tehla napísal:
ty maš IQ hojdacieho koníka? Kde píšem, že „za upalovaním stáli slobodomurari a komunisti?“ Pochybujem, že si vôbec schopny pochopiť, o čom tu pišem
Pouzijem tvoj styl:

, jasne, nieco napises a potom s z toho snazis vyhovorit

.......... nie, ja nie som ty, neberiem to tak, zle som to pochopil, beriem spat. Dostavame sa ale opat k obdobiu komunizmu a opat k teme, za vsetko mozu komunisti, neriesim to. Uz sme to riesili, skonci to opat len konfliktom.
tehla napísal:
Čo sa inkvizicie tyka – ano stali sa omyly a chyby určite, ale tebe absolutne chyba nejaky objektivny pohlad na toto dejinné obdobie. Inkvizicia bola dokonca v stredoveku pokrokovym súdom, ktory založil inštitut obhajoby, svedectiev – zaklady moderneho sudnictva. Obmedzilo sa aj mučenie (tehotné ženy a deti sa mučiť nesmeli) a ludia sa umyselne ruhali, aby sa dostali radšej pred miernejšie cirkevné súdy, ako pred krute svetské. Tresty ako domáce väzenie (napr. Galileo Galilei), čo bolo na stredovek smiešne. Čo sa tyka masových inkvizícii (napr. španielska) – tie z cirkvou nemali nič spoločné a nepodliehali pápežovi – inkvizícia bola totiž aj cirkevná, aj svetská (velakrát účelovo zneužívaná proti cirkvi), procesy s čarodejnicami boli výsadou najmä protestantov (hlavne v Nemecku), ak ťa to zaujima, naštuduj si o tom niečo viacej, než tieto tupe hesla "upalovali za myšlienku, že zem je guľata". Nedavno boli otvorene vatikánske archívy, nech sa páči
Každy normalny človek si uvedomi, že Europsku civilizáciu vybudovala prave cirkev ( a aj ubránila) , že položila zaklady vedy a vzdelanosti v Europe, ludskych prav, charity, humanity, zakladala nemocnice atd. Len iracionalny človek (a vraj takym nechceš byť) nedokaže pochopiť, čo znamenala cirkev pre Europu a Europanov. Takže toľko k tomu.
Snad tu na to padlo odpovedi dost

, ale aj tak...bavime sa o nabozenstve, tak ze ma vobec netankuje, ci hon na carodejnice bola vysada protestantov alebo katolikov. Ci za boha ci za alaha alebo neviem koho ineho, irelevantne...
Masova Spanielska inkivzicia: jedno storocie riadena svetskou mocou, 14xx - 15xy, taktiez irelevantne, len sa da poukazat na to, ze pod zamienkou nabozenstva sa da vela vody namutit, po tomto obdobi to prechadza pod univerzalnu inkivziciou zalozenu Pavlom III.
(Nastudoval by som si o tom aj viac, ale studujem nieco ine)
Ked uz spominas Galileiho, trest?...a za co ho dostal?..btw on svoje ucenie odvolal pokial mi je zname.
Nedavno boli otvorene vatikánske archívy, nech sa páči
To mi je asi tak platne ako mrtvemu teply obklad

, snazil som sa zistit viac o inkvizicii, nieco viac konkretne,pocet obeti, kto kde za co apon skupinovo, ale dopracoval som sa casto k vetem "Presny pocet obeti/dovody/a pod nie su zname, pretoze so smrtou heretika boli znicene vsetky udaje"
Tak napríklad že Cirkev postavila školu argument je. Avšak otázka znie,
"keby nebolo stredovekej cirkevnej hegemónie a neexistovalo by kresťanstvo postavil by niekto tú školu?"
Pomozem si touto myslienkou od Rubikiho. Ty tvrdis tehla (a tebe podobny), ze cirkev postavila skolu, ja to zglobalizujem tak, ze pozadim bolo nabozenstvo. Rubikiho otazka "keby nebolo stredovekej cirkevnej hegemónie a neexistovalo by kresťanstvo postavil by niekto tú školu?". Alebo inak, nabozenstvo/cirkev bola dovodom, aby sa postavila skola? chcel to boh? alebo to chceli ludia? Bez toho by to neslo? Btw, ked je tym dovodom nabozenstvo, nezda sa ti, ze veriaci maju deficit vlastnych rozhodnuti?
V inej teme nemenovany "user" pisal, ze ako ateisti vychovavaju svoje deti, na zaklade coho by sa mali spravat ludsky? (parafraza). Odpoved bola moralka, ludske hodnoty... Tak sa pytam, ja ako ateista, ktory sa snazim zit dobry zivot len na zaklade vlastneho presvedcenia v to, ze tak by som to mal som horsi ako veriaci, ktory sa snazi zit dobre lebo medved? Potrebuje na to nejake imaginarne ciele? Ja na to aby som bol dobry clovek potrebuje v podstate omnoho menej ako veriaci. (UVAHA)
kathleen napísal:
chemicka zlozka je rozhodujuca len na zaciatku niecoho, z coho vraj laska moze byt (vid uplinkovo vysvetlenie vyvoja lasky par stran dozadu, na ktorom sa vacsina zhodla).
kathleen, dal som si tu namahu a nasiel som to za teba

, trochu som sa sekol v stranach, ale read od toho postu
http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=1515644#p1515644
beardie napísal:sposob ukladania infomacii v mozgu nie je zatial uplne popisany, ale z mojich vedomosti ide o to, ze napr pri pohlade na nejaku osobu sa do mozgu vylucia latky, po ktorych sa citime prijemne alebo neprijemne, ich mnozstvo a zlozenie by mohlo odkazovat na nieco ako
chemicka laska, to som chcel naznacit
veci psychiky, to uz je vec ina, ale snad chapes ako som to myslel
Este raz
http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=1619621#p1619621 (to nie pre teba beardie len nadvezujem na myslienku

)