Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa heker »

Tak, tak. Pokial si ale nezmenil adresu zivnosti, tak si myslim, ze je to jeho chyba. Ty si vykonal ukon a pokusil sa mu dorucit list, mozno aj opakovane. Ak ide o fakturu, tak by som to dal rovno na sud, aby sud vydal platobny prikaz.

Inak tu je nieco o adrese SZCO - https://www.mojesidlo.sk/miesto-podnikania-zivnostnik/
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Pocas korony som narazil na tuto stranku

https://www.vitasolaris.sk/naturamed-pharmaceuticals

Rozdavaju tam Vitamin D v tabletkach na cely rok zdarma.
Myslel som si, ze je to nejaky kec, lebo kto by uz nieco daval zadarmo, ked v lekarnach si za pytaju celkom dost (pocas Korony este podstatne viac ako teraz).
Tak mi to nedalo a zo srandy som si objednal balenie.
Neveril som,ale balenie prislo asi za 4 dni a platil som len postovne, asi 2ecka.

A teraz otazka.
Co ma z toho ta spolocnoct, ked to posiela zadarmo?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Penguin
ano, moji rodicia si to objednali uz pred par rokmi, tiez iba za postovne.
Apropo ta davka v jednej tobolke 1000IU je prilis malo aby ovplyvnila vyraznejsie hladinu vit D v krvi.
Pre porovnanie ja beriem bezne denne cca 5000-7000IU a to uz podla merani z krvi pekne zabera.
Ale 1000IU je skoro nič takze aj ked je tam 360toboliek tak ten produkt je velmi lacny.
Co z toho maju? Budu ti potom posielat reklamne ponuky aby si si nieco podobne kupil.
Vit D vyzivove produkty su lacne, len treba si vzdy prepocitat kolko realne sa plati za jednotku a nebrat hned prvu ponuku. Idealne su produkty ktore kombinuju aj vit K2. :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"A teraz otazka.
Co ma z toho ta spolocnoct, ked to posiela zadarmo?"
- Zobrali sme to pri ich minulej akcii - zaplatili tuším poštovné a zdvorilo odmietli ich ďaľšie ponuky, ktoré chodili. Zrejme si zarobia na tom, na čo presavedčia časť ľudí...

Z iného súdka:
Nahrievaný tabak s prichuťou je/bude zakázaný, lebo je vraj rovnako škodlivy ako normálne cigarety, ktore sú povolené - logika ako sviňa :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar, pozri tému o ancape, v nej sme už debatovali na temu tohto zákazu ochuteného nahrievaného tabaku. A trošku viac si to prekrutil. Zakázaný bude len ochutený nahrievaný tabak, neochutený zostáva. Rovnako ako boli zakázané ochutené cigarety, normálne ostali povolené. A dôvod nie je škodlivosť ale aby príchute nelákali deti, resp. ľudí, ktorí by inak nefajčili.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Viem, len som hodil udičku :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

kedy zakazu tie jednorazove elektronicke cigarety???
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aj tie mali byť cielom zakazu, teda ich ochutené verzie, ale nakoniec tieto ešte vynechali europoslanci zo zákazu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne tak. Hrame sa tu na ekologov. Greendeal, atd. Ked tie jednorazove vapy vidim v obchode je mi na grc. A to som zastanca klasickeho vapingu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 23 okt 2023, 21:37 Presne tak. Hrame sa tu na ekologov. Greendeal, atd. Ked tie jednorazove vapy vidim v obchode je mi na grc. A to som zastanca klasickeho vapingu.
preco? kvoli tomu ze je v tom lithiova bateria? alebo? /som nefajciar/
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Asi kvoli tomu ze je to z plastu a v podstate to vydrzi par dni. Ale opravte ma ak sa mylim.

Radsej by som ale trpel jednorazove vapy ako klasicke cigarety - ale verim ze generacne pomaly smerujeme k tomu, ze fajcenie uz proste nie je cool.

Napr. u nas v mensej firme sa vystriedalo asi 45 ludi (kreativa/IT), priemer asi 25 rokov, a z toho poctu fajcili len dvaja (resp dve, zeny).
wladas
Redeemer
Redeemer

lithiova baterka, elektronika, plasty. A pri castejsom inhalovani je za den KO.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym, wladas
z plastu je pomaly skoro všetko. Ked si clovek kupi hocico z obchodu tak to obsahuje aj niekolko plastovych obalov, tak preco prave plast z e-cigarety by mal byt extra problem?
Co sa tyka lithia, tak jedna e-cigareta ho obsahuje vraj cca 150mg. Pre porovnanie bateria Tesly S obsahuje 62,6kg lítia. To znamena ekvivalent 41 733 kusov e-cigariet.
Apropo kedysi som skusal e-cigaretu a vydrzala niekolko tyzdnov, mozno aj mesiac. Internet pise o rozmedzi 1-4tyzdnov pouzivania. Takze ak berieme ze vydrzi priemerne 2tyzdne tak tych 41 733 e-cigariet by vydrzalo 401 rokov.

Autoeditácia príspevku po 14 min :
apropo alkalické batérie ktore sa bezne pouzivaju v elektronike ktora neobsahuje lithiovu bateriu su menej ekologicke ako lithiove baterie. A tieto alaklicke baterie sa predavaju vsade a masovo pouzivaju.
wladas
Redeemer
Redeemer

To co je za blbe porovnanie s Teslou??? Teslu si kupi kazdy 5.student kazdy den? :D
Pozeral si asi klasicky vape. Jednorazovky maju 1,5 - 2ml liquidu co je eqvivalent 20 cigariet :)

Lithiova bateria je ekologickejsia (rozumej menej zatazujuca ziv.prostredie) lebo je nabijatelna, narozdiel od jednorazovej alkalickej.
Jednorazova e-cigareta je este horsi pripad - jednorazova lithiova baterka :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 23 okt 2023, 22:22 Apropo kedysi som skusal e-cigaretu a vydrzala niekolko tyzdnov, mozno aj mesiac. Internet pise o rozmedzi 1-4tyzdnov pouzivania. Takze ak berieme ze vydrzi priemerne 2tyzdne tak tych 41 733 e-cigariet by vydrzalo 401 rokov.
Ak fajčíš, tak ti to vydrží pol dňa, možno ani toľko nie. Jednorazové cigarety obsahujú štandardne 1-2ml liquidu. Fajčiar aj príležitostný spoločenský fajčiar to v pohode vyfajčí za jeden večer pri pive. A potom to ide do koša.

Ono sa to podľa mňa vyrába len pre decká ako návnada na fajčenie. Inak nechápem, kto by to kupoval.

Lebo cena tej jednorázovky je tak 5€+. Cena podobného zariadenia v tvare "USBčka", kde človek môže vybrať POD (2ml) a dopĺňať si liquid je okolo 15€. Krabička 4x10ml liquidov je dajme tomu za 10€. Kebyže fajčiar vyfajčí jednu jednorázovku denne, tak len po 5 dňoch fajčenia už prerába cenovo...a to nehovorím o ekológii, kedy jeden fajčiar má po 5 dňoch v koši 5 jednorazových cigariet a druhý fajčiar do koša hodil akurát jednu malú plastovú flaštičku od liquidu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ahojte, mohli by ste sa prosím vyjadriť k jednému fenoménu, čo si o tom myslíte?
Existuje pomerne vela videi pustovníkov z Himalájí. Niektorí z nich trvalo /aj desiatky rokov/ žijú na úpätí tohto pohoria. Na filmoch vidno ako napr sa kúpu v rieke, zatial čo na brehu vidno menšie laďovce. Pomerne dlho je vo vode, nasledne sa oblecie do jedineho jeho oblecenia co je uplne tenká niečo ako plachta.Nie su na nom ziadne naznaky zimy. Pravdepodobne zabery urobene v lete, takže je predpoklad, že aj keď voda môže mať povedzme niečo okolo nuly, tak slnecne lúče dopadajuce na telo v takejto velkej nadmorskej vyske su velmi intenzivne a človek sa usuší. Zatial povedzme z hladiska vedy a zdraveho rozumu ok.
Ten pustovník tvrdi že sa živí hlavne zemiakmi ktore vzdy na jar zasadi a z toho ma potom cely rok urodu. Plus vidno ze za nim chodia aj nejakí jeho stúpenci, tak je predpoklad že mu niečo vzdy na jedenie aj prinesu. V zime je ale oblast nepristupna takze pustovnik je odkazany iba na tie zemiaky. Pritom je otazne, kolko vlastne tych zemiakov dokaze vypestovat?/samotne zemiaky bez nicoho dalsieho maju velmi malo kalorii/. Zem je kamenista, teploty vzduchu po cely rok nízke, nepouziva ziadne nastroje, hnojiva nič. Vlastní iba tu jednu tenku plachtu a take zvlastne drevaky na vysokej platforme /hovori ze preto aby lepsie dokazal chodit na snehu/.
Takze zatial povedzme ako-tak ok.
A teraz sa dostavame k tomu hlavnemu: ako môže clovek prezit v danom prostredí v zime? S minimalnym oblecenim, s malym podielom telesneho tuku a velmi nizkym prijmom kalorii?
Ukazal aj svoju jaskynu v ktorej sa okrem pár jednoduchych obradných predmetov nič nenachadzalo, nebolo vidno ani nejake ohnisko /zemiaky asi zvykne piect vonku/. V zime teplota padne aj na -30st + musi tam byt aj riadny vietor.

Hladám nejake logicke vysvetlenie. Ak by to cele bolo len o výbornom metabolizme a zvyku na chlad, tak aj tak by v prvom rade potreboval hlavne adekvátny príjem energie aby vobec mohol take mnozstvo tepelnej energie vygenerovat.

Za zmienku stoji aj to, ze rozpraval suvisle, rychlo reagoval, z hlasu nebolo vobec citit ze by trpel nejakym tepelnym nekomfortom-zjavne nič nehral a je na prostredie kde natacanie prebiehalo zvyknutý.

Čo si o tom myslíte?
Čo poznám osobne ludí ktorý sa venuju aktivnemu otužovaniu, napr podla Win Hofa, tak ich vysledky su oproti tomu pustovnikovi neporovnatelne slabšie. Nehovoriac o tom že ten pustovnik zjavne funguje na malom prijme kalorii.

Som si na toto cele spomenul, ked teraz padli teploty na 10st a niektori ludia uz vonku behali v zimnych bundach a lyziarskych capiciach.. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aku maju zivotnost?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

a je to ozaj realne?
lebo na video sa da vsetko mozne nahrat. vypnu sa kamery a pustovnik sadne do auta a ide domov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 27 okt 2023, 15:30 a je to ozaj realne?
lebo na video sa da vsetko mozne nahrat. vypnu sa kamery a pustovnik sadne do auta a ide domov.
skúsim to video nájst. Bolo to natočené este niekedy zaciatkom 90tych rokov. Apropo, v danej oblasti je historicky pomerne bežné, že sa tam zdržiavali celoročne pustovníci.
Mne z toho ako najlogickejsie vychadza, že v zime možno skoro celý čas žije v tej jaskyni, kde moze byt pomerne teplo aj bez ohňa a vie sa dat do nejakeho polohibernacneho stavu ako napr medved a tym padom mina malo kalorii. Mohol sa naucit dlhodobo drzat stavy na rozhrani bdenia a spanku a tak minimalizovat energeticku narocnost.

Autoeditácia príspevku po 19 min 29 sek:
beardie napísal: 27 okt 2023, 15:18 aku maju zivotnost?
?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ti ludia
je krasne, ze vies zit ako pustovnik, ked umries v 50ke, to je urcite velka pridana hodnota pre spolocnost
Napísať odpoveď