jamess napísal:proti prikazaniam co spominaju boha sa vyjadrovat nebudem, tie automaticky neakceptujem, ale sa chcem skor k tym nebozskym vyjadrit, lebo niekto tu tusim spominal ze tie kde sa nespomina boh su vseobecneho razu. Tak chcem tomu oponovat. Ked sa vezme trebars 4 prikazanie, uvediem priamy priklad, moj otec ma mamu ktora ho cely zivot nenavidela, robila naprieky a to aj mojej mame ked sa brali a este aj 20 rokov po svadbe, az sa nakoniec otec rozhodol sa s mamou navzdy rozlucit a vylucit ju z nasich zivotov. Uz len pre tento pripad sa mi zda 4 prikazanie ako blazonstvo, kedze kazda rodina je individualny pripad. Prikazanie sieste: nenarusis manzelstvo- podla mna dalsia hlupost, kedze v niektorych manzelstvach to nemusi proste fungovat z dovodov typu ze manzel neustale podvadza, manzellka nechce deti alebo podobne.
Takto by som sa mohol vyjadrit ku kazdemu prikazaniu. Takze podla mna su tieto prikazania hluposti, a rozhodne nie su vseobecneho razu zeby ich automaticky dodrziavali aj neveriaci.
no ja napisem ktomu co som pisal ja, uviedol som ze logicke konanie, je zvacsa v sulade s vacsinou prikazani, samozrejme, ze vsetko treba vyhodnotit individualne na zaklade najlepsieho vedomia a svedomia, NIKDY nic nenasledovat slepo a bez rozmyslu(ale tak zasa zabijat a okradat by sme sa medzi sebou vazne nemuseli)
k tvojim konkretnym prikladom: to s matkou vynecham, neviem o tom nic, nebol som tam, nepoznam vas, ale ked sa tak rozhodol, zrejme to bolo nutne
k podvadzaniu: myslim, ze je to myslene vtm zmysle, ze muzi cielene nezvadzaju vydate zeny a zeny nezvadzaju zenatych muzov, co je si myslim tiez vec dobrych mravov
dawo: ja som len zareagoval na tvoj dotaz kde si pisal o prikazaniach...