Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
xaxaxa
Light Star
Light Star
Príspevky: 202
Registrovaný: 08 aug 2005, 17:20

Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa xaxaxa »

Jeden charakter pokryl miestnu oblast mikrovlnk. internetom. Co vsetko treba k tomu aby som to mohol pouzivat (myslim antena a pod., nie PC:)) a kolko cca stoja jednotlive komponenty? ..nemam v tomto prehlad, nechcem aby ma oje*** hlavne na cene. signal moze by u mna skor slabsi...

//t0m4s3 - tema oznacena ako dolezita, zide sa do buducnosti pre ostatnych, ktori zacinaju s Wifi

Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=48

Srovnání vybraných wireless technologií 2/2
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=48
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe
Príspevky: 2119
Registrovaný: 29 júl 2006, 10:30

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

No budes potrebovat AP (Acces point) ten ta vide tak za 1500 - 2000 Sk
A kabel ktory ti natiahnu do pc :) (100 - 200 sk)

U nas v nasej obci si za to uctuju 3500 sk (dost vela si myslim) ...

// Skus pohladat nejake topicy taketo veci sa tu riesili ... :)
Juicy
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1804
Registrovaný: 23 sep 2006, 11:22
Bydlisko: Sabinov

Príspevok od používateľa Juicy »

No myslim ze k tomu potrebujes viac ako si napisal. Pigtail, krabica,konektory, stoziare...cize cena sa hned navysi. Zalezi aj od toho ake kvalitne zariadenia ti daju. Poznam firmu co berie za zriadenie 5000SK. Ale myslim ze tyx 3,5 je akurat
xaxaxa
Light Star
Light Star
Príspevky: 202
Registrovaný: 08 aug 2005, 17:20

Príspevok od používateľa xaxaxa »

juicy51 napísal:No myslim ze k tomu potrebujes viac ako si napisal. Pigtail, krabica,konektory, stoziare...cize cena sa hned navysi. Zalezi aj od toho ake kvalitne zariadenia ti daju. Poznam firmu co berie za zriadenie 5000SK. Ale myslim ze tyx 3,5 je akurat
neviem co je pigtail, ani aku krabicu myslis ..predpokladal som ze staci nejaka antena (neviem kolko stoja) a nejaky kabel z anteny do pc ..aka je koncovka ktora sa dava do pc.

sorry ze otravujem mozno s tym co tu uz asi niekde je - v robote nemozem luskat stranky a hladat info dlho a doma nemam momentalme na com - no net yet:) - preto ocenim vecne a rychle rady. diky
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zalezi aky je signal a ako daleko bude PC od anteny. Ak by stacili tak tri metre kabla, tak wifi sietovka (okolo 1000), pigtail (asi 150) + kabel (asi 200), konzolu (150) a antenu (zalezi aku silnu, cize od par stoviek za malu keybolu az po nejake dve tisicky za silnu).

Ak by si potreboval dlhy kabel, tak budes musiet kupit uz APcko (2000-2500), pigtail (150), utp kabel (zalezi od dlzky, cize 100-300), konzola (150) a antena (od par stoviek po 2000).
snake2
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1212
Registrovaný: 01 mar 2006, 20:27

Príspevok od používateľa snake2 »

za 1500 zezenes fajnoveho ovisa a k tomu nejaku 15dB antenku za 1200 .. mozes to najst na

Kód: Vybrať všetko

www.wellnet.sk
-- podla mna tam maju dobre ceny a to kilo , co zaplatis za postu je myslim akurat ;)
xaxaxa
Light Star
Light Star
Príspevky: 202
Registrovaný: 08 aug 2005, 17:20

Príspevok od používateľa xaxaxa »

hojko napísal:Zalezi aky je signal a ako daleko bude PC od anteny. Ak by stacili tak tri metre kabla, tak wifi sietovka (okolo 1000), pigtail (asi 150) + kabel (asi 200), konzolu (150) a antenu (zalezi aku silnu, cize od par stoviek za malu keybolu az po nejake dve tisicky za silnu).

Ak by si potreboval dlhy kabel, tak budes musiet kupit uz APcko (2000-2500), pigtail (150), utp kabel (zalezi od dlzky, cize 100-300), konzola (150) a antena (od par stoviek po 2000).
no ja to vidim tak na cca 5m kabel (od anteny do pc) - preco treba AP ked potrebujem dlhsi kabel? vies mi aj poradit aku priblizne by mala mat antena vykon (predpoklaam ze ten signal tu nebude najsilnejsi kvoli horsej viditelnosti), pripadne na co si dat bacha? Predpokladam ze clovek ktory to poskytuje/montuje bude chciet nahovorit zakaznikovi co najlacnejsie riesenie aby si to nerozmyslel a ja by som nerad mal problem s niecim kvoli tomu ze som usertil poviem priklad - 500sk.
..idem si este pozistovat co znamenaju tiez kopmonenty co si popisal lebo niektre mi vela nevravia (napr. pigtail, konzola) :)
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4167
Registrovaný: 18 mar 2005, 12:03
Bydlisko: BA

Príspevok od používateľa sundevil »

kabel od anteny do zariadenia, ktore ho spracuje - pci karta, AP by mal byt co najkratsi, lebo dochadza k zhorseniu signalu
a kedze AP je mozno umiestnit hocikde pod strechu a pod., tak kabel bude logicky o dost kratsi -> mensie straty = lepsi signal, okrem toho AP je viac odolne voci zarusenemu okoliu, ja som musel z tohto dovodu prejst z pci karty na AP, lebo signal neustale padal a odpajalo ma z netu, ako mam AP tak taketo problemy nemavam
jedina nevyhoda AP je ze musi byt napajane takze treba nejako poriesit elektrinu

kedze hovoris ze kabel bude mat 5m, signal predpokladas ze bude horsi tak bude tomu prisposobit vyber HW
radsej investuj do AP a poriadnej anteny, aby si nemusel upgradovat.
aka antena bude potrebna - tak na to by ti mal z casti odpovedat provider po tom co pride ku tebe a zmeraju ti silu signalu a k tej ich navrhovanej alternative mozno o stupienok lepsiu antenu prihodit, ved co ak budes nespokojny s netom a nasledne si das napr ich konkurenciu co bude mat kusok horsi signal, tak potom sa ti investicia do lepsieho HW vyplati
xaxaxa
Light Star
Light Star
Príspevky: 202
Registrovaný: 08 aug 2005, 17:20

Príspevok od používateľa xaxaxa »

sundevil:
uz mi je to trochu jasnejsie, chapem to asi tak ze vyhoda AP oproti PCI internej karty je ze vie kvalitnejsie spracuvavat signal co by pri slabsom prijme mohlo pomoct.
Aku silnu antenu/AP/PCI by si poradil? ...skusal mi tu dnes kamarat chytit ten signal na notebook a podarilo sa mi cca -80db (musim ale povedat ze akurat tam nieco babarali v tej sieti cize to mozno neslo dobre, a boli sme medzi domami-bez priamej viditelnosti) Videl som 19db anteny za celkom fajn cenu, neviem ci by to stacilo...neviem ake je minimu signalu na pouzitie.
Tiez by ma zaujimalo aky kabel sa hodi: videl som 5m za cca 300, ale aj 5m za 700+ (tento mal stratu tusim 2.5db)
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe
Príspevky: 2350
Registrovaný: 16 nov 2006, 14:48
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Ja by som sa chcel opýtať na niečo čo som sa tu nedočítal alebo možno nepochopil. Mám doma stolný PC na ktorom už internet (káblový) je. A chcel by som využiť tento net nato aby som mohol tento signal ktorý mi ide na kábel poskytovať drôtovo počítaču a bezdrôtovo notebooku. Snáď ma chápete. Je to nejak možné? Koľko by to asi vyšlo?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dieg0: Potrebujes wifi router. Da sa kupit za 1500, ale da sa aj za viac. Take normalne s dostatocnou ponukov funkcii ta bude stat tak dve tisicky. Tento router potrebujes nastavit tak, aby bol ako hodnoty sietovej karty v PC. Teda by bolo dobre naklonovat MAC adresu zariadenia (aj si za AP, tak netreba), nastavit IP adresy (IP PC, masku a branu) a DNS servre. Naledne budes potrebovat nastavit napriklad DHCP server, to iste zapnes aj na druhom PC alebo notebooku. Ak chces mat net aj na notebooku, ktory ma wifi kartu alebo PDA s wifi, tak potrebujes router zapnut na vysielanie siete cez wifi. K PC, ktory by si chcel pripojit kablom potrebujes dalsi sietovy kabeĺ, 20 metrov kabla ta bude stat asi 200 korun. Nastavenu siet mas za 5 minut, investicia okolo tych dvetisic.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe
Príspevky: 2350
Registrovaný: 16 nov 2006, 14:48
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Myslíme to obaja nejak takto?
Prílohy
siet
siet
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Presne tak to myslime obaja.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe
Príspevky: 2350
Registrovaný: 16 nov 2006, 14:48
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Takže teraz rekapitulácia či som to správne pochopil.V prvom rade si kúpim WiFi router. Ten ma výjde od 1500 a viac. Pripojím do neho kábel od môjho providera na ktorom teraz fičím. Ten wifi router bude premieňať signál z toho káblu na bezdrôtové wifi vlnenie čiže týmto by som mal notebook s netom spojazdnený. Keďže do routeru mám pichnutý kábel ktorý bol vtedy v PC tak si musím nacvaknúť nový kábel s koncovkou na obidvoch stranách. Jednu stranu pichnem do routera druhú do PC. Takže keď všetko softverovo nastavím by mal internet fičať aj tam aj tam. Pochopil som všetko dobre?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10618
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Príspevok od používateľa heker »

Velmi dobre si tomu pochopil.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe
Príspevky: 2350
Registrovaný: 16 nov 2006, 14:48
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Tak dikes moc hojko a heker som vam moc vdacny ;-).Mate u mna :P
midnight_man
Guru
Guru
Príspevky: 2564
Registrovaný: 22 sep 2005, 22:15

all

Príspevok od používateľa midnight_man »

to fakt zalezi na tom ako daleko.si od miesta kde sa pripajas... lebo antenu kupis za 1000 sk ale aj za 3000...ten pigtail mno ja som montoval minule panelove anteny a tam pigtail uz bol..a pomerne dost dlhy..ale myslim ze cena pripojenia nad 4000 sk pokial to nieje dake extreme rusive alebo daka velka dialka...nad 4000 je to uz obejavanie...ja som pripojil chlapov po 2000 sk...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A co ked ma niekto PC daleko od strechy, napriklad v rodinnom dome a nema inu moznost ako pouzit 20 metrovy kabel? Das mu tam 20 metrovy kabel so stranou 0,58 dB na meter, cize so stratou 11,6 dB + koncovky tak 1 dB a k tomu 15 dB antenu??? Tam je jedine riesenie pouzit AP ako klient, takze je to investicia dve tisic, k tomu antenu, kabel, robota... a vysoka cena je na svete.
midnight_man
Guru
Guru
Príspevky: 2564
Registrovaný: 22 sep 2005, 22:15

Príspevok od používateľa midnight_man »

hojko napísal:A co ked ma niekto PC daleko od strechy, napriklad v rodinnom dome a nema inu moznost ako pouzit 20 metrovy kabel? Das mu tam 20 metrovy kabel so stranou 0,58 dB na meter, cize so stratou 11,6 dB + koncovky tak 1 dB a k tomu 15 dB antenu??? Tam je jedine riesenie pouzit AP ako klient, takze je to investicia dve tisic, k tomu antenu, kabel, robota... a vysoka cena je na svete.
nevravim ze pigtail az k PC to je kktina..dlhe pigataily maju velke straty ako pises... vravim ze pigtail taky dlhy aby dosiel ku AP....ja zvyknem davat AP pod strechu...nemusim riesit ze mi zatecie skatula :D ..vravim ja som pripajal maximalne za 3500 sk a to som daval 24 db dB antenu
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cena 24 dB anteny + AP + kabel vyslo do 3500??? Ty si akysi lacny.
Napísať odpoveď