Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Mna by zaujimalo ci je to vychodoslovenske narecie vyslovene specificke pre iste lokality, alebo tak hovoria od kosic na vychod vsade. Ked som cestovaval vkalom na vychod, tak taky tazko popisaltelny vychodniarsky spevavy akcent v hlase mali hlavne v Kosiciach, ked som siel do Humenneho, tak naptr. tam som to az tak nevnimal. Pripadne niekde zvyknu davat hlavny vyznam vo vete na konci vety, no to si nie som isty ci tak hovoria na vychode, alebo v okoli Nitry. Konkretne Pavol Zaujec meteo rosnicka na rtvs zvykne mat niekedy taky prizvuk, niekedy sa ustrazi a niekedy sa opusti a vtedy je to dost vtipne, myslel som si, ze je z vychodu, ale pozeral som, ze bol starostom niekde v okoli Nitry a teda si tym nie som isty.
-
starysomar
Hardcore addict
Prakticky v každej jednej dedine niečo akcentujú a vravia inak.
Aj v rámci jedného okresu bývajú dosť výrazné rozdiely v mäkčení, prízvuku atd.
Pracovne som roky vo všetkých dedinách našeho okresu a posledných 17 po väčšine Slovenska, najmä "Stredného".
Aj v rámci jedného okresu bývajú dosť výrazné rozdiely v mäkčení, prízvuku atd.
Pracovne som roky vo všetkých dedinách našeho okresu a posledných 17 po väčšine Slovenska, najmä "Stredného".
u nas na "blizkom vychode" to je pekna zmes goralskeho, rusinskeho, vychodniarskeho narecia s nemcinou. a to su dediny, "novsie". ked na nas hovoria ti z tych "starsich" pouzivaju co najviac cistej slovenciny, aby sme si rozumeli
Hlúposti riešite
nárečia boli vždy a všade... Talian žijúci v Miláne sa so sicílčanon ledva dohovorí...
-
starysomar
Hardcore addict
Nemci vraj ani z obcí o 50 kilometrov od seba 
Tak aj taky stredoslovensky "Goral" a "Rusnak" musia pouzit slovencinu, aby si ujasnili z akeho dovodu si idu dat po hube 
Tie uvodzovky tam mam z dovodu, ze neide o tych, ktori ziju na sever Stredne Slovenska na hranici.
Tie uvodzovky tam mam z dovodu, ze neide o tych, ktori ziju na sever Stredne Slovenska na hranici.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Zrejme staci aj ze clovek niekde zije a ten prizvuk pochyti, ked uz nie rovno narecie... Aj mne doma v TN viackrat bolo povedane, ze mam prizvuk ako Zilincan 
-
hojko
Site Admin
Aky prizvuk ma prosim ta zilincan? Akurat co viem, tak zilincania povedanie, ze "su ze Ziliny".
-
Mek
Addict
V TN sa hovori Zilincan a v ZA ZilinCAN (s prizvukom na poslednu slabiku ako keby). Tazko to popisat.
-
harrison314
Hardcore addict
Akoze nehodi - radler.wladas napísal: 07 okt 2021, 10:51 Preco sa sladke ku kave hodi ale k pivu nie?
Obe su predsa horke.
To spevavé naťahovanie na konci vety je typické pre Horehronie.
Ak ste zo "zmiešanej" rodiny ako ja, tak si často ani neuvedomíte, že hovoríte s prízvukom. Môjmu otcovi stačí pár minútový telefonát s babkou a už má okamžite prízvuk celý deň a ani o tom nevie.
Ak ste zo "zmiešanej" rodiny ako ja, tak si často ani neuvedomíte, že hovoríte s prízvukom. Môjmu otcovi stačí pár minútový telefonát s babkou a už má okamžite prízvuk celý deň a ani o tom nevie.
-
starysomar
Hardcore addict
Sme proste veľmi prispôsobiví 
Mnoho napríklad Čechov sa počas dlhých rokov nenaučí správnej intonácii u nás.
Slovák po troch dňoch kdekoľvek
Mnoho napríklad Čechov sa počas dlhých rokov nenaučí správnej intonácii u nás.
Slovák po troch dňoch kdekoľvek
Teda o zilinskom prizvuku neviem, jedine co ma napada je ze trochu sem tam pouzivame cechizmy kedze sme blizsie hranic a to ma sem tam stve, ze niekomu to strasne prekaza, mne vobec.
No o tej spravnej intonacii ako kdo, ja som zostal v čechach pri slovenčine, kedze mi nešlo r s mekcenom, niektorym to slo a niektori rozpravali po cesky aj ked to nevedeli a to bol este vecsi pruser, cech podla mna nedokaze rozpravat cisto po slovensky bez prizvuku ak tu nezije od malicka a potom su tu mackopsi, cech rozpravajuci po slovensky a vice versa.
No o tej spravnej intonacii ako kdo, ja som zostal v čechach pri slovenčine, kedze mi nešlo r s mekcenom, niektorym to slo a niektori rozpravali po cesky aj ked to nevedeli a to bol este vecsi pruser, cech podla mna nedokaze rozpravat cisto po slovensky bez prizvuku ak tu nezije od malicka a potom su tu mackopsi, cech rozpravajuci po slovensky a vice versa.
-
mirak2
Hardcore addict
Aj menej. A v Rakusku to maju aj silnejsie, kolega hovoril, ze ked bol decko sa prestahovali do vedlajsej dediny (menej ako 10km) a deti v skole sa mu smiali, ze inac vyslovuje Baum (strom)
Tak to je aj u nás, keď k nám do školy do Zvolena (kde nezmäkčujeme, skôr rozprávame tak neutrálne) prišli deti z Detvy, alebo len z dedín na východ od ZV. Je tam ten rozdiel dosť silný.
To je asi všade. Ja som sa na margo toho "eura" pýtal čisto preto, že je to vyslovene nové slovo v hovorovej rečí a nedá sa vyhovárať, že "rozprávame tak, lebo tak rozprávali naši predkovia". Ale chápem že iný kraj iný mrav. 
Ako je možné že praskne a vyskoci dlaždica v interiéry na mieste kde nikto nechodí ani nič nie je položené? Ostatné dlaždice su ok.
Pnutie kvôli teplu
to by mohla byt pricina, hned vedla je radiator a to som pritom vyberal dlazdice urcene do exterieru ktore by mali zniest vyssie teploty ako interierove
-
harrison314
Hardcore addict
Preco odstata voda z vodovodu (popripade, ked ju napostim do polky flase a nejaky cas nou hrkam) chuti lepsie ako cestvo napustena?
Nema tam akoby taku kovou pachut. Ja predpokladam, ze to bude mat nieco spolocne s rozpustenymi plynmi...
Nema tam akoby taku kovou pachut. Ja predpokladam, ze to bude mat nieco spolocne s rozpustenymi plynmi...
Podstate dobre predpokladas. Po case sa vypari chlor. Preto sa napr nedoporucuje polievat cerstvou mestskou vodou ale odstata je uz OK.