Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

O športe...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

Príspevok od používateľa Blastbit »

Vieš čo aacid napísal som príspevok ako by si mohol ako cyklista bezpečne chodiť ale ocividne by to bolo zbytočné odoslať tak len takto.
MLuks ti to napísal tak ako to je, a čo tak čítam čo ti napísal nižšie opäť vystrelíš a ja niesom zvedavý na dotahovačky,mna do toho netahaj.
Ked vedenie fora niekedy do pravidiel určí kolko príspevkov sa moze pocas dňa napísať budem sa tým riadit. Píšem k tomu o čom viem. :smt006
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

aacid napísal: 31 aug 2022, 22:31...nemusim riesit jednosmerky a prikazane smery
Toto je pre mna trochu novinka, bol som v tom, ze jednosmerky a prikazane smery platia aj pre cyklistov. Ledazeby si v tom useku vysiel na chodnik :D
U nas v ZA zjednosmernili niekolko ulic, pribudli zakazy vjazdu, a o par dni tam pribudli dodatkove tabulky, ze cyklisti mozu ist v oboch smeroch...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid napísal:jeden z hlavnych dovodov preco sa dopravujem bicyklom ked mozem (okrem ekologie) je prave ta flexibilita, ze nemusim stat v zapchach, nemusim riesit jednosmerky a prikazane smery. samozrejme sa to snazim robit co najbezpecnejsie a bez toho aby som obmedzoval chodcov ci auta.
pokial toto niekomu vadi je to cista zavist, nic viac.
aacid napísal:zaroven je cyklista rovnaky ucastnik premavky ako akekolvek vozidlo a teda ked ho ides predbiehat tak ho mas predbiehat s dostatocnym odstupom. ten je tiez v zakone definovany.
Takto si nasrať do úst za dve po sebe idúce príspevky som tu už dlho nikoho nevidel. Presne ako som povedal, kus debila, čo sa bude dožadovať svojich práv, ale na svoje povinnosti sere. Ty si jak cigan, pozna len svoje práva, ale povinnosti má v paži.
aacid napísal: "pokial si raz na ceste tak sa spravaj ako na auto" mi pride trochu uleteny. co teba do toho. ved nie len ze tebe ako vodicovi moze byt jedno ci som raz na ceste raz na chodniku, dokonca by si mal byt rad, pretoze na ceste ti vadim a ked som na chodniku tak ta nijak neobmedzujem.
vodičom vyčítaš, že nevydržia chvíľu za tebou a že keď ťa nebezpečne obehne tak bude o par sekund skôr v robote, ale ty nepostojíš na semafore, lebo budeš o par sekund skôr v práci, alebo aby si nemal zlý čas na virtuálnej časovke tour de france?
aacid napísal: ale to ze cyklista na slovenskych cestach sa citi ako najvacsi odpad, co sa musi neustale obzerat aby sa mu nieco nestalo. a to je problem neohladuplnych vodicov co nedodrzuju zakon. v inych krajinach to tak nefunguje. v tomto su slovenski vodici velmi zaostali.
presne rovanké slová sa dajú použiť na cyklistov
aacid napísal:ver mi ze pokial by sa slovenski vodici spravali ako ti v nemecku ci holandsku tak ziaden cyklista by nemusel porusovat zakon
takže vodič môže za to, že cyklista ignoruje červenú, že ignoruje stopku, daj prednosť v jazde, zakaz odbočenia, jednosmerku. zakaz vjazdu na dialnicu a dalšie. vodič môže za to, že vy máte v hlavách nasraté a si myslíte, že pre vás nič neplatí? Ale dajte mi odstup.
muffi napísal:Hrozná tragédia pre šoféra stretnúť cyklistu. Musí chudák zašliapnuť brzdu a podradiť, to je predsa veľmi náročná vec. A situácia, keď musí ísť chvíľu za cyklistom a počkať, kým ho môže bezpečne predísť v protismere (ako by predchádzal akékoľvek iné pomalšie vozidlo), tak to už môže takému šoférovi spôsobiť asi aj traumu.
Hrozná tragédia pre cyklistov dodržiavať pravidlá cestnej premávky? viď to čo som písal aacidovi, platí aj pre teba.
muffi napísal:Bicykloval som aj vo Švajčiarsku a tam som ani jeden raz nemal pocit, že by som niektorému šoférovi vadil na ceste. Samozrejme na SK sa obávam vyjsť na každú cestu, kde chodia autá nad 50 (čo je aj taká, kde môžu chodiť maximálne 50), keďže v tejto krajine sa človek v aute cíti ako Boh a všetko ostatné je len zberba, ktorá mu zavadzia a nemá tam čo hľadať.
Dovolil si si vo Švajčiarsku porušovať pravidlá cestnej premávky ako cyklista? Predpokladám, že nie.
tuti napísal:Ty asi nie si cyklista. Ked ides 40km/h tak to je 11m/s. Cize by som chcel vidiet ako ty vidis na jamu na vzdialenost 40-50m. A ak by bolo za tebou auto tak by si stlacil brzdu a zastavil pred kazdou jamou.
Cyklista nie, ale e-kolobežky vyuzžívam v zdieľanej doprave často. A robím na nej presne to čo tu opisujem, obzerám sa, dávam x-krát väčší pozor, ak nie je bezpečné obchádzať prekážku spomalím, nechám prejsť auto. Využíval som kolobežky aj v lete v Siofoku na Balatone, tam to bolo ukážkové aj zo strany vodičov, ale aj z našej strany na kolobežkách a o tom je.

Polovica z vás si neváži vlastné životy, keď jazdí jak sa mu zachce ale tu budete vyplakávať, že vás niekto ohrozuje preto aby ušetril pár sekúnd. A keď vás človek oprávnene vytrubi, tak ešte rozhadzujete rukami a rozčulujete sa. A chcete aby to bolo ako v iných krajinách, tak najprav začnite od seba.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Je holý fakt, že nie vždy je to možné pre cyklistu na SK dodržiavať predpisy, lebo zákony, infraštruktúra a hlavne ľudia nie sú v tejto krajine naklonené cyklistom.
Každý kričí, že treba vybudovať všade cyklotrasy, ale realita je taká, že je nemožné vo veľkých mestách vybudovať všade samostatné cyklotrasy tak, aby pokryli všetky obytné zóny. Aj v najviac cyklisticky zameraných mestách ako Amsterdam máš pre cyklistov len nejaké hlavné ťahy a o zvyšné cesty sa delia s autami. Rozdiel je v tom, že tam ľudia v autách nechodia ako Fittipaldi a rešpektujú ostatných účastníkov premávky.

Kdežto u nás väčšina vodičov prekračuje max. povolenú rýchlosť, napr. takú 30tku v mestách nedodržiava viac než polovica vodičov a čerešnička je, že sa to vôbec nikde nekontroluje - policajt radšej bude číhať niekde v kríkoch mimo obce než riešiť to, že v meste nikto nedodržiava predpisy.

A poviem ti ako cyklista, že môj záujem prežiť je nadradený tomu dodržiavať predpisy. A v tomto záujme musím chodiť po chodníkoch, skracovať si cestu do roboty ako sa dá a vyhýbať sa cestám, na ktorých mám plné právo byť, ale bojím sa toho. Takže keď bude spoločnosť pripravená akceptovať, že sa tu pohybujú aj cyklisti, potom bude možné, aby oni dodržiavali predpisy, lebo sa nebudú musieť neustále obzerať za plece, či ich nervózny vodič zozadu nezlisuje aby ušetril 2 min keď sa náhli kdekoľvek ide.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

V mojom v meste policajti nezastavuju cyklistov ked idu po chodnikoch, skrátka len aby išli cyklisti tak, aby nikoho neohrozili.
Sú aj chodniky ktoré sú široké ako polovica cesty, takze nie je problem takto sa nejako vyhnuť.
V pešej zone mozu byt v jeden moment aj stovky ludí a predsa cyklisti mozu ist aj po pešej zone, ale opät tak aby neohrozili.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

- "môj záujem prežiť je nadradený tomu dodržiavať predpisy"
- "keď bude spoločnosť pripravená akceptovať, že sa tu pohybujú aj cyklisti"

1. Nedodržiavaním predpisov máš väčšiu šancu prežiť?
2. A kedy bude, ak nemalá časť cyklistov jazdí ako jazdí?
Muffi
Addict
Addict

starysomar - predpokladám, že nemáš žiadne skúsenosti s dochádzaním na bicykli do práce vo väčšom meste.

Áno, na Slovensku mám na bicykli väčšiu šancu prežiť nedodržaním predpisov. Je to smutná skutočnosť.
Ak chcem dodržať predpis musím ísť na pravej strane vozovky a autá ma obchádzajú v symbolickej vzdialenosti, mnohokrát sa ledva zmestia. Ak idem viac k stredu tak hneď vidia, že sa nezmestia a musia ma obísť až keď majú voľno v protismere.
Keď idem bicyklom po chodníku tak tiež porušujem predpis, avšak uprednostniť niektoré cesty pred chodníkom je hazard.
Keď idem po kraji po roz...banej bratislavskej ceste a chcem rukou ukázať, že sa chystám odbočiť, neraz vletím do jamy a mám problém udržať jednou rukou volant. Ak by som šiel v strede pruhu, kde je jám menej, pravdepodobne by sa mi to nestalo. Okrem toho treba povedať, že vodiči moje znamenie na odbočenie ignorujú a obiehajú ma zľava, akoby som nebol rovnocenný člen premávky alebo akoby som bol v inom pruhu a preradzoval som sa, ale ja som v skutočnosti v tom istom pruhu a proste len chcem odbočiť (ale nemôžem, lebo som iba smiešny cyklista).
Cyklista je proti vodičovi auta vždy slabší a vždy je to on, čo môže umrieť na ceste a je vydaný na milosť nálady človeku v aute. Naproti tomu cyklista šoférovi nemôže nič urobiť.
Samozrejme sa nájdu debilní cyklisti, ako sa nájdu idioti v každej skupine ľudí, ale ja hovorím o tom systémovom nastavení a mentalite - cestám tu kraľujú autá a všetko ostatné je odpad.

Ja sa snažím prispieť svojou trochou k tomu, aby bolo mesto prázdnejšie od áut a riskujem pri tom život, ale v podstate som stále za chu*a. Pritom aj vodičom áut samozrejme pomôže, že je v meste menej áut a mali by mi ďakovať, že sa nepridávam k nim a nezahlcujem cesty a parkoviská jedným extra autom naviac.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Muffi - máš v tomto prípade dosť zvláštne postoje a názory - veľmi slušne napísané. Mám vek 61+
Bicyklujem (posledné roky už málo) od svojich siedmych rokov. Roky som dochádzal bicyklom 4 kilometre do práce celoročne. Obe dcéry som vozil na bicykli, potom jazdil s nimi (Navyše sme mali so sebou často zo sebou psíka na vodítku). Pravda je, že na niektoré cesty som s nimi nevliezol a na niektoré by som dnes nevliezol ani sám.
Svet nezmeníš, akurát si môžeš ublížiť. Ani systémovú mentalitu nezmeníš porušovaním predpisov a komplikovaním situácie iným účastníkom cestnej premávky. Podľa Teba sa zrejme všetci v tých autách vozia iba pre zábavu...
Muffi
Addict
Addict

Ja sa ale predsa nesnažím vyhnať niekoho z auta alebo mu komplikovať cestu. Snažím sa dopraviť sa kde plánujem tak, aby som minimalizoval riziko, že ma prejde auto. To, že ma vodiči považujú za otravný odpad ktorý má tú drzosť ich spomaliť fakt nie je môj problém.
A že svet nezmeníš - tak s takou filozofiou sa nezmení nikdy nič, vždy sa začína od jednotlivca.
mLuks
Addict
Addict

muffi napísal:Je holý fakt, že nie vždy je to možné pre cyklistu na SK dodržiavať predpisy, lebo zákony, infraštruktúra a hlavne ľudia nie sú v tejto krajine naklonené cyklistom.
Jediný predpis, ktorý cyklista nie vždy môže dodržať je jazda po cyklotrase, resp. ceste. Takže jazdíte aj po chodníkoch. Všetky ostatné pravdilá cestnej premávky dodržať vždy môže a ak ich nedodržuje, tak je len ignornat a tupec, ktorému prináleží presne to čo vodičovi auta, ktorý nedodržuje pravidlá cestnej premávky (pokuta/odobratie VP - ak je cyklista jeho vlastníkom, prípadne poučenie sa z vlastnej chyby, keď skončí dolámaný v nemocnici)
muffi napísal:Každý kričí, že treba vybudovať všade cyklotrasy, ale realita je taká, že je nemožné vo veľkých mestách vybudovať všade samostatné cyklotrasy tak, aby pokryli všetky obytné zóny. Aj v najviac cyklisticky zameraných mestách ako Amsterdam máš pre cyklistov len nejaké hlavné ťahy a o zvyšné cesty sa delia s autami. Rozdiel je v tom, že tam ľudia v autách nechodia ako Fittipaldi a rešpektujú ostatných účastníkov premávky.
a keď ich máte vybudované a idú súbežne s cestou, tak aj tak polka z vás jazdí po ceste a sťažujete sa na odstup. V KE máš popri hlavných ťahov mestom stále cyklotrasu, dokonca jednu naprieč celým mestom popri rieke (v skoro celom úseku vyasfaltovanú), ktorá je súčasťou Eurovelo 11.

To, že je na niektorých rozsypaný asfalt, že to s vami drncá na nich, je vaša výhovorka prečo idete po ceste a nie cyklotrase. Ak ti ide o tvoj život, že sa chceš chraniť, tak radšej by si mal ísť drncavou cyklotrasou ako po ceste.
muffi napísal:Kdežto u nás väčšina vodičov prekračuje max. povolenú rýchlosť, napr. takú 30tku v mestách nedodržiava viac než polovica vodičov a čerešnička je, že sa to vôbec nikde nekontroluje - policajt radšej bude číhať niekde v kríkoch mimo obce než riešiť to, že v meste nikto nedodržiava predpisy.
Pokiaľ viem, tak v meste je 50ka, pokiaľ nie je značkou určené inak. Na vyboltovanú časť: Ani vy cyklisti. Viď nižšie.
muffi napísal:A poviem ti ako cyklista, že môj záujem prežiť je nadradený tomu dodržiavať predpisy.
A teraz reálne situácie, ktoré sa mi s vami stali:
- cyklista ide opačne jednosmerkou, na oboch stranách parkujú autá, vytrúbim ho ešte pinda, že aký problém sa mám uhnúť jemu. Taký, že nie je miesto kam sauhúť a on tam nemá vôbec čo robiť v protismere - kde je jeho záujem prežiť?

- cyklista ide opačne kruhovým objazdom - asi bolo časovo náročne si prejsť kruháč dookola, keď ešte on má prednosť v kruáči - kde je jeho záujem prežiť?

- cyklista ignoruje stopku/daj prednosť v jazde a vtrepe sa mi rovno pred auto, kde ja musím náhle zmeniť smer resp. rýchlosť vozdila (čo je na pokutu pre neho, lebo ma obmedzil), ak by som to neurobil, cyklista dobicykloval - kde je jeho záujem prežiť?

- cyklista zíjde z chodníka na cestu bez toho, aby sa presvečil či je to bezpečné - kde je jeho záujem prežiť?

- cyklista nezastavil pred prechodom pre chodcov, napriek tomu, že ja som pred ním zastavil a púšťal chodcov - kde je jeho záujem prežiť? keďže aj zrážka cyklistu s chodcom, môže mať pre cyklistu následky so zranením.

- cyklista nepočká na červenej spolu s autami, ale vyjde na ostrovček, využije zelenú pre chodcov a za krrižovatkou sa vracia späť na cestu. To je ten lepší prípad, horší je uplna ignorácia červenej a po kratkom obhliadnutí veselo pokračuje dalej na červenú. - kde je jeho záujem prežiť? (videl si toto urobiť skutristov?)

a také všeobecné pravidelne sa opakujúce, cyklista na dialnici - vtrepe sa na cestu, kde autá chodia 130km/h, aj viac či menej. - kde je jeho záujem prežiť?
muffi napísal:Keď idem po kraji po roz...banej bratislavskej ceste a chcem rukou ukázať, že sa chystám odbočiť, neraz vletím do jamy a mám problém udržať jednou rukou volant.
ale vzýčený prostrdník ukazovať viete, ked vás človek oprávnene vytrúbi, vtedy zázračne to vždy ukočírujete jednou rukou na tu chvíľu. Ale ukázať včas zmenu smeru jazdy je obrovský problém pre vás.
muffi napísal:Samozrejme sa nájdu debilní cyklisti, ako sa nájdu idioti v každej skupine ľudí, ale ja hovorím o tom systémovom nastavení a mentalite - cestám tu kraľujú autá a všetko ostatné je odpad.
Tých debilných je väčšina, z aacidových postov som pochopil, že tiež medzi nich patrí. Jediné za čo viete systémovo bojovať je odstup. Ale za vlastnú discipinovanosť už nebojujete, tá vám je u riti. A takto sa systémova zmena nedá robiť.
muffi napísal:Ja sa snažím prispieť svojou trochou k tomu, aby bolo mesto prázdnejšie od áut a riskujem pri tom život, ale v podstate som stále za chu*a.
To môžeš aj keď presadneš do MHD a nebudeš pri tom riskovať svoj život. A ak si sa našiel v niektorých z tých bodov, čo som popísal vyššie, tak áno budeš za chu*a.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"vždy sa začína od jednotlivca" - áno, treba začať OD SEBA! Či všetci ostatní (vodiči) musia a Ty nie?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mne to pride ze jeden o koze, druhy o voze.

mLuks - vsetky tvoje zle skusenosti s cyklistami nekoreluju so spravanim muffiho a aacid. Nevidim prienik. Samozrejme v tvojich pripadoch mas pravo byt nasrany. Aj ja by som bol.
Ale tiez praktizujem spravanie ze prednejsie je moje zdravie nez niektore predpisy.
mLuks
Addict
Addict

Nie je to jeden o koze, druhý o voze. Je to o tom, že ak chcem byť rešpektovaný (ako cyklista na ceste), tak mám aj rešpektovať (čo sa odomňa na tej ceste vyžaduje). Dnes keď stretnem cyklistu pred sebou, tak len čakám akú hovadinu vyvedie, za tú dobu kým ho obehnem. A môže za to presne to, že sa cyklista v premávke nevie správať.

Ja keď využívam sharingové kolobežky alebo bicykle, si dávam presne ne tieto veci pozor, lebo viem čo mne vadí ako vodičovi.

a za Aacida hovorí za všetko táto veta:
aacid napísal:"pokial si raz na ceste tak sa spravaj ako na auto" mi pride trochu uleteny. co teba do toho. ved nie len ze tebe ako vodicovi moze byt jedno ci som raz na ceste raz na chodniku, dokonca by si mal byt rad,
pokial si na ceste, tak sa spravaj ako auto - znamená, že dodržuj značky, semafory, pravidlo pravej ruky, atď A anie nemôže mi byť jedno, či je raz na chodníku, alebo na ceste presne z dôvodu, ktorý som už popisal.
Muffi
Addict
Addict

Na bicykli v meste stojím na červenej, na stopke tiež, dávam prednosť podľa značiek, zastavím chodcom na prechode, v živote som prostredník nikomu neukázal.
Tak isto som jazdil aj v tom Švajčiarsku, tak ako to, že tam som nikdy nemal pocit, že skončím pod kolesami auta?

Tiež mám vodičák a tiež som chodieval autom a poviem ti, na jednu jazdu cez mesto som občas stretol jedného cyklistu, ktorý išiel nebezpečne. Pritom každý deň na bicykli cestou do práce a späť stretnem 5-6 áut, ktoré ma bezdôvodne ohrozia.

Samozrejme podotýkam, že ten 1 blbý cyklista ktorého stretnem jazdou v aute cez mesto do práce ma neohrozuje, ale spomaľuje, resp. ohrozuje seba.
Tých 5-6 nebezpečných áut, ktoré stretnem cestou na bicykli ma ohrozujú a môžu ma zabiť, pričom idem podľa predpisov.
Ak tam nevidíš rozdiel a nerozumieš tomu, čo chcem povedať, tak škoda ďalších rečí z mojej strany.

Takže vodiči áut nadávajú na cyklistov, lebo tí ohruzujú samých seba? Buďme úprimní a povedzme, že im v skutočnosti vadí zdržanie pár minút, lebo sú netolerantní.

Ono celkovo na Slovensku je absurdná road rage aj medzi vodičmi áut vzájomne - vytrubovanie, vybrzďovanie atď., preto mi príde obzvlášť absurdné, ako šoféri rečami lynčujú cyklistov, pričom sa paradoxne väčšinou jedná práve o tých najväčších nervákov za volantom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

S tým viem vcelku súhlasiť - no nie som celkom presvedčený, či pomer zle jazdiacich vodičov je porovnateľný s pomerom zle jazdiacich cyklistov.
mLuks
Addict
Addict

že to robíš ty je pekne, rovnako je pekné, že ja pri objiehaní mám odstup. Ale viď aacid.

nebol som nikdy vo švajci, ale myslím si, že aj kultúra cyklistov je tam iná. A o tom to je, o vzajomnom rešpekte.
Takže vodiči áut nadávajú na cyklistov, lebo tí ohruzujú samých seba? Buďme úprimní a povedzme, že im v skutočnosti vadí zdržanie pár minút, lebo sú netolerantní.
Jasné, že cyklista svojím nezodpovedným správaním nikdy neohrozí mňa ale len seba, lenže ja som ten, kto sa bude potom vyrovnávať s tým, že usmrtil človeka aj keď nebudem vinný, ja som ten, kto to bude mať celý čas pred očami. Toto je totožné s chodcami, čo prebehujú cez cestu mimo prechodov, na červenú, alebo v noci v tmavom.

5-6 aút z koľkých celkovo čo stretneš, resp. čo ťa obchádzajú za deň?

Ja ťa chápem čo chceš povedať. Ale do tejto debaty som vstupil, lebo aacid sa dožadoval dodržiavania zákona zo strany vodičov pritom on sám sa priznal, že na ten istý zákon kašle, lebo čo mňa do toho. A takto to nefugnuje ani v tých vyspelých krajinách, na ktoré sa odvolávate.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no vidim ze som pekne rozprudil debadu.

mLuks, tvoje urazky a nadavky budem ignorovat. vidim ze si si potreboval vybit nejake emocie. ale musim ti napisat ze si ma absolutne neodhadol. toto je problem vacsiny ludi, tebe ako vodicovi ked niekto povie "cyklista" tak si predstavis tie najhorsie zazitky co si s cyklistami mal a z nich si vytvoris priseru na ktoru mozes nadavat a nenavidiet ju. ale nie vsetci cyklisti su taki, rovnako ako nie vsetci vodici su taki.
ja na cervenu nechodim, nejazdim tour de france, nemam tachometer ani sa nikde nenahanam.
ja len vyuzivam to ze mam bicykel. ked sa da idem po cyklotrase, ked sa neda idem po chodniku, ked mozem tak prejdem cez luku ci pole a ked uz ozaj neni ina moznost tak idem po ceste. ako som uz pisal viac krat, pokial som na chodniku, tak si plne uvedomujem ze tam nemam co robit a ze akykolvek chodca ma prednost.
ako som pisal, robim to pre svoje zdravie.
pokial ale musim ist na cestu, tak si zase uvedomujem ze som ucastnik dopravy, spravam sa tak a ocakavam to aj od vodicov. zial ti to casto nerobia a vedome ma ohrozuju na zdravi. to je fakt. pre ked nemam inu moznost ako ist po ceste a nemam moznost ako po ceste bezpecne, tak mi nerobi problem ist dalej od kraja aby ma nemohol nejaky primitiv za volantom predbiehat extra tesne. to je vsetko. mozes mi nadavat do debilov, mne to vobec nevadi, mne ide o svoje zdravie.
starysomar napísal: 01 sep 2022, 10:42 - "môj záujem prežiť je nadradený tomu dodržiavať predpisy"
- "keď bude spoločnosť pripravená akceptovať, že sa tu pohybujú aj cyklisti"

1. Nedodržiavaním predpisov máš väčšiu šancu prežiť?
2. A kedy bude, ak nemalá časť cyklistov jazdí ako jazdí?
1. ano je to tak, ako som pisal vyssie, ak nedodrzim predpis ze mam ist po pravej strane pruhu ale pojdem po strede tak zarucim ze ma nejaky uponahlany vodic nebude obiehat na 10 cm aby sa zmestil medzi mna a protiiduce auto.

2. ako som uz pisal, je to zacarovany krut, vodic chce aby cyklista zacal posluchat, cyklista chce aby zacal vodic posluchat. jediny rozdiel je v tom ze vodic si svojim nedodrzanim predpisov tak maximalne usetri par minut cesty, cyklista to robi preto aby jazdil bezpecnejsie.

a znova chcem vyzdvihnut ze rozpravam IBA o tom nedodrziavani jazdy po pravej strane vozovky, o nicom inom. neriesim jazdenie na cervenu, jazdu cez plnu ciaru ci podobne veci ktore robia niektori cyklisti. v tychto pripadoch som totalne na strane vodica.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Vodič ktorý ide za cyklistom po uzkej ceste kde sa nedá komfortne predbiehat a oproti ide auto, tak sofer za cyklistom má spomaliť má prekažku.
Ak tak neurobí a ohrozí cyklistu ze napr cyklista spadne, no všimne si značku auta aj špz, moze sa obrátiť na policiu nahlasiť to.
Je to o tom kto je aký cyklista - sak aj cyklista nafuka a takisto nafukať vie aj šofer auta. Chýbaju cyklotrasy, robit peticie, chybuju všetci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

chod prosim ta niekedy na bicykel a skus z neho spadnut v 20km/h rychlosti na asfaltovu cestu... potom mi napis ci je to nieco co by si robil rad pravidelne alebo je to nieco comu sa budes chciet za kazdu cenu vyhnut.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako si zase pochopil moj príspevok? Ja píšem o tom ze ked cyklista ide po uzskej ceste a za nim ide auto tak má auto spomaliť lebo má prekažku a nepredbiehať cyklistu ak ide oproti iné auto. Sak logicky radšej spadnut do priekopy do prava na travu, kebyze mas spadnuť do lava na asflalt mozno by si skončil aj pod autom.
Napísať odpoveď