Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa audiotrack »

japaja napísal: to ako všetci tu čo su v IT sú "programátori" ? , ktorí získali vedomosti o programovani vďaka VŠ ?
na škole som sa o programovaní (teorii programovania) naučil viac, ako za 10 rokov v práci. Práca ti dá prax. Naučíš sa používať jednotlivé technologie, naučíš sa syntax a podobne. Ale to všetko dokáže hocikto kto tú prácu bude robiť. Celý návrh algoritmu, architektúra systému a všetko okolo toho vrátane dokumentácie je už niečo, čo ma naučila škola. Ak máš prax, vymyslíš riešenie. Ale neaplikuješ tam veci ktoré sú obecne známe len tebe ich nikto nepovedal, a tým pádom budeš časom s tým svojim kodom bojovať, hackovať ho a zliepať aby si ho držal pri živote alebo ho budeš nanovo prepisovať viackrát kým nájdeš ideálne riešenie

a matematiky je v mojom každodennom živote celkom málo. Väčšinu tých zložitejších výpočtov za teba riešia už hotové knižnice. Ale táto tvoja otázka je trošku zbytočná. Aj ja keby sa ťa spýtam, ako často počas dňa píšeš perom, isto mi odpovieš že sú dni, možno týždne alebo mesiace kedy pero ani nechytíš do ruky. A to ešte neznamená že to bolo zbytočné sa v škole učiť písať. Potreboval si to minimálne preto, aby si vedel čítať. Aby si dosiahol nejakú všeobecnú úroveň nech môžeš fungovať či profesne alebo sociálne s ostatnými. V informatike je to to isté. Tú matematiku potrebuješ, aby si dokázal držať krok v myšlienkach s kolegami v obore. Informatika je veda, v ktorom je tej matematiky veľa. Rovnako tak ako je veľa chémie v biologii alebo historie v práve.
Teraz tú matematiku aktívne nevyužívam, ale minimálne viem, že ak sa niekde niečo pomocou nej bude dokazovať, budem tomu rozumieť. Ak sa pri návrhu alebo argumentácii povie nejaký termín, ušetrí to kopec času všetkým zainteresovaným a nemusíme si dve hodiny vysvetlovať medzi sebou čo to znamená a prečo to tak má byť. A takýchto vedlajších efektov matematiky tu dokážem nájsť denne desiatky.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

audiotrack napísal: Ale neaplikuješ tam veci ktoré sú obecne známe len tebe ich nikto nepovedal, a tým pádom budeš časom s tým svojim kodom bojovať, hackovať ho a zliepať aby si ho držal pri živote alebo ho budeš nanovo prepisovať viackrát kým nájdeš ideálne riešenie
ale prosim ta, jak neaplikujes veci ktore su vseobecne zname len tebe ich nikto nepovedal? sak spravim si review kodu dobreho programatora a mozem sa naucit cokolvek... alebo si precitam clanky/knihy od dobrych programatorov. a nie ze pridem na VS a tam mi bude vysvetlovat ako mam kodit niekto kto cely zivot len uci na univerzite a nic realne nevyvijal...
Celý návrh algoritmu, architektúra systému a všetko okolo toho vrátane dokumentácie je už niečo, čo ma naučila škola.
No mna toto skola nenaucila, ja som sa to naucil praxou.

Hned ako som skoncil strednu skolu som zacal robit v jednej SW firme na part time na asi len 3 mesiace. Uz aj tie 3 mesiace mi toho dali viac ako cela skola za 5 rokov. End of story.

Slovenske skolstvo je cele uplne onicom. Ale ked sa chce niekto ozierat 5 rokov a nechce sa mu robit tak kludne go for it.

A to sa tu bavime o informatike, hoci nazov temy je vseobecny. Ked IT skoly su nahovno tak tie ostatne odbory ako manazment a neviem co vsetko to uz sa neda ani komentovat. Hoci tie IT skoly tiez nie su lepsie ale len profituju zo situacie ktora je na trhu prace a z toho ze ludia si najdu pracu uz popri skole a tym ziskaju prax.

Ale predsa len ten titul je aspon na 1 vec dobry. Totiz na slovensku zije este stale celkom dost zaostalych ko*ot, ktori k tebe pristupuju trochu inac ked mas titul. Zaostali su preto lebo si myslia ze titul je na slovensku nejaky achievement alebo o niecom vypoveda a ko*ot su preto, lebo sa inac pozeraju na ludi s titulom. Aj ked ja si ho nikde nepisem takze tuto ,,vyhodu" osobne nevyuzivam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ropman napísal:ale prosim ta, jak neaplikujes veci ktore su vseobecne zname len tebe ich nikto nepovedal? sak spravim si review kodu dobreho programatora a mozem sa naucit cokolvek... alebo si precitam clanky/knihy od dobrych programatorov. a nie ze pridem na VS a tam mi bude vysvetlovat ako mam kodit niekto kto cely zivot len uci na univerzite a nic realne nevyvijal...
A s kade sa to asi naucili ti dobri programatori?
mas naivnu predstavu o vysokých skolách. Predmety zamerane na programovanie (nemyslim programovacie jazaky) ma ucili len ludia s praxe, ktorym islo o to si vychovat dalsiu generaciu poriadnych zametnancov.
ropman napísal:No mna toto skola nenaucila, ja som sa to naucil praxou.
navrch architektury sa nenucis praxov, ok mozes jeden dva typy aplikacie. No ked pride na iny skoncis lebo ti chyba prehlad viacerych typov architektur, navrhovych a analtickych vzorov. Taktiez standardnych technlogii.

A ani neporovnavaj strednu s vyskou, to je uplne nieco ine.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

harrison ja mam ukoncenu informatiku na VS len tak pre info... viem o com to je a naozaj by som si to nedovolil porovnavat so strednou skolou -> stredna skola bola narocnejsia (hlavne casovo a mnozstvom p*covin). Samozrejme ale neznamena ze co je narocnejsie je aj lepsie a pouzitelnejsie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ropman napísal:harrison ja mam ukoncenu informatiku na VS len tak pre info... viem o com to je a naozaj by som si to nedovolil porovnavat so strednou skolou -> stredna skola bola narocnejsia (hlavne casovo a mnozstvom p*covin). Samozrejme ale neznamena ze co je narocnejsie je aj lepsie.
Ono este zalezi, aku informatiku mas ukoncnu a s ktorej skoly. take ako UKF-ka, alebo paneuropska to je naozaj aj ta stredna tazsia :D
ropman
Medium Professional
Medium Professional

mam ukoncenu FEI. nie je to sice FIIT v BA, ale tiez to nie je skola v hornej dolnej... menovat konkretne nechcem.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

uz som to napisal velakrat, fei tuke je tovaren na tituly. vyucba stylom "pridem prednasat, odrapotam, nepytajte sa ma na nic, precitajte si literaturu a dajte mi pokoj". na to kolko ludi konci kazdy rok na tej skole je tragicke, kolko ludi nevie ani zakladne veci.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

tak uplne si to celkom netrafil, samozrejme vecsinou ta nikto neposle do pecka ked sa chces nieco spytat alebo chces konzultacie a podobne... a je tam par ludi ktori aj prednasaju dobre.

ale to nie je najvacsi problem, najvacsi problem je jednak slaby (v praxi tazko pouzitelny/aplikovany) obsah a jednak to ze defacto ani nemusis vediet nic na to aby si presiel lebo skusky/testy oje*** a zadania spravi niekto iny pretoze bud ich okopirujes alebo pracujete ,,v tyme" kde to vpodstate aj tak robi len 1 clovek a ostatni sa vezu...

ale myslis ze na inych VS na slovensku to je lepsie? az na zopar vynimiek rozhodne nie.

ved ked si vezmes len taku VSBM, kde nemusis absolutne ani palcom pohnut, mozes byt aj uplny retard a na konci dostanes titul ing.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ale to je potom chyba konkretnej skoly, nie informatiky
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ono v prvom rade je to chyba študenta (nikto ti nekáže študovať na slovensku, a keď už, tak si si mohol vybrať lepšiu školu) a až potom konkrétnej školy. Aj keby sa nezmenili osnovy, ale študenti by k tomu pristupovali zodpovednejšie, mali by po škole lepšie výsledky, a teda aj úroveň školstva by bola vyššia. Slovenské školstvo ťahajú dole takíto študáci, nie profesori čo dávajú rovnaké testy každý rok
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to ze skusku spravi kazdy kto chce, to by nemal byt problem, nie? to ze spoluziak ferko je od rana do vecera ponoreny v alkohole, nebol na jedinej prednaske, zadania mu robi niekto iny a na skusky ma vzdy milion tahakov, to neznamena ze to musis robit aj ty.
akakolvek skola ti da len tolko kolko si ty budes ochotny zobrat.
mo na konci studia budete mat rovnaky diplom, ale kazdy aspon trochu solidny zamestnavatel medzi vami rozdiel najde velmi velmi rychlo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:ono v prvom rade je to chyba študenta (nikto ti nekáže študovať na slovensku, a keď už, tak si si mohol vybrať lepšiu školu) a až potom konkrétnej školy. Aj keby sa nezmenili osnovy, ale študenti by k tomu pristupovali zodpovednejšie, mali by po škole lepšie výsledky, a teda aj úroveň školstva by bola vyššia. Slovenské školstvo ťahajú dole takíto študáci, nie profesori čo dávajú rovnaké testy každý rok
Uplne suhlasim, vysokolaci nie su male deti, aby ich niekto musel viest za rucicku.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

ešte by ma zaujímalo na čom pracujete, lebo aktuálne som prijatý na Strojnícku fakultu ale zvažujem aj IT z toho dôvodu lebo lebo s IT sa dá zamestnať hocikde , ale so strojarinou veľmi nie
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pochop, ze sikovny clovek s vedomostami sa zamestna aj ked vystuduje politologiu na uni v TN
studuj to, co ta bavi a studuj to poriadne, od 3. rocnika popri skole pracuj a si za vodou
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

hm , asi prejdem na FEI, prinajhoršom skončím niekde v tečku krútiac sa na stoličke
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

ropman napísal:harrison ja mam ukoncenu informatiku na VS len tak pre info... viem o com to je a naozaj by som si to nedovolil porovnavat so strednou skolou -> stredna skola bola narocnejsia (hlavne casovo a mnozstvom p*covin). Samozrejme ale neznamena ze co je narocnejsie je aj lepsie a pouzitelnejsie.
narocnejsia stredna skola fu, to kam si chodil? Ja som na strednej mozno tak maturitu robil doma. VS to bolo pomaly kazdy den do 1 niekedy aj do rana robenie zadani.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

japaja napísal:ešte by ma zaujímalo na čom pracujete, lebo aktuálne som prijatý na Strojnícku fakultu ale zvažujem aj IT z toho dôvodu lebo lebo s IT sa dá zamestnať hocikde , ale so strojarinou veľmi nie
beardie ti vravi dobre+ neviem odkial mas taku somarinu. ak vies, tak sa nie je problem zamestnat, v strojarskom priemysle je momentalne obrovsky nedostatok kvalifikovanych ludi a kedze to chodia studovat z velkej casti ludia, ktori sa inde nedostali, tak ten nedostatok este nejaku dobu pretrvavat bude.
a to krutenie sa na stolicke v tsystems..nuz, tak to ti prajem aby to bola pravda a aby ta realita troska neprekvapila :D
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

no ja som tým chcel povedať , že nerád by som kvôli práci odchádzal na západ ale radšej ostal v KE
- videl som tému na T-System a nejaké terno to nieje
- katedra mechatroniky alebo robotiky by ma dosť bavila
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

studuje sa studijny program a nie katedra. katedry/ustavy (niektore fakulty sa delia na to, druhe na to) su len male casti fakult, ktore zabezpecuju vyucbu. ked sam nevies, co chces studovat a co z teba ma byt, ked to nebodaj skoncis, tak ti radim vykasli sa na vysku a chod pracovat.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

áno je na ING stupni možnosť študovať mechatroniku (zle som sa vyjadril)
Napísať odpoveď