2.svetová vojna - rozprávala stará mama...
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: 2.svetová vojna - rozprávala stará mama...
Tak, co ja si pamatam v skole, ked som tam este daaaaavno chodil, tak nam tlkli do hlavy, ze Nemci neboli nic dobre ani na Slovensku. Keby tomu dnes v skolach tak nebolo, tak nieco nie je v poriadku potom.
-
Stoporko
VIP
p4ra - my sme mali dobrú učiteľku dejepisu, ktorá nám dávala veci aj do súvislostí s nami, no na mnohých školách to tak nie je (ako som sa rozprával na táboroch s deckami). Proste všeobecne dnes deti vedia, že fašisti boli "tí zlí," no už si to nedávajú do súvislosti s tým, čo Nemci robili tu na Slovensku a čo naši ľudia robili proti Nemcom. Isto uznáš, že je rozdiel vedieť, že Hitler napadol Francúzsko, viedol letecké bitky o Britániu v porovnaní s tým, že zo Slovenska spravil satelitný štát, kde sa tancovalo ako si on pískal, kde sme vyrábali súčiastky pre jeho vojenskú mašinériu, kde vyhladil celé dediny, o partizánoch a povstaní sa vraví len v skratke ak vôbec (o samostatných partizánskych skupinách čo tu boli dávno pred povstaním sa neučí prakticky vôbec - pričom je to do povstania asi náš jediný skutočný akt vzbury voči fašistom ak nerátame pilotov v Anglicku). Z mojej skúsenosti tvrdím, že deti majú často krát v hlave zmýtizované jednotky SS i samotnú ideológiu čo Hitler hlásal. A potom človeku nemá byť smutno, keď detiská poznajú "hviezdy" zo superstár a zaujímajú sa o ich každé uprdnutie, no o hrdinov čo sa zaslúžili o to, aby sme tu dnes negágali "auf deutsch" nemajú záujem a ak v lese natrafia na pomník partizánskej skupiny, tak len prejdú okolo - o pilotoch z anglicka ani nevravím.
to nie je len problem 2.sv.vojny a historie...ale celkovy problem Slovakov, vacsina z nas nevie kedy vznikla SR alebo kto je prident nasej krajiny, proste sa vacsina Slovakov o dianie vo vlastnej krajine absolutne nezaujima...no a potom to tak aj v nasej krajine vyzera, ked idu volit ludia, ktori sa o dianie v krajine nezaujimaju...to je asi rovnake ako keby mne niekto dal suciastky a mal by som z nich postavit jadrovy reaktor, tiez by to dopadlo katastrofalne, pretoze sa o to nezaujimam...
postupne sa menime na americanov, som minule pozeral taku anketu, kde americania mali povedat krajinu na U...a nevedeli...
postupne sa menime na americanov, som minule pozeral taku anketu, kde americania mali povedat krajinu na U...a nevedeli...
to som videl... jedna ženská povedala že "Ugoslavia"ephramko napísal:postupne sa menime na americanov, som minule pozeral taku anketu, kde americania mali povedat krajinu na U...a nevedeli...
Mama mojho deda dostala streluu do noh, cely zivot ich mala dokalicene, to bolo ujukania, cely zivot to musel moj dedo pocuvat..... hrozne
A počuli ste o tom, že podľa britských školákov bol Hitler nemeckým futbalistom ? Takto sa vyjadrila väčšina britských školákov vo veku 9-15 rokov. A podobne dopadla aj otázka na Osvienčim: vraj to bol zábavná park.
Prieskum robili noviny Daily Mail.
Katastrofálne.
Prieskum robili noviny Daily Mail.
Katastrofálne.
hughito to je podla mna nemozne aby taketo zakladne veci niekto nevedel, urcite si robili srandu je to evidentne. Aby som nebol uplne OT tak jedine co viem, ze mojho deda postrelili prestrelili mu pluca, sice prezil ale neskor zomrel.
Nie, vždy radšej predpokladaj, že ľudia sú idioti 'by default'. Náš profesor bol vo VB na pozorovanie ich metód výučby na základných školách- na otázku, či vedia čo/kde je Slovensko nevedel z detí nikto a ich učiteľom sa tiež len niečo marilo. Aj keď uznávam, že pestro farebný agregát v strede mapy Európy nie je taký preceňovaný lulz ako Adolf Hitler...Veď s postupom času sa ľudia od vojen odosobňujú a taký bude aj osud 1. a 2. svetovej vojny. Dnes ti nikto nepovie, aký bol Richard Levie srdce zlý, keď robil bordel "kade išiel" po svojej ceste do Svätej zeme a málokto vie, že španielská chrípka po WW1 zabila viac ľudí ako tá vojnaurcite si robili srandu
on topic: mám také vedomosti, že u starej mamy boli Nemci civilizovaní a Sovieti tancovali okolo budíka a tiež, že niekoho rozpučil tank.
-
P3Bo
Guru wannabe
Tak toto je neskutočná vetasapler napísal:mojho deda postrelili prestrelili mu pluca, sice prezil ale neskor zomrel.
dnes sa viacero ludi kvoli svojej hluposti alebo nevedomosti domnieva, ze za totalitneho Slovenskeho statu boli do koncentraku posielani len slovenski obcania so zidovskymi korenmi, nie je to vsak pravda...v koncentracnych taboroch skoncilo aj mnoho Slovakov, o to je to smutnejsie, pretoze fasisticky totalitny stat spravovali Slovaci, takze do koncetrakov posielali vlastnych ludi...Slovaci Slovakov...pricom za kazdeho deportovaneho cloveka, sme museli tretej risi zaplatit 500 risskych mariek...
Podobna situacia bola v Ceskej republike, ktoru priamo spravovali Nemci ako svoj protektorat. Narozdiel od nas, hlavnu vinu za deportovanych cechov nesie hlavne nemecke vedenie krajiny, to ale neznamena, ze nebolo mnoho Cechov, ktori s nacizmom sympatizovali...
Vladimír Petřek pomahal ceskoslovenskym parasutistom, ktori spachali atentat na Heydricha. Noviny hlasali, ze pokial sa nenajdu vinnici, kazdi 10 Cech bude popraveni. Ked ho chytili, bol odsudeny na trest smrti. Nacisticka pomsta sa ale nezastavila len pred nim, z pomsty dali vyvrazdit celu jeho pocetnu rodinu...pozrite si autenticke rozpravanie Jiřiny Petřkovej, sestry Vladimira, ktora prezila Osviencin...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1020 ... ute-osudy/
atentat na Heydricha je dnes hlavnym symbolom odporu ceskeho naroda proti nacistickej ideologii, maju nieco take aj Slovaci ?
Podobna situacia bola v Ceskej republike, ktoru priamo spravovali Nemci ako svoj protektorat. Narozdiel od nas, hlavnu vinu za deportovanych cechov nesie hlavne nemecke vedenie krajiny, to ale neznamena, ze nebolo mnoho Cechov, ktori s nacizmom sympatizovali...
Vladimír Petřek pomahal ceskoslovenskym parasutistom, ktori spachali atentat na Heydricha. Noviny hlasali, ze pokial sa nenajdu vinnici, kazdi 10 Cech bude popraveni. Ked ho chytili, bol odsudeny na trest smrti. Nacisticka pomsta sa ale nezastavila len pred nim, z pomsty dali vyvrazdit celu jeho pocetnu rodinu...pozrite si autenticke rozpravanie Jiřiny Petřkovej, sestry Vladimira, ktora prezila Osviencin...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1020 ... ute-osudy/
atentat na Heydricha je dnes hlavnym symbolom odporu ceskeho naroda proti nacistickej ideologii, maju nieco take aj Slovaci ?
Českého národa ? To si napísal zle. Tú akciu vykonal československý zahraničný odboj, navyše Jozef Gabčík bol Slovák.atentat na Heydricha je dnes hlavnym symbolom odporu ceskeho naroda proti nacistickej ideologii, maju nieco take aj Slovaci ?
A čo majú Slováci ako samostatne ? Žeby Slovenské národne povstanie..
neviem, ci sa da SNP povazovat za symbol odporu slovenskeho naroda voci nacizmu, kedze by sa SNP bez ruskej pomoci nikdy neuskutocnilo a SNP bolo organizovane komunistami...prave preto sa SNP pocas socializmu tak heroizovalo...
Ephramko, atentat na Heydricha bol skor prejavom exilovej vlady ako ceskeho naroda.... Cesky narod si akurat odsral nasledky tohto aktu....
Ked sa da nieco povazovat za cesky prejav odporu, tak to boli akcie v maji 1945, aj ked o ich strategicko-politickom vyzname sa da dlho polemizovat....
A k teme.... Otec mojho otca si celu vojnu prezil priamo, pretoze od roku 1940 bol vojak.... Najprv cesta s Rychlou diviziou do Rostova na Done cez celu Ukrajinu, par protipartyzanskych akcii (ktore aj tak v reali boli vyletom do stepi ci lesa - pretoze slovenski velitelia oddielov mali s partyzanmi nepisane primerie a boju sa obidve strany vyhybali....), obcasne pitky s ruskymi dedincanmi a Nemcami.... Po stiahnuti slovenskych vojsk z Ruska sluzba v Trencine (celkovo pokojne obdobie, spestrene akurat bitkami s trencianskymi gardistami, z ktorych mnohi, ako dedko hovoril sa po vojne zrazu zazracne stali komunisti a zasluzili odbojari....).... Po vyhlaseni SNP boje v ramci povstaleckej armady (zo zaciatku to jakz-takz slo, neskor problemy so zasobovanim, po smrti dostojnikov a strate spojenia prechod na partizansky sposob boja - dedko by aj isiel domov, ale bal sa zatknutia a odposlania do KL a tak teda bojoval dalej, najdenie vytuzeneho samopalu, pochadzajuceho z ruskeho leteckeho zasobovania, problemy s nepriaznivy pocasim, nezastrelenie nemeckeho vojaka, ktory o nieco neskor 'nevidel' ako dedo prchol zo zastupu zajatcov, niekedy v aprili 45 prechod frontu a o mesiac neskor demobilizacia a koniec tejto anabazy....).... V kratkosti tolko....
Ked sa da nieco povazovat za cesky prejav odporu, tak to boli akcie v maji 1945, aj ked o ich strategicko-politickom vyzname sa da dlho polemizovat....
A k teme.... Otec mojho otca si celu vojnu prezil priamo, pretoze od roku 1940 bol vojak.... Najprv cesta s Rychlou diviziou do Rostova na Done cez celu Ukrajinu, par protipartyzanskych akcii (ktore aj tak v reali boli vyletom do stepi ci lesa - pretoze slovenski velitelia oddielov mali s partyzanmi nepisane primerie a boju sa obidve strany vyhybali....), obcasne pitky s ruskymi dedincanmi a Nemcami.... Po stiahnuti slovenskych vojsk z Ruska sluzba v Trencine (celkovo pokojne obdobie, spestrene akurat bitkami s trencianskymi gardistami, z ktorych mnohi, ako dedko hovoril sa po vojne zrazu zazracne stali komunisti a zasluzili odbojari....).... Po vyhlaseni SNP boje v ramci povstaleckej armady (zo zaciatku to jakz-takz slo, neskor problemy so zasobovanim, po smrti dostojnikov a strate spojenia prechod na partizansky sposob boja - dedko by aj isiel domov, ale bal sa zatknutia a odposlania do KL a tak teda bojoval dalej, najdenie vytuzeneho samopalu, pochadzajuceho z ruskeho leteckeho zasobovania, problemy s nepriaznivy pocasim, nezastrelenie nemeckeho vojaka, ktory o nieco neskor 'nevidel' ako dedo prchol zo zastupu zajatcov, niekedy v aprili 45 prechod frontu a o mesiac neskor demobilizacia a koniec tejto anabazy....).... V kratkosti tolko....
Samé nepravdy.neviem, ci sa da SNP povazovat za symbol odporu slovenskeho naroda voci nacizmu, kedze by sa SNP bez ruskej pomoci nikdy neuskutocnilo a SNP bolo organizovane komunistami...prave preto sa SNP pocas socializmu tak heroizovalo...
Rusi v podstate Povstanie nijak výrazne nepodporili, čakala sa od nich oveľa väčšia pomoc. Boli aj vyslovene nálady proti Povstaniu.
A tvrdiť, že SNP bolo organizované komunistami je taký istý nezmysel, ako keď Lacko povie, že komunisti mali na SNP 0% podiel.
u mojej prababky to bol podobny scenar ako opisujete vy. byvali u nich nemecky vojaci, ale boli dost kultivovany a mali dobre zasoby, takze jedlo do domu skor dodavali ako minali. starka spominala ako cez vianoce jeden z nich strasne plakal za rodinou. dokonca ju raz nachytali ako cez okno podavala niekomu balik pre partizanov, ale nic okrem poriadneho kriku nespravili. samozrejme potom prisli osloboditelia a spravali sa presne tak ako to tu opisuju ostatny. pradedo bol partizan, ale nikdy o tom moc rodine nerozpraval, takze o nom ziadne info nemam.
inac dalsi dvaja pradedovia bojovali v 1sv vojne, jeden na vychodnom a druhy na zapadnom fronte. obidvoch zajali, ale ten co bol na zapadnom z toho vysiel o poznanie lepsie. po vojne sa hned vratil domov, dokonca nebol cely cas ani v zajateckom tabore, ale pomahal na nejakej talianskej farme, kde mal velmi dobre vztahy s majitelmi a nebyt nahody, tak by tam ostal zit. druhy bol zajaty v rusku a domov sa uz nevratil. ked sa z vojny vratil jeho sused a velmi dobry kamarat, tak hovoril, ze ho pocas vzbury v tabore niekde odvliekli a uz ho nikdy nevidel.
inac dalsi dvaja pradedovia bojovali v 1sv vojne, jeden na vychodnom a druhy na zapadnom fronte. obidvoch zajali, ale ten co bol na zapadnom z toho vysiel o poznanie lepsie. po vojne sa hned vratil domov, dokonca nebol cely cas ani v zajateckom tabore, ale pomahal na nejakej talianskej farme, kde mal velmi dobre vztahy s majitelmi a nebyt nahody, tak by tam ostal zit. druhy bol zajaty v rusku a domov sa uz nevratil. ked sa z vojny vratil jeho sused a velmi dobry kamarat, tak hovoril, ze ho pocas vzbury v tabore niekde odvliekli a uz ho nikdy nevidel.
-
Fabo
Hardcore addict
Velmi zaujimava tema.
Jedna vec co viem, ze pradedo sa stratil za druhej svetovej, jeho otec zas za prvej, ale co kde presnejsie neviem. Dedo bol zas za vojny este dost mlady, narodil sa az v 36tom, takze jeho spomienky na toto obdobie sa skor vztahuju na to, ako blbli ako decka, rozpraval mi ako raz ukradli nemeckemu dostojnikovi pistol a potom nou strielali polnu zver, ale velky problem z toho tiez nemali. Babka z druhej strany mi zas tiez rozpravala, ze nemci boli kulturnejsi nez madari (byvam v casti pridelenej Viedenskou arbitrazou Madarsku) a ze jeden nemecky dostojnik skoro zastrelil madarskeho vojaka, ktory im chcel ukradnut kravu.
Jedna vec co viem, ze pradedo sa stratil za druhej svetovej, jeho otec zas za prvej, ale co kde presnejsie neviem. Dedo bol zas za vojny este dost mlady, narodil sa az v 36tom, takze jeho spomienky na toto obdobie sa skor vztahuju na to, ako blbli ako decka, rozpraval mi ako raz ukradli nemeckemu dostojnikovi pistol a potom nou strielali polnu zver, ale velky problem z toho tiez nemali. Babka z druhej strany mi zas tiez rozpravala, ze nemci boli kulturnejsi nez madari (byvam v casti pridelenej Viedenskou arbitrazou Madarsku) a ze jeden nemecky dostojnik skoro zastrelil madarskeho vojaka, ktory im chcel ukradnut kravu.
jezis ked som si to po sebe precitalP3Bo napísal:Tak toto je neskutočná vetaaspoň časový údaj by si mohol uviesť, ľudia obvykle počas života aspoň raz umrú.
-
ZappBrannigan
Darca
Na vojnu mala moja rodina neskutocne stastie. Otec mojej babky, zomrel este v 1. sv. vojne, Moj prvy dedo zomrel v 2 svetovej, babka si od zialu zobrala druheho, ktory zomrel nakoniec na zapal mozgovych blan v 1958. Neznasal vojnu , a aj sa jej konca dozil, ako si prial. Tiez este na smrtelnej posteli nam babka opisovala zazitky z 2sv. vojny, kde nam hovorila, ze nemci boli slusni, vychovany, ale rusi im vybrakovali komplet pivnicu. Hovorila nam ze ten nemec ktory u nej spal sa do nej zalubil ,ale ona ho strasne nechcela
a nakoniec sme aj , rozpravanie o krcme kde mali v najbiednejsich casoch hladu chlastu stale dostatok, ako dedovia pili , a pribehy zo zivota vo flaske v zakladoch domu. Dokonca som ako maly sprt nasiel v sope nabojnicu , ktora bola plna, a je som je zacal obhryzat 
Este jeden zazitok mojej mamy , ktora bola v roku 1968 v maturitnom rocniku, prave prisla domov, na dedinu oslavovali narodeniny,l vecer isli spat, a zarazu ju mama budila: "Marienka, Vojna zacala!", ked sa potom cele zhrozene do rana modlili, ale nastastie to boli iba nasi "osloboditelia rusi. Mozemm tu zajtra hodit aj ten list, ktory sa pred nedavnom nasiel v zakladoch domu, ale neviem ci to bude citatelne.
Este jeden zazitok mojej mamy , ktora bola v roku 1968 v maturitnom rocniku, prave prisla domov, na dedinu oslavovali narodeniny,l vecer isli spat, a zarazu ju mama budila: "Marienka, Vojna zacala!", ked sa potom cele zhrozene do rana modlili, ale nastastie to boli iba nasi "osloboditelia rusi. Mozemm tu zajtra hodit aj ten list, ktory sa pred nedavnom nasiel v zakladoch domu, ale neviem ci to bude citatelne.
-
Stoporko
VIP
Ten list sem určite daj, skús ho nafotiť v čo najlepšej kvalite. Myslím že nie som jediný, kto je naň zvedavý.
-
ZappBrannigan
Darca
Bude, pohladam a zajtra to tu dam.