muffi napísal:Je holý fakt, že nie vždy je to možné pre cyklistu na SK dodržiavať predpisy, lebo zákony, infraštruktúra a hlavne ľudia nie sú v tejto krajine naklonené cyklistom.
Jediný predpis, ktorý cyklista nie vždy môže dodržať je jazda po cyklotrase, resp. ceste. Takže jazdíte aj po chodníkoch. Všetky ostatné pravdilá cestnej premávky dodržať vždy môže a ak ich nedodržuje, tak je len ignornat a tupec, ktorému prináleží presne to čo vodičovi auta, ktorý nedodržuje pravidlá cestnej premávky (pokuta/odobratie VP - ak je cyklista jeho vlastníkom, prípadne poučenie sa z vlastnej chyby, keď skončí dolámaný v nemocnici)
muffi napísal:Každý kričí, že treba vybudovať všade cyklotrasy, ale realita je taká, že je nemožné vo veľkých mestách vybudovať všade samostatné cyklotrasy tak, aby pokryli všetky obytné zóny. Aj v najviac cyklisticky zameraných mestách ako Amsterdam máš pre cyklistov len nejaké hlavné ťahy a o zvyšné cesty sa delia s autami. Rozdiel je v tom, že tam ľudia v autách nechodia ako Fittipaldi a rešpektujú ostatných účastníkov premávky.
a keď ich máte vybudované a idú súbežne s cestou, tak aj tak polka z vás jazdí po ceste a sťažujete sa na odstup. V KE máš popri hlavných ťahov mestom stále cyklotrasu, dokonca jednu naprieč celým mestom popri rieke (v skoro celom úseku vyasfaltovanú), ktorá je súčasťou Eurovelo 11.
To, že je na niektorých rozsypaný asfalt, že to s vami drncá na nich, je vaša výhovorka prečo idete po ceste a nie cyklotrase. Ak ti ide o tvoj život, že sa chceš chraniť, tak radšej by si mal ísť drncavou cyklotrasou ako po ceste.
muffi napísal:Kdežto u nás väčšina vodičov prekračuje max. povolenú rýchlosť, napr. takú 30tku v mestách nedodržiava viac než polovica vodičov a čerešnička je, že sa to vôbec nikde nekontroluje - policajt radšej bude číhať niekde v kríkoch mimo obce než riešiť to, že v meste nikto nedodržiava predpisy.
Pokiaľ viem, tak v meste je 50ka, pokiaľ nie je značkou určené inak. Na vyboltovanú časť: Ani vy cyklisti. Viď nižšie.
muffi napísal:A poviem ti ako cyklista, že môj záujem prežiť je nadradený tomu dodržiavať predpisy.
A teraz reálne situácie, ktoré sa mi s vami stali:
- cyklista ide opačne jednosmerkou, na oboch stranách parkujú autá, vytrúbim ho ešte pinda, že aký problém sa mám uhnúť jemu. Taký, že nie je miesto kam sauhúť a on tam nemá vôbec čo robiť v protismere - kde je jeho záujem prežiť?
- cyklista ide opačne kruhovým objazdom - asi bolo časovo náročne si prejsť kruháč dookola, keď ešte on má prednosť v kruáči - kde je jeho záujem prežiť?
- cyklista ignoruje stopku/daj prednosť v jazde a vtrepe sa mi rovno pred auto, kde ja musím
náhle zmeniť smer resp. rýchlosť vozdila (čo je na pokutu pre neho, lebo ma obmedzil), ak by som to neurobil, cyklista dobicykloval - kde je jeho záujem prežiť?
- cyklista zíjde z chodníka na cestu bez toho, aby sa presvečil či je to bezpečné - kde je jeho záujem prežiť?
- cyklista nezastavil pred prechodom pre chodcov, napriek tomu, že ja som pred ním zastavil a púšťal chodcov - kde je jeho záujem prežiť? keďže aj zrážka cyklistu s chodcom, môže mať pre cyklistu následky so zranením.
- cyklista nepočká na červenej spolu s autami, ale vyjde na ostrovček, využije zelenú pre chodcov a za krrižovatkou sa vracia späť na cestu. To je ten lepší prípad, horší je uplna ignorácia červenej a po kratkom obhliadnutí veselo pokračuje dalej na červenú. - kde je jeho záujem prežiť? (videl si toto urobiť skutristov?)
a také všeobecné pravidelne sa opakujúce, cyklista na dialnici - vtrepe sa na cestu, kde autá chodia 130km/h, aj viac či menej. - kde je jeho záujem prežiť?
muffi napísal:Keď idem po kraji po roz...banej bratislavskej ceste a chcem rukou ukázať, že sa chystám odbočiť, neraz vletím do jamy a mám problém udržať jednou rukou volant.
ale vzýčený prostrdník ukazovať viete, ked vás človek oprávnene vytrúbi, vtedy zázračne to vždy ukočírujete jednou rukou na tu chvíľu. Ale ukázať včas zmenu smeru jazdy je obrovský problém pre vás.
muffi napísal:Samozrejme sa nájdu debilní cyklisti, ako sa nájdu idioti v každej skupine ľudí, ale ja hovorím o tom systémovom nastavení a mentalite - cestám tu kraľujú autá a všetko ostatné je odpad.
Tých debilných je väčšina, z aacidových postov som pochopil, že tiež medzi nich patrí. Jediné za čo viete systémovo bojovať je odstup. Ale za vlastnú discipinovanosť už nebojujete, tá vám je u riti. A takto sa systémova zmena nedá robiť.
muffi napísal:Ja sa snažím prispieť svojou trochou k tomu, aby bolo mesto prázdnejšie od áut a riskujem pri tom život, ale v podstate som stále za chu*a.
To môžeš aj keď presadneš do MHD a nebudeš pri tom riskovať svoj život. A ak si sa našiel v niektorých z tých bodov, čo som popísal vyššie, tak áno budeš za chu*a.