Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar napísal: 22 júl 2023, 13:05 Máme vonkajšie rolety (zčasti plastové, zčasti hliníkové v rámci troch bytov), mali sme kedysi hliníkové vonkajšie žalúzie. Aj tie hodne pomáhali voči prieniku aj úniku tepla. Lenže za vetra hrkotali.
Asi existuju rozne spracovania. Co mam skusenost tak tieto nehrkocu, trochu ich pocut len ked je skutocne silny vietor ale to nebyva casto.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ad folie - kedze som chcel take, ktore drzia na skle len vdaka fyzike, nie je poblem ich dat dole, ked je benefit mat viac svetla. V spalni osoby s migrenami je to malokedy :)

Ad zdroj tepla: vraj su tepelne cerpadla 4-krat vyhodnejsie. No to by pri kupe domu na hypoteku chcelo este dalsie investovanie do jeho rozbrania pre osadenie kurenia zalozeneho na cerpadle, takze stale ten plyn vychadza najjednoduchsie.

Ad ceny elektriny. Moj prevadzkovatel je vraj najlacnejsie. Mali ho predosli najomnici, ja som nemenil. Na fakture za maj pisal: 82,54p/kWh za denny a 56,683p/kWh za nocny. Na fakture za december 60.65p/kWh za denny, 23,89p/kWh za nocny. Priesiel mail, ze od jula znizuju na 36,75 za kWh denneho a 15,936 za kWh nocneho. Julova faktura este neprisla. Ini dodavatelia v inych regionoch to mozu mat ine.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tak to je riadne zlacnenie. Nakup zo dve ele.akumulacky a mozes kurit o 106 :D

Tepelne cerpadla budu za chvilu povinnost pri novostavbe aby sa splnila emisna norma domu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Aby to v oktobri opat nesvystrelilo, lebo mozu.

Ak tu normu prevzala aj Britania :)
No co som sa rozpraval s kolegami, tak sa do novostavieb hrnie len malokto (asi sa pojdem previezt cez stvrt, ktoru nedavno dokoncili na konci mojej ulice, ci je to skutocne tak), lebo su postavane na nic a z plno nelogickymi prvkami - vypinace za dverami a podobne.

Takze co som mal moznost sledovat ako sa berie hypo na byt vo victorianskom dome. Ale ani to nebola kupa, ale prenajom na 999 rokov od sukromneho majitela. Takze v zmluve napriklad bola podmienka zachovat povodne podlahy. Takze netusim do coho sa budem stahovat. Okrem kurenia je pre mna fajn mat byt, ktory ma zaroven aj vlastny dvor a zahradu. To by som si vedel predstavit aj v buducnosti.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dnes sa pouziva pri hlinikovych zaluziach najma profil Z90, ktory do seba zapadne a tak lepsie odolava vetru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
to ako tie podlahy maju vydrzat 999 rokov? :D Apropo nevies aky vysoky strop maju tie viktorianske domy /izby/?

Autoeditácia príspevku po 1 hod 14 min 26 sek:
Tato folia by mala byt uplna špička z hladiska zastavenia tepla
https://ideo.sk/3m-prestige-70-exterior
jackb
Redeemer
Redeemer

Netusim ako ma plavajuca podlaha, povodna podlaha ci ten dom samotny vydrzat 999 rokov, ale videl som to v tej zmluve cierne na bielom. Kedze som ten byt pomahal premerievat, tak to mam stale poznamkach: 270cm od povodnej podlahy po strop, vratane ornamentalnej casti.

Folia vyzera ako presne to co chcem, ale na anglickej verzii pisu, ze je permanentna.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 22 júl 2023, 21:53 Netusim ako ma plavajuca podlaha, povodna podlaha ci ten dom samotny vydrzat 999 rokov, ale videl som to v tej zmluve cierne na bielom. Kedze som ten byt pomahal premerievat, tak to mam stale poznamkach: 270cm od povodnej podlahy po strop, vratane ornamentalnej casti.

Folia vyzera ako presne to co chcem, ale na anglickej verzii pisu, ze je permanentna.
ze je permanentna asi myslia to ze ked ju raz das dolu tak uz sa znovu neda pouzit, ale tak to je asi u vsetkych folii :)
Tych 270cm nie je az tak vela, to je asi iba o 10cm viacej ako v panelaku. Napr v starych mestskych domoch na Svk bol standard 350cm. V kazdom pripade z hladiska nakladov na kurenie je lepsi nizsi strop. Zaujimave info. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Ale tie folie, ktore su nelepive, ale drzia na okne inak (ako som daval aj obrazok z amazonu) sa znovu pouzit daju, ci?

Tiez som si myslel, ze to bude ovela vyssie, ale je to jediny, ktory som meral. Mozno budu vyssie. Viem, ze napriklad v Prahe na Smichove sa v podobne starych bytoch da urobit "medzipsochodie", ktore sluzi ako spalna.

Ten, ktonkratny victoriansky byt ma vyhodu v tom, ze je sandwichovany medzi byty na kazdej strane, takze tie straty tepla, nemusia byt tak dramaticke.

Myslim, ze ak je to povolene, tak aj tu si ludia daju stropy od urcitej miery znizovat, no zaroven castym highlightom v inzeratoch, ktore som videl pred rokom boli prave vysoke stropy. Ked som sa to pytal kolegov, povedali, ze vysoky strop je synonymom pre vzdusny svetly byt a nie daky brloh.

Dalsia "prekarka" victorianskych domov a bytov su uzke vnutorne priestory. Kolega ma len najzakladnejsi nabytok, lebo k nemu na poschodie by sa nevytocili ani s krabicami z Ikea. Ja som tam musel povedat 'nie' vela bytom v starych domoch, lebo s bicyklom by som sa nedostal do bytu. Aspon nie bez poskodenia stien na vo vnutornej chodbe.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 23 júl 2023, 9:50 Ale tie folie, ktore su nelepive, ale drzia na okne inak (ako som daval aj obrazok z amazonu) sa znovu pouzit daju, ci?

Tiez som si myslel, ze to bude ovela vyssie, ale je to jediny, ktory som meral. Mozno budu vyssie. Viem, ze napriklad v Prahe na Smichove sa v podobne starych bytoch da urobit "medzipsochodie", ktore sluzi ako spalna.

Ten, ktonkratny victoriansky byt ma vyhodu v tom, ze je sandwichovany medzi byty na kazdej strane, takze tie straty tepla, nemusia byt tak dramaticke.

Myslim, ze ak je to povolene, tak aj tu si ludia daju stropy od urcitej miery znizovat, no zaroven castym highlightom v inzeratoch, ktore som videl pred rokom boli prave vysoke stropy. Ked som sa to pytal kolegov, povedali, ze vysoky strop je synonymom pre vzdusny svetly byt a nie daky brloh.

Dalsia "prekarka" victorianskych domov a bytov su uzke vnutorne priestory. Kolega ma len najzakladnejsi nabytok, lebo k nemu na poschodie by sa nevytocili ani s krabicami z Ikea. Ja som tam musel povedat 'nie' vela bytom v starych domoch, lebo s bicyklom by som sa nedostal do bytu. Aspon nie bez poskodenia stien na vo vnutornej chodbe.
ta folia nema na sebe vobec ziadne lepidlo? tak to neviem, s tym skusenost nemam. Ale potom by to muselo byt dobre premakane, ak to ma na skle normalne drzat a zaroven sa da dat nasledne dolu tak ze sa neposkodi. Za pokus to urcite stoji vyskusat.
Vysoke stropy su dobré v lete, lebo v miestnosti je velky objem vzduchu a ten teply stupa hore takze dolu je prijemne.
V zime to ale funguje rovnako tj teplo odchadza hore a dolu moze byt chladno. Z hladiska estetiky su urcite krajsie byty s vysokymi stropmi, dlhe roky som v jednom takom starom žil /tu na Svk/. Nevyhodou je, ze taketo stare domy ak nie su dobre zateplene, tak maju vysoke naklady na kurenie :)
jackb
Redeemer
Redeemer

To co mam, nema ziadne lepidlo a tak na skle nenechava ziadna stopy. Takze ked sa budem stahovat, bez problemu necham kupelnove okno v stave, ako som ho prebral. Tiez som sa divil, ze co je to za magiu, ale podla vsetkeho je to len fyzika. Asi dam sancu tej "bezlepidlovej" folii a uvidim. Ale vdaka, za krotenie optimizmu, ze tym neusetrim stovky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono ani nejde o riziko ze by okno bolo napr po odlepeni lepkave resp to sa da lahko vyriesit. Ale ci ta folia bude znovu pouzitelna lebo pri normalnych foliach sa strhnutim uplne znici. Ale to uz je asi na inu debatu. Podstata tejto diskusie je v tom ze folie na okna su dobra vec, len si treba vediet vybrat tu so spravnymi parametrami. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Mam dalsiu trivilanu otazku:
Kedy spoznam, ze "madarska" stiplava paprika je dozreta a vhodna na zber?

Tu sa da kupit chilli paprika, ale vacscinou sladke bell peppers. Ked mam uz teda zahradu so skennikom, tak som si zaumienil, ze si tu, ktoru pestovala babka vypestujem tu. Zohnal som sadenice, tie pekne vyrastli, kvety, plody. Lenze ten plod je od kedy sa zmeni z kvetu vo farbe tej "bielej" papriky. U babky som si nestihol vsimnut, kedy ich zbierala, a tiez by som si to uz asi nepamatal.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pokým nemáš zasadenú jedinú papriku, tak skús odrhnúť a vyskúšať :) Záleží aj akej farby by mala byť paprika pri dozretí, či zelená, biela, alebo žltá, červená. Priznám sa, že poriadne ani neviem ako štiplavá madarská paprika vyzerá, či ako klasická zelená, alebo je až do červena, žlta... Ak je paprika dozretá, tak sa zvyčajne dá aj lahšie odrtrhnúť od rastliny.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ono klasicka paprika je zelena pre to, ze este nie je zrela (a prave taka je podla mna najlepsia). Ak trhas zelene, tak tym, ze uz ma spravnu velkost, alebo je dostatcne pevna ked ju chytis.Proste vyskusaj.
jackb
Redeemer
Redeemer

Vdaka. Tato paprika je svetlo zelena cely cas. Preto som sa pytal. Na Slovensku byva vacsia, ale v tomto chlade posledne dni aj v nedostatku svetla bude mensia, nevedel som ci porastie. Ale chutila tak ako ma. Vdaka
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Bol uz niekto, napriklad pri trhani zubu, pod vplivom rajskeho plynu? Ake to je? Fakt sa clovek tak smeje?
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
mam skusenost ze zubar pouzil iba injekciu, v tom asi rajsky plyn nebol. Realne sa to este v zubarstve vobec pouziva?
Ako kazda droga, pri castejsom uzivani poškodzuje nervovy systém a za tu chvilu uvolnenia to urcite nestoji, ako hlavny subjektivny ucinok sa udava sedácia-ukludnenie.
Dalsie riziko je napr to, ze bombicky na slahacku co je asi najdostupnejsi sposobom ako sa dostat k rajskemu plynu, mozu obsahovat aj ine latky ktore pri vdychnuti mozu byt nebezpecne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Zaujimava otazka, nechapem, preco sa to u nas (takmer?) nepouziva (tak predosla reakcia je zrejme odpovedou, ale preco sa to pouziva v USA/Britanii a podava sa to aj detom?).

Ja som nebol, ale videl som to v nejakej relacii, bolo to v nemocnici, dieta po nejakej nehode a bolo vidiet, ako sa smeje, vyzeralo to, akoby bolo opite, omamene. Toto bola tusim relacia z britskej televizie.

EDIT: Mozno jackb by mohol mat taku skusenost, alebo nejake informacie o tom, kedze tam sa to zrejme pouziva.

Tak som to nasiel:

gogo956
Redeemer
Redeemer

Je dolezite si tiez uvedomit, ze oxid dusnaty pouzivany v medicine je zmesou oxidu dusnateho a kyslika v pomerne 1:1. Je to z toho dovodu ze Oxid dusnaty "vytlaca" kyslik z tkanív. Ale v bombickach od slahacky je iba cisto oxid dusnaty, to znamena ze realne hrozi udusenie.

Dreamer
pouziva sa to v chirurgii aj pri vaznych pri operaciach ale iba ako iniciacna latka a nasledne sa pacientovi da silnejsie anestetikum. Oxid dusnaty "funguje" iba krátko, vrchol ucinkov dosahuje uz okolo 30sekund, takze sa neda podavat pacientovi dlhu dobu.

Pri rekracnom zneuzivani su tri problemy:
1/otazna cistota zdroja
2/moznost udusenia
3/opakovane uzivania sposobuje nedostatok vit B12 v tele, co v krajnom pripade moze viest k tazkym nervovym porucham
Napísať odpoveď