ako?beardie napísal:krestania?
zasluzi, ale myslim, ze o tom tu rec nebola...harrison314 napísal: Napriklad ked plod ohrozuje zivot matky, jej zivot si nezasluzi ochranu?
ako?beardie napísal:krestania?
zasluzi, ale myslim, ze o tom tu rec nebola...harrison314 napísal: Napriklad ked plod ohrozuje zivot matky, jej zivot si nezasluzi ochranu?
ten kosicky pochod za zivot snad organizovali ateisti?piton napísal:ako?
Ved vravim, klasicka demagogia zo strany katolickej cirkvi, uplne si vyfabulovala tento den, neviem strapaty vobec ma to nezaujima, ale ak chces dam si na tom zalezat a pojdem sa opytat znamych adventistov preco to ma byt prave ta sobota.BX napísal:Neverím, že píšem do tejto témy, ale
wtf? Stále som bol v tom, že to je preto, že Boh pri stvorení sveta siedmy deň oddychoval. Aký Ježiš, ten snáď s nedeľou nič nemá.
ale ved kludne, len sa potom nepytaj, ktoze protestuje proti tomu, ze zakony vytvaraju ludia a nie krestansky Bohpiton napísal:a co sa ti na nom nepacilo? Krestania nemaju pravo ovplyvnovat zakony podla svojho nazoru? Krestania nie su ludia, ktori maju v demokracii moc? Krestania nemaju pravo verejne vyjadrit a presadzovat svoj nazor, napr. aj formou pochodu, ktory bol najvacsim verejnym zhromazdenim od revolucie?
Nie ak je ich argumentom "lebo tak to chce boh..."piton napísal:Krestania nemaju pravo ovplyvnovat zakony podla svojho nazoru?
Tak ako v praxi nefunguje (vraj)kresťanská morálka? Ateisti sa aspoň nikomu nezaväzujú v morálne správanie narozdiel od veriacich, ktorí ho aj tak porušujú. Ale však čo, spoveď to vyrieši.tehla napísal:ukazali ste v plnej "krase" ze napriek tomu tvrdeniu ze ateisti su tiez moralni, v praxi to tak nefunguje - ludsky zivot ako nador
Kde to kto tvrdí? Nevymýšľaj. Prídeš tu ako veľká voda a snažíš sa tu podsúvať bludy.tehla napísal: Na jednej strane tvrdite ze clovek sa moralny uz rodi, ze mu to je prirodzene,
A nie je? Je trest smrti morálny alebo nemorálny? Niekde sa dohodli, že je morálne zabiť masového vraha, niekde nie. Kto má komu právo vyčítať opak?tehla napísal:ked moralka je dohoda spolocnosti a spolocnost sa dohodne na nepodstatnosti ludskeho zivota,
clovek je telo(cize jednoznacne geneticke urcenie), nesmrtelna dusa, a slobodna vola.... tymto sa lisime od zvierat...harrison314 napísal: cloveka clovekom robi sebauvedomenie (ale to zvladaju aj opice), schopnost abstraktneho myslenia a planovanie do buducnosti, no tieto vlastnosti sa objavuju cca 1-3 roku zivota
cize by si bol spokojny keby si sa objavyl na zozname nezelanych ... pripadne tvoje dieta matka brat zena ???? existuje nieco ako adopcia, profesionalne rodicovstvo, pestunska starostlivost.... preco mame 6000deti v decakoch ... lebo vacsina nie je pravne volnych (rodicovy staci raz za rok napisat pohladnicu ) ...preco nechcu adoptovat tie ostatne deti ... deti v decakoch su emocionlne a socionalne narusene (vsetky) pritom najdvolezitejsie su prve mesiace zivota bohuzial v dojcakoch je 1 sesrticka na 12 deti ... ale tuto temu sme tu uz rozoberali neviem ci ma cenu sa znovu do toho pustatBalvorn napísal:zvratene je skor to, aby sa nasilu drzal kazdy"zivot"... je nas malo na planete? kazdy rodic si moze dovolit mat niekolko deti? ... Som radsej za potrat aby dieta po narodeni hodili dakde do kosa alebo do detskeho domova...
keby si len trosku poznal bibliu nikdy nenapises takyto blud... skus si precitat stat o potope sveta....audiotrack napísal: Vies, ono otazka neznie kedy to je clovek alebo ci to je clovek. Otazka znie ci ano alebo nie interupcii. Vacsina sa zhodne, tak to plati. Zakony si stanovuju ludia, nie boh. Aj ked sa s tym niekto nedokaze zmierit. To len krestanom sa to bije s prikazanim nezabijes. Lenze v tom prikazani sa tiez nepise o cloveku, takze neviem preco nemaju problem zarezat sliepku ci zabit komara.
A ci sa ti to paci alebo nie, ono fakt do tretieho tyzdna je to embryo porovnatelne nadoru, v zmysle zhluku buniek. Nema srdce /srdce sa zacina vyvijat az prave v tretom tyzdni/, nema traviacu sustavu, nema nic. V tom 12 tyzdni to uz ma, preto to je vyssie, tak na urovni vyspelejsieho parazita.
gogo bude to asi tym ze kondom vobec nechrani pred HIV len znizuje riziko nakazy(pri pravidelnom sexe s nakazenym s urcite nakazis) ... jedina 100 percentna ochrana je vernost .... a nepromiskuitny zivot ...gogo956 napísal:tu by som si dovolil upozornit na jeden fakt, ktory som spominal uz v teme o interupciach:v stredoveku napr cirkev nijako zvlast proti potratom nebojovala,formalne ich sice nepodporovala ale tolerovala ich s prizmurenim oboch oci. Iba v novodobej ere sa otazka interupcii stala jednou z hlavnych cirkevnych tem,ale je to iba z toho dovodu ze sa obava o udrzanie poctu svojich ovečiek,v stredoveku tento problem nemala,deti sa rodilo ako maku..
Ale ked cirkev bojuje proti interupciam, tak ma napadla aj ina kec, este podivnejsia, to ked polsky papez chodil na cesty po Afrike a kazal ludom v oblastiach kde tretina obyvatelstva je HIV pozitivna,sama chudoba,casto aj hlad, a on im ,dobracisko, vysvetloval ze pouzivanie kondomu je hriech pretoze to zabranuje aby sa narodilo viacej bozich dietok. Absurdnost cirkevneho pocinania je proste neuveritelna,nic horsie na tomto svete asi nejestvuje.
keby ich vytvaral boh krestania by asi neprotestovali ..ci? a ludia v kosiciach protestovali proti hlupim zakonom nie proti tomu ze ich vytvaraju ludiabeardie napísal:ale ved kludne, len sa potom nepytaj, ktoze protestuje proti tomu, ze zakony vytvaraju ludia a nie krestansky Boh
pekne si to napisal ..... neviem za co potom dodneska odsudzuju fasistou a komunistou ... vsetko bolo podla zakona .... fasisti sa dohodli ze holokaust je dobry tak bol ... preco ich teraz ludia odsudzuju?tehla napísal:ukazali ste v plnej "krase" ze napriek tomu tvrdeniu ze ateisti su tiez moralni, v praxi to tak nefunguje - ludsky zivot ako nador... parazit, ked sa spolocnost dohodne ze ludsky zivot nema cenu tak nema.. ked moralka je dohoda spolocnosti a spolocnost sa dohodne na nepodstatnosti ludskeho zivota, pre vas to bude platna pravda a budete na forach zubami nechtami branit, co odklepnu šašovia v parlamente - napr ze do dvanasteho tyzdna to neni clovek a potom uz hej, ked vam odklepn ze do jedneho roka to neni clovek lebo je to parazit, ktory sosa mlieko a ziviny z matky tak budete to na forach obhajovat ako slobodu usmrtit nezelaneho... sa pytam, kto je tu ovca? Na jednej strane tvrdite ze clovek sa moralny uz rodi, ze mu to je prirodzene, na druhej ze clovek sa neodlisuje od zvierata ... zviera nema moralku a slobodu volby, zviera kona pudovo... tak teraz ako to je vlastne?
cize kludne ked nejaky vedec preukaze ze niekto nie je clovekom mozeme ho legalne zabit ??? aj mengele bol vedec a doktor....
kto sa chce bit palicu si najde .... vedecky sa da zdovodnit vsetko...Balvorn napísal:Mozno ked si posledne 2 strany precitas este raz tak zistis odpoved.... Nejde o to ze oni to odklepnu... ale su dovody preco to je do 12 tyzdna povazovane len za nejaky organicky material... tie dovody tu boly X krat pisane.... tak nezvelicuj a nechytaj za slovicka
este mozeme zakazat zenam sex pokial nebudu chciet mat detiS.T.E.A.L.T.H napísal:Čo sa tých pochodov týka, tak je to len jedno veľké pokrytectvo...že pochod za život...v preklade: "Záchrana života na úkor iného života". Takto by sa to dalo extrapolovať globálne. Vy ste fakt takí vypatlaní alebo ano? Idete zachraňovať život nejakého embrya, zygota etc. a život tej danej matky Vám je ukradnutý? Žiadny z Vás veriacich a iných exotov pro-embryo-life nedá nikomu proti svojej vôli obličku, aby mu zachránil život, ale nútiť ženu aby Vám pre vašu logiku/nelogiku v istom zmysle poskytovala maternicu na záchranu toho 6ivota za ktorý bojujete v zmysle Váších fabulácií sa od toho liši ako?
Pytam sa, lebo verim, ze na pochode nebol nikto, kto by protestoval proti tomu, ze zakony vytvaraju ludiabeardie napísal:ale ved kludne, len sa potom nepytaj, ktoze protestuje proti tomu, ze zakony vytvaraju ludia a nie krestansky Boh
Ich argumenty s Bohom nemaju nic... keby ich argument bol "lebo to tak chceme my", tak by to bolo ok? Kto si ty, ze beries demokraticke prava casti spolocnosti? Dokonca skupine, ktora tvori vacsinu populacie Slovenska?Steju napísal: Nie ak je ich argumentom "lebo tak to chce boh..."
Ak sa vrátim k otázke z úvodu tohto blogu: „Aké sú nenáboženské dôvody ochrany života od počatia?“, tak ich môžem zhrnúť následovne:
- Právo na život je prvoradé.
- Neexistuje racionálnejší medzník vzniku ľudského života ako je okamih počatia. Všetky ostatné obdobia-hoc sú aj kľúčové či prelomové- nemožno označiť za hranice, pred ktorými emryo či plod ešte nie je človek a po nich už je.
- Rozdelenie na 12. a 24. týždeň pripomína ideológiu nacizmu, kde postihnutí jedinci nemajú právo žiť.
- Podstúpenie umelého potratu môže spôsobiť vážne psychické poruchy (PAS).
kresťania sú stotožnení s tým, že zákony sú od Boha, nie od ľudí. Stačí si spomenúť ako Boh zoslal desatoro mojžišovi. Alebo si pozreť strapatého reakciu na môj príspevok kde som to napísal, tam spomína potopu (neviem aké zákony vtedy prišli, ale už len fakt že sa na mňa ozval s odkazom na biblický výjav hovorí za všetko)piton napísal:A ktoze sa nedokaze zmierit s tym, ze (svetske) zakony urcuju ludia a nie Boh?
Skvelé argumentyAk sa vrátim k otázke z úvodu tohto blogu: „Aké sú nenáboženské dôvody ochrany života od počatia?“, tak ich môžem zhrnúť následovne:
- Právo na život je prvoradé.
- Neexistuje racionálnejší medzník vzniku ľudského života ako je okamih počatia. Všetky ostatné obdobia-hoc sú aj kľúčové či prelomové- nemožno označiť za hranice, pred ktorými emryo či plod ešte nie je človek a po nich už je.
- Rozdelenie na 12. a 24. týždeň pripomína ideológiu nacizmu, kde postihnutí jedinci nemajú právo žiť.
- Podstúpenie umelého potratu môže spôsobiť vážne psychické poruchy (PAS).
takých potratov je minimum. Väčšina sú znásilnenia alebo rizikové tehotenstvá kedy to ohrozuje život matky. Ak žena nechce dieťa, tak sa chráni (tabletky, prezervatív, alebo ten sex proste nemá ako vravíš. V extrémnych prípadoch sterilizácia). A ak už nechcene otehotnie, 95% žien si to dieťa nechá, pokiaľ to nie je nejaká 13 ročná puberťačka
Aha, takže zvieratá nie sú geneticky určené, nemajú telesné schránky? Nesmrteľná duša - zbytočné polemizovať, keďže pojem "duša" má čisto náboženský význam.clovek je telo(cize jednoznacne geneticke urcenie), nesmrtelna dusa, a slobodna vola.... tymto sa lisime od zvierat...
Here comes the clue train...last stop is you! On hovorí o nenarodených deťoch.cize by si bol spokojny keby si sa objavyl na zozname nezelanych ... pripadne tvoje dieta matka brat zena ????
Totálne od veci. Treba rozlišovať medzi vedou a nejakými pseudo-vedeckými okultnými pokusmi.cize kludne ked nejaky vedec preukaze ze niekto nie je clovekom mozeme ho legalne zabit ??? aj mengele bol vedec a doktor....
Alebo ho môžeme zakázať tebe, aby sa už podobní pokrytci nereprodukovali, že? Zobuď sa...už nežiješ v stredoveku, keď si tvoja cirkev zakáže čo chce a povraždí koho chce. Takže sa od tých fašistov a komunistov na ktorých tu kydáš, asi ani tak nelíšiš vo svojej podstate, len máš inú modlu.este mozeme zakazat zenam sex pokial nebudu chciet mat deti![]()
![]()
to je druha moznost
![]()
![]()
Neviem, ci pisem po madarsky, ale hovorime o svetskych/statnych zakonoch. Co to ma s desatorom? Tieto zakony tvoria ludia a kedze zijes v state kde je vacsina krestanov, musis sa zmierit s tym, ze aj oni budu mat na politiku vplyv... Ked sa ti to nepaci, tvoja vec.audiotrack napísal:kresťania sú stotožnení s tým, že zákony sú od Boha, nie od ľudí. Stačí si spomenúť ako Boh zoslal desatoro mojžišovi. Alebo si pozreť strapatého reakciu na môj príspevok kde som to napísal, tam spomína potopu (neviem aké zákony vtedy prišli, ale už len fakt že sa na mňa ozval s odkazom na biblický výjav hovorí za všetko)
si robis srandu? takychto potratov je minimum?? Praveze takychto potratov je drviva vacsina! Na slovensku je rocne cca 16000 potratov, to je 43 denne, kolko z nich je podla teba po znasilneni? Ja si myslim, ze rocne ich nie je ani viac ako 50... Statisticky zanedbatelne mnozstvo... A tehotenstiev ohrozujucych zivot matky tiez nie je vela, tak sa uvedom...audiotrack napísal: takých potratov je minimum. Väčšina sú znásilnenia alebo rizikové tehotenstvá kedy to ohrozuje život matky. Ak žena nechce dieťa, tak sa chráni (tabletky, prezervatív, alebo ten sex proste nemá ako vravíš. V extrémnych prípadoch sterilizácia). A ak už nechcene otehotnie, 95% žien si to dieťa nechá, pokiaľ to nie je nejaká 13 ročná puberťačka
Lebo určite to nebol náboženský pochod, nehraj sa na ešte blbšieho, ako si.piton napísal:Ich argumenty s Bohom nemaju nic... keby ich argument bol "lebo to tak chceme my", tak by to bolo ok? Kto si ty, ze beries demokraticke prava casti spolocnosti? Dokonca skupine, ktora tvori vacsinu populacie Slovenska?
Tiež sa láskavo nauč rozdiel medzi potratom a interrupciou, aby si tu nepísal nezmysly ako to robíš teraz. Interrupcií je asi polovičný počet (8000) ročne.piton napísal: Na slovensku je rocne cca 16000 potratov, to je 43 denne, kolko z nich je podla teba po znasilneni? Ja si myslim, ze rocne ich nie je ani viac ako 50... Statisticky zanedbatelne mnozstvo... A tehotenstiev ohrozujucych zivot matky tiez nie je vela, tak sa uvedom...
Že rizikových tehotenstiev nie je veľa je pekný blud. Asi si nikdy nepoznal žiadnu ženu čo otehotnela. Stačí aby mala horúčku, a už ide do nemocnice na rizikové lebo nemôže kvôli decku ani antibiotika brať. Stačí si pozreť štatistiku tých potratov detailnejšie:Najmenej umelých prerušení tehotenstiev za sledované obdobie od roku 1960 bolo práve v uplynulom roku (spolu 8 818 UPT z celkového počtu potratov 16 484)
Štvrtina všetkých potratov je spontánnych, to sa ti zdá málo? K tomu tvojmu "štatisticky zanedbateľnému množstvu" potratov po znásilnení by si mal vedieť, že je to najčastejší dôvod vôbec:Z členenia podľa krajov zasa napríklad vyplýva, že najviac potratov bolo v minulom roku v rámci Košického kraja (celkovo 2 717, z toho spontánnych 757 a UPT 1 516; zvyšnú časť tvoria iné potraty, prípadne mimomaternicové tehotenstvá).
Konkrétne čísla pre slovensko sa mi nepodarilo nájsť, ale zanedbateľné množstvo je práve tých potratov kedy matka proste dieťa odmietne (ako som písal, ak matka dieťa nechce, tak sa chráni vopred, a ak sexuje, vždy ráta aj s možnosťou zlyhania)Jako nejčastější důvody pro potrat uvádí americká Národní interrupční federace znásilnění nebo incest, nemožnost být za dítě finančně odpovědný a zdravotní komplikace.
Väčšinová spoločnosť sa zhodla, že zhluk buniek do 12. týždňa sa nepovažuje za človeka. Keď sa to niekomu nepáči, jeho vec.piton napísal:Tieto zakony tvoria ludia a kedze zijes v state kde je vacsina krestanov, musis sa zmierit s tym, ze aj oni budu mat na politiku vplyv... Ked sa ti to nepaci, tvoja vec.
Už dlhšiu dobu sa tu viacerí oháňajú číslami, tak by som rád poznal odkiaľ ich čerpajú. Alebo sú to zbrucha vymyslené čísla?piton napísal:si robis srandu? takychto potratov je minimum?? Praveze takychto potratov je drviva vacsina! Na slovensku je rocne cca 16000 potratov, to je 43 denne, kolko z nich je podla teba po znasilneni? Ja si myslim, ze rocne ich nie je ani viac ako 50... Statisticky zanedbatelne mnozstvo... A tehotenstiev ohrozujucych zivot matky tiez nie je vela, tak sa uvedom...
Človek je telo. To za tým je už len tvoje zbožné prianie. Slobodná vôľa vychádza z vyvinutejšieho mozgu(oproti zvieratám), čo je vo svojej podstate tiež len to telo. Biologické telo.strapaty napísal:clovek je telo(cize jednoznacne geneticke urcenie), nesmrtelna dusa, a slobodna vola.... tymto sa lisime od zvierat...
Sú to geneticky ľudia. Ale to myslenie je práve to, čo nás odlišuje od zvierat. Pokiaľ nemôžme zabíjať týchto ľudí, môžme potom zabíjať zvieratá? Taký šimpanz je v prvých 4(+- 1, neviem teraz presne) rokoch inteligentnejší ako ľudské dieťa.strapaty napísal:...cize kto nie je schopny abstraktne mysliet, planovat niesu ludia ... mozme ich vsetkych pozabijat?
Takže radšej ako zmeniť adopočné zákony, zakážme potraty, nech je tých narušených detí v domovoch ešte viac. Riešenie za všetky drobné.strapaty napísal:preco mame 6000deti v decakoch ... lebo vacsina nie je pravne volnych (rodicovy staci raz za rok napisat pohladnicu ) ...preco nechcu adoptovat tie ostatne deti
Upaľovanie bolo tiež podľa cirkevných zákonov. Prečo to teraz nepraktizuješ ale odmietaš?strapaty napísal:pekne si to napisal ..... neviem za co potom dodneska odsudzuju fasistou a komunistou ... vsetko bolo podla zakona .... fasisti sa dohodli ze holokaust je dobry tak bol ... preco ich teraz ludia odsudzuju?
Trest smrti ani nepreukazuje, či jedinec je človekom. Jednoducho je odsúdený. Môžme ho legálne zabiť?strapaty napísal:cize kludne ked nejaky vedec preukaze ze niekto nie je clovekom mozeme ho legalne zabit ???