Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Díky, zatiaľ v pohode. Na vôňu som necítil zmenu.
Situácia - nemal som chuť a bolo od Vianoc jedenia, sladkostí tak kefír bol v chladničke aj otvorené mlieko snáď spred Vianoc.
2-3 dni dozadu som kefŕu mlieko vymenil no nepil ho, včera áno až potom uvedomil dátumy.
Mlieku strihnem rožtek a "zatváram" ho takým kovovým štipcom. Vzhľadom k UHT a tomu, že sa doň nemá ako dostať niečo čo by spôsobilo skazenie alebo sa v ňom namnožilo som sa prestal plašiť.
Marí sa mi že kedysi dávno ostalo trocha trvanlivého v poháriku na stole, nezkyslo ale uschlo.
Situácia - nemal som chuť a bolo od Vianoc jedenia, sladkostí tak kefír bol v chladničke aj otvorené mlieko snáď spred Vianoc.
2-3 dni dozadu som kefŕu mlieko vymenil no nepil ho, včera áno až potom uvedomil dátumy.
Mlieku strihnem rožtek a "zatváram" ho takým kovovým štipcom. Vzhľadom k UHT a tomu, že sa doň nemá ako dostať niečo čo by spôsobilo skazenie alebo sa v ňom namnožilo som sa prestal plašiť.
Marí sa mi že kedysi dávno ostalo trocha trvanlivého v poháriku na stole, nezkyslo ale uschlo.
-
starysomar
Hardcore addict
čo sa deje v gmaili alebo kde - začínajú sa mi objavovať dávno zmazané správy...ako táto z vlaňajšieho apríla. Niekedy v koši no občas aj "čerstvo" v "doručená pošta". Nie je to zrejme záležitosťou klienta v PC, robí to aj vo webovom rozhraní.
jedli ste už niekedy medový plást? Myslím ako celok. Dá sa to zjest uplne celé, alebo sa iba vycucáva ten med vnutri?
V specializovanych eshopoch to ponukaju, tak ma zaujima ci stoji za to to vyskusat.
V specializovanych eshopoch to ponukaju, tak ma zaujima ci stoji za to to vyskusat.
mozes to jest cele, je to vosk, ten nema chut ani nijak neublizi.
Ja to celé rozžujem, med prehltnem a vosk čo mi ostane v ústach vyplujem. Ale môže sa to jesť celé, len mi to nechutí 
keď hovoríme o včelích prípravkoch, zaujímal by ma propolis. je to vraj veľmi účinné antibiotikum, používal som ho keď som mal afty v ústach a dobre mi to zhojilo.
môžem si pár kvapiek nakvapkať do vody a vypláchnuť si s tým nos konvičkou? bude to mať nejaký efekt, ak áno aký pomer asi použiť?
môžem si pár kvapiek nakvapkať do vody a vypláchnuť si s tým nos konvičkou? bude to mať nejaký efekt, ak áno aký pomer asi použiť?
Ziadne preventivne zabijanie prirodzeneho mikrobiomu, ktory mas na nosnej sliznici, by som nerobil.
Ja robím preventívne zabíjanie mikrobiómu vincentkou a túto sezónu som zatiaľ jediný z môjho okolia, kto nebol chorý.Fglx napísal: 22 jan 2025, 21:25 Ziadne preventivne zabijanie prirodzeneho mikrobiomu, ktory mas na nosnej sliznici, by som nerobil.
nevyznám sa v tom, ale ak mas aft, tak ma zmysel si vyplachovat nos? Len sa pýtam. Ak mas problem s aftami, tak by som skusil pravidelne si usta vyplachovat ustnou vodou ktora je bez alkoholu ale zaroven s obsahom Tea Tree Oil.Mirrorion napísal: 22 jan 2025, 21:10 keď hovoríme o včelích prípravkoch, zaujímal by ma propolis. je to vraj veľmi účinné antibiotikum, používal som ho keď som mal afty v ústach a dobre mi to zhojilo.
Na problemy s nosom su dobre nosne spreje s obsahom byliniek, alebo obyčajne vdychovanie horuceho harmancekoveho caju.
Este na problemy s nosom a dutinami zvyknem pouzivat nahrievanie danej oblasti Infra led lampou.
Propolis je vraj skutocne velmi zdravý ale skusenost s nim nemam.
Autoeditácia príspevku po 2 min 3 sek:
je to metóda ešte zo starej Indie-výplach nosa slanou vodouephramko napísal: 23 jan 2025, 0:06 Ja robím preventívne zabíjanie mikrobiómu vincentkou a túto sezónu som zatiaľ jediný z môjho okolia, kto nebol chorý.
Čo sa týka infekcii dychacich ciest, chripok a viróz, tak odkedy uzivam vit D3+K2 tak taketo veci nepoznam /už su to dlhe roky/. Dokonca ani pocas Covidu sa ani raz neprejavili prejavy ochorenia. Ideálne je ale nielen vit D3 brať, ale aj sledovat pravidelne jeho hladinu v krvi. Pretoze kazdy clovek potrebuje inu dávku a potreba sa meni aj na zaklade inych faktorov. Pravidelne odbery krvi a hladina vid D3 aspon 75 nmol/l ale lepsie viacej, zaroven preventivne idealne sledovat aj hladinu vapnika aby nebola prilis vysoka. V dnešnej dobe ked ludia nepracuju vonku, ale iba sedia stále niekde v uzavretych priestoroch ma v podstate každý clovek nedostatok vitaminu D, ktorý je ale mimoriadne dolezity pri mnozstve biochemickych dejov, nielen imunity.
Toto je jeden z najlepších poznatkov ktory som zaviedol do svojho zivota a ktory u mna skvelo funguje.
D3 uzivam dlhodobo aj ja. Fajny boost pre moju chabu imnunitu. Moja imunlogicka bola prekvapena vo vysledkoch krvi.
K2 ake kupujes? Na to akosi zabudam a kukam, ze to moze viest k zavapneniu ciev, pri uzivania D3 samostatne.. V strave sa ku K2 dostanem len velmi malo.
Na slizniciach to funguje zjednodusenie takto. Je tam prorodzeny mikrobiom, kde sa nachadzaju dobre, resp. neskodne mikroorganizmy, ale aj tie zle. Ked si zdravy, je tento system v rovnovahe. Bakterie su prichytene k sliznici. To prichytenie funguje tak, ze ak napriklad pride zla bakteria, alebo sa tie zle chcu viac rozmnozit, tak nemaju miesto. Ak ten system ale nie je v rovnovahe, alebo nejak znicis neskodne bakterie, tak sa na ich miesto mozu prichytit tie zle, tie sa rozmnozia a si chory.. Rovnako to funguje aj na crevnej sliznici.
Vincentkou akurat splachnes zo sliznice bordel, ktory tam nie je prichyteny.. Ak by si tam uz daval nejake tvrdsie „bug-killers", rovnovahu mozes lahko narusit a to nechces pokial si zdravy.
K2 ake kupujes? Na to akosi zabudam a kukam, ze to moze viest k zavapneniu ciev, pri uzivania D3 samostatne.. V strave sa ku K2 dostanem len velmi malo.
Vincentka je odkedy antibiotikum?ephramko napísal: 23 jan 2025, 0:06 Ja robím preventívne zabíjanie mikrobiómu vincentkou a túto sezónu som zatiaľ jediný z môjho okolia, kto nebol chorý.
Na slizniciach to funguje zjednodusenie takto. Je tam prorodzeny mikrobiom, kde sa nachadzaju dobre, resp. neskodne mikroorganizmy, ale aj tie zle. Ked si zdravy, je tento system v rovnovahe. Bakterie su prichytene k sliznici. To prichytenie funguje tak, ze ak napriklad pride zla bakteria, alebo sa tie zle chcu viac rozmnozit, tak nemaju miesto. Ak ten system ale nie je v rovnovahe, alebo nejak znicis neskodne bakterie, tak sa na ich miesto mozu prichytit tie zle, tie sa rozmnozia a si chory.. Rovnako to funguje aj na crevnej sliznici.
Vincentkou akurat splachnes zo sliznice bordel, ktory tam nie je prichyteny.. Ak by si tam uz daval nejake tvrdsie „bug-killers", rovnovahu mozes lahko narusit a to nechces pokial si zdravy.
bežné prípravky ktore obsahuju kombináciu D3+K2.Fglx
D3 uzivam dlhodobo aj ja. Fajny boost pre moju chabu imnunitu. Moja imunlogicka bola prekvapena vo vysledkoch krvi.
CCa 4000IU D3 + 100mikrogramov K2. Ale dôležité je, čo ukazuju vysledky z krvi. Ak je stale nedostatocna hladina, tak davku D3 zvyšujem.
V minulosti sa myslelo, že vit D ovplyvnuje v podstate iba hospodarenie tela s vapnikom, stavbu kosti a zubov.
Ale dnes su už výskumy ktore ukazuju, že v skutočnosti ma zásadný vplyv na celý organizmus, od pravdepdobnosti vzniku autismu, cez astmu, autoimunitne ochorenia, depresie až po rakovinu. Samozejme, treba to brať realisticky, to znamená že to nie je nejaky všeliek, ale zucastnuje sa obrovskeho mnozstva biochemickych dejov v organizme.
Ja mam D3 ok nastavenu, slo mi len o K2.
Už od 30teho roku života sa znižuje schopnosť kože vytvárať z Uv žiarenia vit D. To znamená, že čím je človek starší tým je dôležitejšie aby poznal svoju hladinu vit D v krvi a v pripade potreby /čo je skoro každý/ si hladinu doplnil pomocou suplementácie.
Pre zaujimavost, nízka hladina vit D ma okrem iného za následok u mužov nízky testosterón a u žien zase bolestivé menštruácie.
Pre zaujimavost, nízka hladina vit D ma okrem iného za následok u mužov nízky testosterón a u žien zase bolestivé menštruácie.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Otazka: Co maju Poliaci s bobrami?
A čo máme my s medveďmi?
Chatgpt.Poliaci sú známi svojím vzťahom k bobrom najmä kvôli ich ochrane a revitalizácii populácie týchto zvierat. Bežali po stopách ochrany prírody, a bobry sa stali symbolom tejto snahy. Na začiatku 20. storočia boli bobry v Poľsku na pokraji vyhynutia, kvôli nadmernému lovu a zničeniu ich prirodzeného prostredia. Avšak v posledných desaťročiach sa ich populácia výrazne obnovila vďaka ochranným opatreniam, ako je napríklad ochrana ich habitatu a programy na ich reintegráciu do prírody.
Okrem toho sa bobry v Poľsku stali aj akousi kultúrnou ikonou, kde niektoré oblasti majú dokonca aj programy na pozorovanie týchto zvierat a rôzne podujatia zamerané na ich ochranu. Bobry v Poľsku symbolizujú úspech v ochrane prírody a ukazujú, ako môže byť príroda obnoviteľná, ak sa jej poskytne správna starostlivosť.
Memečky s bobrami sú tak populárne, pretože bobry sú jednoducho super zábavné a roztomilé tvory, ktoré sa ľahko stávajú predmetom rôznych vtipov a internetových trendov. Majú špecifický vzhľad, ktorý je kombináciou roztomilosti a komickej drsnosti – s ich veľkými zubami, hustou srsťou a tými podivnými spôsobmi, akými sa pohybujú, sú ideálnymi kandidátmi na meme. Na internete je tiež populárny humor, ktorý sa zameriava na absurdnosť, a bobry sa k tomu skvele hodia.
Okrem toho, bobry sú známe tým, že stavajú priehrady a často sa vtipne spája s predstavou, že robia „prácu“ a „stavajú veci“ – čo môže byť v kontexte meme zobrazené ako metafora pre niekoho, kto sa usilovne snaží o niečo, aj keď to vyzerá trochu chaoticky alebo nezmyselne. Často sa aj v meme formách objavujú ako niečo ako „pracovité stvorenie“, ktoré robí, čo treba, aj keď to na prvý pohľad nevyzerá tak.
A vzhľadom na to, že internet miluje absurdné a vtipné zvieratá, bobry sa jednoducho stali obľúbenými. Keď sa k tomu pridá ich prítomnosť v populárnych médiách alebo v dokumentoch, meme kultúra si ich rýchlo obľúbila. Máš nejaké obľúbené bobrie meme?
Bobr kur.wa!!
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ephramko: Vdaka za objasnenie
Aj na to som narazal.
Trivialana otazka: chce niekto predplatne na dennikn na 10tyzdnov? Teraz tam bezi akcia do 10k novych predplatitelov, tak keby niekto
https://dennikn.sk/10000/67fdb324-9bd1- ... a33fb62712
https://dennikn.sk/10000/67fdb324-9bd1- ... a33fb62712
-
starysomar
Hardcore addict
Zrejme zas zmeškám "životnú príležitosť" 
Kur.wa je v poľštine multifunkčné slovíčko, ktoré použiješ, keď ťa niečo prekvapí. Takže nielen bobr je K, ale aj iné zvieratá. A boli také bizardné videa, kde Poliak evidentne pod vplyvom alkoholu chcel hladkať bobra, ten ho švacol tým chvostom, Poliak vykríkol bobr kur.wa a proste to zľudovelo. Ako u nás kedysi "tukabel, kajnšmetke, "haaa to mi nevychadza", 0,000 do pi*i a pod."