Ak aj myslis FIIT, tak to viac zalezi comu sa chces venovat. Sice za mojich cias boli tieto odbory v prvych dvoch rocnikoch takmer totozne, no myslim, ze sa to uz zmenilo.apple1 napísal:keďže som prijaty na obidve odbory, čo sa oplati viac študovať informatiku alebo počitačove siete? vedel by mi niekto bližšie špecifikovať tie 2 odbory?
Aka vysoka skola ?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Aka vysoka skola ?
-
94jakub
Guru wannabe
Počítačové siete hlavne na FIIT už nie sú. Po novom sú tri: Informatika, Informačná bezpečnosť a Internetové technológie.
Pri Info a IT bude ten core určite rovnaký a IT bude dosť podobné starým počítačovým sieťam. U bezpečnosti neviem, čo je v pláne.
Pri Info a IT bude ten core určite rovnaký a IT bude dosť podobné starým počítačovým sieťam. U bezpečnosti neviem, čo je v pláne.
jedna sa o TUKE, tam otvaraju novy odbor PC siete. Ako bavia ma PC siete len chcem vediet od vás skúsenejšich ako je to s uplatnením a platom a či sa to oplati...
ako je to s FEI na tuke ? je tam možnosť že sa cez to prekopem aj s SPŠ ? (matika fyzika a tak)
//autoeditácia príspevku (17 Júl 2016, 1:29)
na FEI mať 4r matematiku mi príde kus zastaralé ale vzhľadom na SK pomery je to bežná vec
na FEI mať 4r matematiku mi príde kus zastaralé ale vzhľadom na SK pomery je to bežná vec
-
DjBass
Darca
Vsetko sa prebera viac-menej od zakladov. Dolezite je, ako k studiu budes pristupovat ty. Gymnazisti mozno maju zo zaciatku nejaku vyhodu, ale to neznamena, ze z inej skoly to nezvladnes.
-
audiotrack
VIP
čo konkrétne je zastarale na 4r matematiky na informatike?japaja napísal:ako je to s FEI na tuke ? je tam možnosť že sa cez to prekopem aj s SPŠ ? (matika fyzika a tak)
Toto je problém týchto stredoškolákov. Myslia si, že informatika je html+css a sem tam poskladať nejaký počítač.
-
mirak2
Hardcore addict
to si mysleli stredoskolaci aj predtym. lebo informatika na strednej skole je office, html a administracia windows a mozno niektori videli aj pascal. informatika je aplikovana matematika. pokial sa toto nevyvetli ludom na strednej skole, tak si to budu mysliet aj nadalej.
To nie je problém len v informatike. Čo som si všimol ja, tak hlavne v elektrotechnike a strojarine. Školy už zo začiatku v deťoch budujú takú nieže nenávisť ale neistotu v matematike, a to potom ďalej prerastá. Ledaže sa dieťaťu pošťastilo, že ho učia doma a vedú ho (venujú sa mu), alebo ho to baví.
vychádzam z porovnávanie
dánskeho a slovenského školského systému , to by ako odôvodnenie mohlo stačiť
70%prax 30%teoria ,aspoň tak je to za hranicami tejto krajiny
-nejaká ta prax aspoň z 60% v NESS alebo niekde inde kde je to reálne využiteľné by bolo vhodné zažiť
-mám pocit že tej matiky je toľko kvôli tomu že budem navrhovať veci pre vesmírne stanice alebo čo... ale to sa nestane
-jedine negatívum v matematike vidím také, že starému dôchodcovi budem hladiť ego aký je super a to že mi povie, že som to mal brať na SŠ mám akceptovať
dánskeho a slovenského školského systému , to by ako odôvodnenie mohlo stačiť
70%prax 30%teoria ,aspoň tak je to za hranicami tejto krajiny
-nejaká ta prax aspoň z 60% v NESS alebo niekde inde kde je to reálne využiteľné by bolo vhodné zažiť
-mám pocit že tej matiky je toľko kvôli tomu že budem navrhovať veci pre vesmírne stanice alebo čo... ale to sa nestane
-jedine negatívum v matematike vidím také, že starému dôchodcovi budem hladiť ego aký je super a to že mi povie, že som to mal brať na SŠ mám akceptovať
-
mirak2
Hardcore addict
v tom prispevku je tolko ko*ot, ze ani neviem kde zacat. ty nemas co robit na vysokej skole. vysoka skola je o vedeckej praci a teoretickej praci a nemusia to byt veci pre vesmirne stanice. a nie o tom, ze ta naucia programovat, aby si mohol do konca zivota klepkat kod v Nesse. ked chces prax, najdi si robotu. napr. skus Ness akademiu alebo TSystem akademiu ci ako sa to volaju.
nevrav mi že ani v jednom nemám žiadnu pravdu..
otázka znie prečo v zahraničí maju menej teorie a sračiek kolo toho a vychádzaju z tých škôl vzdelanejší ľudia ako tu, ktorí maju uplatanenie, čo zatiaľ tu sa to tvrdiť nedá - keďže ako vravíš teoretická práca
s ING titulom a vo väčšine prípadu ten dotyčný nedokáže pracovať na to že ma ING
a vôbec prečo by to mali byť ko*ot čo tvrdím? snaď mi nechceš tvrdiť že to tak nie je..
otázka znie prečo v zahraničí maju menej teorie a sračiek kolo toho a vychádzaju z tých škôl vzdelanejší ľudia ako tu, ktorí maju uplatanenie, čo zatiaľ tu sa to tvrdiť nedá - keďže ako vravíš teoretická práca
s ING titulom a vo väčšine prípadu ten dotyčný nedokáže pracovať na to že ma ING
a vôbec prečo by to mali byť ko*ot čo tvrdím? snaď mi nechceš tvrdiť že to tak nie je..
-
audiotrack
VIP
myslím že to nie je o tom či máš prax alebo nemáš. Kto tú prax chce, ten si ju nájde. Rozvrh si predsa tvoríš sám. Nedaj si tam teoretické predmety a kolokvia za jeden kredit, ale daj si programovanie za viac kreditov. To je ale o pohodlnosti študentov, že radšej idú lahšou cestou. To isté potom v bakalárskom a magisterskom ročníku. Nemusíš si vybrať tému z vypísaných, kľudne si navrhni vlastnú. Kľudne oslov nejakú firmu, že u nich chceš robiť výskum. Aj počas štúdia môžeš pracovať. Ja som pracoval, moji spolužiaci pracovali, teraz vo firme máme x študentov... Takže ak chceš prax, máš kopec možností nadobudnúť praktické skúsenosti. Ale ako bolo napísané, škola je primárne o výskume a teorii. Ak chceš prax, nechoď na výšku ale pracovať. Ak chceš tomu rozumieť, choď na výšku. Dánov sem zbytočne ťaháš. Ak si myslíš že by ti tam bolo lepšie, nech sa páči, môžeš si podať prihlášku aj tam. Hranice sú (zatial) otvorené.
v ktorej konkrétne majú toľko praxe že to stojí za zmienku? Ja neviem o žiadnej, a ak aj niekde hej, je to v rámci predmetu (ktorý si ale nemusíš zvoliť, lebo predmety si vyberáš sám ako som spomínal)japaja napísal:...
otázka znie prečo v zahraničí maju menej teorie a sračiek kolo toho a vychádzaju z tých škôl vzdelanejší ľudia ako tu, ktorí maju uplatanenie...
potom je problém niekde inde. Ak sa nedokáže takýto človek uplatniť v zamestnaní, tak to nie je inžinier ale lacný titul z trenčína alebo podobného "harvardu". Za tých 5 rokov štúdia isto naprogramoval viac ako ty za celý svoj doterajší život (a určite má výhodu oproti stredoškolákový, ktorý tiež nemá skúsenosti ale ani vedomosti)japaja napísal: ING titulom a vo väčšine prípadu ten dotyčný nedokáže pracovať na to že ma ING
-
mirak2
Hardcore addict
tu na obrazku mas predmety v bakalarskom programe Computer Science na univerzite v Innsbrucku. je to pre teba dostatocne zahranicie? urobim ti aj kratky breakdown toho, kolko z toho je matematika pripadne maju silny teoreticky zaklad:
Intro to Theoretical CS
Linear Algebra
Algorithms and Data structures
Discrete mathematics
Analysis
Database systems
Functional programming
Logic
Computer graphics
Intro to Autonomous and Intelligent systems
Intro to Scientific working
aj predmety ako Operating systems, ci Computer networks maju silny teoreticky zaklad, ale trochu iny ako ostatne, preto ich spominam trochu pomimo. informatika/computer science je aplikovana matematika a mozes si mysliet, co len chces.
Intro to Theoretical CS
Linear Algebra
Algorithms and Data structures
Discrete mathematics
Analysis
Database systems
Functional programming
Logic
Computer graphics
Intro to Autonomous and Intelligent systems
Intro to Scientific working
aj predmety ako Operating systems, ci Computer networks maju silny teoreticky zaklad, ale trochu iny ako ostatne, preto ich spominam trochu pomimo. informatika/computer science je aplikovana matematika a mozes si mysliet, co len chces.
kazda informatika musi mat vela matiky, lebo informatika je aplikovanie matematikyjapaja napísal:a vôbec prečo by to mali byť ko*ot čo tvrdím? snaď mi nechceš tvrdiť že to tak nie je..
tazko to ale vysvetlovat cloveku, ktory s tym nema skusenosti
preto ti radim radsej sa pytat ako realne funguje, je tu dostatocny pocet informatikov, ktori to vystudovali
no ja si neviem predstaviť kde Vy informatici využívate toľko tej matematiky respektíve v čom , nemyslím si že riešite "matice" v (programovaní) keď máte zadanú úlohu
keby bol niekto ochotný mi opísať ako vyzerá jeho pracovný deň v IT , rád si to prečítam
keby bol niekto ochotný mi opísať ako vyzerá jeho pracovný deň v IT , rád si to prečítam
informatika urcite nie je aplikovanie matematiky.
-
harrison314
Hardcore addict
Mas pravdu matice neriesim, no obcas sa stane, ze potrebujem vediet ako sa riesia, ako sa nasobia, a transformuju (pocitacova grafika su iba matice a vektori).japaja napísal:no ja si neviem predstaviť kde Vy informatici využívate toľko tej matematiky respektíve v čom , nemyslím si že riešite "matice" v (programovaní) keď máte zadanú úlohu
Casto riesim algebru - relacie.
Zlozistost (to su v podstate casove rady, algebra,...) riesim prakticky denno denne, nepocitam si to na kalkulacke, ale bez toho matematickeho zakaldu to nevies ani odhadnut.
Taktiez pri implementacii objektov a ich metod ako GetHashCode, Equals, CompareTo, musis vediet ako dodrzat komutatívnosť , asociatívnosť,... a to len kvoli tomu aby si mohol spravne pouzivat kolekcie.
počitačova grafika, tam vidim v mojom prípade modelovanie a texturovanie ale určite nie vektori
áno, pamätám si keď som dostal do ruk open gl knižnicu a vykresľoval som trojuholnik 3D , dalo to zabrať - ale tam to aj skončilo
to ako všetci tu čo su v IT sú "programátori" ? , ktorí získali vedomosti o programovani vďaka VŠ ?
áno, pamätám si keď som dostal do ruk open gl knižnicu a vykresľoval som trojuholnik 3D , dalo to zabrať - ale tam to aj skončilo
to ako všetci tu čo su v IT sú "programátori" ? , ktorí získali vedomosti o programovani vďaka VŠ ?
-
harrison314
Hardcore addict
bavime sa o informatike ako vysokoskolskom odbore nie o IT.japaja napísal:počitačova grafika, tam vidim v mojom prípade modelovanie a texturovanie ale určite nie vektori
-
javatar
Hardcore addict
Nie, IT = Information technology takze nie len programatori. Napr. sietari a administratori su tiez IT. A aj programatori sa delia na vela veci.
VS nie je nutnost, mozes sa to naucit aj sam ale (ako vo vsetkom) lepsie sa veci naucis od niekoho kto uz neico vie ako sam.
Zaklad som ziskal vdaka skole ale vela veci som sa naucil sam (ci uz popri skole lebo ma zaujmali alebo v praci/popri praci).
Ak chces uspiet v IT musis byt zvedavy, vytrvaly a lenivy spravnym sposobom (zjednodusovat a automatizovat veci) a nebyt lenivy nespravnym sposobom (rychlo to zbuchat aby to ako tak slo).
VS nie je nutnost, mozes sa to naucit aj sam ale (ako vo vsetkom) lepsie sa veci naucis od niekoho kto uz neico vie ako sam.
Zaklad som ziskal vdaka skole ale vela veci som sa naucil sam (ci uz popri skole lebo ma zaujmali alebo v praci/popri praci).
Ak chces uspiet v IT musis byt zvedavy, vytrvaly a lenivy spravnym sposobom (zjednodusovat a automatizovat veci) a nebyt lenivy nespravnym sposobom (rychlo to zbuchat aby to ako tak slo).