Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
tak ja na to nie som expert, ale predpokladam ze je asi rozdiel medzi pravidelne servisovanym a grazovanym starym autom a rovnako starym ktore nikdy garazovane nebolo a servis prebiehal iba sporadicky iba na nevyhnutne veci. Do starych aut ludia vecsinou uz neinvestuju a nechavaju ich "dojazdit". Ale ano, menil sa tam aj vyfuk.
Vsak sa pytam co treba spravit na 23-rocnom starom aute, aby nedymilo. Lebo ty si s tym prisiel, preto ma zaujima, ze ako sa treba o to auto starat, konktne o vstrekovace, ktore prevazne ovplyvnuju dymivost auta.
co si myslis o zmenach cien?taki7 napísal: 16 nov 2020, 8:27 Ceny benzínu vo svete...
https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/
-
starysomar
Hardcore addict
Nemám auto - mám Multiplu. Aj 1500 kíl a obrovská čelná plocha.
Dlhšie jazdy mám za 4,5 litra na sto kilometrov. Vrátane časti po diaľniciach - napríklad Prievidza - Vyšné Hágy a nazad. A to nechodím pomaly, to by som asi zaspal.
Mám aj benzínové "jednotkové" Punto - priemer za šeť rokov 6,13 na sto.
Cekový priemer za roky - dvojkové dieselové Punto 5,4, Mulica 5,7 - nafty. Na rozdiel od jednotkového Punta prevažne krátke jazdy.
Manželkino benzínové štvorsvetlové trojvalcové Polo malo priemer 7,5 a bol sakra problém s vyraďovaním zajazdiť dlhšie cesty aspoň k piatim litrom na sto km. Keď bolo v oprave a sadla do môjho dvojkového naftového Punta - zahlásila: "Predajme Polo". Na otázku prečo, veď ho máš veľmi rada? odpovedala - "je to lenivé, ako sviňa".
O čom?
Dlhšie jazdy mám za 4,5 litra na sto kilometrov. Vrátane časti po diaľniciach - napríklad Prievidza - Vyšné Hágy a nazad. A to nechodím pomaly, to by som asi zaspal.
Mám aj benzínové "jednotkové" Punto - priemer za šeť rokov 6,13 na sto.
Cekový priemer za roky - dvojkové dieselové Punto 5,4, Mulica 5,7 - nafty. Na rozdiel od jednotkového Punta prevažne krátke jazdy.
Manželkino benzínové štvorsvetlové trojvalcové Polo malo priemer 7,5 a bol sakra problém s vyraďovaním zajazdiť dlhšie cesty aspoň k piatim litrom na sto km. Keď bolo v oprave a sadla do môjho dvojkového naftového Punta - zahlásila: "Predajme Polo". Na otázku prečo, veď ho máš veľmi rada? odpovedala - "je to lenivé, ako sviňa".
O čom?
Kedže je lockdown auto je takmer nonstop v garáži, chodim sem tam len na nakup. Isto to tu už bolo omielane ale ma zmysel tankovať premiovú naftu alebo je viac menej len vec marketingu ? Pomože to nejak motoru retrospektívne ? Alebo to má nejky menej škodlivý efekt iba od času kedy sa nim začne pravidelne tankovať ? Ako som pisal nikde nechodím preto ma finančne nezrujnuje ak začnem tankovať drahšie palivo len ma zaujima či to za tych par desiatok eur naviac stojí
V garazi mu premiova nafta nepomoze
Nema to dako vyznam, natankovat premiovku mozes, az ked bude opat 20 stupnov pod nulou.
Ja mam na to nazor ze to zmysel ma. Biozlozka je svinstvo cize additiva v premiovke tomu pomozu (aj samotna biozlozka je kvalitnejsia). Znizuje sa tym sanca na poruchovost. A malicko to aj znizi spotrebu.
Hlavne v garazi, ked to auto stoji, vsak?
Co ma deravu nadrz ze dlhe statie sa mu neoplati?
Celkom dobrá stránka s aktuálnymi cenami pohonných hmôt -> www.benzin.sk
-
starysomar
Hardcore addict
jukel - šťastný človek 
My nerobiť - po nejakom čase šlapete dynamá, aby ste mali elektrinu pre Laptopy/PC.
Aj niektorí ostatní - samozrejme, že palivo, ktoré dlho ostane v nádrži, sa znehodnocuje.
My nerobiť - po nejakom čase šlapete dynamá, aby ste mali elektrinu pre Laptopy/PC.
Aj niektorí ostatní - samozrejme, že palivo, ktoré dlho ostane v nádrži, sa znehodnocuje.
myslím že je na čase zmodernizovať tému a anketu na Benzín vs. nafta vs. vodík vs. elektro vs. LPG vs... 
-
starysomar
Hardcore addict
Fandím vodíku 
-
starysomar
Hardcore addict
Nenažranosť.
Máme v benzíne 1.1 (mali sme aj 1.2) a v nafte 1.9
Ten traktor žerie o 2-3 litre menej, než tie benzínové.
A ťahá neporovnateľne lepšie.
Máme v benzíne 1.1 (mali sme aj 1.2) a v nafte 1.9
Ten traktor žerie o 2-3 litre menej, než tie benzínové.
A ťahá neporovnateľne lepšie.
Chcelo by to rozbiť, koľko z toho tvorí spotrebná daň a DPH.
-
starysomar
Hardcore addict
Kedysi, keď sesternicin manžel robil námestníka v Slovnafte a benzín stál okolo 24 korún, mi vravel, že ich "výstupná cena" je 6,90.
benzin - 514,00 eura/ 1 000 l
nafta - 368,00 eura/ 1 000 l
k tomu DPH
nafta - 368,00 eura/ 1 000 l
k tomu DPH
To vazne ma benzin vacsiu dan? To je co za logiku?