na škole som sa o programovaní (teorii programovania) naučil viac, ako za 10 rokov v práci. Práca ti dá prax. Naučíš sa používať jednotlivé technologie, naučíš sa syntax a podobne. Ale to všetko dokáže hocikto kto tú prácu bude robiť. Celý návrh algoritmu, architektúra systému a všetko okolo toho vrátane dokumentácie je už niečo, čo ma naučila škola. Ak máš prax, vymyslíš riešenie. Ale neaplikuješ tam veci ktoré sú obecne známe len tebe ich nikto nepovedal, a tým pádom budeš časom s tým svojim kodom bojovať, hackovať ho a zliepať aby si ho držal pri živote alebo ho budeš nanovo prepisovať viackrát kým nájdeš ideálne riešeniejapaja napísal: to ako všetci tu čo su v IT sú "programátori" ? , ktorí získali vedomosti o programovani vďaka VŠ ?
a matematiky je v mojom každodennom živote celkom málo. Väčšinu tých zložitejších výpočtov za teba riešia už hotové knižnice. Ale táto tvoja otázka je trošku zbytočná. Aj ja keby sa ťa spýtam, ako často počas dňa píšeš perom, isto mi odpovieš že sú dni, možno týždne alebo mesiace kedy pero ani nechytíš do ruky. A to ešte neznamená že to bolo zbytočné sa v škole učiť písať. Potreboval si to minimálne preto, aby si vedel čítať. Aby si dosiahol nejakú všeobecnú úroveň nech môžeš fungovať či profesne alebo sociálne s ostatnými. V informatike je to to isté. Tú matematiku potrebuješ, aby si dokázal držať krok v myšlienkach s kolegami v obore. Informatika je veda, v ktorom je tej matematiky veľa. Rovnako tak ako je veľa chémie v biologii alebo historie v práve.
Teraz tú matematiku aktívne nevyužívam, ale minimálne viem, že ak sa niekde niečo pomocou nej bude dokazovať, budem tomu rozumieť. Ak sa pri návrhu alebo argumentácii povie nejaký termín, ušetrí to kopec času všetkým zainteresovaným a nemusíme si dve hodiny vysvetlovať medzi sebou čo to znamená a prečo to tak má byť. A takýchto vedlajších efektov matematiky tu dokážem nájsť denne desiatky.