Nie je to rýpanie, len otázka
emigracia,imigracia
-
starysomar
Hardcore addict
Re: emigracia,imigracia
jackb - čo je príčina, že nežiješ (...a netvoríš hodnoty na Slovensku?)
Zacalo to ako politicka situacia po zvoleni Fica po Gorile. Neskor, ked som aj tu vystudoval na univerzite, tak na Slovensku by som nezamestnal v odbore, v ktorom pracujem teraz, lebo ten v krajine nie je, alebo nie v takom rozsahu. Vzdelanie by som sice uplatnil mohol, ale v statnej sprave a tam by to bolo proti svedomiu (parkovisko ako ornica) alebo plat tak maly, ze by som mal v krajskom meste velmi maly standard. Nakoniec, ked studoval na Slovensku, rok som byval s Janom Kuciakom a do konca mojho studia sme sa stretavali. Takze platit dane v krajine, kde vlada vytvori podmienky na vrazdu mojho kamararta a proces s ludmi, ktori sa vrazdy zucastnili trva roky, nie je v mojom zaujme.
Staci takto?
Staci takto?
Ked si vsimnete, tak najvacsie problemy s emigrantmi su paradoxne v krajinach, kde je lavicový system s velmi prosocialnou politikou. Lebo rozne socialne davky a podpory su tam tak vysoke, ze ludom ktori nemaju vzdelanie a manualne sa im nechce pracovat, ti si ziju pri porovnani s krajinou odkial prisli ich predkovia stale velmi dobre. Takze mnohym mladym to nedava zmysel aby pracovali a radsej presedia cely zivot doma na davkach. A ako vieme, clovek ktori ma vela volneho casu, zacne castokrat robit hluposti, lebo nevie co so sebou od dobroty. A odtial uz je krok k roznym mestskym gangom, predaja drog a pod. Oni ani velmi neriskuju tym ze nakoniec niekto z nich skonci vo vazeni, pretoze pri porovnani s vazenim v krajinych tretieho sveta odkial maju korene su z hladiska komfortu a bezpecia skandinavske vazenia skoro ako hoteli.
Ale to plati aj pre majoritu. Nie je nutne, aby bol dakovy gangster potomok ludi z inej krajiny. O 'chavs' to pisal roky rokuce dozadu uzivatel Seth, ktory snad zil v Leeds a tam 'teplakovych gangstrov' plno. Vo veku 16 rokov ukoncia skolsku dochadzku a len sa prizivuju. Narobia deti (fenomen pubertalnych matiek, napriklad v skotskom Dundee) a ziju z toho co kvapne, alebo ako inak ziskaju peniaze.
jackb
Rozdiel je v ponimani takehoto spravania v ociach majority danej kultury /etnika: ked "biely" si vala doma sunky, zije iba na davkach, zapaja sa do roznych nelegalnych az zlocinnych aktivit tak v ociach majority je takeho spravanie brane negativne a daju mu to najavo, cim vznika spolocensky tlak aby sa takemuto spravaniu zacal vyhybat.
Zatial co v pripade pristahovaleckych komunit je postoj zvacsa taky, ze to nie je chyba daneho cloveka ale chyba spolocnosti "lebo ti bieli nas diskriminuju" a tym padom ten spolocensky tlak danej komunity na odstranenie takehoto spravanie je maly alebo ziadny, pretoze je viacmenej povazovany za /ich/prijatelnu normu.
Ale samozrejme, bez debaty, urcite existuju aj "biele" gangy a ine nelegalne aktivity prevadzkovane zastupcami bielej majority resp. potomkami povodnych obavtelov danej krajiny.
Je to aj o zivotnom priklade: ked tvoj rovesnik sused bude mat slusnu pracu, rodinu, zapojeny do normalneho spolocensky akceptovaneho diania, tak ten nepriamy tlak bude aj teba motivovat sa tak spravat. Zatial co ked okolo teba budu len ludia zijuci na davkach a pendlujuci z a do vazenia, tak prevdepodobne skoncis nejako podobne. To vidime aj u nasej minority.
Preto sa v Dansku snazia tieo komunity svojim sposobom "rozbit" a zamiesat ich do majority aby im bola prikladom. Nakolko je ale takyto pristup vlady etický a ospravedlnitelny to by bolo na dlhsiu debatu.
Rozdiel je v ponimani takehoto spravania v ociach majority danej kultury /etnika: ked "biely" si vala doma sunky, zije iba na davkach, zapaja sa do roznych nelegalnych az zlocinnych aktivit tak v ociach majority je takeho spravanie brane negativne a daju mu to najavo, cim vznika spolocensky tlak aby sa takemuto spravaniu zacal vyhybat.
Zatial co v pripade pristahovaleckych komunit je postoj zvacsa taky, ze to nie je chyba daneho cloveka ale chyba spolocnosti "lebo ti bieli nas diskriminuju" a tym padom ten spolocensky tlak danej komunity na odstranenie takehoto spravanie je maly alebo ziadny, pretoze je viacmenej povazovany za /ich/prijatelnu normu.
Ale samozrejme, bez debaty, urcite existuju aj "biele" gangy a ine nelegalne aktivity prevadzkovane zastupcami bielej majority resp. potomkami povodnych obavtelov danej krajiny.
Je to aj o zivotnom priklade: ked tvoj rovesnik sused bude mat slusnu pracu, rodinu, zapojeny do normalneho spolocensky akceptovaneho diania, tak ten nepriamy tlak bude aj teba motivovat sa tak spravat. Zatial co ked okolo teba budu len ludia zijuci na davkach a pendlujuci z a do vazenia, tak prevdepodobne skoncis nejako podobne. To vidime aj u nasej minority.
Preto sa v Dansku snazia tieo komunity svojim sposobom "rozbit" a zamiesat ich do majority aby im bola prikladom. Nakolko je ale takyto pristup vlady etický a ospravedlnitelny to by bolo na dlhsiu debatu.
Ci uz je to zaznamenane v 'kulture' ako su filmy ci knihy (mozno nie vzdy tej najvyssej kvality) alebo sa to da vidiet (a o Dundee sa pisali snad aj sociologicke a sociopatologicke prace), tak je to dedicne: dievca sa vo veku 16 rokov stane matkou a jej dcera smeruje na rovnaku drahu. Spolocnost sa moze snazit ako chce. Potom su aj druhy rodicov, ktori svojich potomkov potapaju, ako je to reportovane z osad na Slovensku: naco budes studovat, ked ja som sa na vsetko vykaslal v 16tke a od vtedy som kazdu chvilu v inej praci za maly plat.
Takze ak problem je v generacii ci dvoch bez nutnosti rozlisovat kde sa narodili predkovia. Lebo aj chavs mozu povedat, ze ich majorita ludi, 'ktori hovoria ako BBC' diskirminuje, lebo rozpravaju nareciami a slangami.
No mas pravdu o tom zhromazdovani sa ludi v zlych podmienkach a so zlym zakladom: vacsinou su to bytove domy pripominajuce nase komunisticke bytovky, kde je jedno akeho etnika clovek je, ma automaticky male sance, ze sa niekam dostane, lebo vsetko okolo neho je zle.
Takze ak problem je v generacii ci dvoch bez nutnosti rozlisovat kde sa narodili predkovia. Lebo aj chavs mozu povedat, ze ich majorita ludi, 'ktori hovoria ako BBC' diskirminuje, lebo rozpravaju nareciami a slangami.
No mas pravdu o tom zhromazdovani sa ludi v zlych podmienkach a so zlym zakladom: vacsinou su to bytove domy pripominajuce nase komunisticke bytovky, kde je jedno akeho etnika clovek je, ma automaticky male sance, ze sa niekam dostane, lebo vsetko okolo neho je zle.
Jackb
to s tym asi vela nema, v panelakoch byva na Svk 40percent obcanov/ja tiež/ a drviva vacsina z nich su to slusni ludia. S R. minoritou je to problem kulturny: v ich ponimani maju rodinne vazby vacsiu hodnotu ako v ociach majority. Preto sa berie v podstate za povinnost, aby dievcata/mlade zeny co najskor otehotneli a tym padom rodinny "klan" dalej rozsirovali. Čím ma žena viacej deti, tym je povazovana v ramci komunity za váženejšiu osobu a jej spolocenske uznanie rastie. U muza sa tiez necaka ze by mal dalej studovat, ale tiez ma skoro naplodit deti. Rozne davky ked sa spocitaju davaju celkom slusnu sumu, k tomu zber napr zeleza, pripadne ine aktivity, nacierno manualna vypomoc a pod."vacsinou su to bytove domy pripominajuce nase komunisticke bytovky"
ale to co pises, plati na zapade rovnako pre etnicku majoritu, ako som napisal vyssie. preto, paradoxne v zdravotnictve su mladi zamestnanci skor z etnickych minorit ako z majoritnej spolocnosti. lebo ked sa rodina, a je jedno ci je fialova, alebo zelena, utvrdzuje v tom, ze vzdelanie nie je potrebne a v puberte treba hned otehotniet a je fajn byt starym rodicom pred dosiahnutim 50tky, tak to tak ti ludia robia.
tie bytovky tu su problematicke zony kvoli tomu, ze na rozdiel od postkumistickeho sveta, boli budovane ako socialne a nie standardne byvanie. je mozne, ze aj vo viktorianskom dome niekde v sirsom centre mesta sa bude veselo porusovat zakon a deti tam vyrastajuce sa dostanu do basy, ale sanca je ovela mensia, ako ked vyrastaju v 'panelaku'.
\\snad sa mi podari v praci travit cas s Danmi a popytat sa na to, ako realne to vnimaju oni.
lebo roky rokuce dozadu, ked som bol lacna nekvalifikovana pracovna sila v Irsku so mal pocit, ze na mna moji miestni rovestnici pozeraju nevrazivo, ale stari Iri ma ukludnili, ze kym robim a platim dane a nerobim bordel, tak je vsetko v poriadku.
tie bytovky tu su problematicke zony kvoli tomu, ze na rozdiel od postkumistickeho sveta, boli budovane ako socialne a nie standardne byvanie. je mozne, ze aj vo viktorianskom dome niekde v sirsom centre mesta sa bude veselo porusovat zakon a deti tam vyrastajuce sa dostanu do basy, ale sanca je ovela mensia, ako ked vyrastaju v 'panelaku'.
\\snad sa mi podari v praci travit cas s Danmi a popytat sa na to, ako realne to vnimaju oni.
lebo roky rokuce dozadu, ked som bol lacna nekvalifikovana pracovna sila v Irsku so mal pocit, ze na mna moji miestni rovestnici pozeraju nevrazivo, ale stari Iri ma ukludnili, ze kym robim a platim dane a nerobim bordel, tak je vsetko v poriadku.
medzi CR a SR su na hraniciach kontroly z jednoducheho dovodu, prebieha dost masivna migracna kriza
media o tom sice hovoria len obmedzene, ale podla info, co som zachytil na CT, tak pocet zaistenych migrantov na ceskej strane je 3-nasobny voci maximu z roku 2015
ako ale vieme, media vedia hystercit len o jednej teme v jeden cas, takze kym bude vojna na Ukrajine, pre migrantov zostane medialny cas obmedzeny
media o tom sice hovoria len obmedzene, ale podla info, co som zachytil na CT, tak pocet zaistenych migrantov na ceskej strane je 3-nasobny voci maximu z roku 2015
ako ale vieme, media vedia hystercit len o jednej teme v jeden cas, takze kym bude vojna na Ukrajine, pre migrantov zostane medialny cas obmedzeny
nie len CZ zavadza kontroly na SK hraniciach ale aj AT...
jasne ze slovakov to netrapi ked vsetci ti migranti len prechadzaju dalej na zapad. akonahle to uz pre nich take jednoduche nebude a zacnu ostavat tu tak bude kriku.
jasne ze slovakov to netrapi ked vsetci ti migranti len prechadzaju dalej na zapad. akonahle to uz pre nich take jednoduche nebude a zacnu ostavat tu tak bude kriku.
Je mozne, ze ide o koordinovanu spolupracu Srbska s Madarskom, a potom ako su strazene hranice Bulharska a Rumunska, kedze sengenska hranica by mala byt strazena. Ak teda ide podla neviem akych zdrojov o 3x taku vlnu ako v 2015.
Ked nas zahltia, tak mozno aj my pristupime ku kontrole hranice z Madarskom, len ci na to budu mat personal, kedze my uz jednu hranicu permanentne kontrolujeme.
Ked nas zahltia, tak mozno aj my pristupime ku kontrole hranice z Madarskom, len ci na to budu mat personal, kedze my uz jednu hranicu permanentne kontrolujeme.
inac co je za tou narastajucou migraciou? cital som, ze utecenci su hlavne zo syrie, kolabuje im to tam ekonomicky este viac ako doteraz?
su to vraj hlavne Sýrčania a potom s odstupom Turci. V oboch krajinach su velke ekonomicke problemy.
Sú to Syrcania, ktorí boli doteraz v Turecku
zaujimave, tak co je za tym? turci ich nezvladaju, tak ich pustaju dalej? alebo chcu zasa povydierat eu o nejake miliardy?
Turecko dlhodobo pracuje so Syrcanmi na svojom uzemi ako s divokou kartou na vydieranie Eu aby platila viacej. Naviac ako uz bolo spomenute, Turecko je dlhodobo na tom hospodarsky velmi zle.
To mi nevychadza.
Madarsky fasisticky diktator sa chvalil aky fajny ziletkovy plot postavil a ako na hraniciach chodi mlatit utecencov kazdy prepity Imre, lebo tym chrani svoju rodinu a europasku krestansku civilizaciu.
Aj slovenski fasisti dosahovali vrchol pri fotkach madarskeho plotu a boli pripraveni vykostit kazdeho kto sa opovazi prekrocit hranicu.
Tupe fasisticke deti pod vedenim dakeho Crvrcka sa cvicili po lesoch v likvidacii prekrocitelov.
Kde je plot? Kde su vykostovaci? Kde su cvrcky?
Madarsky fasisticky diktator sa chvalil aky fajny ziletkovy plot postavil a ako na hraniciach chodi mlatit utecencov kazdy prepity Imre, lebo tym chrani svoju rodinu a europasku krestansku civilizaciu.
Aj slovenski fasisti dosahovali vrchol pri fotkach madarskeho plotu a boli pripraveni vykostit kazdeho kto sa opovazi prekrocit hranicu.
Tupe fasisticke deti pod vedenim dakeho Crvrcka sa cvicili po lesoch v likvidacii prekrocitelov.
Kde je plot? Kde su vykostovaci? Kde su cvrcky?
Tvrdis, ze to velke mnozstvo ludi ktory nebudu ekonomicky aktivni nebudu vyraznou zatazou pre statny rozpocet? (vseobecne, nie konkretne slovensko)jackb napísal: 24 okt 2023, 23:05a aj tu v diskusii sa najdu migranti, ktori robia z odchodu za lepsim elitny klub, do ktoreho chcu prisnu urcovat clenstvo a ten zvysok budu generalizovat a dehumanizovat.
Napisal som to niekde?
Sulik, ci ini miestni migranti, nedavaju ludom sancu. Narodil sa mimo Europy - nebudu ekonomicky aktivni, budu zataz.
Pritom v tejto krajine su napriklad lekarnici a lekari uz takmer len cudzieho povodu a zobrat na ulici clovek len zriedka vidi Neeuropanov. Ako je toto vobec mozne?
Sulik, ci ini miestni migranti, nedavaju ludom sancu. Narodil sa mimo Europy - nebudu ekonomicky aktivni, budu zataz.
Pritom v tejto krajine su napriklad lekarnici a lekari uz takmer len cudzieho povodu a zobrat na ulici clovek len zriedka vidi Neeuropanov. Ako je toto vobec mozne?
Štatistika
Dať nejaké testy ľuďom v krajine pôvodu a vybrať si tých najlepších, legálne, naozaj nie je absolútne žiaden problém, internet je už všade
Dať nejaké testy ľuďom v krajine pôvodu a vybrať si tých najlepších, legálne, naozaj nie je absolútne žiaden problém, internet je už všade