Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa kayko »

wladas napísal: 11 feb 2021, 20:33 A napisal som daco ine? Presne ten novy zakon z 2018 som mal na mysli.
Ale kapitálové zisky z držania akcií viac než rok boli oslobodené od dane už predtým. Zákon z 2018 rieši priamo kryptomeny a tam zisky od daní oslobodené nie sú. V Nemecku sú kryptomeny zo zákona brané ako rizikové aktíva a preto sa na ne vzťahuje aj toto oslobodenie od dane, keď držíš viac ako rok. U nás to tak nie je a jediný spôsob, ktorý tam vidím, je kupovať ETF deriváty Bitcoinu, lenže to nie je to isté, ako vlastniť Bitcoin a predpokladám, že ani zisk tam nebude taký istý a ani cez to nemôžeš investovať do ktorejkoľvek kryptomeny, iba do tých, kde taký derivát existuje.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ramaya »

Ja len chcem upozorniť na nezmyselnosť časti toho nášho zákona:
“príjem z predaja virtuálnej meny dosiahnutý pri … výmene virtuálnej meny za inú virtuálnu menu … v tom zdaňovacom období, v ktorom dochádza k tejto výmene”. Ak teda Janko vymení X bitcoinov za Y litecoinov, jeho príjmov je suma Y ocenená trhovou cenou na vybranom trhu/burzu metódou, ktorú si Janko zvolí
Ak ja vymením nejakú časť bitcoin-u, ktorý má v tej chvíli hodnotu 1000€ za niekoľko litecoin-ov tiež v hodnote 1000€, tak aký mám z toho zisk? Odpoviem si sám - žiadny. A ešte zaplatím burze poplatok za výmenu, takže som vlastne stratový.

Ak mi súdruhovia zo SMER-u čo ten zákon pripravili a schválil nájdu takého debila čo mi vymení jeho bitcoin za môj litecoin v pomere 1:1 , tak sem s ním. A ja potom vďačne zdaním ten môj zisk, ktorý som získal výmenou jednej virtuálnej meny za inú. Držanie virtuálnej meny, sa nepovažuje za zisk. Zisk je len vtedy keď mi cinknú eurá na účet v mojej banke a zistím, že som to predal drahšie ako som to kúpil, to je jednoduchá matematika.

Ak má niekto tých bitcoinov veľa, tak asi musí podávať majetkové priznanie, ale nechce sa mi to hľadať od akej sumy je to povinné a či vôbec?
Ale za majetkové priznanie sa neplatia dane, to je čisto len pre informáciu, aby štát vedel aký máte majetok.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

V tom clanku je to iba blbo vysvetlene. Povedzme, ze kupis BTC v hodnote 100€, po case, ked uz bude tvoj vklad 10x zhodnotený, ho vymenis za Tether. Ak Bitcoin ku koncu roka klesne 10 násobne, tak ty mas ajtak zisk, lebo si ho predtym vymenil za stabilnu kryptomenu a ochranil svoje zisky pred stratou. V takom pripade, by si podla zakona mal zaplatit dan zo zisku napriek tomu, ze si nevyberal zisk vo fiat mene. Takto je ten zakon napisany tusim aj inde, nielen u nas.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Áno ale nejde len o to že vymeníš za Tether, ale vymeníš za aj kľudne LTC … je síce nepravdepodobné že ten by si udržal hodnotu keď by BTC padol …

Každopádne stále nechápem… Povedzme, že kúpim za 1000€ BTC mám z neho 2000€. Vymením to za ETH … mám 2000€ v ETH. Podľa správnosti by som si teraz teda mal zapísať, že som učinil zisk 1000€ a následne spravil obchod do ETH? Alebo ako to je?

Taktiež ako v prípade že mám autorebalančný program ktorý mi udržuje portfólio v rovnakom % rozpoložení a teda denne spraví X obchodov - niečo ide hore predá, kúpi za to to čo je aktuálne stratové.. o pár dní neskôr je to zas opačne tak odpredá coin B a nakúpi naspäť coin A… a takto ích mám v protfoliu cez 30 coinov. Čo v tomto prípade? Celý výpis obchodov priložiť s daňovému alebo ako to je v tomto prípade?
Toto je na hlavu postavené….

Otázka 2: Začal som sa týmto viac zaoberať až tento rok dovtedy som klasicky DCA nakupoval veci a samozrejme som o tomto moc nevedel dá sa to dodatočne dodať alebo prdieť na to a ak náhodou niekedy z toho málo (rozumej XXXX €) čo tam mám bude zrazu XXX XXX € tak vtedy sa s tým zaoberať a doriešiť to? Je to vôbec možné? Alebo už proste som tzv. fucked up? (ak by som vyhral lotériu že idú mňa preveriť)
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Zakon je zial napisany tak, ze z obchodovania s kryptomenami nemozes vykazat stratu iba zisk. Ak as tym chces zivit, zvazil by som eserocku, lebo platit 34% resp 39% statu je uz takmer charitativna cinnost.

Ak robis vela obchodov, tak riesit v danovom kazdy trejd je na maslu. Ja by som jednoducho dal iba celkove naklady, teda vklad, ktory som do toho dal a moj prijem, ktory som odtial vytiahol vo fiat. V takom pripade si vsak nevies uplatnit ako naklad aj vsetky poplatky.

Tretia moznost, ak to beries ako dlhodobu investiciu, je vytiahnut si vzdy iba ten vklad a zisky nechavat v kryptomene, ked to klesa presunut do Tetheru alebo USDC a ked zacne dalsi cyklus rastu, zase investovat. Mozno rokmi zmenia pomery a bude u nas "vyhodnejsi" zakon, aj ked zdanovat by si mal vzdy podla toho zakona, ktory platil v danom obdobi, kedy si realny zisk dosiahol.
dasti555
Professional
Professional

Čiže v skratke kým tam nemám 100tis. obraty asi to neriešiť?
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Jasne, vsak par stoviek az tisiciek € na tvojom ucte nikoho netrapi, jedine zeby ti ich niekto zavidel, alebo by si si odrazu kupil dom, alebo porsche za hotove. A ked ti aj danovy urad nieco vyrubi, tak existuje ucinna lutost, doplatis po vzore inych hochstaplerov v tejto bananovej republike a zivot pojde dalej.
dasti555
Professional
Professional

Teraz neviem či to myslíš vážne alebo ako iróniu … :D
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Uplne vazne. Este sa mi nestalo, zeby ma kvoli 500€ z nejakej bokovky nahanali uradnici a chceli odomna preukazanie povodu penazi. Ako pisem, pokial si si nekupil dom alebo luxusne auto za hotove, alebo ti na ucte necinkaju bezne desattisicove sumy, tak s najvacsou pravdepodobnostou si pre nich mala ryba.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

ak dobre viem auto ani dom už za cash kupiť nemožeš. Neviem či to je stale len pre firmy alebo už aj pre fyzicke osoby. Inak pre ludí čo cestujú, Paraguay je pravdepodobne najlahšia možnost ako zmenit trvalý pobyt, jeden eticky heker zo slovenska ponuka služby na vybavenie trvaleho pobytu tam
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

jukel: U pravnickych osob (teda u firiem) + fyzickych osob podnikatelov (zivnostnik) je hotovostne mozne platit do sumy 5 tisic eur. U fyzickych osob nepodnikatelov do sumy 15 tisic eur.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

co ide cez bankovy ucet to je uz vsetko registrovane a neobvykle vysoke sumy musi banka zo zakona hlasit myslim financnej policii. Realne by som si ale s tym velku hlavu nerobil, pokial nejde o pravidelne naozaj vysoke sumy..
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Za hotove som nemyslel cash, ale za vlastne prostriedky, bez hypo, uveru, alebo inej pozicky. Neslo o formu, ale cisto o princip, ze pokial vykazujes iba priemerny prijem a odrazu si kupis vdaka ziskom z kryptomien nejaku cennu vec za bitcoin, tak asi to bude celkom bit do oci, ked si nikde nevykazal prijem v hodnote tej cennej veci.

Ano samozrejme hotovostne operacie su obmedzene, ale aj v tom pripade je vsetko na dobrej voli 2 subjektov. Da sa to aj takto.
Priklad z realneho zivota:
FO kupila nehnutelnost za 65k. Po 5 rokoch tuto nehnutelnost chcel predat za 90k, ale nechcel platit dan z prijmu a odvody do zdravotnej. Tak sa dohodne s naslednym kupcom, ktory ma dost vlastnych prostriedkov a nie je odkazany na uver, ze mu tuto nehnutelnost preda za 80k, ale na zmluvu sa napise len 65k aby nemusel predavajuci platit dan. Zvysnych 15k mu doplati cash. Ak ten kupujuci planuje nehnutelnost prenajimat a nikdy sa jej nebude chciet zbavit, tak mu moze byt fuk, ze si do buducnosti podla sumy na zmluve ponizil svoje naklady.

A takto by sa dal ten "cash" v dnesnej dobe doplatit napr. rovno v kryptomene.
dasti555
Professional
Professional

Mne na účet nechodí nič ja to mám všetko na burze len niekde som čítal že burzy hlavne teda tie kde je KYC potrebné posielajú výpisy - ovšem neviem že komu ich posielajú a ani ako často alebo či to je len na vyžiadanie daného štátu(?) alebo naozaj ročne informujú daní (asi) štát (alebo inštitúciu v tom štáte) o tom kto mal koľko na začiatku roka / na konci … ale ako moc je táto informácia relevantná neviem
gogo956
Redeemer
Redeemer

kayko

takyto postup ako "osetrit zmluvu" ma aj svoje rizika

dasti555

myslim ze to posielaju automaticky, ale neviem na akej casovej báze
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Vsetko ma svoje rizika. Ale ked mas nieco "na papieri", tak to riziko je o to nizsie o co je ten papier menej priestrelny. Aj platenie dani ma svoje rizika, ked to tvoja uctovnicka pokasle a odnesies si to cele ty.

Vypis z burzy alebo zmenarne k svojmu uctu by si mal vediet vygenerovat rovnako ako vypis k bankovemu uctu.
A najma tie americke burzy a zmenarne ti vypis s radostou poskytnu, kedze nechcu mat problemy so zakonom, vacsinou spolupracuju poctivo s uradmi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

no len o to nemusi byt dobry napad mat na papieri na zmluve sumu S ale realne sa vyporiadat s druhou stranou inou sumou, je to zneuzitelne.
dasti555
Professional
Professional

Ja viem že si viem vygenerovať všetko.
Len mna skôr zaujímalo že či tie burzy to fakt posielaju "slovensku" a teda majú o mne už 2 roky záznamy a povedzme že po ďalších 5 rokoch, dobrý deň od 2018 ste nič nepodali z toho vyplýva že tu musíte zaplatiť toto a toto na daniach respektíve idete do väzby(?) alebo aký je scenár vlastne
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Nikto nic neposiela, urady danej krajiny pod ktorej financnu spravu burza spada si mozu vyziadat udaje o uctoch a ich vlastnikoch a tieto udaje mozu dalej posunut uradom nasej krajiny, ak si to nasa fin sprava vyziada. Takze ci a kedy sa take nieco deje zistis len ak mas znamost vo financnej sprave, alebo ti pride rovno pozdrav, ze postradaju nejake polozky v tvojom danovom priznani.

Zaplatit dane je tvoja povinnost. Nie je predsa povinnostou statu ta na to upozornovat, takze stat kona len vo vlastnom zaujme, ak si chce overit ci nema niekde uniky.

gogo956 ale ja nepisem, ci je to dobry napad. Ak mas lepsi, tak kludne napis, ak je tento zly tak povedz konretne v com. Lebo informacia typu "nie je to dobry napad", "ma to svoje rizika" je asi taka, ako ked poviem, ze jazda autom nie je dobry napad a ma svoje rizika.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dasti555

posiela to tvoj broker nasej financnej sprave alebo takemu nejakemu subjektu /ak si kupoval priamo na burze bez brokera tak potom neviem ci automaticky burza posiela nejake info, ale nasa policia si to moze nechat doziadat dodatocne ak by nieco vysetrovala/

kayko

ked bude viacej casu rozoberiem
Napísať odpoveď