Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Detto.... minus to palenie cipu 
Mam ich plný suflik
prezeniem ju cez skartovac
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Rozstriham na male kusky a nevyhodim do jedneho kosa, ale postupne.*****HERO***** napísal: 20 okt 2022, 13:16 ako sa zbavujete expirovanych/blokovanych bankovych kariet?
-
starysomar
Hardcore addict
Paranoje 
Ak už je expirovaná, je nefunkčná. Ako by šla zneužiť?
Ak už - vylúpnuť a rozmačkať čip, magnetický prúžok zničiť hodne silným magnetom a / alebo rozstrihať na štovrčeky.
Ak už je expirovaná, je nefunkčná. Ako by šla zneužiť?
Ak už - vylúpnuť a rozmačkať čip, magnetický prúžok zničiť hodne silným magnetom a / alebo rozstrihať na štovrčeky.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
zneuzit uz asi nie, ale minimalne je tam prepojenie tvojho mena na cislo karty (pripadne aj podpis), co je celkom sukromna informacia. keby napr. niekomu unikli nejake databazy, tak by sa teoreticky dali dohladat nejake tvoje historicke tranzakcie, atd.
inak to rozstrihanie noznicami funguje celkom pekne, necakal som ze to pojde
inak to rozstrihanie noznicami funguje celkom pekne, necakal som ze to pojde
ked je karta exspirovana, tak je nepouzitelna akymkolvek sposobom. Prepojenie mena priezviska s cislom neaktivnej karty netvori ani potencialne riziko zneuzitia. Rovnako "čmáranec alias podpis na karte" nema ziadnu hodnotu.
Aj keby niekto zavolal do danej banky a vydaval sa za klienta, tak tie udaje ktore su uvedene na karte mu nebudu stacit k tomu aby mohol urobit akykolvek podvod, musel by k tomu mat napr udaje ktore su na OP
Aj keby niekto zavolal do danej banky a vydaval sa za klienta, tak tie udaje ktore su uvedene na karte mu nebudu stacit k tomu aby mohol urobit akykolvek podvod, musel by k tomu mat napr udaje ktore su na OP
Neviem ako vaše banky, ale moje banky mi posielajú nové karty s rovnakým číslom ako majú tie staré. Líšia sa jedine platnosťou karty a CVV kódom, vďaka čomu by to číslo neaktívnej karty malo byť nepoužiteľné. A kartu som nepodpisoval ani nepamätám.. naposledy to bola asi moja prvá karta v živote. 
Ja osobne si staré karty tiež odkladám do šuflíka, neraz sa mi zišli pri nejakom domácom kutilstve...
Ja osobne si staré karty tiež odkladám do šuflíka, neraz sa mi zišli pri nejakom domácom kutilstve...
-
hojko
Site Admin
Kedze je expirovana, tak je to predsa v principe jedno. Roztrihnem ju na 2-3 casti, aj cez cip a hodim medzi plastovy odpad.
ak by taku exspirovanu kartu niekto strcil do ATM tak ju zariadenie zhltne/zadrží a bude vratena danej banke ktora ju zoskartuje/.Cez net /tj virtualny pos/nebude fungovat, rovnako ani na fyzickom POS terminaly.
brm
neviem ako to maju vsetky banky, ale co mam vlastnu skusenost tak cislo karty bolo zatial vzdy ine.
brm
neviem ako to maju vsetky banky, ale co mam vlastnu skusenost tak cislo karty bolo zatial vzdy ine.
U mna je to rovnako, platnost sa da odhadnut podla platnosti starej, CVV kod asi len uhadnut, je tam 1000 kombinacii, zalezi teda od toho, kolko moznosti umoznuje eshop. Pomoct by mohlo aj to, ked si ludia nastavia jednoduchy pin, mozno aj niektore 4-cislie na karte, alebo CVV.brm napísal: 20 okt 2022, 18:07Neviem ako vaše banky, ale moje banky mi posielajú nové karty s rovnakým číslom ako majú tie staré. Líšia sa jedine platnosťou karty a CVV kódom, vďaka čomu by to číslo neaktívnej karty malo byť nepoužiteľné.
Dalej tam je sms kod, prip. dalsi e-pin alebo ina ochrana, ale nie som si isty, ci to pouzivaju vsetky eshopy na svete, hlavne cinske.
existuje este jedna moznost ak chce mat clovek 99percentnu istotu/netove transakcie/, ale je to neprakticke, tj mat nastavenu iba nizky limit na jeden den /alebo ziaden/ a manualne si to zmenit pred kazdym nakupom 
Ano, ja som to mal nastavene kratko aj na nule, ale teraz to mam nastavene priblizne na sumu, ktoru bezne za mesiac miniem, plus nejaka rezerva, ked chcem kupovat nieco vacsie, tak si to docasne zvysim. Su ale aj banky, kde to je spoplatnene, tam takato moznost prakticky akoby nebola.
Urcite by boli mozne aj ine riesenia, napr. nastavit doveryhodne obchody, alebo povolit len nakupy cez domacu IP, domaci pocitac.
Ja by som privital, aby sa overovaci kod zasielal cez sms aj email, cast kodu cez sms a cast cez email, nastavil by som si tam email, ktory nepouzivam v mobile, takze cely kod by prakticky nebolo mozne ziskat pomocou jedineho zariadenia, pri ukradnuti, hacknuti mobilu. Ta cast emailoveho kodu by mohla by rovnaka napr. 1 mesiac, takze by to bola alternativa trvaleho e-pinu, ktory je tiez nutny pri platbach.
Urcite by boli mozne aj ine riesenia, napr. nastavit doveryhodne obchody, alebo povolit len nakupy cez domacu IP, domaci pocitac.
Ja by som privital, aby sa overovaci kod zasielal cez sms aj email, cast kodu cez sms a cast cez email, nastavil by som si tam email, ktory nepouzivam v mobile, takze cely kod by prakticky nebolo mozne ziskat pomocou jedineho zariadenia, pri ukradnuti, hacknuti mobilu. Ta cast emailoveho kodu by mohla by rovnaka napr. 1 mesiac, takze by to bola alternativa trvaleho e-pinu, ktory je tiez nutny pri platbach.
z tohto hladiska je vyhodnejsie pouzivat kreditnu kartu
-
starysomar
Hardcore addict
Každú internetovú platbu musím potvrdiť v mobile.
Z iného súdka - prečo je svetlo hviezd prementlivé - mihotavé?
Z iného súdka - prečo je svetlo hviezd prementlivé - mihotavé?
1/ale neplati to tak zdaleka vzdy zavisi to od toho ake sprostredkovatela na platbu pouziva daný eshop /mozno pre EU eshopy plati vzdy potvrdenie sms, neviem/ ale pri US a China to nezvykne po mne nic ziadatstarysomar napísal: 20 okt 2022, 20:37 Každú internetovú platbu musím potvrdiť v mobile.
Z iného súdka - prečo je svetlo hviezd prementlivé - mihotavé?![]()
2/robi to atmosfera Zeme, pretoze nie je vsade konzistentna
-
starysomar
Hardcore addict
1. Pravda, neplatil som mimo EU.
1. Planéty neblikajú
1. Planéty neblikajú
-
harrison314
Hardcore addict
Ani hviezdy neblikaju
Su to len atmosfericke javy.
existuje v skutocnosti cas? /ked ako vieme je relativny/
/ skor recnicka otazka/
Ak by napr nejaky predmet dosiahol rychlost svetla, tak by prenho prestal uplne cas existovat.
Ale ak by prestal cas existovat /resp sa zastavil/ potom by to muselo znamenat ze by zmizol aj priestor /?/
A plati to teda aj na svetlo, alebo nie? /asi nie, lebo svetlo je elektromagneticke ziarenie, asi by to platilo iba pre teleso/
Ak by napr nejaky predmet dosiahol rychlost svetla, tak by prenho prestal uplne cas existovat.
Ale ak by prestal cas existovat /resp sa zastavil/ potom by to muselo znamenat ze by zmizol aj priestor /?/
A plati to teda aj na svetlo, alebo nie? /asi nie, lebo svetlo je elektromagneticke ziarenie, asi by to platilo iba pre teleso/
-
starysomar
Hardcore addict
A čo s nadsvetelnou rýchlosťou, paralelnými vesmírmi? 
Ak je gravitácia čiernej diery tak veľká, že "vtiahne" do seba aj svetlo, neide tam ono vyššou, než svetelnou rýchlosťou?
Ak je gravitácia čiernej diery tak veľká, že "vtiahne" do seba aj svetlo, neide tam ono vyššou, než svetelnou rýchlosťou?