Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Smith
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Smith »

samozrejme ze existuje... kup si mikrotik 8)
napriklad 433 by ti stacil.. osadis dvomi kartami a ides.. ale ak to chces riesit tymto tak si zozen niekoho kto ti to nakonfiguruje bo laik to nezvladne.
A este jedna vec.. je to pomerne drahe riesenie ale ine ma nenapada

linky:
http://www.alza.sk/mikrotik-routerboard ... d97293.htm
http://www.alza.sk/mikrotik-r52-minipci ... d84476.htm
nada
Novice
Novice

Príspevok od používateľa nada »

chcela by som sa spytat na bezdrotovu siet ktora mi na notebooku nefunguje moc sa nevyznam...tak ak by mi tu niekto vedel poradit mam wifi vsetko zapnute a aj tak mi ide net len s kablom
vopred dakujem za odpoved
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

nada napísal:chcela by som sa spytat na bezdrotovu siet ktora mi na notebooku nefunguje moc sa nevyznam...tak ak by mi tu niekto vedel poradit mam wifi vsetko zapnute a aj tak mi ide net len s kablom
vopred dakujem za odpoved
Podarilo sa úspešne pripojiť na tú konkrétnu sieť zo zonamu? Indikuje to tá ikona dole v krúžku vľavo.
Prílohy
wifi_tray_icon_connected.gif
ikona úspešného "fyzického" pripojenia k bezdrôtovej sieti
(77.88 KiB) 1419 stiahnutí
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

aky je rozdiel medzi routrom a AP?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

access point = pristupovy bod (doslovny preklad). je to vysielac/prijimac najcastejsie wifi signalu. access point moze pracovat v rezime router, repeater... zalezi od prevedenia. router je vseobecne zariadenie, ktore sa stara o prepojenie jednej siete s druhou(lan->internet)
rocky72
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa rocky72 »

Caute,

Chcel by som sa spytat ohladom wifi bezpecnosti, doteraz som mal klasicky net od UPC kde viedol kabel do mojho PC. Teraz sme si dali orange a mam wifi router, takisto vedie kabel do PC ale chystam sa kupit aj notebook. No a s tim wifi mam ho chranene heslom ale moze sa nejako stat ze by sa mi na nho niekto iny pripojil o kom ani neviem a ako potom mozem zistit ci sa mi nanho niekto nechce nejak pripojit alebo uz pripojeny je?Da sa to aj nejako inac zabezpecit ako heslom? dik
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

rocky72: Co je u teba heslo, aky typ sifrovania??? Pouzi WPA2, to je realativne bezpecne, zvladaju to aj bezne wifi karty ci mobily.
rocky72
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa rocky72 »

No priznam sa som v tom uplny zaciatocnik , ked mi to montovali tak mi dali prihlasovacie udaje a povedali ze ked budem chciet pripoji book tak mam zadat nazov a heslo...ale zatial nemam este notebook takze operator s orange mi poradil ze sa mam napajat iba cez konvertor.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

rocky72 napísal:No priznam sa som v tom uplny zaciatocnik , ked mi to montovali tak mi dali prihlasovacie udaje a povedali ze ked budem chciet pripoji book tak mam zadat nazov a heslo...ale zatial nemam este notebook takze operator s orange mi poradil ze sa mam napajat iba cez konvertor.
Ked to chceš mat este trocha bezpečne tak nastav aj MAC filter a pridaj tam MAC adresy booku a ostatných zariadení ktore budu na wifi
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

Filtrovanie MAC adries, prípadne skrývanie SSID je imho zbytočné... Pretože ak sa niekto cielene bude chcieť nabúrať do siete, zmeniť MAC adresu bude pre neho malina. Pre také to domáce žuvanie stačí zapnúť WPA2 šifrovanie.
Obyčajne sa aj na tých úplne lacných routeroch dodávaných providermi dajú nájsť infošky o tom kto, alebo aspoň koľko ľudí je pripojených. No jediným spôsobom ako by si odhalil totožnosť útočníka je, že by mal ako názov zariadenia svoje meno ;).
Ak by si chcel lepšie možnosti čo sa routera týka, treba buď zainvestovať do drahšieho zariadenia, alebo si nahodiť WRT / open WRT... na svoj terajší router (zoznam podporovaných zariadení ľahko nájdeš keď pogooglíš.)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

aku oblast asi pokryje 2.4 gigahertzova 15 dbi vsesmerova wifi antena? ide o zahradu..antena by bola umiestnena na vonkajsej parapete okna , signal potrebujem v altanku na konci zahrady.. prekazka je jedna garaz, antena a garaz (strop garaze, alebo ako to vlastne povedat :D) budu asi v rovnakej vyske. altanok a antena budu vzdialene asi 35 metrov. garaz je zhruba v polovici, medzi antenou a altankom.

a ake bude asi pokrytie, ak by som dal antenu na povalu? tam by bola v podstate prekazka medzi antenou a altankom iba strecha (skridla) a vzdialenost by potom bola asi 30 metrov.

a ake by bolo potom pokrytie v dome, ak by bola antena na povale? tam by potom delil antenu routru a ntb strop izby.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

G0lDiER_ : tu anténu budeš pripajat aj na zariadenie v ktorom sa dá nastaviť transmit power ? lebo ak router na ktorý to das bude mat nastavene fixne vysielacu silu tak ta anténa ti bude na nič aj keď ma 15dbi
m@jlo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa m@jlo »

Nazdarek a co by ste mi povedali na prilohu fungovalo by to?
Prílohy
bez_názvu.JPG
majky358
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majky358 »

Na tú podsieť na pravo by som dal router, neviem či by to na PCI kartu fungovalo - karta ti len signál príjma (a inač by to bola iná topológia inetu ). Keď si to all dobre nastavíš tak ti to pôjde :) Na routri nezáleží až tak , pokiaľ to nieje nejaké AP, na ktoré sa pripája veľa ľudí tak stačí aj daký shitny len aby sa tam dala dať externá anténa . Vzdialenosť 570 m. by ti mala prekonať aj slabšia anténa okolo 20 - 30 € . Klasika do 1 km zvyčajne bývajú . A ešte by ma záujimalo na tvojom picture, že kde maš pripojenie do inetu ? :) WAN
m@jlo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa m@jlo »

na to pripojenie na internet som celkom zabudol :) to chcem len 1 comp max 2 compy pripojit nie vela uzivatelou :) tak radsej tam dam nejaky router s odnimatelnou antenkou dakujem za radu
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Jancuk napísal:G0lDiER_ : tu anténu budeš pripajat aj na zariadenie v ktorom sa dá nastaviť transmit power ? lebo ak router na ktorý to das bude mat nastavene fixne vysielacu silu tak ta anténa ti bude na nič aj keď ma 15dbi
no mam micronet sp916gk, a myslim ze taka moznost tu nieje.
dnes dosla ta antena, fungovat funguje, no myslim ze tam nieje zlepsenie oproti tej defaultnej antenke, ktora ma asi 2 db..

je na tom mojom routri moznost zmeny tej transmit sily?

a pri tomto routri: http://www.alza.sk/asus-rt-g32-d118681.htm ??
v specifikaciach je pisane "Transmit Power: +15 dBm".. to je tolko isto, co ta antena (15dbi)..takze ak by sa aj ta transmit power nedala zmenit, tak by to malo byt kompatibilne, ci? :)

//autoeditácia príspevku (02 Júl 2010, 16:21)
inak este nemam zistene , ci je pri tom druhom routri vobec odnimatelna ta antena =D
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Pozeral som manuál ale nenašiel som to tam , skus pozriet v administrácii na kartu WLAN , či to nieje niekde tam
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

to som cele preklikal, nic take tam nieje.
toto je typicky jav, ze antena funguje, no takou silou ako defaultna?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Teoreticky to moze byt ale na isto ti neviem povedať , mozes to skusit tak ze pripojis tu defaultnu a tu tvoju velku a uvidis vzdialenosť vysielania , silu zmeras cez netstubler
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Mozte prosim poradit s kupou wifi routru? Jeden mam, no ta externa antena nula bodov, takze potrebujem nieco ine.
Stacia mi bezne funkcie, dobre by bolo s dvomi antenami (nieje podmienkou), hlavne nech je/su odnimatelne a nech ma router moznost nastavit transmit power, nech mozes tu externu antenku aj vyuzit. cena tak okolo 30-40 eur.
samozrejme ze ak bude nejaky za 25, ktory bude splnovat moje podmienky, tak zoberem ten, nepotrebujem za 40.
Napísať odpoveď