Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

gangy wrote: Ja nechapem o com sa tu vlastne ideme bavit ked vsetko co ti nevyhovuje odignorujes. Priamo sa ta pytam ako je mozne ze take obrovske mnozstvo skalnych krestanov nepohne ani prstom pre to aby dokazali ze ich viera nieje podvod tym, ze tu tvoju archu pojdu preskumat ak je realna a vsetko na co sa ty zmozes je napisat ze opakujem stale to iste a ze mi naskenujes nejaky clanok ci co (ten mi snad odpovie na moju otazku?)...

Vigor ti sem da linky na clanky ktore priamo vedecky vyvracaju pravost tvojho turinskeho platna na ktore si sa tu predtym tiez odvolaval a tie ty proste uplne odignorujes a utnes to tym ze skocis za nejakym profesorom (a to ma aky suvis s cimkolvek ze ty skocis za profesorom?).

Tak sa pytam WTF? Ty si tu niekoho posielal prestudovat si stredoskolsku logiku a filozofiu?

Dlhsie som tu nebol, idem reagovat postupne: Co ja ognorujem? Snazim sa (na rozdiel od teba tvojich kolegov) postupne ti davat argumenty a reagovat na tvoje. Co som sa zatial od teba dockal su najma urazky a len sem tam rozumna argumentacia, zamysli sa nad sebou.

Ako je mozne ze masivne mnozstvo krestanov - ak si si precital moju reakciu na toto tvoje tvrdenie uz davnejsie, tak si mohol vidiet, ze si myslim, ze nas az take uzasne masivne mnozstvo nie je. A ja ako student s prijmom pod 500eur mesacne asi archu vykopavat nemozem.

Turinske platno - ja som neobhajoval, ze v nom bol zabaleny Jezis :) To platno ako take je uplne irelevantne voci Krestanstvu ako takemu, je to proste kus plachty. Ja som len reagoval na poznamku o tom, ze to platno existuje a povedal som, co nam vravel profesor na jadrovej chemii.

Ano, prestudovat si stredoskolsku logiku som posielal teba a stale budem, lebo tvoja argumentacia je na urovni dietata (najprv urazas a az potom myslis...)

//autoeditácia príspevku ( 24 Oct 2009, 13:28 )
edit: hughito wrote: Tá archa je asi najstupídnejšia vec, akú som v poslednej dobe počul ( s prepáčením ), a to zdôrazňujem, že v poslednej dobe, lebo som o tomto v živote nepočul a to sa celkom zaujímam o túto problematiku.
To len dokazuje, Stoporko, čo sa ti márne snaží vysvetliť Gangy, že keby to bolo fakt také "horké", tak o tom kresťania básnia a dokazujú tým pravosť Biblie, chodilo by sa nato pozerať, uctievať to ( niečo ako sfalšované/nepravé turínske plátno ). Ale toto sa nedeje, celá tá archa je dielom nejakých fundamentálnych fanatikov, ktorí vidia Bibliu aj v spánku.

K tým tehlovým rečiam o morálke sa naozaj nemá cenu vyjadrovať, áno, nebyť Ježiša, tak dodnes by nám chýbali základné morálne zásady. Samozrejme, pred Ježišom nikto nevedel, že zabíjať je zlé. Rolling Eyes
A len taký dodatok, aj Boh zabíjal, resp. vyzýval k zabíjaniu, dokonca aj Ježiš mal v takomto niečom prsty.

k arche asi uz nebudem nic komentovat. Fakty su nasledovne: Pri hore Ararat v Turecku nasli pozostatky OBROVSKEJ lode. Bola to archa? Nikde to na nej nie je napisane - v tej dobe sa na lode mena nepisali :) Takze ci to ta lod bola alebo nie - o inej lodi takych rozmerov z daneho obdobia niekto nic nevie, takze to pravdepodobne ona bude. Preberte si to ako chcete, je mi to fuk :wink:

Luosove pisanie o moralke - Jezis NEBOL zakladatelom moralky - to Lubo netvrdil a nikto sa to tvrdit neodvazuje. Zakladom dnesnej moralky je destatoro a to je o viac starsie (stara zmluva v Biblii... stari izraelci na pusti - vravi ti to nieco?). Jezis bol nieco ako propagatorom podstaty tych prikazani - Lasky (o tom pisal Uplink). Takze tvoje bludy ze moralku vymyslel Jezis su fakt len bludy a nic ine...

Boh vyzyval k zabijaniu - ano. Aj krestania bojovali v prvej a druhej svetovej vojne. Aj ja by som zabil bez mihnutia oka - staci na to ten spravny dvovod (strach o rodinu, vnutorne presvedcenie, ze ak toho sialenca menom Hitler nezastavime, bude este vacsie zlo...).

//autoeditácia príspevku ( 24 Oct 2009, 13:34 )
edit hadam uz posledny - Hughito - doteraz si sa aspon snazil pouzivat argumentaciu a dalo sa s tebou diskutovat. Skus si dat chvilu pauzu a potom znova zacnime, lebo takymto sposobom aky sa tu deje teraz to nema zmysel.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

No zaujímavá debata......
čisto osobne som presvedčený, že celá viera v naprirodzeno je spôsobená strachom, tým podvedomým ľudským strachom zo smrti..... strachom z toho, že jedného dňa už ten človek/jeho Ja jednoducho už nebude existovať..... Pre niektorých ľudí je zmierenie sa s touto nevyhnutnosťou proste nemysliteľné, a tak sa upínajú na všetko, čo ich aspoň trochu uspokojí a dodá im nádej, že budú existovať aj naďalej..... Nemám to tým ľuďom za zlé, je to ich osobná vec - a so svojimi slabosťami sa musí vyrovnať každý sám......
Či nejaký Boh/Bohovia existujú???? Predpokladám, že nie, ALE dokázané to nemám.... Nevidím zmysel vo vyvracaní nejakej ideológie/veci (v tomto prípade existencia Boha/Bohov), pokiaľ vôbec nie je aspoň z 1% dokázaná...... však tým by som ju vlastne legitimizoval a potvrdzoval..... Takže zaujímam istý druh agnostického stanoviska.....
Viera???? Problémom viery je samá je podstata..... To, že vychádza zo slova "veriť"..... Nie "poznať" či "vedieť", ale "veriť"..... V reálnom živote dosť často v prípade komunikácie o "viere"/"dôvere" používam vetičku..... "Tých čo uverili, je na každom cintoríne tucet"..... Nejde pochopiteľne o problematiku náboženskej viery, ale podstata ostáva nezmenená..... Viera (v čokoľvek čo nevychádza z reality) je neopodstatnená a upínajúca sa sa, reálnu cenu má však skutočné poznanie..... Takže veriť treba, ale v reálne veci..... Veľmi dobrý príklad viery v reálne veci bol, keď sa krátko po WWII (pár týždňov po nem. kapitulácii) pýtal jeden americký novinár akéhosi vojaka, či ešte v niečo verí..... Chlapík sa zamyslel a potom povedal: "Áno verím... Verím v silu ručného granátu, verím v presnosť Garanda a verím v mocné delostrelectvo"...... Takže tak..... keď niekto zažíva a prežíva realitu naplno, prestane veriť vo filozofické výplody a naopak začne veriť v skutočné a reálne veci, čo pozná a vie ako fungujú.......
Potopa a údajné trosky nejakej lode????
V príbehoch po celom svete sa spomína potopa a veci s tým súvisiace..... Čím to ale je???? Že by snáď bola celosvetová potopa???? No, človek na správne fungovanie ako svojho tela, tak aj hospodárstva potrebuje vodu..... Takže, keď sa ľudia usadili a začali pestovať kukuricu, obilie a tak, začali žiť vždy v blízkosti nejakej vody...... Rieky, jazera, potoku.... To je celkom logické..... a raz za čas prišlo nejako vyše zrážok, väčší monzún a podobne..... a niekedy sa stalo, že riečka sa rozvodnila, jazero vylialo z brehov...... Pár ľudí sa utopilo, voda strhla nejaké baráky, zničila úrodu..... a potom zase jej stav po čase klesol..... A keďže sa to stávalo po celom svete, tak je normálne, že ľudia si o týchto udalostiach rozprávali všade...... Na nejakú globálnu potopu (či už biblickú, indickú či grécku) na svete jednoducho nie je dostatok vody...... aj keby sa roztopia všetky ľadovce, vyprší všetka voda z atmosféry - potopa v rozsahu zo starých báji (teda, že by hladina vody dosahovala opisovaných 8854 m. n. m.) proste nebude možná..... A čo sa to našlo na Ararate???? Na Ararate sú pekné skaly, v rôznych tvaroch...... niekomu to pripomína loď...... a keď sa tam našli aj drevené dosky, tak pár ľudí usína šťastne a spokojne...... Len ono tie drevené dosky, pochádzajú z kláštora arménskej ortodoxnej cirkvi, ktorý tam kedysi stával, a niekedy koncom 18. a začiatkom 19. storočia ho zrovnalo so zemou zemetrasenie..... Totiž, keď už sa niekam robí expedícia treba si okrem globálnych prameňov (v tomto prípade Biblia) preštudovať aj miestne zápisy a kroniky (tam sa zase hovorí o kláštoroch a eventuálnych zemetraseniach :)...) Ešte k tej arche, nedá mi to....... By ma tak zaujímalo, či veriaci vedia, koľko je na svete zvierat, vtákov a hmyzu, pretože to potom musela byť aby sa tam všetky zmestili, nie archa, ale lietadlová loď Nimitz na tretiu.......
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pinhead - svojho času som študoval aj biológiu a akú takú predstavu o systematike fauny mám - a viem že je viac než obrovská :wink: No pokiaľ mi je známe, tak v Biblii je zmienka, že Noe bral na archu len chordáty... o hmyze som tam nečítal... čo sa s ním dialo... ??? To len tak na okraj.

"verím v silu ručného granátu" - tu narážame na to čo si písal pôvodne - dá sa veriť v niečo, čo poznáš? Vojak by v tú silu veril, keby predtým tým granátom nezabil tucet protivníkov (teda pri výcviku na cvičisku), potom sa už daná viera predsa mení na skúsenosť a poznanie, nie je tak?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Pinhead napísal:čisto osobne som presvedčený, že celá viera v naprirodzeno je spôsobená strachom, tým podvedomým ľudským strachom zo smrti..... strachom z toho, že jedného dňa už ten človek/jeho Ja jednoducho už nebude existovať.....
To sa nám ale stane všetkým, že zomrieme a nie je to tak, že ten kto má vieru, sa smrti bojí oveľa menej a to zvyšuje aj kvalitu jeho života na zemi? Ten kto má vieru, má aj viacej odvahy, lebo vlastne nemá čo stratiť...
Pinhead napísal:a so svojimi slabosťami sa musí vyrovnať každý sám......
Ano, viera ti pomáha svoje slabosti prekonávať ten, kto si naplno uvedomí svoju smrteľnosť pochopí jednu základnú vec, že na svete nie je nič dôležitejšie ako duša (ani do peniaze ani nehnuteľnosti atd). Ten, kto nerozvíja ducha je vlastne živá mrtvola alias zombie. Vzdať sa ducha a pozerať len na vonkajšie veci znamena vnutornu smrť a ta je ovela horšia ako fyzická
Pinhead napísal:"Tých čo uverili, je na každom cintoríne tucet".....
Rovnako, ako tých, čo neuverili.... :wink:
Pinhead napísal:Takže veriť treba, ale v reálne veci.....
Pinhead a kto určuje čo su reálne veci? Ako vysvetlíš lásku, pocity, život, to že hmota žije, cíti, myslí, asi má nejakú duchovnú podstatu, ak chceš všetko pochopiť a označiť za „reálne“, neberieš do úvahy celú podstatu života. Sú jednoducho veci, ktoré sa rozumom pochopiť nedajú a potom je to už len o tom, ako sa rozhodneš
:)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tehla - pod to sa podpisujem. Krásne povedané.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

tehla osobne nemam nic proti krestanom, nehc si kazdy veri comu chce, je to jeho pravo ako slobodneho cloveka....ale...

To sa nám ale stane všetkým, že zomrieme a nie je to tak, že ten kto má vieru, sa smrti bojí oveľa menej a to zvyšuje aj kvalitu jeho života na zemi? Ten kto má vieru, má aj viacej odvahy, lebo vlastne nemá čo stratiť...

Tvrdit, ze to, ze veris robi zivot kvalitnejsim je hlupost, vyslovena arogancia, ktorej sa vela krestanov co poznam dopusta a uprimne, lezie mi to na nervy. To vyvysovanie sa.

Ja som ateista a prave preto, je podla Teba jmoj zivot menej kvalitny...to je riadna blbost. Pretoze nemam vieru, mam byt posraty zo smrti? Prosim Ta.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

miki690 : O čo mi ide ? V podstate ma fascinuje, koľko ľudí verí na určité nezmysly, pričom často nemájú ani základné znalosti svojej viery, nevedia odpovedať na priame otázke, čo sa dokazuje aj tu.
Ide mi aj o to, dať do kontaktu náboženstvu/vieru a rozum, nech mi vyjde nejaké =.

Keďže tvrdíš, že argumentujem pseudofaktami a nepodloženými domnienkami, tak sa prosím konkrétne vyjadri k tomu danému textu, o ktorom si to myslíš, ty tu takto len zabalíš všetko do jedného vreca a označíš to horeuvedenými nálepkami. Tak sa nediskutuje.

Ja som človek, ktorý keď dostane pádny argument, tak ho prijme, taký som som tu však ešte nedostal, ja zato nemôžem. Opäť radšej skús konkretizovať, ktorý takýto pádny argument som prehliadol a ignoroval.

Porovnávaš neporovnateľné. Porovnávaš vieru v Boha a vieru vo fyzikálne zákony, čo je absolútny NONSENS.
Totižto tie fyzikálne zákony niekto experimentálne DOKÁZAL, overil, prepočítal, sú nato rovnice, využitie v praxi, prijíma ich celý vedecká obec, častokrát si ich aj obyčajní človek môže overiť.

A to je DIAMETRÁLNE odlišná vec, čiže tento tvoj argument je nezmyselný.

Ostatných dokončím v noci, teraz nemám čas, majte sa.

:wink:

pokračujeme..

Stoporko : K tej arche snáď už len toľko, nech sa našlo čo sa našlo, samotná Noemova archa a príbeh okolo nej nie je reálny, je to vymyslený mýtus a dúfam, že tu nemusím písať prečo.

K tej morálke, ja som reagoval na takéto a pod. príspevky( by tehla ) :

-Celá Európa bola vystavaná na kresťanskej morálke a učení Ježiša Krista.

A povedz, ako teda vzniklo to desatoro ?
To, že morálku vymyslel Ježiš, som nenapísal, ja som bol proti vášmu tvrdeniu, že morálka ako taká, je kresťanská.

No, to je síce pekné, že kresťania bojovali vo vojne, ale podľa desatora je nezabiješ smrteľný hriech a mne to akosi nejde dokopy.
Takisto nevezmeš meno božie nadarmo porušujú kresťania bez problémov a dalo by sa pokračovať.

Pinhead to pekne spísal, rozumné názory. :plus:

tehla :
Práve že, opak je pravdou : keďže neveriaci neverí na žiadny raj, peklá a podobné výmysly, oveľa viac si váži a ctí svoj život, snaží sa ho prežiť čo najlepšie.
Samozrejme, existujú výnimky na jednej či druhej strane a preto sa prikláňam skôr k názoru, že sa to nedá podľa tejto veci presne definovať a je to aj dosť o samotnom človeku - jeho vzťah k viere nemusí vôbec hrať nejakú významnú rolu.
Ano, viera ti pomáha svoje slabosti prekonávať ten, kto si naplno uvedomí svoju smrteľnosť pochopí jednu základnú vec, že na svete nie je nič dôležitejšie ako duša (ani do peniaze ani nehnuteľnosti atd). Ten, kto nerozvíja ducha je vlastne živá mrtvola alias zombie. Vzdať sa ducha a pozerať len na vonkajšie veci znamena vnutornu smrť a ta je ovela horšia ako fyzická
Ako potom vysvetlíš to, že existujú aj ľudia, ktorí nie sú zaťažení materialistickým vecami, ale neveria na dušu, nemajú takúto vieru, niečo na štýl viery v Boha.
Toto čo tu predvádzaš je klasické kresťanské škatuľovanie, kto neverí, je určite zaťažený na peniaze, nemá žiadne duchovno, je to živá mŕtvola...
Pinhead a kto určuje čo su reálne veci? Ako vysvetlíš lásku, pocity, život, to že hmota žije, cíti, myslí, asi má nejakú duchovnú podstatu, ak chceš všetko pochopiť a označiť za „reálne“, neberieš do úvahy celú podstatu života. Sú jednoducho veci, ktoré sa rozumom pochopiť nedajú a potom je to už len o tom, ako sa rozhodneš
Čo sa nedá pochopiť rozumom ? Neviem čo je na tých tvojich vymenovaných veciach nepochopiteľné.
A to, že si ľudstvo ešte niečo nedokáže vysvetliť, neznamená, že je tým hneď niečo vyššie. Ty nás tu zase degraduješ na nejakých neandertálcov, ktorí keď zbadali blesk, videli za tým vyššiu moc.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

hughito napísal:miki690 : O čo mi ide ? V podstate ma fascinuje, koľko ľudí verí na určité nezmysly, pričom často nemájú ani základné znalosti svojej viery, nevedia odpovedať na priame otázke, čo sa dokazuje aj tu.
Ide mi aj o to, dať do kontaktu náboženstvu/vieru a rozum, nech mi vyjde nejaké =.
Kto si ty ze urcujes, co je nezmysel a co nie ?
hughito napísal:Keďže tvrdíš, že argumentujem pseudofaktami a nepodloženými domnienkami, tak sa prosím konkrétne vyjadri k tomu danému textu, o ktorom si to myslíš, ty tu takto len zabalíš všetko do jedného vreca a označíš to horeuvedenými nálepkami. Tak sa nediskutuje.
Konkretne text jedneho slovenskeho fyzika, konkretne statistika krajin a p. su pseudofakty, lebo si ich nicim nepodlozil. Statistik si dokazem vymysliet kolko len chcem. Nepopieram tie statistiky ale kvalita toho argumentu zalezi len na tom, ci ludia ktori si ho precitaju uveria konkretne Tebe. Argument ma rovnaku doveryhodnost ako ktorykolvek argument, ktory ty nepovazujes za padny.
hughito napísal: Ja som človek, ktorý keď dostane pádny argument, tak ho prijme, taký som som tu však ešte nedostal, ja zato nemôžem. Opäť radšej skús konkretizovať, ktorý takýto pádny argument som prehliadol a ignoroval.
zas to iste, cela pointa bola v tom, co som uz pisal vyssie.
hughito napísal: Porovnávaš neporovnateľné. Porovnávaš vieru v Boha a vieru vo fyzikálne zákony, čo je absolútny NONSENS.
Totižto tie fyzikálne zákony niekto experimentálne DOKÁZAL, overil, prepočítal, sú nato rovnice, využitie v praxi, prijíma ich celý vedecká obec, častokrát si ich aj obyčajní človek môže overiť.

A to je DIAMETRÁLNE odlišná vec, čiže tento tvoj argument je nezmyselný.
No na prvy pohlad sa to moze zdat, ale nieje to tak. Musis rozlisovat vieru a poznanie. Ked ti na niekto vysvetli ako prebieha rozklad jadier atomu, a aj keby ti to povedal kazdy jeden clovek na zemi a ty by si si to nemal moznost nijako overit, tak by islo o le o vieru a nie o tvoje vlastne poznanie, ale pokial si zobral stopky do ruky, polozil dreveny hranol na naklonenu rovinu, ktora bola pod danym uhlom, mala dany treci index a vypocital si si silu, ktora by mala podla tabuliek posobit a potom ju porovnal s hodnotami, ktore si nameral a vyslo ti skoro rovnake cislo tak si vedel na zaklade vlastnej skusenosti ze dane fyzikalne zakony platia. V takom pripade uz nejde o vieru ale o poznanie. Viera je to ze ked pozicias kamaratovi 100korun ze ti ich vrati. Viera je to, ze ked cakas na autobus, tak ze pride. Viera je to, ze ked pozries na rucicku ktora ti ukazuje kolko mas benzinu v nadrzi auta, ze ti ukazuje kolko ho tam mas v skutocnosti, viera je aj to, ked toto citas a myslis si ze je to moj nazor. Dokonca aj toto je zalozene na viere. Viera nieje nieco co mozes spojit iba z duchovnym zivotom. Viera je presne ta vec, ktoru nikto nedokaze odlucit zo svojho zivota.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

K tej arche snáď už len toľko, nech sa našlo čo sa našlo, samotná Noemova archa a príbeh okolo nej nie je reálny, je to vymyslený mýtus a dúfam, že tu nemusím písať prečo.
nie je reálny? Napíš prečo, celkom ma zaujíma, ako si prišiel k takémuto záveru. Netvrdím, že všetky príbehy v biblii sa naozaj stali, mnoho z nich sú viac ilustračné (dôležitá je myšlienka - napr. príbeh o Jóbovi...). Tak by som rád vedel, prečo do tejto kategórie radíš aj archu...
A povedz, ako teda vzniklo to desatoro ?
To, že morálku vymyslel Ježiš, som nenapísal, ja som bol proti vášmu tvrdeniu, že morálka ako taká, je kresťanská.

No, to je síce pekné, že kresťania bojovali vo vojne, ale podľa desatora je nezabiješ smrteľný hriech a mne to akosi nejde dokopy.
Takisto nevezmeš meno božie nadarmo porušujú kresťania bez problémov a dalo by sa pokračovať.
desatoro vzniklo údajne tak, že Mojžiš (jeden starý Izraelit) keď bol na vandrovke v púšti na pol cesty medzi egyptom a dnešným srdcom Izraela, tak dostal chuť na horolezectvo, vyliezol na Sinaj a tam z nudy vydriapal do kapenný dosiek pár milých slov ako sa správať k svojim blížnym... :) Čítal si vôbec starú zmluvu z Biblie (aspoň hlavné časti), keď ju takto kritizuješ a o takýchto veciach nemáš ani páru?

Smrteľný hriech? To si kde počul? Katolíci točia dačo o smrteľných hriechoch, pričom pýcha by z nich mala byť najsmrteľnejšia... nonsens :wink: Opäť použije ako ilustráciu mágiu - nie je biela a čierna, ale len jedna mágia. Tak isto nie je nesmrteľný a smrteľný hriech (to katolíkom naložil ich pápež dajaký, ak sa nemýlim), ale len hriech. "Nezabiješ" - keďže Boh sám prikázal v určitých prípadoch zabiť, resp. vyhladiť celý národ (Kannánci), tak to nebude až také horúce - ja osobne vnímam 10toro skôr ako rady pre život, než strikné nariadenia/zákazy. To je môj osobný prístup, každý nech si robí ako uzná za vhodné. Čiže ja si z toho "nezabiješ" beriem hlavne tú základnú myšlienku, ktorá je "maj úctu k životu."

Neber meno Božie na darmo - môžeš byť viac konkrétny? Opäť ťa poprosím, aby si rozlišoval, či niekto, kto je pokrstený /birmovaný / konfirmovaný a tým pre neho jeho viera končí, zanadáva Kri...šák a podobne a keď to povie niekto, kto svoju vieru naozaj žije. Z osobnej skúsenosti: ja sám sa takéto nadávky snažím vôbec nepoužívať (a celkom mi to ide), ak sa aj "zadarí," tak mám z toho hlavu v smútku preto, lebo som zarmútil Ocka, ktorému sa to nepáči. Niektorí kresťania (napríklad Adventisti) považujú za branie Božieho mena na darmo aj vtipy, v ktorých vystupuje Boh. S tým osobne nesúhlasím (a poznám kopec ľudí, ktorí mi dajú za pravdu) - rád si zavtipkujem "na Boží účet," lebo aj On si rád zavtipkuje na môj.
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa dbbz »

Pinhead napísal:No zaujímavá debata......
čisto osobne som presvedčený, že celá viera v naprirodzeno je spôsobená strachom, tým podvedomým ľudským strachom zo smrti
mozno by sa dalo oponovat tym ze ludia ktori velebia racionalizmus, ziju v strachu z nevedomosti a v strachu z toho ze ludia nie su najvysia bytost vo vesmire.
Stoporko napísal:nie je reálny? Napíš prečo, celkom ma zaujíma, ako si prišiel k takémuto záveru. Netvrdím, že všetky príbehy v biblii sa naozaj stali, mnoho z nich sú viac ilustračné (dôležitá je myšlienka - napr. príbeh o Jóbovi...). Tak by som rád vedel, prečo do tejto kategórie radíš aj archu...
tiez si myslim ze pribeh o arche je blud. priznal si ze podla teba su v biblii pribehy ktore su len ilustracne - tak pribeh o arche bude na ich vrchole.
biblia je kniha plna metaforickych zvastov, ma za sebou 2000 rokov ustneho podania, prepisovania a prekladania takze ked sa pozrieme na schopnost ludskej interpretacie je hlupy ten ktory hlada kusy lode podla pribehu z tejto knihy.

k tym prikazaniam - boh nikomu nic neprikazuje. tvrdi ze mame odpustat kazdemu za kazdych okolnosti, takze ak by ta boh kvoli nejakemu tvojmu skutku zvrhol do horucich pekiel, riadne by si nasral do huby.
paci sa mi nazor ktory hovori ze prikazania su take odporucania, ktore ked budes dodrzovat len preto ze sam chces (nie vdaka strachu), budes na spravnej ceste k bohu. avsak ich treba dost zovseobecnit.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

dbbz napisal
tiez si myslim ze pribeh o arche je blud. priznal si ze podla teba su v biblii pribehy ktore su len ilustracne - tak pribeh o arche bude na ich vrchole.
biblia je kniha plna metaforickych zvastov, ma za sebou 2000 rokov ustneho podania, prepisovania a prekladania takze ked sa pozrieme na schopnost ludskej interpretacie je hlupy ten ktory hlada kusy lode podla pribehu z tejto knihy.

k tym prikazaniam - boh nikomu nic neprikazuje. tvrdi ze mame odpustat kazdemu za kazdych okolnosti, takze ak by ta boh kvoli nejakemu tvojmu skutku zvrhol do horucich pekiel, riadne by si nasral do huby.
paci sa mi nazor ktory hovori ze prikazania su take odporucania, ktore ked budes dodrzovat len preto ze sam chces (nie vdaka strachu), budes na spravnej ceste k bohu. avsak ich treba dost zovseobecnit.
prečo si myslíš, že príbeh o arche je blud? Pýtam sa na dôvod. ...kto hladá kusy lode podľa príbehu... toto povdez objaviteľovi tróje, ktorý sa vydal hľadať zakopané mesto na základe Homérovej Iliady a Oddysey :wink: K tomu prepisovaniu a ustnemu podaniu - Ak pripustime, ze Biblia je pravdiva - teda Boh existuje, tak si predsa postrazi, aby jeho odkaz pre dalsie generacie bol stale pravdivy :) Ak Boh nie je, tak zamyslat sa nad Bibliou vobec nema vyznam, lebo Biblia je bez Boha iba obycajna beletria.

prikazania - zhodujeme sa v tom, ze "10 prikazani" je viac odporucanie ako striktny zakon. No nezhodneme sa asi v tvojom ponimani Bozieho odpustania - myslim si nieco ine, no nikto z nas nema sancu vediet, ako sa Boh rozhodne, ked nastane cas zuctovania... mozme sa len dohadovat a spekulovat a vytvarat rozne teorie, no k pravde sa nedopatrame - mozme len ostat na konci prekvapeni. Preto mi tvrdenia, ze Boh nemoze nikoho poslat do horucich pekiel, pridu dost hlupe. Pocul som jeden velmi zaujimavy nazor na tuto temu: Vieme s pomerne velkou pravdepodobnostou povedat, kto pojde do neba. Kto do neba nepojde urcit nevieme prave vdaka Bozej milosti. S tym nazorom sa stotoznujem
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Kto si ty ze urcujes, co je nezmysel a co nie ?
Ja si to kľudne určiť môžem, pre mňa je nezmysel to, že je Zem stará 6000 rokov, z Adamovho rebra vznikla žena, že Boh pri potope zabudol na ryby, resp. ich zabíjal ryby vodou, že ľudia žili kľudne vyše 900 rokov, že Ježiša teleportoval Diabol na púšť, že Máriu oplodnil Boh..dalo by sa pokračovať, a veľmi dlho.
Konkretne text jedneho slovenskeho fyzika, konkretne statistika krajin a p. su pseudofakty, lebo si ich nicim nepodlozil. Statistik si dokazem vymysliet kolko len chcem. Nepopieram tie statistiky ale kvalita toho argumentu zalezi len na tom, ci ludia ktori si ho precitaju uveria konkretne Tebe. Argument ma rovnaku doveryhodnost ako ktorykolvek argument, ktory ty nepovazujes za padny.
Povedz mi, ako ty podkladáš fakty ? Ako vieš, keď je v knihe napísané, že atentát narakúsko-horského následníka trónu sa stal naozaj 26.6 1914 ?
Proste nemáš dôvod tomu neveriť, taký istý dôvod nemám ja neveriť tým štatistikám, alebo neveriť človeku, ktorý to študuje celý život, čítal Bibliu po hebrejsky, grécky, čítal rôzne katechizmy a očividne je v tom ako doma. Prečo by som ja nemal takémuto človeku veriť ? Navyše, ak mu nejde o žiadne peniaze, moc ani nič iné. Ide mu len o pravdu.
No na prvy pohlad sa to moze zdat, ale nieje to tak...
Dlhý text ale pointa žiadna, ja sa s tebou nemám o čom baviť, ak sa ma tu budeš snažiť presvedčiť o tom, že viera vo fyzikálne zákony je to isté, ako viera v Boha len preto, lebo ani jedno som si sám neoveril resp., nebol som pri tom.
To je absurdné.
Ja viem, že sa všetko skladá z atómov, to nie je viera. Takisto viem, že raz zomriem, alebo viem, že ak teraz podrežem žily tak vykrvácam, to sú fakty, ktoré nemusím zažiť aby som o nich vedel.

Stoporko
nie je reálny? Napíš prečo, celkom ma zaujíma, ako si prišiel k takémuto záveru. Netvrdím, že všetky príbehy v biblii sa naozaj stali, mnoho z nich sú viac ilustračné (dôležitá je myšlienka - napr. príbeh o Jóbovi...). Tak by som rád vedel, prečo do tejto kategórie radíš aj archu...
Začneme s citátom z Biblie :
"Človeka, ktorého som stvoril, zmetiem z povrchu Zeme, človeka i zvieratá, plazy aj nebeské vtáctvo, lebo ľutujem, čo som učinil. ( Genesis 6:5-8)
Potom Hospodin radil Nomeovi, že má loď spraviť z goferového dreva, určil mu rozmery atď.
Potom Boh upresňuje náklad : "Zo všetkých zvierat čistých vezmeš zo sebou po 7 pároch, samcov so samicami, ale zo zvierat, ktoré nie sú čisté, iba po páre, samca zo samicou. Tiež z nebeského vtáctva po 7 pároch, samcov zo samicami, aby zostalo nažive potomstvo na celej zemi." (Genesis 7:5)
Ďalej mu Boh kázal zaobstarať aj obživy pre túto zver.

Mňa tu irituje ignorácia všetkých hmyzov, baktérií, húb atď. Veď to sú dôležité aspekty žitia, to mi len dokazuje to, že v tej dobe nechyrovali o tom ani nechyrovali, čiže ide o ĽUDSKÝ výtvor.

Teraz by sa tu dalo vypísať x logických chýb, nezmyslov, ktoré obsahuje táto povera. Tak aspoň niektoré :

-Samotná potopa takého rozsahu je nezmysel, žiadny geologický výskum také nič nepreukázal ( za posl. 6 000 rokov ).
-Dnes poznáme cca 12 435 000 druhov živočíchov, a to je veľa neznámych.
-Ako drevená loď bez kovovej konštrukcie vydržala takýto náklad zverstva + potravu ?
-Ako všetky tieto zvery Noe do lode nahnal ?
-Mnohé z týchto druhov žijú na exotických miestach, ako napr. Antarktída ? Ako ich Noe odtiaľ zobral ?
-Rozmery lode opísané v Biblii sú jednoducho MALÉ, nato, aby sa tam zmestilo toľko zvierat.
-Kto kŕmil tieto zvieratá po dobu vyše 8 mesiacov ? Vieš koľko zožerie denne taký hroch alebo slon ? Nezmysel.
-Niektoré druhy jednoducho spolu nemôžu byť, lebo sa požierajú. Vyrobil Noe niekoľko miliónov klietok ?
-Keď sa potopa skončila zvery sa mali zase páriť, ale keďže niektorých druhov bolo iba po jednom páre vzniká problém : rozmnožovanie druhu z jediného páru jedincov alebo blízkymi príbuznými vo veľa generáciách za sebou nie je možné, pretože dochádza k degenerácii, neplodnosti potomkov a zániku rozmnožovacieho reťazcu.
-Navyše, pôvod tohto mýtu o potope sveta, tento biblický mýtus bol prevzatý pravdepodobne zo sumerského mýtu Epos o Gilgamešovi.

Dúfam, že stačí, lebo sa cítim ako v materskej škôlke, vysvetľovať niekomu, prečo je príbeh o nejakej arche totálny blud.

O tomto hovorím, každý si to interpretuje po svojom, niekomu nesedí to, čo vraví cirkev a hneď vyrukuje so svojou verziou, podľa ktorej je vlastne zabíjať možné, ak je nato pádny dôvod.

Neber meno božie nadarmo je v desatore, to mi stačí, každý kresťan by to mal dodržiavať a každý kresťan, ktorého som zatiaľ v živote počul, si určite kľudne zabohoval. O tomto vravím.
jax90
Expert
Expert

Príspevok od používateľa jax90 »

hughito napísal:

Neber meno božie nadarmo je v desatore, to mi stačí, každý kresťan by to mal dodržiavať a každý kresťan, ktorého som zatiaľ v živote počul, si určite kľudne zabohoval. O tomto vravím.
No a ja som zase počul bohovať ateistov,a čo teraz??? 8)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Sorry za OT, ale pri danej problematike a po dočítaní všetkých príspevkov som si danú poznámku nemohol odpustiť:

Viete prečo vyhynuli dinosaury? Lebo sa nezmestili na archu :D
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:Práve že, opak je pravdou : keďže neveriaci neverí na žiadny raj, peklá a podobné výmysly, oveľa viac si váži a ctí svoj život, snaží sa ho prežiť čo najlepšie.
Samozrejme, existujú výnimky na jednej či druhej strane a preto sa prikláňam skôr k názoru, že sa to nedá podľa tejto veci presne definovať a je to aj dosť o samotnom človeku - jeho vzťah k viere nemusí vôbec hrať nejakú významnú rolu.
Tu nejde o nejake vynimky, na taketo tvrdenia su statistiky. A uz sociolog Durkheim poukazal na vztah medzi nabozenstvom a spolocnostou v zmysle, ze spolocnosti, ktore su menej, pripadne nie su vobec nabozensky zalozene, maju tendenciu upadat do patologickych stavov. Samovrazda sa u ateistov vyskytuje nepomerne castejsie nez v spolocnostiach, ktore ziju tradicnymi nabozenstvami (judaizmus, katolicizmus). Tak by som o nejakej vacsej ucte ateistov k zivotu nehovorila.
hughito napísal:Mňa tu irituje ignorácia všetkých hmyzov, baktérií, húb atď. Veď to sú dôležité aspekty žitia, to mi len dokazuje to, že v tej dobe nechyrovali o tom ani nechyrovali, čiže ide o ĽUDSKÝ výtvor. Teraz by sa tu dalo vypísať x logických chýb, nezmyslov, ktoré obsahuje táto povera.
Biblia nie je vedecka kniha, vedecky sa obhajovat neda. Aj v nej samotnej mas napisane, ze sa nesnazi podavat spravu o prehistorickom obdobi a prehistorickom cloveku. Je to TEOLOGICKY vyklad sveta a jeho vztahu k Bohu.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Hughito...v Biblii mas opisanych xy zazrakov...mozno aj Noe dostal pomoc od Boha aby to vsetko nemozne zvladol. :wink:
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

A mozno ziadna Noemova archa neexistovala... Mne to zily netrha. Riesite tu nepodstatne blbosti. Ide hlavne o to, co pisal uplink. Ze Boh je Laska. Amen.
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Podľa mňa je hlavné to či si/ste dobrí. Myslím si, že aj ateista sa môže dostať do neba. Alebo naopak aj kresťan môže byť v nebi.

Nejde o to v čo veríte, ale akí ste.
Teda aspoň podľa mňa.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

To mas snad jasne Gepid, tu neni o com, ved nie na darmo sa vravi, ze ten hore dokaze odpustit kazdemu. :wink:
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

To je pravda.
Niekde v biblii sa dokonca píše, že kto ma bude milovať toho odmením až do 100tého pokolenia, no ten kto ma zatratí nebude mať štastie do tretieho pokolenia.

Alebo tak nejak :D
Napísať odpoveď