Citate knihy?

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Marry528
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Citate knihy?

Príspevok od používateľa Marry528 »

Blastbit napísal: 04 júl 2024, 22:04 Napísal niekto z vás vlastnú knihu ?
Ako teeneger som o tom snívala 😅 ale nemám pisateľské vlohy
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Kulový blesk - Liou Cch´-Sin - Autor vazne nema rad ekoteroristov. Ide o taky prequel k Problemu troch telies, hoci dejovo s nim nema nic spolocne, az na jednu postavu a jeden nenapadny odstavec. No je napisany rovnakym stylom ako trilogia Spomienka na Zemi a tym ma aj rovnake klady a zapory, zas je tu zaujimava aj ked uplne vymslena vedecka toeria, mysterium, scifi zbrane (dej sa asi od tretiny knihy odohrava vo vojenskom prostredi), no ma aj rovnake zapory ako ploche postavy - hlavna postava je viac menej spiervodca svetom a vlastne charakterove vlastnosti nema.

Je to viac pri zemy a trochu slabsie ako Problem troch telies, ale ma to rovnaku DNA, takze ak sa vam pcil Problem troch telies stoji to za precitanie, ked nie, tak nie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Druhá Nadace - Isaac Asimov - Drzi si to standardnu kvalitu Nadacie. Namiesto technologii sa to zameriava na psychologiu a jej jemne naznaky. Akurat ma dost zaraza, ze Asimov nechava zomierat znacne pocty ludi, len aby druha nadacia posunula figurku na sachovnici. Popravde neviem ake tomu dat ciselne hodnotenie, no citalo sa to dobre a dost richlo, taka oddychovka.

Spasitel/Posledna sance/Project hail Mary - Andy Weir - Vo forme audioknihy. Zacina to velkym klise - astronaut sa zobudi na vesmirnej lodi, jeho kolegovia su mrtvi a on ma amneziu. Toto klise ma odradzalo, ale knihu mi odporucilo viac ludi tak som sa do toho pustil a vysleodk bol nad moje ocakavania. Hned od druhej kapitoly to ukazuje vlastne zuby a napady v knihe sa mi pacili. Podobne ako Martan to bola one-man show, ale naozaj dobre a putavo. Ide o hard sci-fi ale velmi sa drzalo pri zemi. Postavi som si velmi oblubil, co je asi najsilnejsia stranka tejto knihy. Voci inym veciacm co som cital to bolo velmi velmi pozitivne (a veci fungovali a darili sa), obcas aj vtipne. Zostal mi pocit, ze by sa na mna mal niekto pozerat, ked spim.
Asi stiri kapitoly od konca som vedel ako to dopadne, spolu s par nelogicnostami to boli asi jedine negatova knihy.
Spoiler
Napad s astrofagmi sa mi velmi pacil.

Vyslovene mi bilo do oci to, ze Tau-meby sa rozsirili po lodi plnej pozemskej atmosfery, ktora ma 78% dusika, pricom pre ne bola smrtelna koncentracia nieco nad 30% pri ovela nizsom tlaku, takze to saskovanie s dusikom mi moc zmysel nedavalo, ani to, ze sa rozsirili.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Keď ty Nadáciu, tak ja Stretnutie s Rámom:

ako čítať to ako 14 ročný, tak seriem kocky, ale ako dospelý som z toho odvaleny až tak nebol. Tým sme si odbili to zlé. Kniha sa číta super, odsýpa to a ako sci-fi to zostarlo veľmi dobre. Len je to také, ja neviem, plytké? Trópy tej knihy boli odvtedy napísané 10 000x v iných variáciách a mnohokrát asi aj lepšie. Tak toto bola asi prvá svojho druhu.

Dospelému neodporúčam, svojmu synovi onoar rokov budem 🙂
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

od kolko rokov by si povedal ze je vhodne?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Frank Herbert - Duna - konecne dopocuvame.
Viac menej plati, to co som pisal tu (a potom sa to zlepsilo):
harrison314 napísal: 03 júl 2024, 19:09 Ja som momentalne asi v polke audioknihy. Ja by som ten presah ani nevidel v ekologii, ale skor v inteligencii postav (ale zas to nie je tak ako to haipuju), ale hlavne v tom ako sa nabozenstvo a cakanie na mesiasa zneuziva na ovladanie ludi a to, ze ked sa uz toho mesiasa dockas tak ta to zavedie do zahuby (aj ked to mam zatial z filmov, lebo som v strede knihy). No osobne mi uz trchu vadi to neustale kecanie o vode, lebo to aka je supervzacna tam pripominaju stale, dufam, ze neskor sa to zlepsi.
Takze, zaciatok, super, koniec super, v strede sa to vlecie a je to unavne. Myslim, ze film vystrihol prave tie veci, ktore nechybali (hlavne vsetky ritualy a podozrenie zo zrady Lady Jesicy). Premena Pola/MuadʼDib-a/Usula na Kwisatz Haderach-a mi prisla taka okamzita a z nicoho nic. Je to vec, ktora by si zasluzila viac rozpisat.
Ale celkovo kniha sa mi pacila a myslim si, ze svoje miesto a uznanie si zasluzi. Ved ju skopirovali (vraj nevedomky) aj Hviezdne vojny aj ked tak nedorobene.

Neviete, ci je v dalsich knihach rozpisane preco sa fremeni vrhli jihadom na ostatne planety? Lebo z tejto knihy som to akosi nepostrehol, ved v zavere dosiahli to co chceli.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Zaujimave – vela knih, co sa spomina na tejto strane, som cital (okrem Duny, ta ma strasne nebavila)
Trilogia Spomienka na Zem aj Project Hail Mary sa instantne zaradili do mojich top.
Ked docitate taketo knihy, pride vam aj kus smutno, ze to skoncilo, hlavne v Hail Mary som si hrdinov velmi oblubil. Tiez vam pride smutno, ze uz tak dobre knihy sotva najdete.
Co bola ale chyba, kedze som nadabil na knihu Hyperion a je veru napisana excelentne. Autorov styl je velmi zauimavy hlavne tym, ze totalne ulet scifi veci opisuje tak fadne, akoby sam v tej dobe zil a opisoval to vrstevnikovi. Nieco ako ked sa kamos rozprava s kamosom o mikrovlnke, ktora je dnes normalka, ale pred 200 rokmi by ju povazovali za zazrak. Autor tiez dokaze genialne menit formu pisania, ked opisuje zazitky roznych osob – opisuje to ich myslienkami a tie mysliekove vzorce su vzdy ine. Trochu schizo autor (myslene v dobrom), ale nepoznam rovnakeho.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Fglx napísal: 16 aug 2024, 8:40 Zaujimave – vela knih, co sa spomina na tejto strane, som cital (okrem Duny, ta ma strasne nebavila)
Trilogia Spomienka na Zem aj Project Hail Mary sa instantne zaradili do mojich top.
Lebo na nete jestvuju recenzie, dokonca youtube kanali, ktore sa zaoberaju knihami, popripade scifi knihami. Takze ide vyfiltrovat tie lepsie veci, popripade podla vkusu.

Ja som sa v citani dost rozbehol po serii The Expanse a Problem troch telies, k obom ma dostal serial, ale ku Problemu troch telies Cinsky, na ktory som klikol nahodou, lebo plagat mi pripominal Kontakt s Jodie Foster, pred tym som o tom, ze je to slavne scifi ani len nepocul, dokonca ani od nerdskych stranok a kamosov. Odvtedy som sa z citanim rozbehol.
Fglx napísal: 16 aug 2024, 8:40 Ked docitate taketo knihy, pride vam aj kus smutno, ze to skoncilo, hlavne v Hail Mary som si hrdinov velmi oblubil. Tiez vam pride smutno, ze uz tak dobre knihy sotva najdete.
Ano tiez mam take pocity. Ale zas, nechcem aby autor pisal dalsiu knihu, ked uz nema inspiraciu a dojdu napady, takze je lepsie ked knizna seria skonci ako ma.

Co sa tyka Hyperionu, mam ho na svojom zozname toho co planujem citat (je tam este Greg Egan - Diaspora, Sylvain Neuvel - Spící obři, Marek Boško Mark Lipsky - Paradox, Peter Watts - Blindsight, Tom Rob Smith - Cold People, možno Františka Kotletu na odlahčenie).

Osobne by som zas rad narazil na nieco ako seriu Problem troch telies, nieco co by mi zas katapultovalo mozog na obeznu drahu, nico co ma taky presah a zmeni moje nazory.

Inac co sa tyka audioknih, tak https://www.youtube.com/@AudiotekaCZ/videos tu su ich oficialne 30-60 minutove ukazky, co staci na to aby slovek vedel, ci mu kniha sadne alebo nie.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Vtop 3 mam trilogiu Spomienku na Zem, Project Hail Mary a Enderovu hru. To posledne nie je to hard scifi , skor take psychologicke scifi, ale mozog katapultuje dost vysoko. Samozrejme, ak si videl film, tak to tak dobre uz nebude, kedze zaverecny twist je dost podstatny.

Dik za tipy, kuknem na to...

audioknihy „necitam" idem cisto na ebooks v mobile
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 16 aug 2024, 9:24Peter Watts - Blindsight
Osobne by som zas rad narazil na nieco ako seriu Problem troch telies, nieco co by mi zas katapultovalo mozog na obeznu drahu, nico co ma taky presah a zmeni moje nazory..
Toto potrebuješ. Opakujem, toto potrebuješ. Čím skôr tým lepšie.

Čo sa týka Hyperionu, tam nevidím taký presah, ale prvé 2 knihy som prečítal a sú skvele aj keď úplne odlišné formou.

Tchaikovsky Children of time je tiež super sci Fi. Objavuje sa prakticky v každom rebríčku top sci Fi a právom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal: 16 aug 2024, 10:44 Toto potrebuješ. Opakujem, toto potrebuješ. Čím skôr tým lepšie.
Vdaka, za radu. Upravim si prioritu v zozname.
begbeee napísal: 16 aug 2024, 10:44 Čo sa týka Hyperionu, tam nevidím taký presah, ale prvé 2 knihy som prečítal a sú skvele aj keď úplne odlišné formou.
Od kazdej knihy necakam presah, napriklad Spasitel bol 5 hviezdiciek z 5, hoci presah nemal, ale bola to proste dobra kniha.
begbeee napísal: 16 aug 2024, 10:44 Tchaikovsky Children of time je tiež super sci Fi. Objavuje sa prakticky v každom rebríčku top sci Fi a právom.
Children of time mam rozcitane, tiez som to nedavno videl spominane ako kvalitne scifi, potom dam recenziu.
Fglx
Medium Star
Medium Star

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Este na jar som pocuval Vilma Kadlečková - Mycelium - Popis slubuje protireroristicke scifi, kde ludska spolocnost je zavysla od mycelarnej technologie mimozemstanov z planety Össe, pricom ide o extremne toekraticku spolocnost veriaciu v obrovskych hmyzich bohov, ktore vyzaduju krvave obete, kult vesmirnych lodi, drogy,... Takyto namet znie perfektne.

Ziadl, vypocul som si asi 5 kapitol a dalej som nepokracoval, lebo dej sa na 90% venuje byvalkam hvaneho hrdinu a nijako sa to neposuva k tym slubovanym veciam.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Ja som tiez tento rok precital trilogiu Spomienka na Zem. A minuly tyzden som sa konecne dostal aj ku Nesmrtelnost od Pao-šu. Prva polovica bola super, druha tak 4/5. Za mna velmi dobre zakoncenie.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ďakujem za tip. Netušil som, že existuje kniha, ktorá dopĺňa toto univerzum.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tuti napísal: 20 aug 2024, 16:24 Ja som tiez tento rok precital trilogiu Spomienka na Zem. A minuly tyzden som sa konecne dostal aj ku Nesmrtelnost od Pao-šu. Prva polovica bola super, druha tak 4/5. Za mna velmi dobre zakoncenie.
Ma to toho "ducha" povodnej serie?

Autoeditácia príspevku po 8 hod 58 min 44 sek:
James S.A. Corey - Kalibánova válka – Druhý diel Expanzie. Je o hľadaní dcéry, zatiaľ čo sa z protomolekuly vyrába biologická zbraň. Kvalita sa drží na úrovni prvých troch dielov. Seriál v deji spravil neskutočne veľa zmien (ale nikomu to nevadí). No až po vypočutí audioknihy som si uvedomil tie jemné vlákna a symboliku k prvému dielu, tiež je tu zjavnejší vývoj Holdna.

Adrian Tchaikovsky - Děti času – Kiež by to niekto sfilmoval. Ľudstvo sa dostalo na takú úroveň, že začalo kolonizovať a teraformovať cudzie planéty. V tomto momente zasiahlo isté antitlektuálne hnutie a po sérii teroristických útokov rozpúta vojnu, ktorá uvrhne ľudstvo do doby temna.

Na pozadí týchto udalostí sa istá vedkyňa snaží stvoriť ideálneho otroka z opíc a nakazí ich nanovírusom, ktorý ma urýchliť ich evolúciu a zvýšiť intelekt. No jej stanica na obežnej dráhe práve teraformovanej planéty sa stane obeťou teroristického útoku a opice dole nedorazia, no omylom tam dorazia pavúky.

A tak začína epická sága pavúčej civilizácie, s ktorou si prechádzame cez sebauvedomenie, cez formovanie spoločnosti, civilizácie, ťažkých konfliktov, náboženstva, budovaniu vedy a poznania. A to všetko na úplne iných vnemoch a mentálnom nastavení ako ľudia.

Súčasne na striedačku sledujeme osud posádky kolonizačnej lode Gilgameš, ktorá nesie tisíce ľudí v hybernačných komorách hľadajúcich nový domov, lebo vďaka dobe temna a vojne sa stala Zem neobývateľná. A jediné čo im zostáva je zbierať pozostatky Starej ríše.

Je to príbeh u úpadku a budovaní civilizácie, raz na ľudský spôsob, druhýkrát na pavúčí. Kladie si otázky o tom aké technológie by mala táto civilizácia. Objavujú sa tu náznaky transhumanizmu. Postavy boli dosť výrazné, žiadna mi nevadila a zostávajú s nami tisícročia vďaka hybernácii. Podľa mňa pavúčia linka bola o dosť zaujímavejšia. Hoci bolo od začiatku jasné, že príde ku drsnému stretu ľudskej a pavúčej civilizácie, tak hneď prvá stránka toho stretu mi vyrazila dych (aj postavám) a zakončenie toho konfliktu bolo dostatočne nečakané.

Z pohľadu istých osôb to musel byť neskutočne desivý zážitok:
Spoiler
Predstavte si, že narazíte na ideálnu planétu, ale stráži ju ozbrojený satelit, s vedomím šialenej ženskej, ktorá neustále melie niečo o opiciach. A chce vás zostreliť keď sa priblížite k planéte. No unesú vás vzbúrenci, a nimi pristanete na povrchu. Tam sa na nich okamžité vrhnú 20cm mravce a veľké hnusné chlpaté pavúky a plno ľudí pozabíjajú.
Potom pôjdete k inej planéte, ale zistíte, že na nej sa nedá žiť. Tak sa vymyslí plán na prepadnutie daného satelitu a toho, že proste pavúkov zašliapnete, spálite stačí zobudiť z hybernácie viac ľudí. Veď ľudstvo už vyhubilo mnoho druhov zvierat. No ešte stále sa vám snívajú nočné mory o hnusných chlpatých pavúkoch.
Po ďalších storočiach letu a hybernácie priletíte k planéte. A namiesto satelitu vidíte okolo planéty obrovský prstenec zo štruktúrou ako pavučina, s plno výčnelkami, do ktorého vedú vesmírne výťahy. Pokúsite sa zaútočiť, ale na vašu loď sa naloďujú tie pavúky so zbraňami a v bojových skafandroch.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pre mňa je Ch.o.T. top 3 scifi 21.storocia. Veľmi sa mi páčil aspekt toho, že pavucia civilizácia bola založena na úplne iných základoch ako ľudská. Spôsob akým si odovzdávali vedomosti vzhľadom na rádovo nizsi počet neurónov v mozgu alebo ako vyriešili pocitace, to bolo epické. A samozrejme "feminizmus" na pavuci spôsob.

Veľmi dobre scifi.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, to bolo super. Takziez ich prvý stret z ľudmi, keď kvôli komunikačnej bariére usúdili, že ludia su neskutocne hlúpy. Alebo koncept Zvestovatelky ako bozstva. Ci koncept, ktorý bol aj v Temnom lese, ze len tym, ze vies,ze pride invazia urichli tvoj vyvoj istym smerom.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

harrison314 napísal: 21 aug 2024, 18:57 Adrian Tchaikovsky - Děti času – Kiež by to niekto sfilmoval. Ľudstvo sa dostalo na takú úroveň, že začalo kolonizovať a teraformovať cudzie planéty. V tomto momente zasiahlo isté antitlektuálne hnutie a po sérii teroristických útokov rozpúta vojnu, ktorá uvrhne ľudstvo do doby temna.
Dík za tip, budúci týždeň idem na dovolenku, takže mám čo čítať :)
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

harrison314 napísal: 21 aug 2024, 18:57 Ma to toho "ducha" povodnej serie?
Nadvazuje to na polednu knihu. A osobne sa mi to citalo najlepsie.
Spoiler
Prva cast je o tom ako Tchien-ming zvysok zivota a ako to bolo ked bol medzi trisolaranmi.
Druha cast je o stretnuti s Duchom a preco vlastne existuju dimenzionalne zbrane. Duch je nazyvany Panom a trochu to zavana teologiou.
Tretia cast je zaver celej serie (o zapletke z druhej casti a temnom lese).
Napísať odpoveď