Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
tipujem ze je to preto, ze naftu pouzivaju viacej vozidla ktore su pracovne/nakladne auta, dodavky, autobusy a pod./ zatial co benzin je vyslovene pre osobnu dopravu. Ja mam rad na nafte vysoky krutak s nizkou spotrebou.
Určite sa to už tu riešilo, ale keďže som mal doteraz dizle tak som to moc neriešiš. No už týždeň jazdím na benzín a tak nejak bojujem s tým či tankovať E10 alebo E5. Aký máte na to názor?
Predpokladám, že E5 postupne zmizne z čerpacích staníc kdeže sa všade tlači na "eko" a "bio", takže neskôr aj tak nebude na výber
.
Predpokladám, že E5 postupne zmizne z čerpacích staníc kdeže sa všade tlači na "eko" a "bio", takže neskôr aj tak nebude na výber
E10 je ale viacoktanovy, nie? Ja mám na nadrzke napísané aj E10 aj E5 tak to moc neriešim.
Nie. To je % podiel etanolu. Vacsinou premiove benziny su E5 ale nie je to pravidlo.
Na Slovensku sú všetky benzíny E10, jedine 100oktány sú E5. Tie E5 majú nižšií obsah biozložky, ale na Slovensku rozdiel oproti E10ke je myslím nejaké 3%, čiže dá sa povedať zanedbateľné. V zahraničí to môže byť iné.
Doporučuje sa staré autá (Favority a staršie) tankovať E5, nové motory by si mali poradiť aj s E10. Ak si fajnšmeker a záleží ti na aute, asi radšej daj E5. Ja tankujem E10 a auto sa stále nerozpadlo jak strašili na FB. Polroka pred prvou emisnou som dával iba 100ku E5 a aj tak som cez ňu prešiel - až na druhý pokus!
Doporučuje sa staré autá (Favority a staršie) tankovať E5, nové motory by si mali poradiť aj s E10. Ak si fajnšmeker a záleží ti na aute, asi radšej daj E5. Ja tankujem E10 a auto sa stále nerozpadlo jak strašili na FB. Polroka pred prvou emisnou som dával iba 100ku E5 a aj tak som cez ňu prešiel - až na druhý pokus!
Problem nie je so samotnym motorom ale jeho periferie - hadicky, cerpadlo, atd. Etanol je agresivny.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Lukas - to vazne riesis co budes tankovat do 5litra?
Rozdiel nie je len v množstve biozložky, ale čo je dôležitejšie, rozdiel je aj v druhu biozložky.
this ^^
Ak je doporučený 100-oktan, tak tam lej len ten
Ak nie, tak 95 premium, nič iné
Ak nemáš na banány, nekupuj si opicu
Tak ja som do nedávna ani nevedel aký je medzi nimi rozdiel. Na viečku píše E5 a E10. V Nemecku na pumpach si môžem vybrať či chcem tankovať jeden alebo druhý. Ani som netušil, že na SK je len E10 a E5 je len prémiový benzín.
Čo sa týka prémiových palív, tie som doteraz nikdy netankoval. Keďže som mal len dizle, tak som žil v tom, že prémiové paliva obsahujú len navyše aditiva. Ktoré som si pri každom tankovani lial sám. Nenapadlo by ma, že pri benzíne to bude trochu väčší rozdiel ako pri nafte.
Pýtal som sa na to z dôvodu, lebo som si nebol istý aký je medzi nimi rozdiel, nie že chcem šetriť.
Takže z toho čo som zatiaľ zistil tak je lepšie tankovať E5 kým je ešte na výber. Keďže niektoré časti motora nemusia mať úplne radi viac etanolu. Je tam aj väčšia možnosť odparovania(?) a tým pádom vzniku k vody v nádraží, ak som to teda správne pochopil
.
Čo sa týka prémiových palív, tie som doteraz nikdy netankoval. Keďže som mal len dizle, tak som žil v tom, že prémiové paliva obsahujú len navyše aditiva. Ktoré som si pri každom tankovani lial sám. Nenapadlo by ma, že pri benzíne to bude trochu väčší rozdiel ako pri nafte.
Pýtal som sa na to z dôvodu, lebo som si nebol istý aký je medzi nimi rozdiel, nie že chcem šetriť.
Takže z toho čo som zatiaľ zistil tak je lepšie tankovať E5 kým je ešte na výber. Keďže niektoré časti motora nemusia mať úplne radi viac etanolu. Je tam aj väčšia možnosť odparovania(?) a tým pádom vzniku k vody v nádraží, ak som to teda správne pochopil
Ved OK, pokoj
Máš nejaký štítok na dvierkach nadrze zvnútra?
Máš nejaký štítok na dvierkach nadrze zvnútra?
Mám. Je tam E5 aj E10.
Skôr mi šlo o doporučené oktany
Na to má nenapadlo pozrieť. Musím to skontrolovať.
Edit// pozrel som to, a je tam minimálne 95-ka.
Edit// pozrel som to, a je tam minimálne 95-ka.
Tak tam lej aspoň 95 premium
V pohraničí s Maďarskom je lacnejší benzín..pri Tescu vo Fiľakove a štátna hranica Šiatorská Bukovinka.
-
denial
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Preco nie benzin:
https://auto.bazos.sk/inzerat/161369575 ... k-2013.php
Skoda Rapid 1.2 55kW 2013 239000km
EK neprešlo lebo robí bohatú zmes - jedna lambda sonda vraj dáva nesprávne hodnoty. Neviem či je potrebné kúpiť lepšiu značku/originál diel (teraz je tam druhovýroba - náhrada) alebo niečo iné. Nechcem do toho už ďalej investovať
Posledný servis - výmena: olej, filtre (olejový, vzduchový, kabínový aj palivový), separátor oleja, zapaľovacie sviečky, nový katalyzátor, lambda sondy, termostat s obalom, snímač teploty chladiacej kvapaliny, brzdová kvapalina, koncový tlmič výfuku s uložením
Rada zadarmo: vymena sondy nepomoze
Pred dvoma rokmi som si vypocul rozhovor technika STK s pokladnickou, ked musel zaplatit 50 eur za EK, ktoru jeho vlastne vozidlo opakovane nepreslo. Aj on na nom uz menil katalyzator, sviecky a podobne veci.
Znamy mal podobny problem s benzinovou Kiou.
Dalsi krok je vymenit motor alebo zahodit/predat auto.
.
.
.
.
Co sa tyka benzinu, doteraz som tankoval Slovnaft Evo 100 plus.
Vcera som s hrozou zistil, ze aj do neho leju ("vysokokvalitne") bio-ETBE.
Existuje na SK benzin bez biozlozky, bez liehu, bez ETBE ?
https://auto.bazos.sk/inzerat/161369575 ... k-2013.php
Skoda Rapid 1.2 55kW 2013 239000km
EK neprešlo lebo robí bohatú zmes - jedna lambda sonda vraj dáva nesprávne hodnoty. Neviem či je potrebné kúpiť lepšiu značku/originál diel (teraz je tam druhovýroba - náhrada) alebo niečo iné. Nechcem do toho už ďalej investovať
Posledný servis - výmena: olej, filtre (olejový, vzduchový, kabínový aj palivový), separátor oleja, zapaľovacie sviečky, nový katalyzátor, lambda sondy, termostat s obalom, snímač teploty chladiacej kvapaliny, brzdová kvapalina, koncový tlmič výfuku s uložením
Rada zadarmo: vymena sondy nepomoze
Pred dvoma rokmi som si vypocul rozhovor technika STK s pokladnickou, ked musel zaplatit 50 eur za EK, ktoru jeho vlastne vozidlo opakovane nepreslo. Aj on na nom uz menil katalyzator, sviecky a podobne veci.
Znamy mal podobny problem s benzinovou Kiou.
Dalsi krok je vymenit motor alebo zahodit/predat auto.
.
.
.
.
Co sa tyka benzinu, doteraz som tankoval Slovnaft Evo 100 plus.
Vcera som s hrozou zistil, ze aj do neho leju ("vysokokvalitne") bio-ETBE.
Existuje na SK benzin bez biozlozky, bez liehu, bez ETBE ?
Appka Mapy.cz má aj aktualizované ceny na pumpách...
-
starysomar
Hardcore addict
Super info - díky. Pozerávam inde no bývajú dosť pozadu.
http://www.benzin.sk/index.php?price_se ... icle_id=-1
http://www.benzin.sk/index.php?price_se ... icle_id=-1
-
starysomar
Hardcore addict
Moja pani dnes:
PD-NR 4,9
NR-BA 5,9
Nejazdí ani pomaly - ani na úsporu - to nevie
PD-NR 4,9
NR-BA 5,9