Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

s-l400.jpg
s-l400.jpg (41.93 KiB) 822 zobrazení
Muffi napísal: 11 jan 2022, 14:05 Stretol sa niekto s tým, že kdesi existuje právna definícia pojmu "slušne oblečený"?

Pracujem v štátnej správe, po 5 rokoch mám nového vedúceho a prvá vec, čo sa ma spýtal bolo, prečo mám sveter a že mám začať chodiť v košeliach.

Nemám vôbec chuť meniť šatník ani sa prispôsobovať človeku, ktorý je na úrade 3 dni, obzvlášť keď väčšina zamestnancov a to aj na vyšších pozíciách chodia oblečení rovnako neformálne, ako ja.

V služobnom poriadku máme uvedené, že pri výkone služby je zamestnanec povinný "byť slušne oblečený, dbať o úpravu svojho zovňajšku".

Ak dôjde ku konfrontácii so šéfom chcem sa oprieť o to, že tento pojem je subjektívny a podľa môjho názoru som slušne oblečený, ale zaujímalo by ma, či niekto čosi také riešil.
V zákonníku práce sa o tom nič nehovorí. Za nosenie svetra namiesto košele nie je možné dať výpoveď zamestnancovi. Iné by bolo, ak by si chodil do práce takto a vzbudzoval pohoršenie. :D

V zákonníku práce sú len 2 záležitosti: bezpečnosť - pracovný odev a ochránné prostriedky, ak ich práca vyžaduje, musíš ich mať a hradí ich zamestnávateľ. Alebo ak zamestnávateľ vyžaduje dresscode, napr. robíš ochrankára alebo robíš v banke, v oboch prípadoch by ťa na to mali jasne upozorniť na pohovore, väčšinou to je aj v pracovnej zmluve a zároveň je v pracovnej zmluve aj dohodnuté, ako často a koľko presne ti zamestnávateľ bude platiť ako príspevok na oblečenie.

Takže ak s tým vedúci bude zase otravovať, povedz mu, že môžete podpísať dodatok k pracovnej zmluve a dohodnúť sa koľko ti zamestnávateľ bude prispievať na košele, keď to vyžaduje. Inak môže ísť do prdele. Pod 200€ ročne by som nešiel.

Ale ako bolo vyššie spomenuté a aj podľa mojej opakovanej skúsenosti, sa jedná o začiatok mobbingu. Čím neschopnejší manažér, tým lepší šikanátor. Stretol som sa už aj s tým, že riaditeľ chodil za zamestnancami na wcko a robil si záznam, koľko komu trvá potreba. A nie, nejednalo sa o fabriku, kde neustále beží linka a zamestnanci majú na obed/potrebu jasne vymedzený čas.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Opýtal by som sa ho zrejme, či sa mu páčim, že sa zaujíma práve o mňa a nie ďalších podobne oblečených :D

Je dobré to zaraziť hneď v začiatkoch!
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Viem, ze digotalne fotaky mierne menia farby.
Ale ako vyvstlit, ked mi fotak mobilu sfoti tmavozeny predmet ako keby bol tamker biely? ■■■■ -> ■■■■ ? Pricom ostatne farby plus minus sedia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Chcelo by to vidieť. Ako to vyzerá počas fotenia na displeji voči skutočnosti?
Chápal by som skôr prepal pri žltej a podobne - nie práve pri zelenej.
Čo je plus-mínus?
Ide o maximálny jas každej farby.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Prevze je to nieco, co nechcem zverjnovat.
A ako ti to ukazem? :D Na displeii to vyzera rovnako ako na fotke, a ked to sfotim (dokonca aj inym fotakom) tak s tmavozelenej je takmer biela s nadychom modrej.
PLus minus, je to ze tie farby sa velmi podobaju, len su o chlp sivsie (mam Motorola One, ona tak foti).
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

funguje to jednoducho. Fotaky pouzivaju automaticke vyvazenie bielej, ktore sa v jpeg obrazku neda opravit. Je to preto, ze software toho fotaku si s tym z nejakeho dovodu nevie poradit. Preto byvaju niektore fotky fotene za sebou niektore do modra, niektore do orandzova/fialova/zelena. Keby to odfotis do RAW, tak si vies bielu idealne vyvazit, aby sa to nestavalo. S automatickym vyvazenim bielej je to proste nahoda. A prave zelena/fialova/orandzova/modra farba dost ovplyvnuju tuto automatiku. pozri google: white balance
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vzhľadom k tomu, že citlivosť ľudského oka na jednotlivé farby je rozdielna - pre vnímanie bielej treba 60% zelenej, 29% červenej a 11% modrej (ak si to dobre pamätám), snímače majú dvojnásobok zelených v matrici.
Spracovanie obrázku zo surových dát je akotak korektné pokial má soft dostatok informácií o všetkých farbách. Ak niektorá výrazne prevyšuje alebo chýba - "pomýli ho to". Vtedy nieje presné ani to vyváženie bielej a niektoré farby interpretuje nesprávne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vdaka, to vyvazovanie bielej znie ako rozumne vyvstlenie.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Prečo majú realitní makléri narcistickú potrebu do každej jednej reklamy dávať primárne svoju podobizeň, ako keby kandidovali na prezidenta? Poskytujú službu a predávajú produkt tak isto, ako X iných profesií, ale inde sa s tým až tak často nestretávam. U advokáta to ešte dajme-tomu pochopiť viem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Hensym napísal: 13 jan 2022, 17:14 Prečo majú realitní makléri narcistickú potrebu do každej jednej reklamy dávať primárne svoju podobizeň, ako keby kandidovali na prezidenta? Poskytujú službu a predávajú produkt tak isto, ako X iných profesií, ale inde sa s tým až tak často nestretávam. U advokáta to ešte dajme-tomu pochopiť viem.
ak sa predava auto, tak v reklame je auto, ked zmrzlina tak zmrzlina, a ked realitak ponuka svoje sluzby tak preco by nemal ukazat sam seba, nakolko to bude on s kym bude potencialny zaujemca o sluzbu komunikovat. Reklama s vyobrazenou osobou je vzdy ucinnejsia ako reklama ktora ziadnu osobu neozobrazuje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal: 13 jan 2022, 17:14 Prečo majú realitní makléri narcistickú potrebu do každej jednej reklamy dávať primárne svoju podobizeň, ako keby kandidovali na prezidenta? Poskytujú službu a predávajú produkt tak isto, ako X iných profesií, ale inde sa s tým až tak často nestretávam. U advokáta to ešte dajme-tomu pochopiť viem.
Tiez by som povedal, ze len marketingovy trik. Ked som kupoval byt a stretval sa s roznymi realitakmi, tak to bola fakt zbierka psychologickych trikov (no to som si uvedomval az v pribehu casu).
Hensym
VIP
VIP

Gogo a preco v tej reklame je auto a zmrzlina, a nie obchodak z dealershipu alebo zmrzlinar? V com je “byt” ako produkt iny?

Na druhej strane chapem ze ak zveris predaj bytu realitke, zalezi ti ci pride osuchanec v bunde, alebo upraveny zbehly chlapik v koseli, len som sa dnes stretol s periferiou billboardov a bannerov s realitakmi (falkt neviem ci sa dohodli) a mi to prislo ako v absurdistane trosku. :)

Ja napriklad by som si svoj brand ako realitak budoval cislami a nie (len) peknym usmevom a menom, taka reklama ti hovno da (ok, spravi povedomie, ale…).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym

ale ved aj pri reklamach na auta ci nanuk mavas velmi casto zobrazene nejake osoby aj ked nejde vacsinou o osoby predavacov.
Mne osobne to pripada v pripade realitnych kancelarii zaujimavejsie ked su tam ti pracovnici zobrazeni, akokeby tam mal byt iba nazov a napr nejake cisla-predali sme tolko a tolko nehnutelnosti. Ludsky mozog viacej reaguje na ludske postavy ako iba na text, sme evolučne sociálne živočíchy.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nejaku jasnu logiku to sice nema ale za mna to ma zmysel. Presne ako gogo napisal, evoluciu neojekabatis.
gogo956
Redeemer
Redeemer

marketing je preskumany do detailov, vedci v laboratoriach meraju ludom aktivitu roznych casti mozgu pri sledovani reklam a tak zistuju nakolko ich ake vizualne vnemy dokazu ovplyvnit, taketo veci sa dnes bezne studuju. Reklamy su draha vec, preto aj tí čo ich si objednávaju, vedia velmi dobre čo robia. Kazda reklama ktoru vidis je v skutocnosti presne vypocitana a vsetko co v nej je, akykolvek detail, ma svoj vyznam.
Hensym
VIP
VIP

Ja viem, šiesty rok robím v reklamke. :)

Paradoxne sme sa dnes s kolegami zamýšľali nad týmito realiťákmi. Ono sa dá zájsť ešte ďalej - robili sme weby viacerým ľuďom čo robia MLM, a to isté, žiadne relevantné dáta, iba pekné fotečky a portréty. Či to funguje v tomto segmente neviem. Tam často ani nejde o zobrazovanie luxusného životného štýlu, drahých oblekov či hodiniek. Často proste len generické fotky ľudí, ktorí za tým stoja (súčasť pyramídy), a fakt veľa, a fakt všade. :)

A zase, nie "každý reklama je presne vypočítaná". (Nie len) na Slovensku je strašne veľký podiel marketingu absolútne nepodložený dátami. Platí napr. pre veľa stavebných firiem, autoservisov a podobne, kde ešte stále letia fotky materiálu s päsť-na-oko polonahou pipkou vedľa. Taká reklama v živote nespraví konverziu (overené číslami) a na naozaj dobre (a pritom jednoducho) nastavenú reklamu sa nechytá ani z percenta (opať, podložené výsledkami), a aha, aj tak to robí polovica takýchto firiem. Môže byť, že aj tie reality majú takto (mylne) nastavenú mentalitu. Celkom by ma zaujímali čísla.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym
malí zadavatelia reklamy napr taky autoservis nema rozpocet na nieco specialne a jedinecne, ani na skumanie efektivity tejto reklamy na potencialneho klienta, im ide hlavne o priaznivu cenu.

Ty napr si pisal, ze by si nedal foto realitaka ale nejake udaje-ake konkretne?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mne to pride take oldschoolove. kedysi boli jednotlivci ako predajcovia velmi popularny. masiarstva sa doteraz volaju po mesiarovi nie "mnamkomaso", kazdy pozname z americkych filmov reklamy predajcov aut ci posteli, tiez to boli reklamy kde hlavnu rolu hrali samotni predajcovia, nie tovar.
ono je to o tom ze predavanie je o sympatiach a psychologii.
dnes toto remeslo tak trochu vymiera a vypada to tak ze prave nehnutelnosti sa zatial drzia. mozno hlavne preto ze pri nehnutelnostiach viac menej ozaj nejde o nic ine nez psychologiu a sympatie. pan realitny agent vie minimalne ovplivnit kvalitu toho co predava (iba vyberom, ale zase nemoze sa uplne obmedzovat lebo chce predavat) a tak to stoji prave na jeho imagei a schopnostiach.
realitny agent nema velmi daleko od politika :D
Hensym
VIP
VIP

gogo: Tak napr. ak by som mal 145 predaných bytov a z toho 138 ľudí by ma odporučilo ďalšiemu, tak by som tieto čísla chcel mať dominantnejšie, ako svoju podobizeň. Ale to je len príklad. Každopádne, mne v princípe nevadia tie fotky, ono to má opodstatnenie (ako som písal vyššie, ako majiteľa bytu ťa zaujíma, ako vyzerá a ako sa oblieka človek, čo ti bude robiť obhliadky a servis), len som narážal na to, že mi to príde už také prehnané a preumelkované, keď si to človek začne všímať.

Spojitosť s politikmi na napadla najmä preto, že ľudia tam majú skoro spravidla vedľa svojej hlavy klišé frázy ako "Váš realitný maklér" a rôzne odrody tohto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym napísal: 14 jan 2022, 16:30 gogo: Tak napr. ak by som mal 145 predaných bytov a z toho 138 ľudí by ma odporučilo ďalšiemu, tak by som tieto čísla chcel mať dominantnejšie, ako svoju podobizeň. Ale to je len príklad. Každopádne, mne v princípe nevadia tie fotky, ono to má opodstatnenie (ako som písal vyššie, ako majiteľa bytu ťa zaujíma, ako vyzerá a ako sa oblieka človek, čo ti bude robiť obhliadky a servis), len som narážal na to, že mi to príde už také prehnané a preumelkované, keď si to človek začne všímať.

Spojitosť s politikmi na napadla najmä preto, že ľudia tam majú skoro spravidla vedľa svojej hlavy klišé frázy ako "Váš realitný maklér" a rôzne odrody tohto.
takže na tej reklame by si ty nebol ale bolo byt tam iba napisane: " Ja realitak Jožko Mrkvička, predal som 145 bytov"? V minulosti som napriklad videl reklamy kde bol realitak a mal napr napisane ze obdrzal nejake ocenenie ze predal najviac bytov za nejake obdobie v ramci nejakho spolocenstva realitakov a tak podobne.
Ja si proste nemozem pomoct, ale pripada mi vzdy zaujimavejsie ak nejaka osoba v reklame je ako ked nie je./vynimky samozrejme potvrdzuju pravidlo/
Napísať odpoveď