoň zatiaľ).
3. Ak má o tom dôkazy, teda s tým, čo jej učiteľka povedala, tak pekne šup s tým na Odbor Kontroly Ministerstva školstva, Tel.: 02/49106 301 Fax: 02/49106 325 [email protected]
------
Ja v tom proste nevidím žiadny markantný problém, nežijeme už predsa v totalite. Pani učiteľke naznačiť, že je platená aj z ich daní a je to.

ropman:
Nepaušalizuj. Medzi učiteľmi sa nájdu cvoci, ale zvýšenie platov si určite zaslúžia, hlavne ak spravíme plošné porovnanie platov u nás a v zvyšku EÚ. A nedostatok kvalitných pedagógov sa ukazuje aj na "kvalite" nášho školstva.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

dovolim si tvrdit, ze niektori ucitelia sa este nestihli prestavit zo socializmu na demokraciu. treba im to adekvatne vysvetlit. na mojej byvalej skole bolo treba cosi take hodit na papier (podpisany rodicmi) a ziadat bud ospravedlnenie (povedzme rovno riaditela) alebo rodicovsku radu, nech to vykryje z triedneho fondu. inak aj socialne fondy su dost v mode, tak nechapem, ako moze niekto s tymto stresovat a davat do suvisu s maturitou.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ako tu bolo spomenuté - niečo takéto je jednoducho nemysliteľné. Povinný plavecký kurz :lol: a ešte v nejakom spojení s maturitou, no mám dosť. Rodičia by mali nabehnúť do školy, zvýšiť hlas a je to.

Ďalšia možnosť: vybaviť si 3 dňovú péenku je problém ? Podľa mňa nie, ak teda aj ten doktor nie je podobný ch*j.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

hughito: lebo plavecky kurz budes mat na maturite .D fail
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D_I_C_K »

no joo takýto problém podobný dostal moj spolužiak na strednej tiež v prvom ročníku ale nič nebolo zlé len v ďeň odovzdávania vysvedčení sa stala vec....spolužiak nič nedostal ...a zrazu mu bolo povedané, že prepadol a to kvoli tomu že neabsolvoval lyžiarsky kurz, pričom ani ho nemohol absolvovať kedže v čase kurzu mal nohu v sadre, nikomu nič nevadilo skoro polroka a zrazu v posledný deň pri odovzdávaní vysvedčení si ho nehal triedny ako posledného a dokonca mu z TV udelili známku nedostatočný.....no trvalo to len 1 deň kým pekne neprišla jeho mama krásne pohroziť telocvikárovi ktorý je nútený rešpektovať ospravedlnenky zo zdravotných dôvodov a kvoli neučasti na povinnej školskej akcii nemôže nechať žiaka kvoli problémom prepadnúť ... no ako fakt takéto školstvo a svinstvo tu netreba....
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

ad 1: ako si to ucitelka moze dovolit? nema na to ziadne opravnenie nutit niekoho na plavecky kurz - nie je to povinna skolska aktivita, je to aktivita planovana skolou co je rozdiel.
ad 2: riesenie - naklusat za riaditelom/zastupcom riaditela a vzniest oficialnu staznost
ad 3: 80 eur - to ich akoze bude trenovat Phelps? Vstup na plavaren dajme tomu cca 15 eur (aj to je moc) a ak ostatne ide tomu trenerovi tak sa len smejem.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

certifikát plavčík - záchranár na bazénoch, sa pohybuje cena od 90,- do 130,-€. Vstup na plaváreň, pokiaľ sa nič nezmenilo, bola zahrnutá v tomto poplatku a aj keby nie, tak u nás je vstup na plaváreň za 2,-€/hod. (pre región za 1,50€). Navyše takýto kurz býva na 1 deň. Neviem si teda predstaviť, čo za 80,-€ ich budú učiť a k tomu 3 dni?! Veď ak niekto nevie plávať, tak za 3 dni sa to aj tak nenaučí. Byť na tvojom mieste sa informujem o tom kurze, teda kto bude viesť ten kurz (v tomto prípade to musí byť Phelps) a čo sa tam bude učiť, teda kde sa toľko peňazí minie. A keď už by som vedel meno vedúceho, ktorý pýta toľké prachy za to, tak by som za ním osobne zašiel, či to je ozaj pravda, alebo sa chce škola nabaliť na úkor žiaka. Určite však najlepšie, aby tam šli rodičia.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

no kurz určite nebýva jeden deň
neviem ako na slovensku ale kurz plavčíka môže výsť aj 1500€ (ale to bolo v amerike)
my sme na základnej chodili zadarmo, lebo sme dali tie vzdelávacie poukazy do plavarne
a ta cena 80€ može byť adekvátna ak maju vlastný autobus , ten na pol dna výnde zo 300€+
pinco
Darca
Darca

zaxman, cena a dĺžka kurzu záleží od typu kurzu, teda či ide o záchranár na uzavretej vodnej ploche alebo záchranár na otvorenej vode a ďalej rôzne kurzy protipovodňovej ochrany, až po profesionálneho záchranára a potápača.

Napríklad kurz učiteľa plávania stojí okolo 80,-€, ale na čo by im to bolo?
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ved ale oni nejdu na kurz,oni sa idu učiť plávať aspon takto sa zo školou chodí , nie na kurz
takže dajme tomu že ich ide 10
co je za celý kurz na 3 dni 800€
ked daju 2€ na hodinu každý a su tam zhruba 3 hodiny denne (my sme tak bývavali kedysi zo školou) krát 3 dni je dokopy = 240€ + 100-150€(neviem kolko si pýtaju inštruktori , nás to učil matikár :D ) = 340-390€ a zvyšok kludne môže stáť nejaky mikrobuss na 3 dni
jednoducho chcem len povedať že ta cena je myslim v poriadku, aj ked keby chodili MHD tak je to určite lacnejšie :)
tak či tak tu ide oto že ta do toho učitelka nemôže nútiť ak to neni súčasť študia v danom obore,prípadne ak si otom nebol oboznámeny pri zápise v škole, a take veci že nech si rodičia zoberu pôžičku ? WTF ? čo si to dovoluje ?
pinco
Darca
Darca

vstup na plaváreň 2€ to beriem, nejaký plavecký inštruktor dajme tomu 150€, to beriem tiež, ale na čo by im bol mikrobus na 3 dni? Veď predsa MHD je oveľa lacnejšia. Teda viac ako 35€ by som za to nedal.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

no ked som chodil ja na plavecky bolo to 5 dní a chodilo sa vlastným autobusom čo škola zajednala, aj preto aby sme s mokrými hlavami nebehali a tak. neviem kolko nás to vyšlo, len si pametam že vstup sme mali zadarmo lebo sme dali nejake poukazy čo sme každý rok dostávali do plavárne a mali sme to cely rok zadarmo
preto možno aj oni idu vlastným autobusom , poprípade ak ich ide menej tak microbusom
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Presne taký istý problém som mal ja, keď som bol prvák... Telocvikár a triedna mi povedala, že ak sa nezúčastním "povinného" lyžiarskeho výcviku, neprejdem z TV. (Cena bola podobná) Jednoznačne som povedal telocvikárovi a triednej, že nepôjdem. Tak zavolali zástupkyňu, ktorá sa ma pýtala, či chcem prejsť z telesnej... Povedal som zhruba, že to spraviť nemôžu etc. a, že radšej prepadnem, ako by som tam mal ísť... Na konci roka nebol žiadny problém, z TV som mal 1, takže asi tak...Toho roku riešili zase to isté a tiež hovno poriešili, keďže som povedal, že nepôjdem a dovidenia...Pripadá mi to tak, že oni len strašia, aby čo najviac ľudí sa prihlásilo - čím viac zarobili. Takže nech dievča povie jasne, že nepríde a nech ani peniaze nedá a jeto ;) Veď sa 80 eur môžem byť mesiac, nie 3 dni
Napísať odpoveď