Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?
-
Smith
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Najlepsie by bolo to prvé AP (well) nastavit ako WISP router s dynamickou adresou na WAN (wifi) strane. Na strane LAN mu uz zadaj daku lokalnu IP aku uznas za vhodnu, pripadne na nom nastav DHCP server. Druhe AP co vysiela uz ku tebe nechaj uplne klasicky nastavene v rezime AP (odporucam pridat nejake to zabezpecenie
), pridaj mu IP alebo ak si spravil DHCP tak to nechaj na nom a doma to uz len chytaj
-
Smith
Medium Star
este takato vec.. slovom hotspot myslis naozaj daky verejny free hotspot alebo klasicke APcko dakeho providera? S tym dostanim sa na webove rozhranie, skusi si v compe prepnut na dynamicke pridelovanie adresy a potvrd.. ak ti ju prida, spusti prikazovy riadok, napis ipconfig a potvrd.. vo vypise vyhladaj adresu brany a tu zadaj do prehliadaca
restartoval som APečko, ked som to prepol na WISP, vobec uz nesiel net z neho som na NB pripojení LANom s 1.AP, netusim preco nesiel,
a pripojenie je v pohode cez antenu som nasiel nejaku firmu a ich siet, resp. aj mestský hotspot.
aby som to pochopil:
- 1.AP klient, WISP rezim, wan DHCP klient, LAN 192.168.1.254 (bola default)
- prepojit cez WAN ?? s 2.AP MSI rezim AP, wan DHCP, LAN rovnaka ako pri prvom AP??
a pripojenie je v pohode cez antenu som nasiel nejaku firmu a ich siet, resp. aj mestský hotspot.
aby som to pochopil:
- 1.AP klient, WISP rezim, wan DHCP klient, LAN 192.168.1.254 (bola default)
- prepojit cez WAN ?? s 2.AP MSI rezim AP, wan DHCP, LAN rovnaka ako pri prvom AP??
-
Mr.Jack
Light Star
Problém s WIFI v DOME
môj problém:
Doma mám wifi internet. to je: klasická antena na strache z nej ide koax. kábel do mojo PC (cca 15m) v pc mám wlan kartu. nastavím IP branu a DNS a internet šlape v pohode.
Ale chcem wifi v dome kvoli notebooku.
Vyriešil som to tak že koax. kabel som napichol namiesto do PC do AP, tam som nastavil iadresu branu a dns. topom som z AP natiahol kabel do wifi routra a tam som nastavil wifi trapil som sa stým asi skoro cely den kym som to nastavil tak aby to išlo...
Neexistuje nejaké zariadenie čo by nahradilo AP a Router? aby som mal len 1 a nie 2 zariadenia.. hladal som aj na internete ale nič som nenašiel...
Doma mám wifi internet. to je: klasická antena na strache z nej ide koax. kábel do mojo PC (cca 15m) v pc mám wlan kartu. nastavím IP branu a DNS a internet šlape v pohode.
Ale chcem wifi v dome kvoli notebooku.
Vyriešil som to tak že koax. kabel som napichol namiesto do PC do AP, tam som nastavil iadresu branu a dns. topom som z AP natiahol kabel do wifi routra a tam som nastavil wifi trapil som sa stým asi skoro cely den kym som to nastavil tak aby to išlo...
Neexistuje nejaké zariadenie čo by nahradilo AP a Router? aby som mal len 1 a nie 2 zariadenia.. hladal som aj na internete ale nič som nenašiel...
-
Smith
Medium Star
samozrejme ze existuje... kup si mikrotik 
napriklad 433 by ti stacil.. osadis dvomi kartami a ides.. ale ak to chces riesit tymto tak si zozen niekoho kto ti to nakonfiguruje bo laik to nezvladne.
A este jedna vec.. je to pomerne drahe riesenie ale ine ma nenapada
linky:
http://www.alza.sk/mikrotik-routerboard ... d97293.htm
http://www.alza.sk/mikrotik-r52-minipci ... d84476.htm
napriklad 433 by ti stacil.. osadis dvomi kartami a ides.. ale ak to chces riesit tymto tak si zozen niekoho kto ti to nakonfiguruje bo laik to nezvladne.
A este jedna vec.. je to pomerne drahe riesenie ale ine ma nenapada
linky:
http://www.alza.sk/mikrotik-routerboard ... d97293.htm
http://www.alza.sk/mikrotik-r52-minipci ... d84476.htm
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Podarilo sa úspešne pripojiť na tú konkrétnu sieť zo zonamu? Indikuje to tá ikona dole v krúžku vľavo.nada napísal:chcela by som sa spytat na bezdrotovu siet ktora mi na notebooku nefunguje moc sa nevyznam...tak ak by mi tu niekto vedel poradit mam wifi vsetko zapnute a aj tak mi ide net len s kablom
vopred dakujem za odpoved
- Prílohy
-
- wifi_tray_icon_connected.gif
- ikona úspešného "fyzického" pripojenia k bezdrôtovej sieti
- (77.88 KiB) 1419 stiahnutí
-
tomaxx_199
Medium Professional
Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?
aky je rozdiel medzi routrom a AP?
access point = pristupovy bod (doslovny preklad). je to vysielac/prijimac najcastejsie wifi signalu. access point moze pracovat v rezime router, repeater... zalezi od prevedenia. router je vseobecne zariadenie, ktore sa stara o prepojenie jednej siete s druhou(lan->internet)
Caute,
Chcel by som sa spytat ohladom wifi bezpecnosti, doteraz som mal klasicky net od UPC kde viedol kabel do mojho PC. Teraz sme si dali orange a mam wifi router, takisto vedie kabel do PC ale chystam sa kupit aj notebook. No a s tim wifi mam ho chranene heslom ale moze sa nejako stat ze by sa mi na nho niekto iny pripojil o kom ani neviem a ako potom mozem zistit ci sa mi nanho niekto nechce nejak pripojit alebo uz pripojeny je?Da sa to aj nejako inac zabezpecit ako heslom? dik
Chcel by som sa spytat ohladom wifi bezpecnosti, doteraz som mal klasicky net od UPC kde viedol kabel do mojho PC. Teraz sme si dali orange a mam wifi router, takisto vedie kabel do PC ale chystam sa kupit aj notebook. No a s tim wifi mam ho chranene heslom ale moze sa nejako stat ze by sa mi na nho niekto iny pripojil o kom ani neviem a ako potom mozem zistit ci sa mi nanho niekto nechce nejak pripojit alebo uz pripojeny je?Da sa to aj nejako inac zabezpecit ako heslom? dik
-
hojko
Site Admin
rocky72: Co je u teba heslo, aky typ sifrovania??? Pouzi WPA2, to je realativne bezpecne, zvladaju to aj bezne wifi karty ci mobily.
No priznam sa som v tom uplny zaciatocnik , ked mi to montovali tak mi dali prihlasovacie udaje a povedali ze ked budem chciet pripoji book tak mam zadat nazov a heslo...ale zatial nemam este notebook takze operator s orange mi poradil ze sa mam napajat iba cez konvertor.
-
Jancuk
Professional
Ked to chceš mat este trocha bezpečne tak nastav aj MAC filter a pridaj tam MAC adresy booku a ostatných zariadení ktore budu na wifirocky72 napísal:No priznam sa som v tom uplny zaciatocnik , ked mi to montovali tak mi dali prihlasovacie udaje a povedali ze ked budem chciet pripoji book tak mam zadat nazov a heslo...ale zatial nemam este notebook takze operator s orange mi poradil ze sa mam napajat iba cez konvertor.
-
Deafboy
Darca
Filtrovanie MAC adries, prípadne skrývanie SSID je imho zbytočné... Pretože ak sa niekto cielene bude chcieť nabúrať do siete, zmeniť MAC adresu bude pre neho malina. Pre také to domáce žuvanie stačí zapnúť WPA2 šifrovanie.
Obyčajne sa aj na tých úplne lacných routeroch dodávaných providermi dajú nájsť infošky o tom kto, alebo aspoň koľko ľudí je pripojených. No jediným spôsobom ako by si odhalil totožnosť útočníka je, že by mal ako názov zariadenia svoje meno
.
Ak by si chcel lepšie možnosti čo sa routera týka, treba buď zainvestovať do drahšieho zariadenia, alebo si nahodiť WRT / open WRT... na svoj terajší router (zoznam podporovaných zariadení ľahko nájdeš keď pogooglíš.)
Obyčajne sa aj na tých úplne lacných routeroch dodávaných providermi dajú nájsť infošky o tom kto, alebo aspoň koľko ľudí je pripojených. No jediným spôsobom ako by si odhalil totožnosť útočníka je, že by mal ako názov zariadenia svoje meno
Ak by si chcel lepšie možnosti čo sa routera týka, treba buď zainvestovať do drahšieho zariadenia, alebo si nahodiť WRT / open WRT... na svoj terajší router (zoznam podporovaných zariadení ľahko nájdeš keď pogooglíš.)
-
G0lDiER_
King
aku oblast asi pokryje 2.4 gigahertzova 15 dbi vsesmerova wifi antena? ide o zahradu..antena by bola umiestnena na vonkajsej parapete okna , signal potrebujem v altanku na konci zahrady.. prekazka je jedna garaz, antena a garaz (strop garaze, alebo ako to vlastne povedat
) budu asi v rovnakej vyske. altanok a antena budu vzdialene asi 35 metrov. garaz je zhruba v polovici, medzi antenou a altankom.
a ake bude asi pokrytie, ak by som dal antenu na povalu? tam by bola v podstate prekazka medzi antenou a altankom iba strecha (skridla) a vzdialenost by potom bola asi 30 metrov.
a ake by bolo potom pokrytie v dome, ak by bola antena na povale? tam by potom delil antenu routru a ntb strop izby.
a ake bude asi pokrytie, ak by som dal antenu na povalu? tam by bola v podstate prekazka medzi antenou a altankom iba strecha (skridla) a vzdialenost by potom bola asi 30 metrov.
a ake by bolo potom pokrytie v dome, ak by bola antena na povale? tam by potom delil antenu routru a ntb strop izby.
-
Jancuk
Professional
G0lDiER_ : tu anténu budeš pripajat aj na zariadenie v ktorom sa dá nastaviť transmit power ? lebo ak router na ktorý to das bude mat nastavene fixne vysielacu silu tak ta anténa ti bude na nič aj keď ma 15dbi
Nazdarek a co by ste mi povedali na prilohu fungovalo by to?
Na tú podsieť na pravo by som dal router, neviem či by to na PCI kartu fungovalo - karta ti len signál príjma (a inač by to bola iná topológia inetu ). Keď si to all dobre nastavíš tak ti to pôjde
Na routri nezáleží až tak , pokiaľ to nieje nejaké AP, na ktoré sa pripája veľa ľudí tak stačí aj daký shitny len aby sa tam dala dať externá anténa . Vzdialenosť 570 m. by ti mala prekonať aj slabšia anténa okolo 20 - 30 € . Klasika do 1 km zvyčajne bývajú . A ešte by ma záujimalo na tvojom picture, že kde maš pripojenie do inetu ?
WAN
na to pripojenie na internet som celkom zabudol
to chcem len 1 comp max 2 compy pripojit nie vela uzivatelou
tak radsej tam dam nejaky router s odnimatelnou antenkou dakujem za radu