2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

Príspevok od používateľa ephramko »

Tak ma napadlo, ci by ste sa nechceli podelit o autenticke zazitky svojich starych rodicov, prarodicov, pribuznych z 2.sv.vojny, ktore vam oni porozpravali...a ktore vam z roznych dovodov ostali v pamati...

Ja teda zacnem jednym zo zazitkov, ktore mi rozpraval pradedo. V tej dobe mal pred 30kou, bol partizan, presvedceny komunista, v tej dobe plny idealov ako mladi ludia obvykle byvaju...on sa schovaval v horach kde tade, moja babka mala vtedy okolo 9rokov a byvala s prababkou vo velkom dome. Na istu dobu u nich v dome neviem z akych dovodov byval nejaky SSman alebo dostojnik, ktory tam dokonca mal aj par vojakov ako svoju osobnu straz...to bolo velmi riskantne, kedze v tej dedine ludia pomahali partizanom, dokonca par ludi tam schovavalo aj zidov...no a jeden ten vojak z osobnej straze toho dostojnika, to bol taky mlady chalan, tam stale tak zartoval a hral sa s mojou babkou, ktora bola mala a stale hovoril take, ze ci sa zanho vyda ked vyrastie...a ze cim chce byt, ked bude vela...a moja 9 rocna babka povedala, ze chce byt partizankou :D tak sa na tom, ten vojak dobre zabavil, ze taka mala a uz ma aj zmysel pre humor (zatial co moja prababka tam uz pomaly neskolabovala, ze co to dieta zo seba vypustilo), ale ten vojak povedal ze radsej take nieco nema hovorit, ked tu bude ten dostojnik...takze dopadlo to dobre.

Druhy pribeh mi zase rozpravala prababka, ona robila v nejakej tovarni na zbrane cez vojnu a ze zatrubili na obednu prestavku, tak ze akoze vsetci isli na obed a ze jej kamaratka a kolegina, ze este tam nieco robila...a ze ju vsetci volali, aby sa na to vykaslala, ze nech sa ide najest a ze potom to dokonci, ze este aj ten veduci smeny ju volal...a ona ze nie, ze uz ma iba par tychto granatov dokoncit a ze hned za nimi dojde do jedalne...tak teda sa isli najest a naraz sa z vyrobnej haly ozval strasny vybuch, ze sa cela tovaren zatriasla a vybili skla...no a tej kolegine uz nebolo, nemohli ju najst...a ze po asi 2 tyzdnoch ked sa uz obnovila vyroba, tak nasli ucho tej kolegine prilepene na strope este aj s nausnicou...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: 2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

Príspevok od používateľa p4ra »

Toto je zaujimava tema.

Moji starki z maminej strany tiez zazili 2. svetovu vojnu. Boli deti z jednoduchych rodin, pastierov prevazne. Byvali v dnesnej Ciernej Hore, a v tom case tam bola nejaka bojova linia. Tiez sa stretli s partizanmi a schovavali ich u seba. Raz boli s dobytkom s ich rodicmi, a po chvili zaculi strelbu, pribehla k nim skupinka partizanov, ze nech utekaju vysoko do hor, lebo ich dedina uz je pod utokom Nemcov, a ze nech sa nevracaju, kym neutichne strelba. Z tych vrchov bolo vidiet az do celeho udolia a par dedin. Zopar koz so sebou zobrali a utekali do hor, kde sa schovavali 2 alebo 3 dni. Zvysny dobytok tam museli nechat. Ked sa skoncilo strielanie, vratili sa dole, ale dobytok sa im od strachu rozutekal, takze prisli o polku stada.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Moj dedo zazil nemecku aj rusku okupaciu. Jedina vec na ktoru si z jeho rozpravania vyrazne spominam je aky boli nemci civilizovany (spavali aj po 2 v jednej posteli, netyrali bez dovodu civilne obyvatelstvo (az na zidov)) a aky boli nasi "osloboditelia" rusi primitivny, prizivnicky a povysenecky
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

po mojom starkom z maminej strany su metale, lebo bol na Kaukaze a potom v obklucenom Sevastopole, no ku Rusom presiel az na Slovensku a viedol par kamaratov z ich dediny po hrebeni Kralovej hole, lebo ako dieta tam pasol kravy a poznal to aj v tme a hmle, ktora je tam velmi zradna
starka, rovnako z maminej strany, bola vtedy v Bratislave na sluzbe u jedneho z ministrov. spominala, ze protiletecke pozorovatlene fungovali velmi kvalitne, lebo velmi skoro pred naletom sa vsetci spratali do krytu
o druhom dedovi viem len tolko, ze hned po vojne za nim prisiel miestny komunista a daval mu na predaj partizansku knizku, ci preukaz alebo nieco take so slovami: "Stefan, ber lebo o chvilu sa ti to velmi zidie"
a druha babka spomina na to ako ako u nich "vianocoval" nemecky major, velmi kultivovany pan s vychovou a tyzden po nom prisli Rusi, ktori pobrali vsetok statok a babka so sestrami boli skryte v sope. von chodievali len ked uz spiti Rusaci spali a raz jej sestru vymakol jeden z nich, namieril na nu samopal a zreval "Sto ty Germanka?!" nastastie im neublizili, lebo pradedo mal vino, ktore ruskemu komandantovi chutilo...
// a sice to je prva svetova vojna, ale pradedo, z maminej strany, bol u husarov... skoda z jeho drevenice si niekto zo sirokeho pribuzenstva odniesol jeho portret v uniforme...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Dedo z otcovej strany je Cech, narodil sa a zil v jednej malej dedinke v Cechach, no cez dedinu tiahli Nemci, a Rusi o tom vedeli, tak, ze Ruske delostrelectvo ostrelovalo dedinu, museli ich evakuovat.

Alebo dedo z druhej strany mi vravel ako maly chlapec sa hral s kamaratmi na dedine, behali po luke, po lese, a zrazu videli prilietat bojove lietadla nemecke, tak zacali utekat, a kedze Nemci spozorovali nejaky pohyb, zacali po nich palit z gulometov, tak, ze sa stihli rychlo poskryvat v lese za stromy, nikomu sa nic nestalo, nemaci preleteli a uz sa nevratili.

Inac tiez, mojej babky mama, ktoru som uz nezazil, ta dost nadavala na Rusov, ale strasne, na Nemcov ani nie, ale ze Rusi robili iny bordel ked prechadzali cez nejake mesta ci dediny.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

na nemcov som nepocul nic dobre, kedze pradedo bol partizan...paradoxom je, ze jeho brat sa k nemcom pridal a bol vojakom wermachtu, ale rodina zostala rodinou a navzajom si vybavili falosne papiere...
obaja prezili vojnu...
mojmu pradedovi tie papiere, ale raz nepomohli...kedze ho chytili nemecky vojaci a mal obrovske stastie, ze ho hned nezastrelili...zavreli ho do nejakej pivnice aj s jednym zidom...a rano ich mali zobrat na stanicu, kedze mal ist dalsi transport do osviencinu...v noci ich strazil len 1 vojak a ostatni spali...a ten zid povedal mojmu dedovi, ze co budu robit, ze uz sa tak dlho schovaval a ze nechce ist do polska, kedze vtedy sa u nas medzi ludmi uz velmi dobre vedelo a rozpravalo, co robia s ludmi v polsku v taboroch...no a ten zid vravi mojmu pradedovi, ze ma v podrazke tych osuntelych topanok schovate nejake zlato...mal tam schovate 4 zenske prstene, tak moj dedo zobral 2 tie najvacsie, 1 za zida, 1 za seba a podplatil toho nemeckeho vojaka, ktory ich strazil...samozrejme mohla to byt pasca, mohol ich oklamat a postrielat na uteku...ale neoklamal a vtedy moj pradedo z tade otiekol aj s tym zidom a ten mu dal 1 prsten za to, ze mu pomohol, potom sa rozdelili...ale odvtedy o tom zidovi nevieme nic, ci sa mu podarilo prezit vojnu...ktovie...vlastne nebyt toho zida, co si schovaval zlato, tak pravdepodobne moj pradedo nezije...

no a k tym rusom, mne to aspon prababka vysvetlovala tak, ze ludia vedeli, co sa predtym dialo v rusku, ze stalin dal vela dobrych vojakov popravit...rovnako vedeli, ze rusi maju velke straty na fronte...a vedeli, ze to ci rusi budu robit bordel zalezi od dvoch faktorov, prvy bol ten ze aki ruski vojaci to boli, ked to boli len normalni mladi chalani tak sa nic nedialo...ale rusi do armady davali aj trestancov, psychopatov a takych posielali hlavne v prvej vlne...no a druhy faktor bol alkohol, vedeli ze rusi strasne slopu a potom robia bordel...dokonca mi hovorila, ze ked uz bolo jasne, ze sa blizi fronta a pridu rusi...tak liehovar vypustal vsetok lieh do rieky, tak isto komplet cela vyroba isli do vody, len aby sa nedostala rusom do ruk...a vraj toho bolo tak vela, ze niektori hlupi ludia, chodili s flaskami k rieke a naberali si to...u nich na dedine ale zakopali alebo vyliali ludia aj ich vlastne palenky...no a potom ked dosli rusi, tak prve co bolo, ze sa pytali na chlast, tak to ludia v tej dedine kde bola prababka povedali, ze nic nemaju, ze ked nemci utekali tak im vsetko pobrali...ale ze mozno v dalsich dedinach maju chlast...tak rusi teda isli sklamani zase dalej...vraj ale v dalsich dedinach ludia chlast neschovali a par dievcat ruski vojaci znasilnili...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zaujímavá téma.

Prababka tiež zažila ubytovanie aj Nemcov, aj Rusov. Nemci dobrí, slušní, Rusi hovadá.

Treba to ale chápať trochu v súvislostiach. Dobre to už okomentoval ephramko, ešte pridám, že keď tu boli Nemci, tak Nemci sem neprišli z fronty, ale proste zo zálohy, boli v pohode. Rusi, čo sem prišli, boli už niekoľko rokov na fronte, zažili ohromne veľa vecí, zla. To poznačí každého človeka, aj tie najsilnejšie povahy. Ale áno, Rusi sú určite divokejší ako Nemci + ten alkohol..

Ale väčšinou to bolo tak, že v jednej dedine na Rusov nadávali, o kúsok ďalej boli "dobrí Rusi," čiže, svoje tu zohráva aj ľudská rozdielnosť.

Prakticky všetci pradedkovia boli partizáni, jeden z nich nebol priamo, ale nosil im do hory jedlo a čo potrebovali.

Jeden z nich bol aj na východnom fronte, ešte za Slovak štát, keď sa vrátili, prešiel k partizánom. Nejakým spôsobom bol zajatý ešte s jedným a išli ich odviezť niekam do koncentračného tábora. Tuším v Žiline s vlakom stáli a ešte ich stihol dostihnúť "ich" miestny mäsiar, ktorý za veľkú hromadu klobás, mäsa a pod. zbožia kohosi podplatil a pradedko s kamarátom sa takto pravdepodobne zachránili. Potom ešte pri ceste domov bol problém s nejakým miestnym ľudákom, ktorí ich chcel spätne udať, tak podľa rozprávania musela byť použitá priama hrozba smrti strelnou zbraňou. Zabralo.
Momo46
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Momo46 »

No z rozprávania toho viem málo keďže už mám len jednu babku a tá si nepamätá ani ako sa volá :?
Ale viem že počas Nemeckej okupácie Dedko ukrýval židovskú rodinu a ešte že druhú babku znásilnili a !zabili! Rusi
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Este ja napisem, moja babka zo strany matky. Povod maju na Ukrajine, Moja babka sa totizto narodila na konci vojny, za nenajlepsich podmienok. Jej mama bola v 9viatom mesiaci, ked na Ukrajine bol stav, kedy ich evakuovali na Slovensko. Tak teda, moja prababka (tu som ja nezazil) bola nalozena do vlaku pre dobytok, kde stali celu cestu z Ukrajiny az do Bratislavy. Podotykam, bola v 9tom mesiaci, bolo jej zle, a bola velmi smadna, voda tam nebola, bolo tam natlacenych kopec ludi. V Ba ich vylozili, a den, ci dva na to rodila. No a u niekoho tiez byvali v BA v Raci myslim, a raz sli niekde, s mojou babkou v rukach zabalenou v perinke, po ulici, a zacali okolo vybuchovat bomby, tak len pradedo zakryl perinku svojim kabataom, aby ochranil moju babku pred crepinami a kadejakymi kuskami. No s mojou babkou v perinke pri kazdom vybuchu trhlo. Od vtedy to ostalo v nej, je strasne nachylna na prestrasenia, keby niekto vyskocil z pozarohu, tak snad aj upadne od strachu do bezvedomia.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Ako to tu uz bolo parkrat spomenute, na co si najviac spominam z rozpravania starsich clenov rodiny,aký boli nemecki vojaci vysoko civilizovany a mali s nimi nadstandartne vztahy v ramci mozností.
A nasi "osloboditelia" barbarske mongoloidne psy z dalekych stepi ,ktorý terorizovali vsetko co sa hybalo.
redge
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa redge »

pradeda mojho spoluziaka zabili vo vlaku. chudak.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Moja neboha babka moc o vojne nerozpravala, ale ukazovala nam ako deckam jazvy, ktore jej ostali po zasahu gulkami. Jedna na lytku a druha na ramene.
adr0z
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adr0z »

Mne babka s dedom o tom nedávno rozprávali .. Vtedy bývali na Myjave , hovorila mi niečo o obsadený mesta / dediny Ruskými vojakmi , museli im variť , všetku úrodu im museli dať a každý nejak osý vyššie postavený vojak si obsadil nejakú komoru v dome , a aby ostatný vedeli , že je tam už obsadené , tak si s nožom alebo niečom vyryl hviezdu do dverí .. Ďalej mi hovorila že ľudia si z ných robili srandu , otáčali im smerné tabule takže vojaci vela krát zablúdili :-D .. Potom mi hovorila že Ruský vojaci museli rýchlo behom pár hodín odísť takže v ten komore im ostalo dosť veľa vecí .. konkrétne u mojej prababky bol nejaký ruský pisár alebo niečo také , môžem zistiť aj meno , dedko si ho ešte pamatá ..ostal tam po nom ďalekohľad ( mám ho doma ;) , dalej nejaké hodinky a v záhrede im ostala prilba ktorú však neskor vyhodili ..
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

na take nieco mi nikdy nenapadlo sa pytat starych rodicov...jedna moja babicka cez druhu svetovu este ani nezila :D ale co mi moja mama hovorila, ze pocuvala zazitky svojich starych rodicov...tak moja prababicka pracovala v hlavnej poste v Kosiciach a bola vtedy aj v praci, ked v juni 1941 niekto (pravdepodobne Rusi) bombardoval Kosice a 5 bomb trafilo hlavnu postu, ktora bola pravdepodobne aj cielom...
zopar info a foto (+reklama na GC ;) ): http://www.geocaching.sk/geocache-detail.php?id=1756333
eaten
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eaten »

ja co som pocul akurat ze znamy mojej starkej boli v koncentrakoch. A ze im tam dlho nedavali jest, a kto bol hladny tak na dvore bolo za sud lepidla.
Potom mi vravela nieco take , ze uz po vojne stretla jedna zena na ulici dozorcu z koncentraku, proste si ho pamatala a on z toho vyviazol v pohode a ze zacala ho bit a kricat nanho, no neviem presne ako to skoncilo.
Aj z tej dediny ze ked som bol maly tak mi rozpraval nejake zazitky nejaky dedko, ale to vobec neviem. Musim sa jej spytat ked za nou pojdem na viac veci.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja len tak na dodatok, aby tu niektorí nenabudli dojem o dobrých Nemcov a zlých Rusoch - Nemci tu napáchali ohromné zverstvá, mäsové vraždy, mučenie, vypaľovanie celých dedín (toto sa dialo až od Povstania).
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

To mi predsa vsetko vieme :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

pryja napísal:To mi predsa vsetko vieme :wink:
Tým by som si nebol istý. Dnešná mladá generácia nevie o našej histórii (aj to nedávnej) ani prt.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

hughito, myslim, ze kazdy trosicku vzdelanejsi clovek, kt. navstevoval zakladnu, ci strednu skolu vie, co sa dialo medzi 1939 - 1945. A, ze Nemci neboli ziadni svatci.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

p4ra: dovolím si trošku oponovať. Decká dnes síce vedia, že nemci boli "tí zlí" čo "vyvražďovali židov" no v hlave nemajú prepojené, že oni boli aj u nás a robili zlotu aj tu. O komunistoch ani nevravím - typický príklad je Janio v inej téme.
Napísať odpoveď