Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
tomasito13
Star
- Kontaktovať používateľa:
clovek ktory nikdy neveril teda ateista sa do neba dostat nemozeGepid napísal:Podľa mňa je hlavné to či si/ste dobrí. Myslím si, že aj ateista sa môže dostať do neba. Alebo naopak aj kresťan môže byť v nebi.
Nejde o to v čo veríte, ale akí ste.
Teda aspoň podľa mňa.
-
tomasito13
Star
na zaklade coho by sa tam mal dostat?Lub0$ napísal:Jo jo jo, mam najradsej, ako obycajny pozemsky smrtelnici, chcu urcovat kto pojde do neba a kto nieTo mam snad najradsej...
-
tomasito13
Star
Na zaklade toho ze za svoj zivot sa neobratil na vieru a hresilLub0$ napísal:Na zaklade coho by si sa tam dostat nemal?
-
tomasito13
Star
ja sa nestaviam do pozicie Boha ja len interpretujem co som pocul od mojej katechetky a animatora na birmovke, ktori su velmi pobozni ludia. Len prekrucas moje reci... ja len hovorim co je vseobecne zname... nemozem povedat kto konkretne nepojde do neba, ale viem povedat, ze ked niekto bude hresit a nebude verit v boha, tak sa tam urcite nedostane.A to viem na zaklade toho co mi povedali ludia ktory sa tejto viere venuju cely zivotStoporko napísal:takze sa stavias do pozicie viac nez Boh a urcujes mu, kto mu tam moze ist? Myslim, ze som uz raz pisal, ze vieme povedat, kto tam pojde, no nevieme kto nie. Kedze Boh je ferovy, no aj milosrdny. Takze peace...
jax90 : Ateista sa neriadi desatorom, môže si bohovať koľko chce.
nauraa :
Nezavádzaj.
lubos :
piton : Boh je láska ? A nato si prišiel ako ? Láska je láska.
Gepid : Ateista sa do neba sotva dostane, ale určite mu to žily netrhá.
Inak, žasnem nad tým, s akou istotou tu vravíte o niečom ako nebo (a logicky aj peklo ).
Lebo taká predstava je pre mňa o stokrát viac nepredstaviteľnejšia ako napríklad nejaká deistická predstava o bohu.
Amen.
nauraa :
Už sa tu niekoľkokrát písalo a sú nato aj štatistiky, dokonca to vravel aj teológ v jednej relácii, že to, či niekto verí alebo nie, nijako nevplýva na kriminalitu, zločinnosť, samovraždy atď.Tu nejde o nejake vynimky, na taketo tvrdenia su statistiky. A uz sociolog Durkheim poukazal na vztah medzi nabozenstvom a spolocnostou v zmysle, ze spolocnosti, ktore su menej, pripadne nie su vobec nabozensky zalozene, maju tendenciu upadat do patologickych stavov. Samovrazda sa u ateistov vyskytuje nepomerne castejsie nez v spolocnostiach, ktore ziju tradicnymi nabozenstvami (judaizmus, katolicizmus). Tak by som o nejakej vacsej ucte ateistov k zivotu nehovorila.
Nezavádzaj.
Klasika. Biblia nie je vedecká kniha, čiže tie nezmysly v nej majú kvázi alibi. Treba pri nej vypnúť mozog a slepo veriť, hlavne sa na nič nepýtať.Biblia nie je vedecka kniha, vedecky sa obhajovat neda. Aj v nej samotnej mas napisane, ze sa nesnazi podavat spravu o prehistorickom obdobi a prehistorickom cloveku. Je to TEOLOGICKY vyklad sveta a jeho vztahu k Bohu.
lubos :
Aké možno ? Také tam nič nie je napísané, Noe si musel poradiť sám, chudák.Hughito...v Biblii mas opisanych xy zazrakov...mozno aj Noe dostal pomoc od Boha aby to vsetko nemozne zvladol.
piton : Boh je láska ? A nato si prišiel ako ? Láska je láska.
Gepid : Ateista sa do neba sotva dostane, ale určite mu to žily netrhá.
Inak, žasnem nad tým, s akou istotou tu vravíte o niečom ako nebo (a logicky aj peklo ).
Lebo taká predstava je pre mňa o stokrát viac nepredstaviteľnejšia ako napríklad nejaká deistická predstava o bohu.
Amen.
-
Stoporko
VIP
prepac ak som si nieco zle vysvetlil. Ale to, co ta katechetka ucila nie je "vseobecne znamy" fakt! Je to vymysel, ktory nema ziadne opodstatnenie, je dobry akurat tak na zvysenie si ega "ja som ten dobry, ja do neba pojdem a vsetci ti zli pojdu handry fajcit..." Mozno to tak nakoniec bude (osobne tomu neverim), no nemyslim si, ze je spravne predurcovat Bohu aby urcite zatratil niekoho, na kom mu zalezitomasito13 napísal:ja sa nestaviam do pozicie Boha ja len interpretujem co som pocul od mojej katechetky a animatora na birmovke, ktori su velmi pobozni ludia. Len prekrucas moje reci... ja len hovorim co je vseobecne zname... nemozem povedat kto konkretne nepojde do neba, ale viem povedat, ze ked niekto bude hresit a nebude verit v boha, tak sa tam urcite nedostane.A to viem na zaklade toho co mi povedali ludia ktory sa tejto viere venuju cely zivot
Lebo dalo by sa tu teraz hrat s myslienkami o tom, ci by zatratenie ateistov bolo v sulade s Bozou milostou, resp. ci je Bozia milost nadradena spravodlivosti a podobne hluposti... podla mna je to nezmysel - ako vravim, vieme povedat (a dufat v to
-
tehla
No Ježiš sa vyjadril dosť jasne: „Kto mňa zaprie pred ľuďmi, toho ja zapriem pred svojim otcom“ , takže na to by som sa moc nespoliehal
Ale Boh je milosrdny a človek sa do poslednej chvile môže rozhodnuť pre neho a jeho duša nebude zatratena (tak to uči cirkev), Boh odpustí kajúcnikom, ale musí prísť to rozhodnutie, inak nemôže spraviť pre nás nič, lebo sme slobodní....Neviem, čo je na tom pravdy, ale čital som, že k Bohu neprídu iba tí, ktorí nechcú (a tých je dnes veľa).
Chcem sa opýtať, čo vám vlastne bráni prijať Boha? Ved keby to pravda nebola, nestratíte nič, a keby to pravda bola, tak budete mať z pekla šťastie
Vigor-ty musiš vedieť, ja ti to nepoviem....Ohľadom vyvyšovania sa kresťanov, Ježiš na poslednej večeri svojim učennikom umyval nohy a počas svojho života na zemi tvrdil, že Boží syn neprišiel na zem, aby sa nechal obsluhovať, ale aby slúžil...(Ale na druhej strane povedal aj: „nehádžte perly sviniam, rožšliapu ich v blate“...)
K tej arche a k tym debilinam o krmeni a podobne, veď sam Ježiš nám povedal a jeho život bol toho dôkazom: „Hovorím vám, Bohu nie je nič nemožné“. Boh-stvoriteľ sveta je všemohúci a môže všetko chapeš? O tom je viera.
Hughito, keby kresťania nezabijali, ako si pisal, tak by si pravdepodobne nežil, ruky nohy by si im mal bozkavať, že storočia branili Europu pred nájazdmi pohanov. Ked sa na teba zhora pozeraju, musia byť z teba znechuteni
Ale Boh je milosrdny a človek sa do poslednej chvile môže rozhodnuť pre neho a jeho duša nebude zatratena (tak to uči cirkev), Boh odpustí kajúcnikom, ale musí prísť to rozhodnutie, inak nemôže spraviť pre nás nič, lebo sme slobodní....Neviem, čo je na tom pravdy, ale čital som, že k Bohu neprídu iba tí, ktorí nechcú (a tých je dnes veľa).
Chcem sa opýtať, čo vám vlastne bráni prijať Boha? Ved keby to pravda nebola, nestratíte nič, a keby to pravda bola, tak budete mať z pekla šťastie
Vigor-ty musiš vedieť, ja ti to nepoviem....Ohľadom vyvyšovania sa kresťanov, Ježiš na poslednej večeri svojim učennikom umyval nohy a počas svojho života na zemi tvrdil, že Boží syn neprišiel na zem, aby sa nechal obsluhovať, ale aby slúžil...(Ale na druhej strane povedal aj: „nehádžte perly sviniam, rožšliapu ich v blate“...)
K tej arche a k tym debilinam o krmeni a podobne, veď sam Ježiš nám povedal a jeho život bol toho dôkazom: „Hovorím vám, Bohu nie je nič nemožné“. Boh-stvoriteľ sveta je všemohúci a môže všetko chapeš? O tom je viera.
Hughito, keby kresťania nezabijali, ako si pisal, tak by si pravdepodobne nežil, ruky nohy by si im mal bozkavať, že storočia branili Europu pred nájazdmi pohanov. Ked sa na teba zhora pozeraju, musia byť z teba znechuteni
Je sice pekne, ze sa ta pani katechetka venuje viere cely zivot, ale povedz mi na rovinu, kolko krat teda bola ta pani v nebi, ze to vie tak s istotou povedat?tomasito13 napísal:ja sa nestaviam do pozicie Boha ja len interpretujem co som pocul od mojej katechetky a animatora na birmovke, ktori su velmi pobozni ludia. Len prekrucas moje reci... ja len hovorim co je vseobecne zname... nemozem povedat kto konkretne nepojde do neba, ale viem povedat, ze ked niekto bude hresit a nebude verit v boha, tak sa tam urcite nedostane.A to viem na zaklade toho co mi povedali ludia ktory sa tejto viere venuju cely zivot
//skusim nadhodit pre veriacih krestanov asi neprijemnu temu, ale hughito, kedze neveris v Boha, neveris ani v Diabla?
-
tehla
a čo chceš odomňa počuť? Ja nepoznam tych ľudi, ktorych poznaš ty, povedal som ti, že kresťania nemaju vyvyšovanie sa v "popise prace" a to, či maš byť posraty zo smrti, lebo nemaš vieru, to ti mam povedať ja? Ja vieru mam a posraty zo smrti nie som, to ako je to u teba si už musiš rozhodnuť sam, dostal si slobodu a s nou ide ruka v ruke aj zodpovednosť, to je cele.
No napadlo ma to, ked som nad tym tak premyslal, a ateisti, chcete len nejake dokazy, chcete fakty, inac nicomu neuverite, hned som si spomenul na film, ktory som nidky nevidel, a zatial ani neplanujem pozerat, ide o film naoceny podla skutocnej udalosti s nazvom Exorcism of Emily Rose, Ale mam to trosku nastudovane, cital som jej pribeh, ide o mlade dievca ktore bolo posadnute diablom, viedlo to az k smrti...skutocnym menom Anneliese Michel, google poznas, pozriet si mozes aj obrazky, dokonca na youtube sa dostala original zvukova nahravka vyhanania diabla exorcistom, pre mna ako veriaceho cloveka, strasne neprijemna zalezitost, kedze poznam viac pribehov, dokonca z mojho okolia, chvala Bohu neboli az take strasne.Vigor napísal: LuboS si nie som hughito ale som taktiez ateista a Diabol je pre mna abstraktny pojem tak ako aj Boh. Preco Ta napadlo tato otazka?
Hned po tom ma ale napadla dalsia zaujimava vec, ktoru my krestania nazyvame zazrak: staci si dat do googlu 'Eucharistic Miracle in Naju'. Mas tam obrazky, ide proste o to, ze jedna zena na omsi isla prijat to comu hovorime svate prijmani, alebo Jezisovo telo a krv. Po tom, co jej knaz vlozil 'prijmanie' do ust, premenilo sa na cudzy objekt, ktory bol krvavy, hovori sa, ze islo o Jezisovo srdce a krv.
tehla,
jak patetické..... No ale k veci... píšeš o prijatí Boha, to je síce pekné.... ale ktoré náboženstvo myslíš???? Je ich tak strašne veľa..... a veľká väčšina o sebe vyhlasuje, že oni sú tá pravé náboženstvo..... Kto sa má v tom vyznať????? Však len v rámci samotného kresťanstva existuje veľké množstvo skupín či cirkví....... a tým nemyslím nejaké maličké sekty, ale cirkvi či spoločenstvá pretrvávajúce stovky, dokonca tisícky rokov..... A prečo vlastne sem dávaš fotku nejakého maďarsko-poľského šaša????? To len zato, že tento uhorský kráľ bol neskôr vyhlásený za svätého???? Takých svätcov je veľa..... Alebo si snáď nejaký zástanca monarchie????
Pekne to už povedal jeden grécky filozof: "O bohoch nemôžeme s istotou povedať či sú, či nie..... Ale s istotou vieme, že pokiaľ sú, tak sa o nás vôbec nezaujímajú."
Lub0$,
len k tým posadnutiam "diablom" (či "zlým duchom")..... v minulosti sa mnohé veci vysvetľovali posadnutím - a dnes sa to volá schizofrénia, epilepsia a iné duševné poruchy.... a k tým premenám - zaujímavé je to, že oficiálne cirkvi sa k takýmto javom vo všeobecnosti chovajú veľmi rezervovane, pretože sa mnohokrát príde na podvod - spomínam si na podobný prípad pred časom spomínaný aj v médiách - zobrali sa veci na rozbor a nakoniec sa zistilo, že ide o surové mäso a krv kuracieho pôvodu.....
jak patetické..... No ale k veci... píšeš o prijatí Boha, to je síce pekné.... ale ktoré náboženstvo myslíš???? Je ich tak strašne veľa..... a veľká väčšina o sebe vyhlasuje, že oni sú tá pravé náboženstvo..... Kto sa má v tom vyznať????? Však len v rámci samotného kresťanstva existuje veľké množstvo skupín či cirkví....... a tým nemyslím nejaké maličké sekty, ale cirkvi či spoločenstvá pretrvávajúce stovky, dokonca tisícky rokov..... A prečo vlastne sem dávaš fotku nejakého maďarsko-poľského šaša????? To len zato, že tento uhorský kráľ bol neskôr vyhlásený za svätého???? Takých svätcov je veľa..... Alebo si snáď nejaký zástanca monarchie????
Pekne to už povedal jeden grécky filozof: "O bohoch nemôžeme s istotou povedať či sú, či nie..... Ale s istotou vieme, že pokiaľ sú, tak sa o nás vôbec nezaujímajú."
Lub0$,
len k tým posadnutiam "diablom" (či "zlým duchom")..... v minulosti sa mnohé veci vysvetľovali posadnutím - a dnes sa to volá schizofrénia, epilepsia a iné duševné poruchy.... a k tým premenám - zaujímavé je to, že oficiálne cirkvi sa k takýmto javom vo všeobecnosti chovajú veľmi rezervovane, pretože sa mnohokrát príde na podvod - spomínam si na podobný prípad pred časom spomínaný aj v médiách - zobrali sa veci na rozbor a nakoniec sa zistilo, že ide o surové mäso a krv kuracieho pôvodu.....
Stoporko, Lubos a ďalší tu sú veriaci, nič proti nim nemám, aj keď s nimi nesúhlasím, čo sa týka tejto otázky.
Ale tehla je totálny náboženský fanatik, takýchto ľudí neznášam, ich myseľ zastiera fanatizmus a preto s nimi nemá akýkoľvek zmysel diskutovať.
Lubos : Samozrejme, že neverím ani na Diabla, presne tak isto ako neverím aj na vodníkov, čarodejnice, bubákov, strašidlá, duchov etc.
Inak podobné zázraky ma vôbec nezaujímajú, sväté prijímanie sa premenilo na niečo krvavé, na smiech. U kresťanov sa stáva toľko zázrakov, že sa to dá rátať na tisícky.
K tomu snáď len toľko :
http://spravy.pravda.sk/igor-kapisinsky ... domace_p12
Exorcismus a veci okolo toho, ako posadnutia diablom nie sú až tak zvláštne.. Všetko je vedecky vysvetlené, kedysi dávnejšie som to čítal, ide o rôzne špeciálne druhy epileptických záchvatov.
Ale tehla je totálny náboženský fanatik, takýchto ľudí neznášam, ich myseľ zastiera fanatizmus a preto s nimi nemá akýkoľvek zmysel diskutovať.
Lubos : Samozrejme, že neverím ani na Diabla, presne tak isto ako neverím aj na vodníkov, čarodejnice, bubákov, strašidlá, duchov etc.
Inak podobné zázraky ma vôbec nezaujímajú, sväté prijímanie sa premenilo na niečo krvavé, na smiech. U kresťanov sa stáva toľko zázrakov, že sa to dá rátať na tisícky.
K tomu snáď len toľko :
http://spravy.pravda.sk/igor-kapisinsky ... domace_p12
Exorcismus a veci okolo toho, ako posadnutia diablom nie sú až tak zvláštne.. Všetko je vedecky vysvetlené, kedysi dávnejšie som to čítal, ide o rôzne špeciálne druhy epileptických záchvatov.
-
Stoporko
VIP
hughito - môžeš mi prosím poslať link na relevantné (ideálne currentované) časopisy, kde sa problematike exorcizmu venujú? Konkrétne tvoje tvrdenie, že sú všetky rôznymi formami epilepsie? Plátky ako Nový čas, Markíza a podobne dúfam obaja za relevantné nepovažujeme. Lebo som sa dlhú dobu tejto téme venoval a mám o tomto už niečo načítané (a odžité).
Hej, tak ty mas argumenty typu "vravel to teolog v jednej relacii" ale zavadzam ja... To je mile. Nehovorim o kriminalite a zlocinnosti, hovorim o samovrazdach. A okrem toho mam na mysli samovrazdy vzhladom na socialnu integraciu jedinca v ramci nabozenskej spolocnosti, nie vzhladom na nabozensku doktrinu. Ale tak s tebou je to marne :)hughito napísal:dokonca to vravel aj teológ v jednej relácii, že to, či niekto verí alebo nie, nijako nevplýva na kriminalitu, zločinnosť, samovraždy atď. Nezavádzaj.
Tak teraz ťa asi sklamem, čítal som o tom, ale bolo to už dávno, musel by som sa pozrieť na nete.Stoporko napísal:hughito - môžeš mi prosím poslať link na relevantné (ideálne currentované) časopisy, kde sa problematike exorcizmu venujú? Konkrétne tvoje tvrdenie, že sú všetky rôznymi formami epilepsie? Plátky ako Nový čas, Markíza a podobne dúfam obaja za relevantné nepovažujeme. Lebo som sa dlhú dobu tejto téme venoval a mám o tomto už niečo načítané (a odžité).
Žiadny takýto špecializovaný text po ruke nemám.
nauraa : Ale ty zrejme nevidíš, lebo som sem dával štatistiku, ktorá tvrdí opak, porovnávala sa Austrália ( viac ateistickejšia ) a Amerika.
A ešte by som podotkol, že samovražda nemusí byť jediným faktorom úcty k životu, čiže by som určite neodvolával len na takéto štatistiky.
edit : Zaujímavý článok na tému exorcizmus.
Kód: Vybrať všetko
Minulý rok som stretol strhané, zničené 14-ročné dievča, ktoré bolo posadnuté Diablom do chvíle, kým bol on a jeho „Armáda Zla“ mučením vyhnaní z jej tela.
Tak mi to aspoň vysvetlil jej kňaz. Tak mi to vysvetlila aj ona.
Vraveli to tak, ako by to bolo rovnako očividné ako jazvy na jej tele. Clarice bolo drobné dievča zabalené vo veľkom vlnenom svetri. V kostole uprostred Konga vysvetľovala, ako dovolila démonom vstúpiť do jej tela, keď mala len 12.
Odvtedy ju donútil Satan, aby jej matka spadla a zlomila si nohu.
Satan ju prinútil uvaliť kliatbu na jej otca, aby nemohol získať prácu. Satan ju prinútil zabiť jej malú sestru tým, že jej spôsobila smrteľnú horúčku.
Jej kňaz, otec Enoch Boonga mi z hrdosťou vyrozprával, ako z nej vyháňal démonov. Nechali Clarice hladovať po štyri dni, bičovali ju a hrozili jej upálením, kým sa konečne „priznala“.
Potom ju prinútili všetko priznať a začali s dlhým exorcistickým obradom. Uverili, že to funguje len vtedy, keď sa začala chvieť, kričať od bolesti a preklínať. Ticho som sa spýtal Clarice, či skutočne verí, že urobila všetky tie veci. „Áno“ odvetila. „Verím“. Môžeme si ľahostajne povzdychnúť: ďalší príklad afrického primitivizmu. Ale nie. Exorcizmus, dokonca aj u detí, je agresívne presadzovaný jedným z najmocnejších mužov západného sveta pápežom Benediktom XVI, len v o čosi miernejšej podobe. Prezidenti a premiéri sa mu podlizujú.
Každé jeho slovo je oznamované s úctou, ktorú sme povinní preukazovať náboženským dogmám, aby sme snáď neboli obvinení s bigotnosti.
A jednako len tento muž otvorene organizuje armádu exorcistov, aby rozprávali narušeným a mentálne chorým ľuďom, že démoni a diabli posadli ich telá – pretože oni sami ich pozvali.
V decembri minulého roka, otec Gabriele Amorth, oficiálny exorcista Rímskej diecézy a osobný priateľ „Svätého otca“, oznámil, že pápež podnikne novú kampaň za vypravenie čerstvej várky 400 exorcistov do sveta, ktorí sa majú pridať k už tisícom, ktorí toto povolanie v súčasnosti vykonávajú. „Vďaka Bohu“, dodal, „že máme pápeža, ktorý sa rozhodol konfrontovať Diabla tvárou v tvár.“ (Jedným z predstaviteľov tohto zla, ako dodal, je aj Harry Potter.)
Katolícka cirkev oficiálne poprela, že by mala takýto plán – ale priznala že Svätá Cirkev mala oficiálne exorcistické obrady už od roku 1614 a že podporujú biskupov a kňazov aby ich využívali aj dnes „ak je to vhodné“.
Podľa sociológa Michaela W. Cuneo z Fordhamskej univerzity v New Yorku, ktorý uskutočnil na túto tému 4-ročnú štúdiu, zaznamenal oficiálny katolícky exorcizmus dramatický nárast od polovice 70-tych rokov. Ale len málo ľudí bolo pripravených sa so mnou rozprávať o tom, čo vlastne zahŕňa.
Napokon sa mi podarilo vystopovať jedného z „umiernenejších“ exorcistov – ak si vôbec dokážete dačo také predstaviť- v Rímsko-katolíckej diecéze v Yorkshire.
Otec Anthony Hayne uhladený, úprimný muž mi prezradil, že v jeho malom kúsku Británie vykonáva „zopár exorcistických rituálov mesačne“.
Hoci už uplynuli roky odkedy videl film „Exorcista“ (Vyháňač diabla), myslí si, že je v podstate presný. Vysvetlil: „Ako katolík, použil by som také metódy, áno.“
„Nedávno som sa stretával s osobou, ktorá sa javila ako veľmi vyrovnaná, až na to, že pociťovala, že démoni ničia jej život. Niekedy sa rozpráva s hlasom, ktorý celkom isto nie je jej hlas, je to očividne hlas démona, ktorý ju využíva.. Modlili sme sa spoločne, a ak to nepomôže, máme prichystaný exorcistický rituál, ktorý môžeme použiť, ak získame povolenie biskupa.“
Tvrdí, že berie otázku duševného zdravia týchto ľudí „veľmi vážne“.
Povzbudzuje každého, kto sa cíti byť posadnutý, aby vyhľadal doktora – ale tvrdí, že im môže len veriť, keď tvrdia, že ich doktor povedal, že nevidí žiadne fyzické alebo psychické dôvody pre ich poruchy, z dôvodu dôvernosti pacientových údajov.
Otec Anthony tvrdí, že naozaj verí, že deti môžu byť posadnuté, hoci on by „ošetroval“ dieťa len za prítomnosti a spolupráce jeho rodičov. Najmladší „pacienti“, ktorých mal, boli tínedžeri používajúci okultné doštičky, ktorí tým nechali vstúpiť do svojho života temnotu.
Je pravdou, že oficiálne katolícke exorcistické rituály nezahŕňajú fyzické mučenie, aké bolo spôsobené Clarice, ale v mnohých prípadoch nevyhnutne zahŕňa nutnosť povedať duševne chorému, že on sám je zodpovedný za svoje utrpenie.
Jeden z predstaviteľov a obhajcov katolíckej praxe exorcismu je M. Scott Peck, ktorý napísal: „Ľudia ktorí trpia posadnutím démonmi sami spolupracovali so silami zla, a tým ich prizvali do svojho života. V týchto prípadoch je vždy, hoci možno na nevedomej úrovni, určitý druh zapredania sa zlu.“ Predstavte si, že toto poviete nariekajúcej žene, ktorá počuje hlasy. Každý deň sa však odohrá prípad, keď exorcista prekročí tieto zapáchajúce pravidlá Katolíckej teológie. Jeden prípad zo stoviek: Nedávno dospela 23-ročná rádová sestra Maricica Irina Cornici z Rumunska k záveru, že počuje hlas Diabla.
Jej kolegyne zareagovali tým, že ju priviazali ku krížu, zapchali jej ústa uterákom a ponechali ju po tri dni bez jedla a vody, aby tým „vyhladovali Satana“. Pri súdnom vyšetrovaní príčin jej úmrtia sa zistilo, že mníška mala dávnejšie diagnostikovanú schyzofréniu.
Kedykoľvek napíšem niečo o utrpení, ktoré spôsobuje organizovaná povera, ľudia s dobrými úmyslami sa ma pýtajú, prečo som tak strašne nahnevaný? Nie je náboženstvo celé o láske a svetle, o pomáhaní ľuďom v ťažkých životných chvíľach?
Nie. Tu máme najväčšiu a najbohatšiu náboženskú inštitúciu sveta, ktorá otvorene hovorí duševne chorým ľuďom, že ich posadol Diabol, pretože oni sami ho o to požiadali a že musia trpieť, aby ho vyhnali preč. Dokonca aj svojou zmäkčilosťou notoricky známa Anglikánska cirkev má oficiálnych exorcistov v každej svojej diecéze. Toto nie je láska, ani svetlo.
Nemožno to bagatelizovať ani tvrdením, že títo ľudia len prekrúcajú „pravé“ náboženstvo, ktoré je celé o mieri a láske. Ježiš Kristus sám praktikoval vyháňanie diabla a žiadal svojich nasledovníkov, aby ho v tomto počínaní nasledovali a bojovali vo vojne proti Satanovi. Ak je kresťan niekto, kto nasleduje príklad Ježiša Krista, potom títo ľudia sú praví a dobrí kresťania – a sú to taktiež hlboko amorálne ľudské bytosti.
V zničenom kostole v Kongu som chcel objať Clarice a povedať jej, že existuje miesto vo svete, kde tieto barbarské povery sú len vzdialené, dávno zabudnuté prežitky. Vďaka katolíckej cirkvi, som jej však nemohol poskytnúť ani len to.Je niečo podobné podľa Vás normálne ?
Oficiálny rímsky exorcista a predseda Medzinárodnej asociácie exorcistov P. Gabriel Amorth varoval rodičov pred sériou kníh o Harrym Potterovi. V rozhovore pre taliansku agentúru ANSA vyhlásil: "Za Harrym Pottreom sa skrýva podpis kráľa temnoty - diabla." Exorcista, ktorý ma skúsenosti z desiatok rokov priameho boja so Zlom vysvetlil, že knihy J. K. Rowlingovej obsahujú nespočetné množstvo odkazov na mágiu - "satanské umenie". Poznamenal, že knihy sa pokúšajú vytvoriť falošné rozlíšenie medzi čiernou a bielou mágiou, aj keď "v skutočnosti žiadny rozdiel neexistuje, pretože mágia vždy znamená obrátenie sa k diablovi".