Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Ja náhodou sa vyskytujem na inkriminovanej elektrofakulte VUT v Brne.

Intrák stojí čo stojí, mohol by menej, uznávam. Ale vybavením je na tom slušne (samozrejme dajú sa vyberať lukratívnejšie izby než šedý priemer, ale to je tak všade), samotný "stred" úrovne je na tom veľmi dobre.
Prípojka do CESNETu je štandard, strava je výborná a za prijateľnú cenu.

Všetko sa riadi a vybavuje cez IS (informačný systém), až na pár formulárov, ktoré musia byť bez výnimky vlastnoručne podpísané. Teda veci ako aj elektronický index, registracia predmetov, zápis do semestra, tvorba rozvrhu hodín ...

Čo sa týka výuky, tak prednášky sú spravidla vedené veľmi dobre, o odbornosti vyučujúcich niet najmenších pochýb; vybavenie v labolatóriách je na úrovni (a ak porovnávam so strednou, takže v podstate je to super :D ).

Som rád že som v Brne. Okrem toho že mesto je to krásne, je tu množstvo firiem z odboru (mnohé zahraničné) a potencionálnych pracovných príležitostí. Takže dovolím si tvrdiť aj v tomto má štúdium na Morave navrch. :smt025

A na "dobrú partiu Slovákov" som sa pekne vykašľal (resp. oni na mňa), kedže bývalí spolužiaci šli "hviezdiť" do prvého ročníka na detaché FEI@STUBA v Banskej Bystrici, lebo to mali "hneď pod nosom" a STUBA nemôže byť zlá :roll: . Samozrejme potom pre tých šťastnejších pokračuje študentský život nikde inde než v našej Bratislave.

Nie som vyslovene typ človeka čo uteká z domu, ale prečo by som mal robiť kompromisy počas vzdelávania, keď našťastie nie som k tomu nútený.
maturantka
Amateur
Amateur

Kam na výšku? Blava vs. Brno/Doma vs. Intrák

Príspevok od používateľa maturantka »

Čaute!

Prečítala som si tieto diskusie:

http://www.hojko.com/kam-na-skolu-brno- ... masarykova
http://www.hojko.com/zitie-na-intraku-v ... masarykova
http://www.hojko.com/odchod-na-vs-t9043 ... light=doma

Vôbec sa neviem rozhodnúť kam ísť na výšku. :cry:

Láka ma Brno a intrák, spoznať veľa ľudí a byť blízko nich. Ale zas na intráku je to asi dosť divoké, ja nie som veľmi na totálne rozbíjačky. :oops: Ale určite by som rada chodila na nejaké akcie alebo tak. Na aké chodíte vy?

A ako to máte s privyrábaním? Koľko si dokážete zarobiť za mesiac peňazí? Dá sa ľahko zohnať brigáda?

Slováci, nemáte problém rozumieť češtine pri učení? Mám kamošky v Česku a tým rozumiem dosť dobre, ale predsalen na výške je terminológia a tak. :?

Ďalšie otázky ma nenapadajú, myslela som, že ich bude viac. :roll:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

a toto si si precitala?
http://www.hojko.com/aka-vysoka-skola-t ... ku%20skolu

//a aby som nebol svina - ber hocijaku skolu, len nie slovensku. Na cele s UK v BA...
maturantka
Amateur
Amateur

seth82 napísal:a toto si si precitala?
http://www.hojko.com/aka-vysoka-skola-t ... ku%20skolu

//a aby som nebol svina - ber hocijaku skolu, len nie slovensku. Na cele s UK v BA...
Nie, túto tému som nenašla, idem hneď čítať. :)

A dík za radu. Chceš tým povedať, že slovenské školy nemajú dobre vybavenie a veľa nenaučia, však? Alebo ešte niečo iné?
gubo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa gubo »

ivan11 napísal:nie je tu niekto kto by chodil na ekonomicku fakultu na masarykovej univerzite?
Ja idem akurat do 1vaku ... ;)
ghan
Novice
Novice

radsej nic........

Príspevok od používateľa ghan »

Retne napísal:
Len tak mimochodom, niekedy davno na smecku zverejnili, nejake studium najlepsich univerzit sveta, celkovo tam bolo 500 univerzit, ziadna slovenska sa nenachadzala v zozname, z ceskych len karlovka, z madarska 2, jedna viem ze bola zo szegedu a potom este nejake 2 polske. A potom druhy zoznam bol 100 najlepsich v europe... opat ziadna slovenska, pricom ta na ktoru ide on bola a to na stopro v prvej 20 a ta na ktorej som ja je 88. Nie je skola ako skola, ak urobim 5 rokov na tejto skole, ja zmluvu nepodpisem kde nebude nastupny plat min. 2700 eur (ak by to bolo teraz).
potom mi povypravas co si nasiel, ked pride cas. Tych 2700 nastup to si myslel niekde v zahranici? Nechapem ako to zapada do kontextu. No trebaloby aby tam kde budes malo meno konkretnej skoly vahu. Jeden chlapik si urobil Masters' v UK, mohla byt skola 10x lepsia (a isto aj bola) ako cokolvek na SR, doma to neuznali ani ako VS, musel dorabat nejake dalsie skusky na Slovensku aby vobec nejaky uzitok mal z toho diplomu. Isto prestiznost skoly je dolezita vec ale bud su to skoly medzinarodne uznavane, v pripade ze lokalne tak jedine plus budes z toho mas ak najdes lokalny job, popripade budes musiet mat uzko specializovany a vyhladavany obor aby si na pracovnom trhu vytrcal z davu. V pripade tej "prestiznej" ekonomickej univ. , myslis ze manager nejakeho oddelenia X niekde vo financnom institute Y bude poznat TOP50 skol a povie si ze na tuto poziciu zobere prave "teba" za 2700? U nas doma ti tolko neda nikto a vonku nieje 2700 nedosiahnutelny prijem. Tymto celym som chcel povedat len tolko, ze ked budes mat uz spominanu Karlovu Univ. odbor taky ze ludi co to spravili (z tych co ostali v EU) volnych na pracovnom trhu bude 5 tak to budes mat asi pracu zabezpecenu este ani nebudes vlastnit diplom, kazda ina "prestiz" je len fraza ktora v reale nema vyuzitie (v priade ze si s prestiznou napr. Ceskou skolou hladas job niekde v Spanielsku, kde zvacsa ani "inteligentna vrstva" poriadne nevie kde Cechy su)

PS: AK chlapik prisiel z Kolumbie, tak pre neho hocijaka EU univerzita znamena "prestiz" u nich doma.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Slovenske skoly stoja za prd, a neexistuje ani jedna vynimka. Preco? Pretoze existuje X kvalitativnych rebrickov a v ani jednom z nich nefiguruje nasa uni v top 100. Nech je to uz hociake hodnotenie, nie su tam. Okrem toho, u nas, s tym systemom skusok a chybajucou anonymitou studentov je to velmi neobjektivne. Komunisticke maniere sa bohuzial nevytratili a spolu s nimi ani komunisticki profesori, ktori iba obratili kabat. Sme v Europskej Unii a prave preto je sanca vypadnut hned takto zamlada, nech clovek zazije nieco ine a hlavne normalne skolstvo, ktore nie je vedene debilmi ako u nas. Dokazy? Nemam. Ale ludia studujuci v zahranici mi istotne potvrdia moje negativne (zo Slovenska) a pozitivne (Zahranicie) skusenosti.
maturantka
Amateur
Amateur

No, ja sa rozhodujem len medzi Českom a Slovenskom. Ďalej nechcem ísť, to by bolo už náročne, štúdium aj financie atď. Ako je to s českými školami, nevieš náhodou?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

na to ti vedia odpovedat ini ludia, ako je v Cechach, v kazdom pripade je to tam istotne lepsie ako u nas.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

zalezi zasa aj od odboru ze co chces studovat.... niekde tie rozdiely take markantne nebudu

napriklad filozoficka v brne pred 2 rokmi vraj nemala za co kurit v zime a informatika kupovala za 100 milionov nove vybavenie, budovy neporovnatelne atd...

ale vo vseobecnosti ti radim ist do ceska
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Nuž, asi budú na tom lepšie, keď vždy sa nájdu Slováci čo tam dochádzajú študovať nech je to už z akéhokoľvek dôvodu.

Schválne - koľko Čechov jazdí na Slovensko za kvalitatívnym štúdiom? A nemyslím teraz len tých z pohraničných oblastí. Koľko z nich jazdí cez celé Slovensko na východ, aby študovali na technickej univerzite špičkové odbory?

Podľa mňa pokiaľ zvažuješ a zhŕňaš si výhody a nevýhody oboch možností, tak ostaň kľudne na Slovensku a ďalej to rozpitvávať nemusíš.
Pretož inak povedané - uspokojíš sa so štúdiom doma? Áno, uspokojíš. Tak ... o čo teda ide?

Ísť do Čiech lebo .... to môže byť zaujímave? Lebo to nie je na Slovensku?

Add: Osnovy môžu byť rovnaké, priestory a učebné pomôcky môžu byt kvalitatívne rovnaké, ale mentalitu ľudí, kraja do rovnosti nikdy nedáte.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

fikus-kukis napísal:Nuž, asi budú na tom lepšie, keď vždy sa nájdu Slováci čo tam dochádzajú študovať nech je to už z akéhokoľvek dôvodu.

Schválne - koľko Čechov jazdí na Slovensko za kvalitatívnym štúdiom? A nemyslím teraz len tých z pohraničných oblastí. Koľko z nich jazdí cez celé Slovensko na východ, aby študovali na technickej univerzite špičkové odbory?

...
nedávno to bolo v televíznych novinách: čechov sa na slovenské univerzity a vysoké školy v tomto roku hlásilo 1500, slovákov na české v tomto roku nastupuje 6500
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Aka skola? Ani najlepsia skola nespravi z idiota nositela nobelovej ceny.
Cele skolstvo stoji na studentoch, a to nielen slovenske. Aka je uroven studentov taka je uroven skolstva. Aka je uroven studentov u nas? Otrasna a kazdym rokom horsia a horsia. Ved to poznate, kolko z vas preslo zakladnu/strednu/vysoku skolu len na tahakoch? Alebo s pomocou znamych, alebo pedagogov? Mrte vela. Necakajte ze skola bude uplne najlepsia ked ma pracovat s takymito studentami. Potom sa im logicky musi prisposobit a kvalita pada zavratne dolu. Niekolko rokov dozadu sme mali "malo" vysokoch skol. Na jednotlive odbory sa hlasilo 10-20-30-... viac studentov ako bola kapacita odboru. Vtedy si skoly zacali vymyslat nezmyselne prijimacie skusky (napr. pravo kde sa prijimacia skuska rovnala a stale rovna len nauceniu sa okruhu otazok). Do tohto prisli nove VS, ktore zazracne zacali prijimat mnozstvo ludi. Cele prostredie sa naraz zmenilo a nastal chaos, ktory trva doteraz. Nezmyselne prijimacky versus skoly kde zoberu vsetkych bez rozdielu. A skoly nie aby zakrocili sa este viac pridali. Kedze prijaty student = peniaze zacali s naborom studentov. Na odbory sa prijimalo mnozstvo studentov. S jedinym cielom, Vykopnut do jedneho roka, aby na buduci rok bolo miesto pre dalsich. Tuzba studovat na VS sa teraz splni naozaj kazdemu, aj stvorkarovi z ucilistia. Niekedy vsak len na semester, maximalne dva.
Nejaka reforma skolstva uz zacala, a minimalne stredne skoly podstupuju urcite zmeny. Ci uz uspesne alebo neuspesne (vid maturity). Ale kym sa studenti nezmenia a nezacnu si vazit vzdelanie tak sa nikam nepohneme. A je jedno ci budu studovat doma, alebo v zahranici.
maturantka
Amateur
Amateur

Čo hovoríte na FCHTP na STU? Ja rozmýšľam nad odborom Automatizácia, informatizácia a manažment v chémii a potravinárstve. Je to široko zamerané a príde mi to zaujímavé. Ale ja si ani nie som istá, či študovať chémiu? Ako sa uplatním? Len v nejakej chemickej továrni alebo čo? :cry: Mňa len chémia celkom zaujíma a myslím, že sa mi zíde v praktickom živote, ale čo zamestnanie? Najprv som myslela, že veď budem mať aspoň titul, tak sa uplatním. :roll: Potom mi ostáva už len ekonomika. :? Zatiaľ čítam na strane 15 a nikto sa nevyjadroval k chémií zatiaľ. :oueee:
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ja som sa tiež rozhodoval, či skončím na SR alebo v ČR. a za chvíľu idem do Brna, lebo slovenské školy mi nepripadali na dostatočnej úrovni. a potvrdilo sa mi to už zaobstarávaním intráku. kým som si ja všetko relatívne v pohode vybavil, spolužiaci, čo išli do blavy mali neskutočné problémy. a ešte majú. intrák dostal jeden zo siedmich, vzdialenosť len o pár km viac :roll:
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

ghan: pochopitelne neide o slovensko... Francuzsko Toulouse.
Kolumbia funguje asi tak, ze mas velmi silnu chudobnu vrstvu, skoro ziadnu strednu a potom bohatych, on patril medzi tych bohatych, ver mi ze on mal kvalitne skolstvo aj v biednej Kolumbii.

sundevil: na tu skolu boli prijimacky, nie take ako si spominal, ze par testov a mas to. Mne to cele prijatie len tak kusok priblizil, ale islo priblizne o nieco nasledovne, prva vec boli jazyky. Mal interview s profakmi po anglicky a po spanielsky, cely cas sa bavili o ekonomii, dost preberali krizu. Cize ak chces ist na tu skolu musim mat minimalne 3 jazyky vo vrecku na minimalne level B2, az by som povedal ze C1. HLavna cast pozostavala potom uz nejakych tych ekonomicky veci, to som velmi nechapal, ale bolo to uz vo franine. A este tak bol aj test, nieco ako IQtest...
ghan
Novice
Novice

tak

Retne>> viem +/- ako to funguje v Kolumbii (ostatne ako v celej strednej a juznej amerike - rozdiely medzi krajinami su minimalne), rovnako som nikdy nezhadzoval ich skolstvo, iba som povedal ze niekto s vystudovanou EU univerzitou je u nich qvazi za viac, len preto ze Kolumbia je krajina 3ho sveta a Europa je "stary kontinent" (netreba prizvukovat ze Europska kultura, historia, konvencia, haha necha jedneho v mienke ze skoly tu su "relativne" lepsie, aj ked tomu tak nemusi byt)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ghan:''Isto prestiznost skoly je dolezita vec ale bud su to skoly medzinarodne uznavane, v pripade ze lokalne tak jedine plus budes z toho mas ak najdes lokalny job, popripade budes musiet mat uzko specializovany a vyhladavany obor aby si na pracovnom trhu vytrcal z davu. '' No vidis. Ja budem mat titul z Uni, ktora je TOP 50. Ak mi to na Slovensku neuznaju, mozem sa im vsetkym zvysoka vykaslat a zamestnam sa hocikde vo svete (teda aspon v EU, kedze ide o Europske a korporativne pravo), kde samozrejme UK skoly uznavaju a nerobia okolo toho kadejake ceremonie. Neplatim (doslova, ak si vezmeme vsetky naklady) miliony za to, aby si zo mna nejaky uradnik v nasej milovanej a dokonalej krajine robil posmech.

/A aby to neznelo ako provokacia - nic mi neplatia rodicia - vsetko si to platim sam, po nociach pracujem a cez den studujem, takze pre nadmiernych chytrakov - skuste to...
ghan
Novice
Novice

thumbs up !!!

seth82>> no na to ti mozem len tolko povedat, "thumbs up !" myslim ze tvoje myslienkove pochody su uplne logicke. Nikto by si nemal skakat po hlave a robit to co kaze "zdravy rozum". Uplne prirodzena vec, akcia-reakcia. Ja som akoze z tych poslednych ktory mi si od huby odtrhali, nutili sa do niecoho a nechali si po hlave skakat. Hned ako som pochopil ze mne nema SR pracovny trh co poskytnut a z daleka nie za placu na aku sam seba ohodnocujem, tak som to skusil o kus dalej. Akokolvek, toto sa zovseobecnovat neda. Myslim ze kazdy clovek (zakial nieje prilis metropolitne zmyslajuci a takych u nas nieje moc) to bude skusat najprv medzi svojimi. Niekomu sa zadari (pretoze v rebricku priorit ktore JA poznam a mam s nimi skusenost, je najprv "stastie" az potom "titul". Obe su velmi podstatne) niekkomu aj nie a napriek nadavaniu zostava a "trpi" (len aby nepreslo dlasich 30rokov a zisti ze sa hybe od nuly k nule) a niekto proste skusa dalej, no jedno je iste. Kazdy nakoniec dosiahne to co chce. Lebo co chces, to hladas, tym smerom sa pohnes a to aj najdes.

ALE tato debata zasla uz kusok dalej ako naznacuje nazov topicu. Takze necham to ja radsej pre tych co maju nieco viac ku Univerzitam a VS studiu na SR. Caffa.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Vobec sme nezasli od temy, bavime sa stale o vysokych skolach a myslim ze toto ma skor vyznam, ako keby tu kazdy napisal, na akej skole je a aky odbor robi... :roll:

seth82, tak to sme uz dvaja, aj ked ja nerobim nocne ale vikendy :)
Mam 20 a uz rok som nevidel ani korunu od rodicov a za ten cas si platim vsetko, aj ked prvy rok som nechodil na skolu, lebo ja sa franinu ucim len tri roky, cize som chdoil len na jazykovu. Ale nelutujem uz teraz ze som sem dosiel, mam velku skusenost do zivota a odkedy som tu si sam platim (najom, inkaso, telefon, cestovne, poistenie), plus take hracky som si mohol dovolit, ako auto, MDA, notas a plno handier a nejake tie vikendy pri mori alebo na pyrenejach...

ghan: pre teba je prioritou stastie, pre mna je teraz ten diplom, lebo co som vsetko musel obetovat kvoli skole, to si ani neviete predstavit, uz ani nerozoznavam dni, niekedy piatok sobota pre mna znamenali zabavu, teraz nic, mam malo kamaratov, chyba mi rodina, ale dufam ze teraz so skolou sa to zlepsi...
Napísať odpoveď