Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Mek »

gogo956 napísal: 30 dec 2022, 11:28 A ak uz sa riesi nieco vaznejsie typu operácia, tak tučná obáločka je samozrejmosť.
Clovece, neprehanaj... bol som na viacerych operaciach za zivot a nikdy som neuplacal, ani mi to nenapadlo. Ani za vysetrenie som nic nedal, ani kavicku, ani bonbonierku, ani nic. Ved ja tiez za to, ze si robim svoju pracu, ziadne uplatky nedostavam.
Ludia sa stazuju na korupciu v zdravotnictve, a potom ked idu k lekarovi alebo na operaciu, tak s kavickou, cukrovinkami, obalockou, a povazuju to za samozrejmost. Tak nech sa potom necuduju.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

retkvic napísal: 30 dec 2022, 11:17 To stymi poistovnami za meciara neviem, to som este bol maly chlapec, no na podobnom principe to funguje aj teraz. Dovera aj Union maju vecsinou poistencov co su v produktivnom veku a vecsinu tych nevladnych dochodcov ma na krku statna VSZP.
Ale tých nevládnych dôchodcov do VŠZP nepresúvajú Union či Dôvera, keď im skončí produktívny vek, prípadne štát sám. VŠZP dopláca na sentiment socializmu u ľudí. Čo je štátne je dobré, mnoho terajších dôchodcov nezmenilo ZP s príchodom súkromných na trh a ani nechce napr., lebo boli zvyknutí, že sú celý život v jednej poisťovni, v jednej robote, volia jednu stranu atď. Nepozrú si podmienky, výhody/nevýhody, nemajú dôvod meniť zp a tak VŠZP ostávajú na krku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek

len interpretujem cerstve skusenosti ludi ktorych poznam. "Kavicku ani cukrovinky" nikto z nich nespominal, to sa tak robilo za sociku a nejaku dobu po nom/aj to akurat tak pre sestricku, lekara by si tym urazil, ten uz vtedy cakal onakvejšie/. Kto chce aby sa mu venoval skuseny a uznavany odbornik, tak obalka. Ak je to kapacita ktora aj nieco publikuje, tak treba vela zarabat aby ho clovek zaplatil, podrobnosti pochopitelne nebudeme zverejnovat..Ak obalka nie je, tak je skoro iste ze dostanes iba zacinajuceho, menej skuseneho chirurga.
:)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 ja som po lekaroch pochodil uz dost aj s rodicmi, dokonca som sa dostal k jednej celoslovenskej odbornicke a nikdy som nic nedal ani neplanujem dat. Vsade som sa zatial dostal zo slusnym a serioznym pristupom k ludom.

Autoeditácia príspevku po 23 min :
mLuks napísal: 30 dec 2022, 11:58 Ale tých nevládnych dôchodcov do VŠZP nepresúvajú Union či Dôvera, keď im skončí produktívny vek, prípadne štát sám. VŠZP dopláca na sentiment socializmu u ľudí. Čo je štátne je dobré, mnoho terajších dôchodcov nezmenilo ZP s príchodom súkromných na trh a ani nechce napr., lebo boli zvyknutí, že sú celý život v jednej poisťovni, v jednej robote, volia jednu stranu atď. Nepozrú si podmienky, výhody/nevýhody, nemajú dôvod meniť zp a tak VŠZP ostávajú na krku.
Na druhej strane, co som pocul, tak VŠZP je jedina poistovna, co bez reci preplati vsetko a ma najviac zazmluvnenych lekarov. Na druhej strane sukromne poistovne vyslovene vyhodami a marketingom cielia na mladych a zdravych ludi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Úplatok tiež od nás nikdy nikto nepýtal, absolvoval som toho posledné roky hodne.
"VŠZP je jedina poistovna, co bez reci preplati vsetko" - s tým neviem súhlasiť.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Mek napísal: 30 dec 2022, 11:44 Clovece, neprehanaj... bol som na viacerych operaciach za zivot a nikdy som neuplacal, ani mi to nenapadlo. Ani za vysetrenie som nic nedal, ani kavicku, ani bonbonierku, ani nic. Ved ja tiez za to, ze si robim svoju pracu, ziadne uplatky nedostavam.
Ludia sa stazuju na korupciu v zdravotnictve, a potom ked idu k lekarovi alebo na operaciu, tak s kavickou, cukrovinkami, obalockou, a povazuju to za samozrejmost. Tak nech sa potom necuduju.
Osobne som si tiez uz po nemocniciach preskákal a nikdy som sa nedostal do situácie žeby odomňa niekto niečo chcel no mám v rodine dve tety a tie takého skúsenosti majú. Zhodou náhod taistá nemocnica a to isté oddelenie, neviem či ten istý lekár. Išlo o nejakú košickú nemocnicu na ortopedii. Pokial moje tety neposunuli obálku tak ich lekár neposlal ani na rentgén. Vkuse im len vravel že kontrola o dva týždne atp. Po tom čo zaplatili veci sa dali do pohybu.

Len tak pre zaujímavosť. Čo by ste robili v takej situácii?
mLuks napísal: 30 dec 2022, 11:58 Ale tých nevládnych dôchodcov do VŠZP nepresúvajú Union či Dôvera, keď im skončí produktívny vek, prípadne štát sám. VŠZP dopláca na sentiment socializmu u ľudí. Čo je štátne je dobré, mnoho terajších dôchodcov nezmenilo ZP s príchodom súkromných na trh a ani nechce napr., lebo boli zvyknutí, že sú celý život v jednej poisťovni, v jednej robote, volia jednu stranu atď. Nepozrú si podmienky, výhody/nevýhody, nemajú dôvod meniť zp a tak VŠZP ostávajú na krku.
Neviem si predstaviž by som sa vracal k súkromnej ZP. Predtým som bol v Dôvere a mal som problém sa dostať na neurológiu prípadne psychiatriu. Keď som bol hospitalizovaný na psychiatrii tak tam pacienti bežne dostávali priepustky aby si išli meniť poisťovňu na VSZP. Takže tie súkromne sú skôr katastrofa.
retkvic napísal: 30 dec 2022, 11:17 ? Tie kalkulačky sa asi minuly učinku pozeram.
Prečo?
ephramko napísal: 30 dec 2022, 7:55 Ten náš systém zase doplatí na to, že bude menej pracujúcich a viac dôchodcov, o ktorých sa bude treba starať. A štát platí za svojich zamestnancov, deti a študentov, dôchodcov, úplne smiešne platby.
O tom sa hovorí už dlho no čo to znamená že na to doplatí systém? Snáď to nemôže zlyhať až tak že zlyhá celý dochodkový systém. Alebo si zbytočne prispievam dobrovolne do tretieho piliera? :nono:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ak už má človek tučnú obálku na úplatky, tak je podľa mňa lepšie sa rovno vybrať za sukromným špičkovým lekárom a radšej si oficiálne zaplatiť ten vyšší cenník a lepšiu liečbu/lieky. Než pchať obálku nejakému treťotriednemu lekárovi v malej mestskej nemocnici a čakať, že ich tam akože vďaka úplatku osvieti a zrazu budú operovať a starať sa ako v súkromnej... Väčšinou sa k pacientom aj tak správajú ako k odpadu, operáciu odfláknu a ešte im pacient dá za toto úplatok.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Este s tym uplatkom, zas take horuce to nebude, len 3% opytanych sa s tym stretli a polka z nich ho nedala - https://www.aktuality.sk/clanok/Rm6X3lf ... o-uplatok/ .

Ja dufam, ze vetcina uplatnych lekarov proste vymrie, uplatky povazujem za dedictvo socializmu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

TK1991 napísal: 30 dec 2022, 14:52 O tom sa hovorí už dlho no čo to znamená že na to doplatí systém? Snáď to nemôže zlyhať až tak že zlyhá celý dochodkový systém. Alebo si zbytočne prispievam dobrovolne do tretieho piliera? :nono:
Ten môj príspevok bol o verejnom zdravotníctve, ale áno, toto isté platí aj pre náš dôchodkový systém. Že je neudržateľný, potrebuje reformu, lebo už teraz má problémy. Ľudia, ktorí pracovali 40 rokov majú teraz také dôchodky, z ktorých nedokážu zaplatiť ani bývanie, energie, jedlo a lieky. A politici nechcú robiť nepopulárne kroky, tak dajú 13. dôchodok, ktorý je tak zoškrtaný a okresaný, že ho oficiálne ani nemôžu nazvať dôchodkom, ale volá sa to "mimoriadny stabilizačný príspevok" a pod... Pokiaľ sa s tým nič nebude robiť, tak keď naša generácia pôjde do dôchodku, tak ten I. štátny pilier buď ani nebude existovať alebo ti príde taká smiešna suma, z ktorej nezaplatíš ani jedlo na mesiac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ach jaj. Samozrejme ze to priamo pytat nemozu.. Davaju to pacienti ked chceu aby ich operoval nie "hocikto".
Po lopate: lekar po škole nema take skusenosti ako lekar s 20rocnou praxou :) Pokial ide o nejaku banalnu operaciu tak na tom velmi nezalezi, ale pri zlozitejsich operaciach ano.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

O com gogo956 tocis? Kolkokrat si od teba lekar vypytal tucnu obalocku a kolkokrat si mu ju dal? Ja som mal par mensich zakrokov, ci to boli sitia na koncatinach, na hlave, vyberanie mandli, alergologia a bezne vysetrenia. Nikdy si nikto odo mna nic nevypytal, ani len nenaznacil. Ani od mojej rodiny, ani od kamaratov. Osobne nepoznam ziadnu osobu o ktorej by si lekar vypytal uplatok. A to mam kamaratov, ktori chodili na kardiologiu, neourologiu alebo aj operaciu s malym dietatom. Nikto nic neziadal. Ty mas asi inu skusenost, ze si dovolis nieco take pisat, vsak?

Dokonca som nenazil ani daku sedu zonu o ktorej pises, o poplatkoch ci konzultaciach za 10 eur. Akurat co som si dal predcasne vysetrenie, tam to bolo asi 10 eur a dostal som normalne na to doklad. Alebo ak bolo nieco za priplatok (nepamatam ci 5 alebo 10 eur), tak som bol vopred na to upozorneny a ze ci to chcem alebo nie.

Lekar po skole neoperuje, pretoze nema prislusnu specializaciu a nema atestaciu. Kym ziska atestaciu, tak to trva 4-5 rokov.

Podla mna si obycajny trepaj, ktory sa snazi byt zaujimavym a dokazes napisat tieto bludy, ktore pises.

retkvic - Odkial cerpas statistiky, ze VSZP ma prevazne nevladnych dochodcov? Poprosim o zdroj tohto tvrdenia. Mimochodom si treba uvedomit, ze statna poistovna je tu roky a zo zakona mala svoje povinnosti voci pacientom. Potom prisli sukromne poistovne, ktore si mohli urcovat rocne limity a hospodarili inak. Mladi ludia poprechadzali, pretoze ich mohli zlakat benefity na zuby, moznosti skorsieho vysetrenia na MR/CT napriklad v nemocniciach Svet zdravia pre poistoncov Dovery a ine. Kym mladi ludia su flexibilnejsi, ti starsi to az tak neriesia. Nechcu sa trapit so zmenou poistovne, riesit vymenu karticky a ine.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker cital si vobec prispevok 16:32 ?
heker
Redeemer
Redeemer

Je 16:15, takze si zrejme myslel prispevok v case 15:32. Ano, cital som ho a moja odpoved bola poslana az po tvojom prispevku. Otazky som ti polozil, odpoved ziadne. Ale co by som mohol cakat od trepaja ako si ty, ved ti tu uz viac ludi nalozilo o uplatkoch, tak to radsej ides zahrat do autu o operovani lekarom po skole a lekarovi s 20-rocnou praxou.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

heker, tí lekári si ani nemusia priamo pýtať úplatky. Kamarát mojich rodičov je popredný slovenský onkológ a ten pravidelne dostáva rôzne dary od pacientov, aj keď ich o nič nežiada. Najviac asi fľašky s alkoholom. Tých dostáva toľko, že ich nestíha piť, a tak to rozdáva po svojich známych. Pravidelne ich dostávajú aj rodičia a to nie sú nejaké lacné fľašky za pár eur, ale fakt kvalitné pitie. Vôbec by som sa nečudoval, keby u neho občas len tak z vďaky od pacienta skončila aj nejaká tá obálka. Vzhľadom na jeho životný štandard to skôr považujem za istotu :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

je tam uvedene:
30 dec 2022, 16:32
utocit si zacal ty tak dobre:
ty vobec nemozes vediet ako ake pripady islo, a ako to bolo, ale budes to posudzovat. Bolo napr aj tazke zranenie a o takych veciach sa nezartuje.

Niektori su naozaj velmi naivní, ale najmudrejsi na svete. To su realne udalosti mnohych mne blizkych ludi, ktori nemaju ziaden dovod klamat. Ale chapem ze nie je spolocenska poziadavka do toho moc "fúkať" ale drzať to pod dekou.. Takze ok, takze to neexistuje, mozme to uzavriet.
heker
Redeemer
Redeemer

Najskor si nastav spravny cas na fore, potom poucuj o case. Neviem ako ty, ale ja mam na Slovensku este len 16:26. Ja nezartujem o ziadnom zrazeni, len pisem, ze si taraj a za tym si stojim. Opat sa si vyhol otazkam, ktore som napisal. Fukat by si mal prestat ty, ale s tym matrosom do nosa.

Pilifo, ak mu niekto nosi flasky a necha ich v ambulacii, tak to znamena, ze si doktor vypytal uplatok alebo nebodaj tucnu obalku? Ti ludia flasu alkoholu doniesli svojvolne alebo si ju lekar vypytal?
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
asi nie kazdy chape komunikaciu "medzi riadkami" a "slovne hyperboly". Hadanie sa o nastavenom case, to asi netreba ani komentovat. Pre ostatnych: je to skusenost inych mne blizkych ludi, ja som uplatok nedaval. Kto si z toho co zoberie, je jeho vec. :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

heker napísal: 30 dec 2022, 16:26 Pilifo, ak mu niekto nosi flasky a necha ich v ambulacii, tak to znamena, ze si doktor vypytal uplatok alebo nebodaj tucnu obalku? Ti ludia flasu alkoholu doniesli svojvolne alebo si ju lekar vypytal?
Samozrejme, že si žiadne dary ani obálky nepýta. Niektorí pacienti sú však natoľko neoblomní, že mu tie dary aj nasilu vnútia. No a keď už mu na stole skončí fľaška a (možno aj obálka), tak to predsa nespáli doma v krbe...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

neoblomnych vies odmietnut pohrozenim pravnymi krokmi, aj danie uplatku je trestne
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
to vsetko co som napisal ohladom tych poplatkov v šedej zóne to su skutocne skusenosti viacerych ludi, ale to predsa neznamena že sa s tym musel stretnut kazdy na Slovensku. Napr. kolega teraz pred par dnami hovoril, že mal velke problemy s chrbatom. A lekar mu okrem ineho povedal, že mu vie dat nejaku injekciu, ktoru vraj poistovna nepreplaca. Vzdy ked prisiel na kontrolu, pichol mu jednu injekciu, on ani nevie aku, zaplatil spolu stovky €, a nedostal ziaden doklad./toto bol posledny pripad o ktorom viem, ale poznam takych vela, takze vsetci ti ludia si to asi vymysleli ze?/
Ale ty si taký jasnovidný, ze hned vies ze to nie je pravda.
Napísať odpoveď