Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa aacid »

ephramko napísal: 19 nov 2023, 20:57By ma zaujímalo ako funguje to krmivo pre mačky proti alergii. Lebo ak hovoríme o pravej alergii na mačky, čo mám aj ja, tak to spôsobuje nejaký proteín, ktorý je v telesných tekutinách. Nepotrebuje ho tá mačka na niečo? To krmivo asi bude obsahovať nejaký enzymatický blokátor.
oni tvrdia ze sliepky ktore ziju v prostredi s mackami prirodzene produkuju protilatky proti macacim alergenom, ktore potom idu aj do vajicka. a teda pokial je krmivo doplnene o proteiny z takehoto vajicka tak ho budu macky produkovat menej toho alergenu?
ci je to pravda alebo nie netusim. ale povedali sme si ze za vyskusanie nic nedame, mackam tie granule chutia, tak zatial ostavame pri nich.
otazne je aj kedy by sme realne mali vidiet nejaku zmenu. jedna vec je macky maju protein v sebe a mali by produkovat menej alergenov, druha vec je ze byt je plny chlpov (aj ked sa snazis) a este aj o rok si budeme hovorit ze "to mozno este pozostatky"...
a zena to tiez nema nejake tragicke, proste ma raz za cas ekzem a skusala uz vsetko vymenit, nic nepomohlo tak podozrieva macky. uz to ma dlhsie a chvilu sme sa rozpravali ze sa macky zbavime ale nakoniec ona prinesiesla domov druhu :D

toto je to krmivo:
https://www.purina.com/pro-plan/cats/li ... ucing-food
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa starysomar »

Téma by bola fajn.
K alergii veľmi stručne - mal som ťažkú sennú nádchu, alergiu na prach, astmu.
V jednu jeseň dcéra priniesla prvú mačku, od nasledujúcej jari podnes nemám ani stopy po sennej a astma skrotla.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Ked sa pri kuoe auta ponuka predlzena zaruka, plati aj pri predaji vozidla dalsiemu majitelovi? Lebo som si vsimol, ze novsie jazdenky(napr 2020) predavane priamo dealermi maju uvadzanu zaruku napr 6 mesiacov, aj ked sa to auto predavalo s 5 rocnym zarucnym servisom.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim. Ako funguju jednoosobove sro bez zamestnancov? Veď aj ak samotný spoločník ktorý je zároveň konateľom musí byť vo firme zamestnancom lebo nemôže vykonávať všetko čo si zmysli.. Ak som napr. Automechanik a mam svoju dieľňu tak ako konateľ ktorý nie je zamestnancom firmy nemozem prijimat zakazky, opravovat auta pre firmu a inkasovať peniaze, alebo áno?
Vďaka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Automechanik uz vykonavas zavislu cinnost, tam to tazko obhajis. Radsej si sorav dohodu/zmluvu na 20 hodin mesacne, zaplatis nieco na odvodoch, ale mas to ciste.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

aacid napísal: 19 nov 2023, 20:22 tak my tie nase macky dost rozmaznavame, maju aj granule aj tasticky. zo zaciatku sme skusali rozne, potom sme si nasli nejake co vyhovovali (chutili kocurovi, boli kvalitnejsie, nestali vela a su relativne dostupne aj v beznych potravinach) a u tych sme ostali. granule som kupoval dost random ale teraz skusame nejake specialne co by mali potlacovat alergiu na macky, takze to objednavam z eshopu.

na druhu stranu pes to ma spartanskejsie, dostava iba granule raz za den. kupujeme tiez nejake kvalitnejsie. zena trva na kvalite, ja si uprimne myslim ze macky aj psy su vsezravce a na ich zdravie podstatne viac posobi genetika ako kvalita krmiva.
a comu vobec neverim je potreba nejakej pestrosti stravy. to ked vidim tie kombinacie chuti na zradle pre zvierata... ked vidim granule s prichutou "mladej prepelicky na zemiakoch a rozmarine" tak obcas zavidim.
pritom najvacsia pochutka pre nasho psa je macacie hovno...
Pýtal som sa na to aj preto, že ak niekto používal lacnejšie krmivo a prešiel na kvalitnejšie či videl nejaké zmeny.

Keďže mám britskú dlhosrstú, tak mi už 2 chovateľky odporučili prejsť na kvalitnejšie krmivo po ktorom bude mať mačka krajšiu/zdravšiu srsť a bude aj menej plznuť.
Lenže ako som ju začal od malička kŕmiť určitou značkou, vtedy som túto problematiku krmiva až tak nevnímal, tak dnes už nechce prejsť jedlom na nič iné. A to som skúšal vážne prémiové značky, surové mäso ale všetko úspešne ignoruje 😅. Jedine čo si zamilovala je stejk z lososa a tuniaka.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

To ze ti macka alebo pes nechce jest nejake nove krmivo nie je ziaden problem. Je to zviera. Ked nebude 2 den jest, uvidis, ako jej nove granule budu chutit. Netreba si s tym lamat hlavu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

my sme v lete dostali druhu macku (manzelkyn kolega si zaobstarali macku, maine coon s papiermi, a nejak zistili ze sa o nu nevedia postarat), zdalo sa mi ze na maine coon ma dost riedku srst, mastnu a tiez si pri umyvani sa jazykom vytahuje celkom velke chumace srsti. krmili ju nejakymi lacnymi kapsickami lebo tie jej vraj chutili. ked prisla k nam zacala dostavat to co dostava kocur, teda kvalitnejsie a ani po pol roku sa nic nezmenilo...
nehovorim ze teda kvalitnejsie krmivo nema zmysel, ale asi to ani nebude ani ziadny obrovsky rozdiel. najviac neverim takym tym krmivam co su konkretne pre nejake plemeno, to mi pride ako cisty podvod.

ale inak ked uz sme pri macacej teme, mate niekto viac maciek? mame problem ze nas kocur je strasne pahltny, kym bol sam, nebol to problem riesit, proste zozral len to co dostal. len teraz ako su dve, tak ona nezozerie vsetko naraz a naopak kocur zozerie vsetko a potom bezi zozrat co nechala. vysledok je ze on tlstne a tlstne a ona je podla mna dost vychudnuta...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Fakt nechcete založiť temu o domácich milačkoch? Ved toto nepatrí do banálnych otázok, kedže sa tu rieši aj krmivo pre zvieratá.
Edit - Tak našiel som príslušnú tému mate-domace-zvieratko-t65259-280.html?h ... 4%8Dikovia
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

lukas9206 napísal: 23 nov 2023, 7:37 Keďže mám britskú dlhosrstú, tak mi už 2 chovateľky odporučili prejsť na kvalitnejšie krmivo po ktorom bude mať mačka krajšiu/zdravšiu srsť a bude aj menej plznuť.
Presne tak vsetko to bude mat, len musis vydrzat ten pociatocny psychicky natlak, ze jej nieco nedoprajes.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Šup zvieratká do tej témy, čo Blastbit linkol :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

M142 napísal: 21 nov 2023, 11:18 Ked sa pri kuoe auta ponuka predlzena zaruka, plati aj pri predaji vozidla dalsiemu majitelovi? Lebo som si vsimol, ze novsie jazdenky(napr 2020) predavane priamo dealermi maju uvadzanu zaruku napr 6 mesiacov, aj ked sa to auto predavalo s 5 rocnym zarucnym servisom.
Poviem ti príklad čo sa stal bratovi a snaď pochopíš.

Brat s priateľkou kupili jazdenú kiu ceed od iného dealera aut než sú tí dvaja ktorí v KE predavajú Kiu. (kia dáva záruku 7 rokov, resp. 150k km), po nejakom čase sa im začala kaziť atď tak s ňou išli do kia autorizáku, kde sa zistilo, že je nejaká závada na motore ale že záruka na motor padla, pretože bývalý majiteľ prešvihol servisnú prehliadku o 3000km, čiže podľa vyjadrenia KIa autorizáku si mali cvakať opravu sami, aj keď sa jednalo o vec, ktorú by im urobili vrámci záruky keď by bol bývalý majiteľ dodržal termín prehliadky. Tak išli s týmto problémom za dealerom, ktorý im auto predal s tým, že sa to ešte stalo v tej 6 mesačnej záruke od tohto predajcu a teda, že im predajca zamlčal túto skutočnosť, že bývalý majiteľ prešvihol servisnú prehliadku, lebo pri kúpe auta neboli na túto skutočnosť upozornení. (neviem či o tom vedel aj samotný dealer). Dopadlo to nakoniec tak, že im to predajca uznal a zacvakal opravu auta v kia autorizáku.

Čiže áno, tá záruka 6 mesiacov platí pre dealera, ktorí ti jazedné auto predáva a pôvodná záruka na auto je prenosná aj na nového majiteľa a platí pre autorizák, resp. importéra. Avšak, v prípade ak bývalý resp. prvý majiteľ niečo pohnojil (ako v bratovom prípade), tak pôvodná záruka môže padnúť.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

aha jasne, chapem, diky moc za objasnenie
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ahojte, ako riesit stare knihy? Kniznice ich nechcu, ani antikvariaty na ktore sme sa obratili. Ide hlavne o prozu, knihy maju 30-60 rokov. Ide o cca 200knih. Stacilo keby si ich niekto iba zobral. Vsade kde knihy beru, tak len cca 5rokov stare max.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 28 nov 2023, 14:36 Ahojte, ako riesit stare knihy? Kniznice ich nechcu, ani antikvariaty na ktore sme sa obratili. Ide hlavne o prozu, knihy maju 30-60 rokov. Ide o cca 200knih. Stacilo keby si ich niekto iba zobral. Vsade kde knihy beru, tak len cca 5rokov stare max.
O ake knihy ide?

Skusil by som nejake antikvaristicke FB skupiny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 28 nov 2023, 14:52 O ake knihy ide?

Skusil by som nejake antikvaristicke FB skupiny.
Svetova proza: napr Hemingway, Kawabata, Mauriac atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

daj ich na bazos za odvoz, niekto sa najde.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nejkú takúto (možno kravinu) si neskúsil?

https://vykupujeme-online.sk/?gad_sourc ... gIrvfD_BwE

https://www.booxy.sk/booxy-market/ako-to-funguje

Alebo ak nie - zber papiera.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 28 nov 2023, 14:36 Ahojte, ako riesit stare knihy? Kniznice ich nechcu, ani antikvariaty na ktore sme sa obratili. Ide hlavne o prozu, knihy maju 30-60 rokov. Ide o cca 200knih. Stacilo keby si ich niekto iba zobral. Vsade kde knihy beru, tak len cca 5rokov stare max.
Ja som si takto po babke nejaké knihy nechal pre seba, časť som nechal na predaj, časť som nabalil kamarátom, sovietski autori išli rovno do kontajneru a ozval som sa gymnáziu, na ktoré som chodil. Prišla ku mne pani učiteľka slovenčiny aj s celou triedou. Takže fajn. :D

Ak tam máš nejaké rozprávky, detské knižky, verneovky alebo odbornejšie/vedecké napísané pre laikov, prípadne niečo o umení, piesňach, histórii spojené so Slovenskom, tak to sa stále veľmi dobre predáva na internete, aj keď je to už staré a neaktuálne.

Hemingway je OK, ale ak je to čistá próza a menej známi autori, tak to nepredáš ani za 2€/kus. Preto to nechcú ani antikvariáty, lebo majú toho plno a už to nikto nečíta.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 28 nov 2023, 15:50 Nejkú takúto (možno kravinu) si neskúsil?

https://vykupujeme-online.sk/?gad_sourc ... gIrvfD_BwE

https://www.booxy.sk/booxy-market/ako-to-funguje

Alebo ak nie - zber papiera.
skusal som viacero, ale tie knihy ktore máme napísali že neberú. Co sa tyka zberu, myslim beru len bez väzby. To znamena najprv odtrhnut 200 väzieb :roll:
Napísať odpoveď