p4ra napísal:Ako cudzinec mozem povedat, ze slovencina je skutocne jeden z tazsich jazykov. Ked ju porovnam s chorvatskym, tak nemame napr.: makcene, dlzne, tvrde a makke i atd.. Sklonovanie je tu komplikovanejsie, taktiez casovanie. Aby som ju zvladol na vybornu som chodil neustale myslim, ze asi 8 rokov (neberte ma za slovo), tyzdenne 3-krat na doucovanie a stale mam rezervy, no dovolim si tvrdit, ze pisem x-krat lepsie, ako velke mnozstvo Slovakov.
Neviem v kolkych rokoch si prisiel na slovensko(asi si bol starsi ako ja, mal som 4), ale ja som sa po slovensky naucil za 4 mesiace a bol som normalne schopny sa bavit vonku s rovesnikmi a hladat si kamaratov, zvysok slovnej zasoby som sa doucil zaroven s rovesnikmi, potom som riadne nastupil do skoli a teraz rozpravam na nerozoznanie od slovakov. Tie tvoje dlzne, makcene a I/Y si myslim, ze nezavazia pri pochopeni slovenciny, kedze aj chorvatina ma foneticky rovnake hlasky(slovaci maju navyse ť a chorvati ć), akurat ich nepisu.
Apropo kriterium najtazsieho jazyka, mozno by nebolo odveci sa pozriet v kolkych rokoch deti roznych narodov zacinaju ovladat zakladnu slovnu zasobu a zacinaju skladat vety. Potom kedy sa zacinaju ucit zaklady gramatiky, a kedy uz ovladaju takmer vsetky pravidla gramatiky. Podla mna jazyk kde bude ta vekova hranica najdalej, by mohol dostat status najtazsieho
EDIT: schvalne som o pisani nic nepisal, lebo ja s mojou motorikou by som sa arabske pismo nenaucil pisat asi nikdy