Jürgen Thorwald - Storočie Chirurgov (1) a Ríša Chirurgov (2)
Zatiaľ asi najlepšie knihy čo som čítal tento rok. Je to napísané skvelo a zachytáva najväčšie chirurgické objavy od povedzme polovice 19 storočia do prvých desaťročí 20. storočia. Prvá kniha je tenšia a zameriava sa najmä "umožnenie" chirurgie - uspanie a antisepsu. Druhá je rapídne dlhšia a asi aj lepšia. Končí prvým úspešným otvorením hrudnej dutiny a operáciou rohovky.
Btw, silno cítiť, že seriál Knick: Doktori bez hraníc sa tu inšpiroval. 8/10 a 9/10
Kitigava -Revell - Tajný život čísel 05/10
Mňa to teda veľmi neoslnili, miestami príliš jednoduché a nie veľmi záživné.
Kvet Nyugen - Všeko čo nás spája 07/10
Dobrá a potrebná kniha, ale tak cítiť, že Kvet nie je spisovateľka a je to prvotina. Ale oplatí sa prečítať, fakt.
Terry Muslata - Baby in a Blender ťažko hodnotiteľné, dá sa stiahnuť táto poviedka for free, je to legenda žánru. Videli ste Srpski film? Niečo v tom štýle.
Frank Herbert - Duna 08/10 pekný príbeh aj sa to dobre čítalo, ale asi by som to mal ešte raz prečítať aby som v tom videl niečo viac. Ja tam nejaké posolstvá alebo ekologiu nevidím (alebo teda tá prvoplánová zmena púšte na oázy je ten presah?

)
Gerald Donaldson - James Hunt Klasická biografia pilota F1, trochu podrobnejšia a určite zábavnejšia ako u priemerného športovca.
Alastair Reynolds - Galactic North - 9/10 súbor poviedok, úvod do sveta Relevation Space, prekvapivo dobré ale plytšie sci-fi
Art Davidson - Sto pod nulou 8/10 útrpný rozbeh do základného tábora, priemerný výstup a od polovice počas útoku na vrchol famózne. Kurňa zima mi bola jak som to čítal.