Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa mLuks »

tehla:
Komu teda patri? Vsetkym len nie krestanom? Kto tebe dal napr. pravo o tom rozhodovat? Mam taky matny dojem, ze nikto …:) Ved v demokracii ma rozhodovat väcsina, ci nie?
Komu teda patrí? Nikomu a zároveň všetkým. (bodka) A kto dal tebe pravo ju pomenovať kresťanskou? Mám taký dojem, že nikto :) A keby v demokracii rozhodaovala väčšina, tak na svk nemáme problém s cigánmi.
Neni to pravda, … to je len tvoje klamlive zdanie, ze napr. Fico nesluzi ziadnej ideologii … Evidentne je to stary presvedceny komunista a presne take hodnoty aj presadzuje ...
Ešte si ma aj odcitoval aj tak si to nepochopil, čo som napísal...dal som ti to do boldu..Mňa nezaujíma ako vládne Fico, ale to čo je v ústave a neviem o tom žeby Fico si ju menil a napchal do nej komunizmus.
LuksKE napísal:Žiješ v slobodnej krajine, ktorá skrz svoju ústavu nehlása žiadnu ideológiu. Deal it.
A to že si odignoroval polovicu postu...sa dalo čakať...reaguješ len na to, čo sa tebe hodí
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

"...Od 1. januára 2014 budú veriaci v Poľsku svoju cirkev financovať sami... ...kým 40 miliónové Poľsko s 90% katolíkov prispelo ročne sumou vyše 20 miliónov, teda 0,58 EUR na jedného veriaceho, prispieva SR zo štátneho rozpočtu cirkvám a jej organizáciám na 4 milióny papierových veriacich neuveriteľnou sumou 37,5 miliónov EUR"

http://www.jetotak.sk/editorial/cas-na- ... i-od-statu

Smutné, veľmi smutné. Horšie využitie štátneho rozpočtu si ani neviem predstaviť.

+ starší článok, a čas.sk takže to treba brať s rezervou, ale je to tiež rozhodne na zamyslenie.

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/po ... liony.html

cirkev je ešte lepší biznis ako som si myslel, asi by som mal založiť nejakú vlastnú a privlastniť si patent na pravdu :)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

"Ateisti nesúhlasia, ale na rozdiel od tmárov nechcú nič ihneď prikazovať, zakazovať a uzákoniť, viď to referendum. "

co tak prikazovat neprikazovat? Prikazovat nevychovavat deti ( ved oni sa rozhodnu sami ked budu mat 18), podporovat z dani homosexualov a potraty zdravych deti, nutit deti na sexualnu vychovu a nevhodnu literaturu, tolerovat dekadenciu, upadok mravov, multikulturalizmus a pozitivnu diskriminaciu? ... Dnes je co len trocha prisnejsia tradicnejsia rodicovska vychova pomaly trestnym cinom ...takze kazda minca ma dve strany a o tom, ze ateisti nechcu prikazovat sa tiez da polemizovat - staci sa pozriet na Sovietsky zväz, ten mierumilovny a ludomilny rezim, kde ateizmus, marxizmus leninizmus. darwinizmus a prenasledovanie vlastnych obcanov bola statna ideologia, takze o mierumilovnom ateizme mi nemusis vypravat
spolocensky system vzdy vychadza z nejakych hodnot.. Ake hodnoty ma ateizmus? Je to len boj proti Bohu - nic viac v sebe neobsahuje ... Nie kazdy chce zit v tejto vzduchopraznej upadkovej ideologii, kde este aj vianoce budu trestne, aby niekoho nepohorsili ( nejakeho utlocitneho zida, ateistu, islamistu, alebo neviemkoho este, homosexuala...)

"Sú netolerantní voči iným názorom do takej miery, že chcú tie svoje uzákoniť a chcú pôsobiť na všeobecnú mienku priam akokoľvek, naposledy tým, že biskupi zvolali fanúšikov do Košíc na protest proti niečomu, do čoho ich absolútne nič nie je."

ved to robia vsetci, preco mas pocit, ze teba do toho nieco je? Islamisti protestuju proti klobasam na verejnosti a psom v autobuse, cirkev a ostatni (to sa netyka len cirkvi) proti usmrteniu tych najnevinnejsich - pricom spolocnost ma paky na to, aby sa o tie deti vedela postarat a este by sa aj uchranilo zdravie zeny ( vela zien po potrate napr. nie je schopnych znova otehotniet, pripadne maju zdravotne problemy - cysty, endometriozu maternice a pod., nehovoriac o psychickom zdravi, neurozach, depresiach a vycitkach svedomia..) a posilnil vymierajuci Slovensky narod ... takze ja to vidim ako vseobecne pozitivum, ty to vidis ako nieco zle, koli tomu ze chcu zachranit zivot? Ci skor koli tomu ze v tom je zaangazovana cirkev ...

"Komu teda patrí? Nikomu a zároveň všetkým. (bodka)"

aha tak, uz mi je to jasne :)

"Mňa nezaujíma ako vládne Fico, ale to čo je v ústave a neviem o tom žeby Fico si ju menil a napchal do nej komunizmus."

no .... kym Ustava je v podstate "zdrap papiera", tak Smer je vykonna moc, ktory robi realne opatrenia a ovplyvnuje zivoty ludi priamo ... V ustave je aj napr. clanok o ochrane ludskeho zivota pred narodenim - pochybujem, ze Fica chytil nejako tento clanok ustavy za srdce a dalej propaguje potratarstvo ako na beziacom pase - na cele s matronou Flasikovou Benovou

p.s - hodnota cirkvi pre spolocnost je financne nevycislitelna a cirkev prezije ci uz so statnym rozpoctom alebo bez ... asi by ste aj tych par drobnych dali radsej komunistom do bruselu alebo Romom

Nepochybne ako ateisti by ste si zelali, aby cirkev, katedraly, "aristokracia" ducha, vianoce, betlehem, biskupi atd., boli uz len nejakym okrajovym skanzenom - podobne ako subor Lucnica a slovensky folklor, ktorym sa kedysi zilo, v bahne upadku, macdonaldsov, holywoodu a spinavych politickych hier v multikulturalnej a homosexualizovanej liberalnej "idyle" ... :psssst: Ale nemyslite si ze vas nazor je spravny a moralne nadradeny ...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Zasa si to všetko otočil a bludáriš. Je úplne irelevantné, čo tu napíšeš - ateisti nie sú tí, ktorí chcú kresťanom prikazovať niečo zo svojich názorov, sú to kresťania, ktorí chcú svoje názory aplikovať na všetkých bez ohľadu na to, akú vieru, ak vôbec nejakú, vyznávajú. Chápeš to konečne? Môžeš sa tu snažiť o sarkastické poznámky o prikazovaní neprikazovania - zopakujem, sú to kresťania, ktorí chcú diktovať, nie ateisti, takže tvoja snaha otočiť to do iného smeru je prinajmenšom smiešna. A nepomôžu ti ani pokecovské smajlíky.

Kto "všetci to robia"? Môžeš napísať, akú ateistickú "doktrínu" nanútili ateisti kresťanom napríklad na Slovensku? Lebo zatiaľ zažívam iba to, že kresťania nanucujú ostatným mnoho vecí - od vatikánskej zmluvy, cez výhradu vo svedomí (bez ohľadu na to, či s ňou súhlasím alebo nie), financovania cirkvi a.s. až po obmedzovanie nedeľných nákupov. A ešte raz zopakujem - potrat NIE JE USMRTENIE TÝCH NAJNEVINNEJŠÍCH - takto to je iba PODĽA TMÁROV a tí chcú tento svoj pohľad nanútiť ostatným. Je do rehotu, že proti "usmrcovaniu tých najnevinnejších" bojujú nohsledi imaginárnej postavičky, ktorá arogantne zavraždila a vraždí "tých najnevinnejších" po celom svete - zabíjanie prvorodených v Egypte (tí neboli nevinní? Boli všetci hriešnici?), umierajúce deti v Afrike, ktoré tam boh zosiela aj napriek tomu, že je tam hlad a deti nie sú pokrstené a nemôžu v neho uveriť, takže pravdepodobne poputujú rovno do horúceho pekla, keď skapú od hladu - no pozrite sa všetci, akí diletanti a pokrytci tu čosi chcú o morálke diktovať, na čele s ich bohom.

Citujem: "Nepochybne ako ateisti by ste si zelali, aby cirkev, katedraly, "aristokracia" ducha, vianoce, betlehem, biskupi atd., boli uz len nejakym okrajovym skanzenom - podobne ako subor Lucnica a slovensky folklor, ktorym sa kedysi zilo, v bahne upadku, macdonaldsov, holywoodu a spinavych politickych hier v multikulturalnej a homosexualizovanej liberalnej "idyle" - BLUD. Ako inak. Nie, neželali. Nám je to ukradnuté, ako si VY žijete, akým bludom veríte, do akých kostolov chodíte, aké pohanské sviatky uznávate a podobne - pokiaľ to nezasahuje do našich slobôd, je to všetko OK. A to, čo si tu predviedol v tejto citácii, je ďalší dôkaz toho, že o ateistoch nevieš zhola nič. Samozrejme, aj medzi nimi sa nájdu rovnakí fanatici ako medzi kresťanmi, ale nie ateisti chcú kresťanom čosi diktovať, to som už vysvetlil v prvom a druhom odstavci.

Mimochodom - je lepšie žiť v multi-kulti spoločnosti (v ktorej si ty v živote nežil, takže o nej vieš akurát tak husí prd a možno to, čo sa dočítaš na weboch pre slaboduchých), ktorá neobmedzuje, ako žiť v spoločnosti, v ktorej jedna skupina obmedzuje v slobode iných. Pretože poniektorí žijú duchom ešte stále v stredoveku a myslia si, že ten ešte pokračuje v nejakej inej inštancii.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

seth - len taký malý dotaz: takže desaťročia nám ateizmus komunizmu nezakazoval chodiť do kostola? Čo takto si naliať čistého vína a pozrieť sa kriticky aj "na druhú stranu." End of story.
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Myslím, že žiadna "druhá strana" nie je, keďže ateisti nevytvárajú žiadnu organizáciu, spoločnosť a nemajú nejaké zjednotené cieľe, postoje, alebo zmýšľanie. To o čom konkrétne píšeš ty, bol ateizmus, vychádzajúci z ideológie samotnej a nie záujem veľkej skupiny ateistov o zákaz.

Základy sa dajú naštudovať na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_i ... viet_Union

Do kostola sa chodiť mohlo, nebolo povolené len verejné vyznávanie viery.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

zeky - zle si ma pochopil. Vôbec ma nezaujíma, či ateisti vytvárajú organizáciu alebo nie, pretože ja ako kresťan sa tiež k žiadnej organizácii verejne nehlásim. Inklinujem k istej cirkvi a mám s jej názormi veľa spoločné, no mám svoju vieru.

To, že ateisti nemajú zjednotené postoje alebo zmýšľanie tiež nie je pravda - len teraz ti v rámci brainstormingu môžem vymenovať napr. nevieru v čokoľvek mimo súčasného vedeckého poznania, odmietanie súčasných náboženstiev a koncentrovanie sa na materiálno.

Znova, opäť ma nemá čo zaujímať, čí nápad to bol, aby za komunizmu bola potláčaná akákoľvek viera mimo vieru v ÚVKS. Komunizmus sa hlásil k ateizmu a robil svinstvá, teda bol svinstvo. Rovnako, ako tu už viac razy zaznelo, že kresťanstvo robilo v histórii svinstvá (vojny, upalovanie...) a teda je svinstvo. So be it, dokážem žiť s tým, že predkovia v mojej viere robili zlé veci. No ako vidím, keď príde na lámanie chleba, miesto aby si ateisti priznali chyby svojich predchodcov, začnú sa strečkovať a vyhovárať, že to ateizmus nie, to nejaký bradatý ujo so zlatým perom... A že kresťania sú pokrytci :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Stoporko: Pýtal som sa na terajší "demokratický" slovenský štát. To, že komunisti niekomu teoreticky niečo zakazovali znamená, že majú veriaci teraz zakazovať niečo ateistom? Kto do teba kameňom, ty do neho dvomi? Okrem toho, boli to komunisti, teda iba blbci, ktorí neprezentovali ateizmus a ani ho nereprezentovali. Ateizmus nie je ideológia ani hnutie. Zmier sa s tým.
zeky
Star
Star

Práveže si myslím, že svojím príspevkom si dal jasne najavo, že tomu asi nechceš rozumieť ty.
Tu nejde o to, či sa ty k niečomu verejne hlásiš, ale o to, že sa stotožňuješ vo veľkej miere s istým náboženstvom. Nehovorím o kresťanskej cirkvi ako o organizácii.
Tá má svoje štruktúry, pravidlá atď. Hovoríme tu o spoločnosti ako o skupine ľudí veriacich v niečo konkrétne - v tomto prípade spoločného jediného Boha.
Už to vás ako spoločnosť identifikuje. Môžete sa líšiť v rôznych názoroch a podobne, ale stále tam budú spoločné menovateľe pre celú skupinu. To ju definuje.

Kdežto ak hovoríme o ateistoch, nehovoríme o skupine ľudí, ktorú ju možné na základe niečoho takého jednoznačne identifikovať. Ešte raz opakujem, to čo ty považuješ za zjednotené zmýšľanie, alebo postoje nimi nie sú, lebo nikde nie je napísané, že všetci ateisti bezpodmienečne veria vede, že ju uznávajú a že sú materialisti, pri čom to vôbec nie je pravda.

Opäť opakujem, že ateizmus nie je nejaké náboženstvo, alebo viera ku ktorej sa môžeš hlásiť a v ktorej mene môžeš vykonávať "svinstvá", keďže nemá definované žiadne ciele, záujmy, pravidlá, prikázania alebo čokoľvek iné. Nemá za čo bojovať. Problém väčšiny veriacich je práve kvôli svojej viere nazerať na neveriacich inak, než na jednoliatu skupinu, ktorá sa im snaží uškodiť, alebo s nimi súperiť.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

tehla napísal:Prikazovat nevychovavat deti
To si povedal ty.
tehla napísal:podporovat z dani homosexualov a potraty zdravych deti
Tak z nich radšej podporujme pedofilov v čiernych talároch. Viď vyššie, ako to že cirkev dostáva skoro dva krát toľko penazí ako v "kresťanskom" Poľskou?
tehla napísal:nutit deti na sexualnu vychovu a nevhodnu literaturu
Alebo ich nútiť na náboženskú výchovu? Nevhodná literatúra sa na školách neučí, tvoj výmysel. Ty môžeš dať deťom kľudne čítať Bibliu.
tehla napísal:Sovietsky zväz, ten mierumilovny a ludomilny rezim, kde ateizmus, marxizmus leninizmus. darwinizmus a prenasledovanie vlastnych obcanov bola statna ideologia, takze o mierumilovnom ateizme mi nemusis vypravat
Wut? Takže keď komunizmus je ateistický, tak ateizmus je komunistický nie? Komunizmus podporoval ateizmus len preto aby sa všetko upriamilo na Stranu ako jedinú autoritu a nie na Boha. Mne ako ateistovi je šuma fuk, čo ty považuješ za autoritu. V tom je rozdiel medzi komunizmom a ateizmom.
tehla napísal:Ake hodnoty ma ateizmus? Je to len boj proti Bohu - nic viac v sebe neobsahuje ... Nie kazdy chce zit v tejto vzduchopraznej upadkovej ideologii, kde este aj vianoce budu trestne, aby niekoho nepohorsili ( nejakeho utlocitneho zida, ateistu, islamistu, alebo neviemkoho este, homosexuala...)
No daj tie hodnoty ateizmu. Neuhádol si. Žiadny boj proti Bohu(samozrejme fanatici sú na oboch stranách). Práve náboženstvá sú tou agresívnou stranou kvôli ich samotnému prežitiu. Stačí spomenúť temný stredovek alebo džihád, keď už sa tak oháňaš minulosťou.
A paradoxne za vznik ateizmu môžeš poďakovať práve vzniku náboženstiev, keď sa tí inteligentnejší nenechali nahovoriť na báchorky o plochej Zemi.
tehla napísal:pricom spolocnost ma paky na to, aby sa o tie deti vedela postarat a este by sa aj uchranilo zdravie zen
Veď cirkev má podľa všetkého dosť našetrené, keby sa zbavila svojho majetku a rozdala ho tým chudobným a vytvorila sirotčince poprípade pomoc pre adoptívne rodiny, tak by bol svet hneď krajší. To by sa ale niekto nemohol skrývať za Boha a popri tom kradnúť kde sa dá.
tehla napísal:slovensky folklor, ktorym sa kedysi zilo
Toto hovor kultúram a náboženstvám, ktoré kresťanstvo úplne vyhubilo. Slovanské zvyky a náboženstva alebo južná Amerika.

Stoporko:
Stoporko napísal:Znova, opäť ma nemá čo zaujímať, čí nápad to bol, aby za komunizmu bola potláčaná akákoľvek viera mimo vieru v ÚVKS. Komunizmus sa hlásil k ateizmu a robil svinstvá, teda bol svinstvo. Rovnako, ako tu už viac razy zaznelo, že kresťanstvo robilo v histórii svinstvá (vojny, upalovanie...) a teda je svinstvo. So be it, dokážem žiť s tým, že predkovia v mojej viere robili zlé veci. No ako vidím, keď príde na lámanie chleba, miesto aby si ateisti priznali chyby svojich predchodcov, začnú sa strečkovať a vyhovárať, že to ateizmus nie, to nejaký bradatý ujo so zlatým perom... A že kresťania sú pokrytci
Keby som bol komunista, tak si dokážem priznať, že to čo tu bolo, bol autoritatívny, tyranský režim. Ale mňa s tými ateistami nič nespája. Oni nie sú moji "predchodcovia" ako si to ty nazval. Nemáme vôbec žiadnu spoločnú ideológiu. V tom je rozdiel.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

tehla:
V ustave je aj napr. clanok o ochrane ludskeho zivota pred narodenim
A chceš mi povedať, že nie je chránený život pred narodením? Že žena môže ísť na potrat aj v deviatom mesiaci? Potraty sa vykonávajú do tretieho mesiaca. Tak je to stanovené zákonom. To že ty a spol. si myslíte, že boh prdol život do embria, už vtedy keď muž vytiahne vtáka so ženy je váš problém. Lekári ani zákon si to nemyslia. (niektorí ano a majú na to výhradu vo svedomí, no vedú sa na to diskusie, a zatiaľ je to tak ako to je, našťastie). Od tretieho mesiaca, je život/plod/dieťa chránené ústavou už pred narodením. Tak o čo ti ide?
hodnota cirkvi pre spolocnost je financne nevycislitelna a cirkev prezije ci uz so statnym rozpoctom alebo bez ... asi by ste aj tych par drobnych dali radsej komunistom do bruselu alebo Romom
Jej hodnota je nevyčíslitelná možno tak pre praktizujúcich veriacich, pre spoločnosť ako takú je nulová. A ak prežije, tak prečo ešte nie je cirkevná odluka? A prečo sa jej tak boja títo čiernokňažníci?
Ale nemyslite si ze vas nazor je spravny a moralne nadradeny ...
Za to ten tvoj, je určite správny aj morálne nadradený, niet lepšieho ako tvojho, gratulujem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla:
p.s - hodnota cirkvi pre spolocnost je financne nevycislitelna a cirkev prezije ci uz so statnym rozpoctom alebo bez ... asi by ste aj tych par drobnych dali radsej komunistom do bruselu alebo Romom
Pre mňa nemá pôsobenie cirkvi žiadnu hodnotu. Preto chcem, aby ste si jej aktivity platili zo svojich vrecák, takisto ja podporujem tie organizácie, ktoré mám záujem podporovať.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Komunizmus podporoval ateizmus len preto aby sa všetko upriamilo na Stranu ako jedinú autoritu a nie na Boha.
Oni nie sú moji "predchodcovia" ako si to ty nazval. Nemáme vôbec žiadnu spoločnú ideológiu. V tom je rozdiel.
Marxizmus vychadza z ideologie materializmu, neprijma existenciu niecoho stojaceho mimo hmotu a jej rozne zoskupenia.

Neda sa pochybovat, ze az na okrajove filozoficke smery, vyznamna cast ateistov su takisto materialisti. Myslim si, ze prepojenie vcelku zrejme.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

94jakub a ateisti tu na fóre: tvrdíte, že ateizmus ako filozofický smer vlastne neexistuje, nemá žiadnu "vierouku," ideály a myšlienky. Je to tak?

Keďže sa v tejto téme rozoberá prioritne kresťanstvo (nie je tu na fóre nejaký budhista...?), tak si dovoľujem vyhlásiť, že kresťanstvo ako také taktiež vlastne neexistuje a nikoho o ničom nepresviedča a do ničoho nenúti.

Na základe týchto vecí:
-existuje veľké množstvo kresťanských církví, spoločenstiev a k tomu navyše množstvo jednotlivcov s prudko individuálnou vierou (napr. ja)
-keďže nie je logicky možné, aby mali pravdu všetci, nemôžeme nikoho z nich zodpovedne vyhlásiť za skutočných kresťanov, teda za skutočných reprezentantov kresťanstva ako takého. Na splnenie tohto bodu by bohato postačovali už dve skupiny, prípadne jedna skupina a jednotlivec, no v súčasnosti sú počty x-násobne vyššie

Z toho jednoznačne vyplýva:
-prípadné požiadavky rozličných církví alebo zoskupení teda nie sú požiadavkami kresťanstva ako takého (aj keď svoje petície, listy, žiadosti... môžu opierať o bibliu, SVOJE presvedčenie o tom, čo je kresťanské a čo nie...)
-ak majú ateisti, príslušníci iných vyznaní, rytieri rádu Jedi, eskymáci... chuť rozoberať kresťanstvo, tak vlastne nemajú čo, pretože ono ako také vlastne neexistuje. Kresťania nemajú jednoznačne definovaný kódex správania sa (dilema svätiť nedeľu/sobotu, jesť bravčové alebo ho nejesť...), jednoznačnú organizáciu (tisíce církví a množstvo samostatne zmýšľajúcich jednotlivcov), jednoznačnú vieru (niekto verí v Trojicu, niekto len v Jahveho, niekto tam priberá ešte aj novodobých prorokov...).

Teda nie je možné o niekom povedať, že je kresťan alebo nie je a tvrdiť, že jeho náboženstvo (resp. viera) je tá, ktorú dnes vnucujú iným. Opakujem, stále sa pritom bavíme o kresťanstve ako o viere, nie ako o organizácii! Pričom je faktom, že kresťanstvo jednoznačne reprezentatívnu organizáciu nemá a kresťanstvo vlastne ani ako viera vôbec neexistuje.

Dovolím si parafrázovať kolegu tu na fóre: "Práveže si myslím, že svojimi príspevkami ste dali jasne najavo, že tomu asi nechcete rozumieť vy."
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Stoporko : ateizmus je jednoducho odmietnutie vieriť v nejakého boha/bohov/náboženstvo/nadprirodzené javy spojené s tým. Nič viac a nič menej - nie je to žiadna vierouka ani ideológia. Takže máš pravdu.

K tej časti o kresťanstve - súhlasím - okrem ten časti s presviedčaním a nútením. Už len kvôli núteniu vlastných detí namiesto toho, aby mali priestor vytvoriť si na náboženstvo vlastný názor.

Čo je na tom najviac zarážajúce je to, že napriek množstvu kresťanských cirkví, odnoží a spoločenstiev, každá jedna z nich si myslí, že má pravdu. Že práve oni sú tí vyvolení, ktorí pôjdu do neba a budú spasení. Že práve oni si vybrali z biblie to, čo sa im páči, zvyšok ignorujú a žijú podľa tohto a práve to je tá jediná správna cesta. Je to proste smiešne. Takto by si každý jedinec mohol vytvoriť svoje vlastné náboženstvo založené na biblii a veriť, že to je to jediné čo ho spasí pred väčným zatratením. Bez akéhoľvek dôvodu (dôkazu), prečo by práve táto cesta do neba (a prečo by vôbec niečo ako nebo malo existovať) mala byť správna. Jediný dôvod môže byť psychická porucha alebo zúfala snaha vidieť v živote niečo viac (boha, ježiša, omietkového démona) ako tu je. V prípade väčšej komunity samozrejme aj snaha zapadnúť alebo strach z odvrhnutia náboženskou spoločnosťou.
zeky
Star
Star

Stoporko: To všetko, čo si uviedol, sú len drobnosti ktoré odlišujú jednotlivé sekty ak to mám tak povedať v rámci kresťanstva. Základ je v tom, že všetci pokiaľ dobre viem, veríte v jedného Boha, správne? Predpokladám, že jeho nepopiera nikto z týchto spoločenstiev ako najvyššieho, alebo nikto nepopiera jeho existenciu, lebo by spochybnil tým pádom existenciu svojej viery. V tom je ten rozdiel, že či chceš alebo nie, máte vieru. Ateizmus sa však neopiera ani o jeden spoločný znak pre všetkých ľudí. Už len to, že každý kresťan, nech už z akejkoľvek cirkvi pozná a uznáva Bibliu v akejkoľvek miere je ďalší spoločný znak. Jej výklad je už vec úplne odlišná.

Protirečíš si aj vo svojom príspevku: "tak si dovoľujem vyhlásiť, že kresťanstvo ako také taktiež vlastne neexistuje a nikoho o ničom nepresviedča a do ničoho nenúti." načo hneď uvádzaš "-existuje veľké množstvo kresťanských církví, spoločenstiev a k tomu navyše množstvo jednotlivcov s prudko individuálnou vierou (napr. ja)"

Takže ak si to zhrnieme, neexistuje podľa Teba ani kresťanstvo, ale následne si sa označil za kresťana (je jedno či s nejakou individuálnou vierou). Chápem, že sa to snažíš postaviť na jednu úroveň s ateizmom, ale práve z týchto dôvodov to proste nejde.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

stoporko - v tom pripade je donebavolajuca drzost aby skupina ludi co sa povazuju za krestanov dostavala od statu tak nehorazne financne dotacie
tehla

„kresťania nanucujú ostatným mnoho vecí - od vatikánskej zmluvy, cez výhradu vo svedomí (bez ohľadu na to, či s ňou súhlasím alebo nie), financovania cirkvi a.s „

mas to v tej hlave pomylene – tebe niekto nanucuje vyhradu vo svedomi? Vies co to vobec je? Vyhrada vo svedomi je pravo lekara rozhodnut sa, ci usmrti plod – napr. Na to ma myslim si ze kazdy clovek pravo, dalej – väcsinova krestanska spolocnost musi financovat x „ateistickych veci“- napr. tento rezim a tuto vladu … aj ked sa z Fica zrazu stal prikladny katolik

„až po obmedzovanie nedeľných nákupov. „

Kkz, no toje nehorazna poziadavka, fakt, aby nedela bol den volna a ludia mali na seba cas ty vole... Snad uz horsia tyrania ani neexistuje :lol:

„Mimochodom - je lepšie žiť v multi-kulti spoločnosti (v ktorej si ty v živote nežil, takže o nej vieš akurát tak husí prd „

no jak arogantne diskutujes, tak ti musim oznamit, ze ani ty nevies o mne nic – zil som roky v multi-kulti spolocnosti mimo Slovenska

"Do kostola sa chodiť mohlo, nebolo povolené len verejné vyznávanie viery. "

Az na to, ze ked ta nasli v kostole, alebo dal si pokrstit dieta, tvoja kariera mohla byt ohrozena napr. …

„To že ty a spol. si myslíte, že boh prdol život do embria, už vtedy keď muž vytiahne vtáka so ženy je váš problém. „

Aha tak.

„Jej hodnota je nevyčíslitelná možno tak pre praktizujúcich veriacich, pre spoločnosť ako takú je nulová.“

veriacich krestanov je nieco cez 4 000 000 na Slovensku, ateistov 750 000 … Sprav iniciativu za referendum o odluke cirkvi od statu, kto ti brani, mne je to jedno

"Pre mňa nemá pôsobenie cirkvi žiadnu hodnotu. Preto chcem, aby ste si jej aktivity platili zo svojich vrecák, takisto ja podporujem tie organizácie, ktoré mám záujem podporovať."

A ty zarabas? Mam skor taky dojem ze zatial ti plati skolu väcsinovo krestanska spolocnost, ktora je aj hlavnym platcom dani v tomto state ... :lol:

„Komunizmus podporoval ateizmus len preto aby sa všetko upriamilo na Stranu ako jedinú autoritu a nie na Boha. „

Trafil si klinec po hlavicke … tam kde spolocnost nema hodnoty– tam je mozne natlacit hodnoty vladnucej strany … v protiklade s prirodzenymi zakonmi
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 - plne s tebou súhlasím a som za totálny dištanc cirkví od štátneho financovania :) Kto chce patriť do nejakej cirkvi, nech ju aj financuje. Proste trhový mechanizmus - vznikne tlak, aby sa cirkvi o svoje ovečky (ako výstižný viac významový pojem...) starali.

zeky - by si sa čudoval, koľko kresťanov okrem Jahveho (Hospodina...proste Boha Otca) uznáva aj lesných duchov, to, že každý človek je vlastne bohom...a koľko iných kresťanov s nimi zas nesúhlasí a razí teóriu trojjediného Boha (teda že tam hore sú v podstate traja, ktorí sú ale jeden)... takže tvrdiť, že kresťanstvo má ako základný spoločný kameň vieru v jedného Boha nie je správne.

Uznávanie Biblie je taktiež veľmi sporné - opäť ako príklad, napr. Adventistami, ktorí na rovnakú úroveň s ňou dávajú aj spisy E. Whitovej, ich prorokyne. A kopa kresťanov zas ako svoju vieroučnú knihu neberie Bibliu, ale katechizmy, to, čo im pán farár povedali... takže ani toto neposlúži.

Asi som to zle napísal - existuje množstvo organizácii i jednotlivcov, ktorí si dávajú nálepku "kresťanské," no kresťanstvo ako také vlastne neexistuje. Tak ako si ty, Hughito a iní dávate nálepku "ateista," no ateizmus ako smer neexistuje. Snáď som to napísal zrozumiteľnejšie.

A keďže kresťanstvo ako smer, viera, náboženstvo... neexistuje, tak nemôže nikoho do ničoho ani nútiť a presviedčať.
tehla

Stoporko napísal:t0m4s3 - plne s tebou súhlasím a som za totálny dištanc cirkví od štátneho financovania :) Kto chce patriť do nejakej cirkvi, nech ju aj financuje. Proste trhový mechanizmus - vznikne tlak, aby sa cirkvi o svoje ovečky (ako výstižný viac významový pojem...) starali.
som tiez za - ale potom nech v ostatnych oblastiach ma aj napr. taky krestan pravo sa rozhodnut, co chce financovat zo statneho rozpoctu a co nie - napr. svoje peniaze, ktore vlada investuje do rozvoja romskeho etnika by investoval do cirkvi napr., romov nech podporuje kto chce, alebo rozne ine vydavky ... nech je to spravodlive, nechapem dnesnemu trendu preco sa ma furt väcsinova spolocnost prisposobovat mensinam - ciganom, ateistom, zidom, homosexualom ... a seba davat na okraj ... kto povedal, ze to tak ma byt?
Napísať odpoveď