Citate knihy?

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Citate knihy?

Príspevok od používateľa harrison314 »

begbeee napísal: 01 sep 2023, 10:04 Three body problem dočítaný, celá trilógia. Súhlasím, že je to skvelé a MUST-READ pre scifi fanúšikov. Toľko pospájaných konceptov, ktoré dávajú zmysel, s veľmi málo plot-holes... Retrospektívne 2. kniha Dark Forest je asi najlepšia, ale 3. Death´s end odsýpa zhruba od 1/3 neskutočne a autor sype jeden koncept a zvrat za druhým.
Dark Forest si chcem precitat, ale to mam v plane cez vianoce.

No pri pozerani serialu ma napadla ista vec a zaujima ma , ci to v knihe vysvelili. Vzhladom na problem Trisolanou s ich planetou a vzhladom k tomu, ze maju vesmirne lode, je niekde vysvetlene, preco sa nepresunuli z planety na vesmirne lode/stanice? Tam by mohli dosiahnut priaznivejsich podmienok ako na planete.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

V trojke máš k tomuto problému rozuzlenie. Z časti už v dvojke.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, aký máte názor na tvorbu Kurta Vonneguta? Je tu nejaký jeho silný fanúšik ktorý čítal od neho uplne celu tvorbu? Považujem ho za jedného z najvýznamnejších spisovateľov 20.storočia.. :)
Prílohy
57faedd54fd246e7574a5768054fe864.jpg
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hyperion (part 1)
Ke kolonizovaným planetám pod správou Hegemonie Člověka se blíží mohutná invaze Vyvrženců, kdysi obyčejných lidí, nyní proměněných pro život v hlubinách vesmíru. Nadcházející válečný konflikt hodlají využít ke splnění vlastních, těžko srozumitelných cílů manipulativní umělé inteligence Technojádra, jež se vymkly veškeré kontrole. V předvečer zkázy se sedm poutníků vydává na odlehlou planetu Hyperion k otevírajícím se Hrobkám času, tajemným artefaktům neznámé funkce, a na své pouti Mořem trav si vyprávějí podivuhodné příběhy. V cíli jejich dlouhé cesty je očekává smrtonosný Štír, legendární vraždící stroj, anděl smrti, jenž by mohl jednomu z nich splnit nejvroucnější přání. Ostatním pak podle všech předpokladů věnuje pouze krutou smrt. Tam, kde se hroutí mocné vesmírné impérium, však bývá jen zřídkakdy vše takové, jak by se zprvu mohlo zdát.

Poviem len, že je to fakt klasika žánru, skvele vybudovaný svet a príbehy idú od body horroru, cez nasilny sex, cyberpunk detektívka až po veľmi intímne príbehy rodičia-dieťa. A Shriek je strašný netvor 8)

Children of Time (part 1/3)
Tak toto bola pecka. Vyspela ludska civilizacia vysle doktorku Kernovú aby na terraformovanej planete infikovala opice s vírusom , ktorý urýchli evoluciu a rovzoj inteligencie. Niečo sa však pokazí a opice na planetu nedorazia. Dorazí tam však vírus a infikuje niečo celkom iné.
Kniha sleduje príbeh posledných ľudí na lodi hladajúcich svoj domov a evolúciu jedneho druhu k inteligencii a na konci ich nevyhnutný stret.

odporúčam, bola to skvelá jazda

Fall of Hyperion (part 2)
rozčítané, skvela kniha ale už inak vystavaná ako prvý diel

Autoeditácia príspevku po 46 sek:
gogo956 napísal: 30 nov 2023, 12:34 ahojte, aký máte názor na tvorbu Kurta Vonneguta? Je tu nejaký jeho silný fanúšik ktorý čítal od neho uplne celu tvorbu? Považujem ho za jedného z najvýznamnejších spisovateľov 20.storočia.. :)
ked som mal tak 20-25 prečítal som Bitúnok č 5 a nejak zásadne ma to neoslovilo , rozhodne nie tak, že som chcel od neho čítať dalsie knihy
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pre mna je kurt vonnegut prekliaty autor. Bytunok c 5 som cital 2x, pacilo sa mi to, napriek tomu NETUSIM o com to bolo :D preto som si to pre osviezenie pamati dal este raz. Aj tak sa mi to po rokoch uplne zmazalo z pamati.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

M142 napísal: 30 nov 2023, 23:36 Pre mna je kurt vonnegut prekliaty autor. Bytunok c 5 som cital 2x, pacilo sa mi to, napriek tomu NETUSIM o com to bolo :D preto som si to pre osviezenie pamati dal este raz. Aj tak sa mi to po rokoch uplne zmazalo z pamati.
Existuju aj audio knihy v češtine od tohto autora, takze clovek si to moze pustit popri nejakej inej cinnosti aj viackrat po sebe a lepsie som si potom ozrejmil cely pribeh. V Bitunku č.5 rozpravac priebežne prechádza do príbehov rôznych postáv ktore sú v rôznom čase a tým vzniká tá celá nejasnosť. Existuje aj film s rovnakym nazvom a má vysoké hodnotenia, odporúčam.Iba na jedno prečítanie tá kniha nie je.
Počúval som aj nejakú časť knihy "Groteska", ale to ma až tak nechytilo. Kniha "Tabatěrka z Bagomba" je výborná, rovnako "Matka_noc".
Ale ešte lepšia sa mi zdá "Snídaně šampiónů". Na tuto knihu tiez existuje filmová adaptácia, ale oproti knihe je úplne o ničom. :)
Aktuálne sa chystám na "Kolíbku".
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Temný les - Liou Cch’-sin - docitane. Po pomalom rozbehu som sa od knihy nevedl odtrhnut, dej a koncepty super. Dufal som v trochu viac fyziky. No je vidiet, ze autor je z inej kultury, lebo riesi veci, ktore by zapadne scifi vobec neriesili a tiez to videt na nazvoch lodi.

Cela kniha bola taka, ze clovek netusil co sa bude diat, az na jednu cast, co ma sklamalo:
Spoiler
Akonahle som zacal citat ako su ludia sebaisty svojou flotilou a porazkou Trislanov, tak mi bolo hned jasne ako velmi dostanu na zadok ako male deti. Nasledny utek Natural selection a bezdovodne zhromazdenie celej flotily na jedno miesto kricalo 50 stranok dopredu, ze z nej zostane len kopa vesmirneho odpadu aby bolo ludstvo zas bezbranne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Súhlasím so spoilerom. Tiež mi to napadlo a mal som to celý čas v hlave.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

James S. A. Corey - Zástup vzpomínek - kniha poviedok zo sveta Expanzie. Trochu smola je, ze su tam poviedky v poradi v akom boli napisane, pre to su dve najslabsie ako prve, ale zas su najkratsie. Ostatok je dobry, ide o baskctory alebo to ako dopadly rozne postavy, ktore boli v knihach. Celkovo je to roznorode.

Odporucam citat az po ostatnych knihach.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vzpomínka na Zemi - Liou Cch´-Sin - pribeh o zene, co meskala na rande viac ako sa patri. Asi by som zacal tym, ze tato kniha je trochu ina ako Temny les. Po prvych dvoch kapitolach som uvazoval, ci autor berie drogy. No nasleduje par kapitol a hned to cloveka vrhne do deja napriec casom a subojom s davnym nepritelom, odsypa to neskutocne richlo. Opet je to napisane velmi putavo a clovek netusi co sa bude diat a ked tusi, tak o kapitolu zisti, ako velmi sa mylil. Co moze cloveka odradit, ze niektore kapitoly su ako vystrizky z encyklopedie a autor casto vymenova dovody (ako po prve, po druhe, po tretie,...), no osobne mi to nevadilo. No parkrat v knihe som akoby dostal facku a potom sa to vysvetlilo.

No co sa autorovi skutocne podarilo boli rozpravky (to nie je spoiler, lebo je to uz v popise knihy), clovek cita hard sci-fi a zrazu pekne a mile rozpravky, clovek sa od nich moze odtrhnut, lebo sa v nich uz pocas citania snazi odhalit skryty vyznam a pospajat kusky toho co vie o fyzike a co sa dozvedel predtym v knihe. To bolo wau.

Za mna sa tato trilogia pravom oznacuje za naj sci-fi za poslednych 10 rokov. Ator ide uplne mimo skalu beznej predstavivosti inych sci-fi autorov a beznych ludi, no sucasne to ma integritu a zmysel.
Spoiler
Neskutocne ma mrzelo, ze Čheng Sin a Jun Tchien-ming nedali dokopy.
Odporucanie kanibalizmu od Trislanov mi prislo divne.
Tie dve facky co som dostal bolo zneskodnenie trislanskych kvapiek v 4D pristore a trislansky relativisticky pohon, obe mi prislo ako Deus Ex machina, aj ked sa to neskor vysvetlilo a spravilo zaklad, pre dalsi dej.
Taktiez som dufal, ze sa dozviem viac o Trislanoch a ich zbraniach (nejakych novych), ci pohnutkach.

Co sa mi ale pacilo su myslienky knihy, to ako vyzera vesmir dnes. Tu sa naplno prejavili odkazy s prvej knihy na teoriu s moriakom a ekologiou. Tiez sa mi neskutocne pacilo to, ze voci nam boli Trislani neskutocne vyspeli a mocni, ale aj tak je to len mala ryba v obrovskom oceane.

Toto Netflix nema sancu sfilmovat.
O celej serii mozem povedat, ze pretoci zavity.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Problem troch telies - Liou Cch’-sin - docitana cela trilogia. Nie som az taky nadseny, lebo som videl cinsku adaptaciu, kde opravili problemy tejto knihy - hlavny hrdina Wang Miao nema (alebo nie je jasne z kade ma) motivaciu, cisnky serial tiez vdychol ludskost aj ostatnym postavam. Na druhej strane Jie Wen-ťie, do nej som sa vcitil dokonale, spolu s nou som nenavidel ludstvo a komunisticky rezim a balansoval som medzi tym ho zlikvidovat alebo spasit a tento balas zostal do konca knihy (to co Netflix ukazal o Kulturnej revolucii je nic oproti knihe).

No celkovo je to dobra kniha, s originalnymi napadmi a pohladom. Vrcholom trologie bol asi Temny les.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Isaac Asimov - Nadacia - Ani neviem ako to zrecenzovat. Pustil som sa do toho, lebo je to jedno z najznamejsich diel scifi. Zaujímavý začiatok, potom to bolo slabšie. V podstate človek číta o konverzácii obchodníkov pri zapalenej cigare a problemy sa riesia tak nejako same. No myslim, ze myslienkov tejto knihy bolo zaoberat sa technologickym upadkom, ukazat ako sa nabozenstvo a obchod da pouzit na ovladanie mas ludi.

Isaac Asimov - Nadacia a risa - Priame pokracovanie, v prvej casti sa deje nieco podobne, problemy sa riesia same naprik snahe vyriesit ich hlavnymi hrdinami. No od polky knihy sa to meni , ked na scenu pride Mezek. tato cast zacala byt o dost zaujimavejsia a napisavejsia. No autor zanechal dost voditok na to, aby si citatel niekde v strede pospajal o koho ide.

Co sa tyka sveta Galaktickej rise, akosi mi vadi, ze vo vela scifi je spolocnost stale feuadalna a riesia sa knizata a krali, cisari.
No scifi prvky su poplatne dobe svojho vzniku (doba atomoveho optimizmu), takze tu najdeme planety disponujuce vesmirnou flotilou no stale funguju na fosilne paliva. Vyspelejsie narody maju vsetko atomove, dokonca aj rucickove naramkove hodiny na atomovy pohon, atomove zapalovace na cigarety (fajcenie je ok), tiez bolo zaujimave, ze najrichlejsim zdrojom informacii boli noviny v novinovom stanku.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Jürgen Thorwald - Storočie Chirurgov (1) a Ríša Chirurgov (2)
Zatiaľ asi najlepšie knihy čo som čítal tento rok. Je to napísané skvelo a zachytáva najväčšie chirurgické objavy od povedzme polovice 19 storočia do prvých desaťročí 20. storočia. Prvá kniha je tenšia a zameriava sa najmä "umožnenie" chirurgie - uspanie a antisepsu. Druhá je rapídne dlhšia a asi aj lepšia. Končí prvým úspešným otvorením hrudnej dutiny a operáciou rohovky.
Btw, silno cítiť, že seriál Knick: Doktori bez hraníc sa tu inšpiroval. 8/10 a 9/10

Kitigava -Revell - Tajný život čísel 05/10
Mňa to teda veľmi neoslnili, miestami príliš jednoduché a nie veľmi záživné.

Kvet Nyugen - Všeko čo nás spája 07/10
Dobrá a potrebná kniha, ale tak cítiť, že Kvet nie je spisovateľka a je to prvotina. Ale oplatí sa prečítať, fakt.

Terry Muslata - Baby in a Blender ťažko hodnotiteľné, dá sa stiahnuť táto poviedka for free, je to legenda žánru. Videli ste Srpski film? Niečo v tom štýle.

Frank Herbert - Duna 08/10 pekný príbeh aj sa to dobre čítalo, ale asi by som to mal ešte raz prečítať aby som v tom videl niečo viac. Ja tam nejaké posolstvá alebo ekologiu nevidím (alebo teda tá prvoplánová zmena púšte na oázy je ten presah? :| )

Gerald Donaldson - James Hunt Klasická biografia pilota F1, trochu podrobnejšia a určite zábavnejšia ako u priemerného športovca.

Alastair Reynolds - Galactic North - 9/10 súbor poviedok, úvod do sveta Relevation Space, prekvapivo dobré ale plytšie sci-fi

Art Davidson - Sto pod nulou 8/10 útrpný rozbeh do základného tábora, priemerný výstup a od polovice počas útoku na vrchol famózne. Kurňa zima mi bola jak som to čítal.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal: 03 júl 2024, 17:08 Frank Herbert - Duna 08/10 pekný príbeh aj sa to dobre čítalo, ale asi by som to mal ešte raz prečítať aby som v tom videl niečo viac. Ja tam nejaké posolstvá alebo ekologiu nevidím (alebo teda tá prvoplánová zmena púšte na oázy je ten presah? :| )
Ja som momentalne asi v polke audioknihy. Ja by som ten presah ani nevidel v ekologii, ale skor v inteligencii postav (ale zas to nie je tak ako to haipuju), ale hlavne v tom ako sa nabozenstvo a cakanie na mesiasa zneuziva na ovladanie ludi a to, ze ked sa uz toho mesiasa dockas tak ta to zavedie do zahuby (aj ked to mam zatial z filmov, lebo som v strede knihy). No osobne mi uz trchu vadi to neustale kecanie o vode, lebo to aka je supervzacna tam pripominaju stale, dufam, ze neskor sa to zlepsi.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Skúsim to povedať inak 😀 prvá kniha má vôbec nepresvedčila, že mám čítať aj druhú a už vôbec nie, že ďalších päť(násť) 😀 vôbec teraz o tom nerozmýšľam.

Bol tam dobrý development postavy Paula, to sa asi čakalo.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Cital som len prvu knihu Duna, a nevedel som sa dockat, kym sa skonci - je hrozne hruba a vacsinu casu sa tam nic nedeje. Liezli mi na nervy tie exoticke mena a tituly postav, bol problem zapamatat si, kto je kto, ked ho v jednej vete oznacili jednak a v druhej vete uz inak. Sam Paul mal 4 rozne mena. Neviem, ci mam pokracovat s ostatnymi knihami, alebo to nechat tak. Ja radsej akcne/military scifi, s vesmirnymi lodami, emzakmi, a tak. Celkom nechapem ten hype okolo Duny, nie je to imho nic vynimocne.
Ale mam v umysle si pozriet este raz prvy film a potom aj druhy film co vysiel nedavno. Ked som videl ten prvy v minulosti, vobec mi nedaval zmysel, hadam to tentoraz bude inak ked uz mam knihu za sebou.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Prave ja s tymi menami problem nemam, mozno ma vytrenoval Problem troch telies :D

Mek - vies odporucit najeka akcne/militari scifi?

Momentalne mam este nieco rozcitane, ale hladam aj nejake hard/technokraticke scifi plne fyzikalnych a matematickych teorii podobne ako bol Problem troch telies/Spomienka na Zem. Hlavne nech tam nie je feudalna spolocnost.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Problem troch telies ma neskutocne nebavil. Radsej som poslal knihu dalej :D
Moja oblubena je seria od Marko Kloos - Prvni linie.
Dalej sa mi pacia viacere knihy od Petra Hetesu, napriklad Co to zere a kde to spi a tiez Fatal Virtual.
UTSS Salamis - seria od Jakuba Marika - zatial som cital len prve dve, viac ich vtedy nebolo, pozeram ze dnes uz ich je viac.
Fajn su aj knihy od Andyho Weira, ten je znamy, asi poznas - Silo, Artemis, Martan, Spasitel.
Ziadne feudalne spolocnosti :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vdaka popozeram si to.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict