Freelance - Programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Freelance - Programovanie

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

tak si daj pozor aby si nevyhorel, peniaze prestanu byt casom az take zaujimave :)
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa maiikY »

Časom možno, ale teraz ich potrebujem viac než dosť 😀.. zatiaľ sa toho nebojím, programujem viac menej len pól roka ma profesionálnej úrovni, teda že mám prácu. Predtým to bolo len také že som si k niečomu privoňal chvíľku to skúšal a potom nechal ísť :D
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte.
Dnes som bol v práci aktuálnej a bavil som sa so šéfom ohľadom toho že či nemá problém s tým že by som mal druhú robotu.
Povedal že ak to chcem nie je problém, ale že sa bojí že by som od nich odišiel a išiel full time do tej novej firmy, tak či by som neprijal takú ponuku že by mi zvýšili plat, respektíve by dorovnali tak aby som mal toľko, koľko by som mal v dvoch prácach a ostanem len u nich.
Myslím že fajn ponuka :D
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

Ahoj.

Tak nejaký update ako pokračujem.

Už je to skoro 4 mesiace čo som teda prešiel an živnosť a pohybujem sa ako živnostník. Prechod zo zamestnania bola dobrá voľba, minimálne čo sa finančnej stránky týka, tak sa to nedá ani porovnávať. Trochu ma štve že robím od momentu ako opustím posteľ do momentu ako padám únavou, ale na druhú stranu keď to porovnám so stavom predtým kedy som stíhal zamestnanie a bokovku popri tom je to lepšie z dôvodu že si dokážem aspoň ako tak prizireť víkendy, v ktoré sa snažím nepracovať/ pracovať úplne minimum.

Momentálne si držím dvoch klientov, čo mi príde asi ideál skrz toho že si tú prácu môžem balancovať a keď ma jedno nebaví, môžem prejsť k druhému. Zároveň si môžem prácu účtovať medzi s.r.očku a živnosť, čo má opäť finančnú výhodu, keďže na živnosť aplikujem paušál.

Začína sa rysovať ale jedna práca, kde by som sa mohol dostať nie ako fyzická osoba, ale ako právnicka, teda by som mohol asi pod seba zobrať nejakých ľudí, ale neviem či som na toto pripravený.

Autoeditácia príspevku po 1 min 37 sek:
*****HERO***** napísal: 29 okt 2021, 19:07 tak si daj pozor aby si nevyhorel, peniaze prestanu byt casom az take zaujimave :)
No nedá sa mi nesúhlasiť. Minule som sa pristihol ako som bol zbytočne jemne agresívny na klienta, v momente keď žiadal odomňa niečo naviac, čo by malo za následok zúženie voľného času. Keď som mal hlboko do kapsy tak toto nehrozilo :D

Autoeditácia príspevku po 1 min 22 sek:
harrison314 napísal: 27 okt 2021, 19:28 Ja by som s tym problem nemal, ak tam bude zadefinovane co je to bug.

No skor to poznam ako clovek zduhej strany, co po freelenceroch kod opravoval.
Tuto sa mi tiež nedá nič iné než súhlasiť. Čo pracujem na jednom projekte s tímom freelancerov, tak sú to maximalne nespoľahliví ľudia.
skooty
Light Star
Light Star

Ahoj. Chcel by som sa ľudí čo s tým majú skúsenosť.
Ako sa ako freelancer vysporiadavate s množstvom práce, ktorú nie ste schopný ako jeden človek utiahnúť ?

Jedná sa mi o to že momentálne pracujem tak 50-60 týždenne, čo je celkom dosť a popravde mi to nejako moc nevyhovuje.
Ozývajú sa však ľudia s ktorými som predtým spolupracoval, že by chceli riešiť nejaké projekty atď... Ja však už nemám energiu ani čas vziať niečo ďaľšie. Existuje nejaký spôsob akým ich taktne odmietnúť ?
Je spôsob zvýšiť hodinovú sadzbu tiež cesta ?

Rád by som to možno aj na niekoho delegoval, ale väčšinou sú to proste vzťahy že to chcú priamo odomňa a nie od niekoho ďaľšieho, teda takto cesta nevedie.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

1) Neodmietnut, ale urcit si vzdialenejsi deadline, ak to klientovi tiez vyhovuje. Udrzis si klienta a zaroven si zabezpecis robotu do buducna. Toto ale len v pripade, ze mas perfektne zvladnuty svoj time management. Tiez je tu nevyhoda ze sa ti moze objavit vynikajuci projekt na ktorom chces robit, a ty uz budes zabookovany na 2 mesiace dopredu.

2) Zvysit hodinovku je urcite cesta. Niektorych klientov mozno eliminujes, inych (tych lepsich?) si udrzis a zaroven sa zbavis problemu s nedostatocnou kapacitou, cize je to win win, len to neprezen.

3) Delegovat robotu je tiez cesta, lenze ak teraz robis 60 hod. tyzdenne samotnu pracu, tak si priprav dalsich 20 hod. na komunikaciu, kontrolu a manazovanie toho cloveka. Ak nebude spolahlivy, tak aj hasenie chyb po nom. Ak ta bavi programovanie, tak toto uz ma velky presah do obchodu a manazmentu a nemusi ti to nutne vyhovovat.

4) Odmietnut pre nedostatocne kapacity urcite nie je neslusne ani nevhodne. Prave naopak, klient oceni ze neslubujes nieco, co nevies splnit a na teba to vrhne dobre svetlo, ze je o tvoju pracu zaujem.
skooty
Light Star
Light Star

Hensym napísal: 16 mar 2022, 23:23 4) Odmietnut pre nedostatocne kapacity urcite nie je neslusne ani nevhodne. Prave naopak, klient oceni ze neslubujes nieco, co nevies splnit a na teba to vrhne dobre svetlo, ze je o tvoju pracu zaujem.
No aj áno aj nie, na tomto ma hlavne hnevá že každý ten vzťah dalo proste nejaké úsilie "vybudovať", odmietaním proste ten vzťah jemne degradujem.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte,

Aktuálne fungujem tak, že mám dve roboty. Jedna, TPP.. skoro 2000€ každý mesiac, nemám to nijako logované, čiže bez ohľadu na to koľko urobím mám ten istý plat.
Druha práca, TPP, platený som od hodiny. Mám 15€/h a väčšinou sa snažím odrobiť 100h.
Dokopy mi to urobí celkom pekný plat, cca 3000€.
Aktuálne rozmýšľam nad tým, že by som druhu robotu zmenil na živnosť, tým pádom by za mňa odvody platil hlavný zamestnávateľ a ja by som si platil len dane.

Čo si o tom myslite? Ľudia čo máte živnosť, neoľutujete prechod?

Chcel by som nejakú dobu fungovať TPP a živnosť a potom, keď si vybavím všetko čo chcem s bankami, tak by som prešiel na živnosť ak v hlavnej práci.

Zaujíma ma len váš názor, či urobím dobre ak pôjdem do živnosti. Na 90% som presvedčený že do toho idem, ale chcem si vypočuť aj iných ľudí.

Ďakujem za rady.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

maiikY napísal: 29 júl 2022, 13:55 Aktuálne rozmýšľam nad tým, že by som druhu robotu zmenil na živnosť, tým pádom by za mňa odvody platil hlavný zamestnávateľ a ja by som si platil len dane.
tak aj pri zivnosti si budes musiet stale platit poistenia na zaklade toho co z nej zarobis. to za teba nebude platit hlavny zamestnavatel si myslim.
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Mne dnes zamestnávateľ z druhej práce, ktorá by bola na živnosť hovoril že by som musel platil len daň, kým mám zamestnanie na TPP. On je síce právnik, ale aj tak si to chcem všetko overiť pred tým ako na to kývnem. Čiže tento víkend si nechávam na rozmyslenie a budúci týždeň by som začal riešiť.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Toto zrovna riešim aj ja ale z opacnej strany. Už od školy robím iba na živnosť, paušálne výdavky sú skvelá vec pri freelancerovi na Slovensku, takže by som to nerád menil ale mám teraz možnosť ísť do jedného projektu kde chcú jedine full-time kmeňového zamestnanca a rozmýšľam že by som to zobral + by som si ale ešte nechal živnosť pre starých klientov , ktorým by som už iba robil support a rozširoval moje projekty.
Ako je to so zdravotným poistením tých mesačných 78 eur by som musel platiť ja plus zamestnávateľ alebo iba on?
Sociálne ktoré teraz platím zo živnosti, by som naďalej platil ale sociálne odvody z full-time by boli oddelené a tie by platil zamestnávateľ ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zamestnavatel by mal platit za teba co treba, ty si zo zivnosti platis to mas. Skus pozriet tento clanok: https://www.superfaktura.sk/blog/zivnos ... ci-vyhody/
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Áno už som to všetko pochopil, ďakujem za link :)
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte, nechcem zakladať novú tému tak sa pýtam tu.

Už od februára 2023 fungujem na živnosť. Zatiaľ je všetko super, keďže som ešte študent tak neplatím ani len zdravotné poistenie. Mesačne mi to robí cez 3000€, aplikujem si paušálne výdavky. Práve sa mi rozbieha viacero zákaziek a nechcem to už moc brať na živnosť. Rozmýšlam preto že by som si založil sro. Že by som mal na živnosť to čo mám teraz, tých 3000€ a všetko ostatné by som dával na sro. Po nejakom čase (pravdepodobne február-marec 2024) by som zrušil živnosť a išiel len do sro. Problém však je že viem že z sro si neviem len tak vybrať peniaze. Ako by ste to riešili vy? Respektíve, čo je najlepší spôsob ako vybrať peniaze z sro?
Napísať odpoveď