Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 24 mar 2021, 21:16 nejaky historicky priklad?
mozeme mat polio, proti ktoremu sa ockuju deti vsade na svete?
Medicka mikrobiologia, 1996
Spoiler
Phenotypic Variation by Mutations
Mutations that alter the viral phenotype but are not deleterious may be important. For example, mutation can create novel antigenic determinants. A mutation in the hemagglutinin gene of influenza A virus can give rise to a hemagglutinin molecule with an altered antigenic site (epitope) (Fig. 43-1). Provided the attachment function of the new hemagglutinin is intact, the mutant virus may be able to initiate an infection in an individual immune to viruses expressing the previous hemagglutinin. For example, from 1968 to 1979, mutations altered 10 percent of the amino acids in the influenza virus hemagglutinin serotype H3 molecule. This relatively modest mechanism of antigenic change through mutation, called antigenic drift, may allow a virus to outflank host defenses and cause disease in previously immune individuals.

Vaccine Strains from Mutations
Mutation has been a principal tool of virologists in developing attenuated live virus vaccines (Table 43-1). For example, the Sabin vaccine strains of poliovirus were developed by growing polioviruses in monkey kidney cells. Mutation and selection produced variant polioviruses that were adapted for efficient replication in these cells. Some of the mutations in these variants affected the genes coding for the poliovirus coat proteins in such a way as to produce mutants unable to attach to human neural cells but still able to infect human intestinal cells. Infection of human intestinal cells does not produce paralytic disease but does induce immunity. Poliovirus vaccine strains 1 and 2 have multiple mutations in the coat proteins and are very stable. The type 3 vaccine strain is less stable and is subject to back-mutations (reversions) that restore neural virulence. This vaccine strain therefore causes paralytic disease in one out of every several million vaccinated individuals. Despite the possibility of back-mutations, the generation and selection of attenuated viral mutants remains an important mechanism for producing viral vaccines.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8439/
utnem to tu a doporucim ti precitat si nasu diskusiu s ropmanom vyssie, kde je aj celkom jasne vidiet, aka je sanca, ze sa 40-rocny clovek do nemocnice dostane, pripadne bude mat tazsi priebeh
dnes a co na jesen pri novych mutaciach?
lebo voci medzirocnym vysledkom je to par percent, predovsetkym ludi, ktori su stari a chori?
takze, ked mas pocit, ze voci celemu svetu je to malo, meni to nieco na fakte, ze na jedinu chorobu zomrel v UK ekvivalent poctu obyvatelov Kosic?
to bude predsa zaockovanim ludi nad 60 a ludi s komorbiditami znizene na zanedbatelne mnozstva
no nie, lebo neockovat tak isto ako premorovat nie je dlhodobe riesenie.
preco 2-3 mesiace, ked vieme vyvoj predikovat s presnostou na tyzden?
zastavenie sirenia a co najvacsie znemoznenie mutovania v hostiteloch
zase to utnem hned tu, 732 z?

po relevantnej odpovedi sa mozem vyjadrit preco premorenie funguje
732 pacientov s priznakmi a pozitivnym testom po tom co sa prejavia. klinicki chori ludia. je mi nesmierne luto, ze NHS neuvadza kolko jednotiek ludi s priznakmi mali negativni test.
funguje uplne vsade, to je doslova milionmi rokov podlozeny vyvoj epidemii

fakty > pocity
tak isto ako mutacie virusov a za posledne storocia vieme aj o ich reakcii na vakciny.
preco mas pocit, ze SARS-CoV-2 je iny, ked vsetky fakty, hovoria ze nie? a preco su pocity, ze sledovat pocty mrtvych je dolezitejsie ako to, ze ti ktori preziju aj tak pretazuju system a ludia nedostavaju zdravotnu starostlivost v potrebnej miere? v 20. storoci napriklad 120 tisic zabila jedna atomova bomba. ak by sa to stalo dnes, tiez pokrcime plecami, ze ved v krajine su desiatky milionov ludia a na svete cele miliardy? v com tkvie tento pocit, ktory nad faktom?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

nie žeby sa ma to nejak bytostne dotklo, ale KE majú 240 tisíc obyvateľov, nie 120 :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Ja som nespravne uplatnil Zipfovo pravidlo nespravne vychadzajuc, ze Bratislava ma oficialnu populaciu len 300K a KE jedine su najblizsie ku tomuto pravidlu, ako jedine mesto na Slovensku
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

fse5edrf.png
fse5edrf.png (27.32 KiB) 977 zobrazení
jackb
Redeemer
Redeemer

ospravedlnujem sa za zle udaje o Bratislave a Kosiciach. mal som si ich overit.
prosim nahradit si Kosice v mojom dlhom poste za "vacsi Liberec"
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 24 mar 2021, 21:52dnes a co na jesen pri novych mutaciach?
hypoteza
rovnako moze zmutovat na uroven nadchy
takze, ked mas pocit, ze voci celemu svetu je to malo, meni to nieco na fakte, ze na jedinu chorobu zomrel v UK ekvivalent poctu obyvatelov Kosic?
za rok 2020 stupol pocet obyvatelov na Zemi o 80 mega, ludi je ako sraciek, reagujes citmi len preto, ze by ti mohli byt blizki
no nie, lebo neockovat tak isto ako premorovat nie je dlhodobe riesenie.
nie je ina alternativa okrem ockovania, ak aktualnu situaciu nepovazujeme za novy standard, ja to kategoricky odmietam
zastavenie sirenia a co najvacsie znemoznenie mutovania v hostiteloch
pri respiracnom viruse kontraproduktivne
732 pacientov s priznakmi a pozitivnym testom po tom co sa prejavia. klinicki chori ludia. je mi nesmierne luto, ze NHS neuvadza kolko jednotiek ludi s priznakmi mali negativni test.
ide o celkovy pocet, nie o negativnych, jedina moznost zistit premorenie je seroprevalencia
tak isto ako mutacie virusov a za posledne storocia vieme aj o ich reakcii na vakciny.
preco mas pocit, ze SARS-CoV-2 je iny, ked vsetky fakty, hovoria ze nie?
ja mam pocit, ze je iny?
ved ty tu neustale vymyslas nejaku hrozbu pre ludi pod 60, hypotetizujes o nejakych strasnych mutaciach, ignorujes principy premorenia, odmietas overene IFR, atd
uz mas nejake realne data o post-covide (3+ mesiace)?
a preco su pocity, ze sledovat pocty mrtvych je dolezitejsie ako to, ze ti ktori preziju aj tak pretazuju system a ludia nedostavaju zdravotnu starostlivost v potrebnej miere? v 20. storoci napriklad 120 tisic zabila jedna atomova bomba. ak by sa to stalo dnes, tiez pokrcime plecami, ze ved v krajine su desiatky milionov ludia a na svete cele miliardy? v com tkvie tento pocit, ktory nad faktom?
lebo si ovplyvneny mediami, je to brutalne vidiet, podobne ako vacsina obyvatelstva
keby sa nieco podobne stalo v roku 1990, tak by to prebiehalo ako silna chripkova epidemia s podobnymi poctami umrti (pomerovo k roku 1995, kedy bola jedna z tych vacsich v poslednej dobe)
na Slovensku a v CR sme si to krasne odlozili na zimu, cize na to najhorsie obdobie, nemame ziadnu druhu vlnu, je to stale prva
inak, podla grafov sa vsetky krajiny dostavaju k 1500 mrtvym na milion ludi, sem tam viac (CR - 2500), sem tam menej (wait for it - Svedsko - 1300), ake je to IFR?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 24 mar 2021, 23:08 hypoteza
rovnako moze zmutovat na uroven nadchy
kiez by si to mal pravdu. tym, ze zmutoval na zoonozu by naznacovalo, ze to len tak sam od seba nezabali.
chirpka mutuje kazdy rok a tak mi vlanajsie ockovanie nebude v buducej sezone nic platne.
za rok 2020 stupol pocet obyvatelov na Zemi o 80 mega, ludi je ako sraciek, reagujes citmi len preto, ze by ti mohli byt blizki
tvoji a dalsich ludi tiez. zasluzia si zomriet, lebo je ludi vela a chcu otvorenie podnikov?
nie je ina alternativa okrem ockovania, ak aktualnu situaciu nepovazujeme za novy standard, ja to kategoricky odmietam
pre mna zdravotny personal zbytocne v skafandroch, keby nemuseli byt je tiez nepripustny.
pri respiracnom viruse kontraproduktivne
videli sme ako zmutoval pocas jesene zmutoval a stale mutuje. bez hostitela, do ktoreho sa dostane by mu to neslo.
ide o celkovy pocet, nie o negativnych, jedina moznost zistit premorenie je seroprevalencia
preco by tam mali byt negativny, ked sa plosne prakticky netestuje. skusim zopakovat: narok na test ma len osoba, ktora priznaky alebo bola blizky kontakt. dane cislo uvadza pocet potvrdenych chorych.
ja mam pocit, ze je iny?
ved ty tu neustale vymyslas nejaku hrozbu pre ludi pod 60, hypotetizujes o nejakych strasnych mutaciach, ignorujes principy premorenia, odmietas overene IFR, atd
uz mas nejake realne data o post-covide (3+ mesiace)?
podla prvej reakcie tu a v kategorickom odmietnuti ochrany 40- ockovanim lebo nemas pocit, ze by im nova mutacia mohla nieco urobit tak isto ako tie starsie.
ja si to nevymyslam, ked mas pocit, ze nie su tam to moj problem nie je. na lozku skoncia aj ludia pod 60 a nemusia mat ziadne komoradabity.
1733 v Cine
https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 8/fulltext
ku nej stovky v Europe a USA
https://www.nature.com/articles/s41591- ... z/tables/1
Sice blog, no v ramci Harvardu a pekne prelinkoany na ine clanky
https://www.health.harvard.edu/blog/the ... 0101521173

snad staci :)
lebo si ovplyvneny mediami, je to brutalne vidiet, podobne ako vacsina obyvatelstva
keby sa nieco podobne stalo v roku 1990, tak by to prebiehalo ako silna chripkova epidemia s podobnymi poctami umrti (pomerovo k roku 1995, kedy bola jedna z tych vacsich v poslednej dobe)
na Slovensku a v CR sme si to krasne odlozili na zimu, cize na to najhorsie obdobie, nemame ziadnu druhu vlnu, je to stale prva
inak, podla grafov sa vsetky krajiny dostavaju k 1500 mrtvym na milion ludi, sem tam viac (CR - 2500), sem tam menej (wait for it - Svedsko - 1300), ake je to IFR?
ano, zdravotnictvo bolo v 1990 na tom lepsie a bolo by to zvladnute lepsie no nie som si isty ako by s vnimanim s slobody, ktore hranicilo s anarchiou isli spolu nutne obmedzenia, ktora su pri respiracnych chorobach nutne.
neviem ci by som tu prvu vlnu opakoval, kedze aj vo Svedsku sklonuju tretiu. ak by premorenie fungovalo, tak by mali desiatky hospitalizovanych a nie tisice. kedze premorenie nezabranuje pretazovaniu nemocnic, je to neeticky risk so zivotmi a zdravym ludi.

\\mam skaredy pocit, ze ked pristupim na hru, ze media robia len fear-mongering, tak pocet chorych neprestane pribudat a lekari a zdravotnici si stale nebudu moct zobrat dovolenku a ja stale nebudem moct byt so svojou rodinou. takto aspon viem uplne presne preco to tak je.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 24 mar 2021, 23:41tvoji a dalsich ludi tiez. zasluzia si zomriet, lebo je ludi vela a chcu otvorenie podnikov?
vsetci raz zomrieme a toho slamenneho panaka si strc do pola, nech odhana straky
pre mna zdravotny personal zbytocne v skafandroch, keby nemuseli byt je tiez nepripustny.
preco by mali byt, ked budu mat takmer prazdne oddelenia?
videli sme ako zmutoval pocas jesene zmutoval a stale mutuje. bez hostitela, do ktoreho sa dostane by mu to neslo.
respiracny virus si hostitela vzdy najde, ak samozrejme nepocitujeme potrebu znicit ekonomiky realnymi lockdownami
hlada si ho dovtedy, kym nejakeho bez protilatok nenajde
ziskat protilatky je mozne 2 sposobmi aaaa ideme do kruhu
preco by tam mali byt negativny, ked sa plosne prakticky netestuje. skusim zopakovat: narok na test ma len osoba, ktora priznaky alebo bola blizky kontakt. dane cislo uvadza pocet potvrdenych chorych.
este raz, pre premorenie musis mat 60-80 % ludi imunnych, je mi trapne tuto zakladnu vedomost pisat
ak nebudes mat 60-80% premorenie, pocty nakazenych budu stupat
podla prvej reakcie tu a v kategorickom odmietnuti ochrany 40- ockovanim lebo nemas pocit, ze by im nova mutacia mohla nieco urobit tak isto ako tie starsie.
neodmietam ockovanie pod 40 kategoricky, len mi pride pre beznych zdravych ludi zbytocne
ja si to nevymyslam, ked mas pocit, ze nie su tam to moj problem nie je. na lozku skoncia aj ludia pod 60 a nemusia mat ziadne komoradabity.
a kolko ich je bez komorbidit na tych lozkach?
mas nejake hodnoverne data?
ano, zdravotnictvo bolo v 1990 na tom lepsie a bolo by to zvladnute lepsie no nie som si isty ako by s vnimanim s slobody, ktore hranicilo s anarchiou isli spolu nutne obmedzenia, ktora su pri respiracnych chorobach nutne.
obmedzenia by praveze neboli, lebo by neexistovala medialna hysteria, ktora by ich sposobovala
tyzden-dva by boli zavrete skoly a mozno by zrusili bohosluzby pocas najtuhsej zimy v marci, ak vobec nieco take existuje
nasledne by sa dany kmen pocas leta rozsiril v ramci celej krajiny, zopar ludi s najhorsou imunitou by zomrelo a na zimu by boli obyvatelia pripraveni, skomplikovat by to mohol len iny kmen, ktory by musel byt vyraznejsie rozdielny ako aktualne zmeny medzi wuhanskou a britskou variantou
neviem ci by som tu prvu vlnu opakoval, kedze aj vo Svedsku sklonuju tretiu. ak by premorenie fungovalo, tak by mali desiatky hospitalizovanych a nie tisice. kedze premorenie nezabranuje pretazovaniu nemocnic, je to neeticky risk so zivotmi a zdravym ludi.
znova a opat - vies mi ukazat ktore oblasti boli predtym premorene a ktore este nie?
a nasledne v ktorych oblastiach to teraz stupa?

lebo ja som to uz postoval, len ty to ignorujes

Lancet si precitam zajtra, to nie je vhodne citanie na dobru noc
media robia len fear-mongering
nerobia?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 mar 2021, 0:05 preco by mali byt, ked budu mat takmer prazdne oddelenia?
takmer. kym sa bude virus sirit, budu musiet byt lozka a personal alokovany. ak nikto nechce dalsi pruser ako v druhej vlne.
respiracny virus si hostitela vzdy najde, ak samozrejme nepocitujeme potrebu znicit ekonomiky realnymi lockdownami
hlada si ho dovtedy, kym nejakeho bez protilatok nenajde
ziskat protilatky je mozne 2 sposobmi aaaa ideme do kruhu
viac eknomiku znicime tym, ked vystavime ludi, ktori maju byt najproduktivnejsi nakaze. ani ak by sa liecili doma, tak nebudu pracovat. takze tam cesta neide.
nie je len jediny fungujuci a dlhodoby sposob: vakcinacia.
este raz, pre premorenie musis mat 60-80 % ludi imunnych, je mi trapne tuto zakladnu vedomost pisat
ak nebudes mat 60-80% premorenie, pocty nakazenych budu stupat
ved klikni na tu mapu a posuvaj si casovu osu, otvaraj si rovnake uzemie ked ti prepisane cisla nestacia. nic co by len z dialky pripominalo premorenie sa nestalo.
neodmietam ockovanie pod 40 kategoricky, len mi pride pre beznych zdravych ludi zbytocne
tak aj taky 14-15 rocny clovek je zdravy, dnes je sanca, aby isiel okolo hrdzaveho klinca minimalna a stale dostane tetanovku do najvacsieho svalu. o ockovani pri cestovani sme si pisali. je to uplne identicke: sme zdravi, nechceme sa nakazit tazkou chorobou a niektori nechceme lekram pridavat viac roboty.
a kolko ich je bez komorbidit na tych lozkach?
mas nejake hodnoverne data?
stovky ludi, o ktorych sa pise, su v mediach... su podla teba len anegdoticke priklady, tak ja neviem uz.
obmedzenia by praveze neboli, lebo by neexistovala medialna hysteria, ktora by ich sposobovala
tyzden-dva by boli zavrete skoly a mozno by zrusili bohosluzby pocas najtuhsej zimy v marci, ak vobec nieco take existuje
nasledne by sa dany kmen pocas leta rozsiril v ramci celej krajiny, zopar ludi s najhorsou imunitou by zomrelo a na zimu by boli obyvatelia pripraveni, skomplikovat by to mohol len iny kmen, ktory by musel byt vyraznejsie rozdielny ako aktualne zmeny medzi wuhanskou a britskou variantou
medialna hysteria? neinformovat o tom, co tento virus robi by bol 4 roky po Cernobyle poriadnym kopancom do zvysok dovery. pripraveni by neboli, lebo tak dlho imunita po ich vystaveni virusu netrva.
znova a opat - vies mi ukazat ktore oblasti boli predtym premorene a ktore este nie?
a nasledne v ktorych oblastiach to teraz stupa?
lebo ja som to uz postoval, len ty to ignorujes
o mape som ti pisal. mozes sa kochat ako premorenie nefunguje, lebo ani nemoze.
ty si dal tweet, ze vo Svedsku to stupa tam kde pre rokom bolo zasiahnutych najmenej. dobre. a potom mas Manaus v Brazilii a krasne mapu z Anglicka, kde vidis, ze to, ze vo Svedsku nieco funguje je nahoda a nie pravidlo.
nerobia?
tak ako kritizovat krajinu/politkov neznamena ich nenavidiet, tak informovat o pocte umrti nie je fear-mongering.

\\https://www.telegraph.co.uk/news/2020/1 ... anish-flu/
"We found that, similar to today with Covid, there was much higher mortality from Spanish flu in the northern areas of England, and the Midlands.

"The lowest rates were in places like Surrey - around 200 deaths per 100,000 in 1918 - and the highest rates were up in places like Hebburn and Jarrow in the North East, where it was almost 1,200 deaths per 100,000.
Hebburn and Jarrow je juzna cast Newcastle, ale odzoomovat si mapu na cele severovychodne Angicko, alebo sa posunut na Midlands (Birmingham, Leicester) tiez urobi obrazok o tom, ako to premorenie z pred roka zabudlo na jesen a v zime prist.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Snad ste zachytili spravu z Finska - Fínsko sa chystá zákonom obmedziť pohyb ľudí v Helsinkách a v Turku. Vláda dúfa, že sa tým zníži najnovší nárast v prípadoch nákazy koronavírusom. https://dennikn.sk/minuta/2327058/?ref=ampm
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 25 mar 2021, 9:04 takmer. kym sa bude virus sirit, budu musiet byt lozka a personal alokovany. ak nikto nechce dalsi pruser ako v druhej vlne.
nie, kvoli jednotkam pripadov sa nealokuju dodatocne oddelenia, k tomu sluzi infekcne, kam by pacienti smerovali
viac eknomiku znicime tym, ked vystavime ludi, ktori maju byt najproduktivnejsi nakaze. ani ak by sa liecili doma, tak nebudu pracovat. takze tam cesta neide.
nie, neznicime, lebo danu skupinu obyvatelstva covid ovplyvnuje rovnako ako chripka, tyzden v posteli a problemy zazehnane
preco to neustale ignorujes? dostal si sem X desiatok dokazov a bez prestavky tocis to iste dookola
pre zdravych ludi pod 60 covid nie je smrtelnejsi ako chripka
nie je len jediny fungujuci a dlhodoby sposob: vakcinacia.
este je jeden, smrt ;-)
ved klikni na tu mapu a posuvaj si casovu osu, otvaraj si rovnake uzemie ked ti prepisane cisla nestacia. nic co by len z dialky pripominalo premorenie sa nestalo.
Tvrdosin:
1tvrdosin.jpg
raz bordova, nikdy viac bordova

Zlate Moravce:
2zlate moravce.jpg
raz bordova, nikdy viac bordova

Bardejov:
3bardejov.jpg
raz tmavocervena a raz oranzova, zbytok zlty

Nitra:
4nitra.jpg
3 tyzdne bordova a tmavocervena, predtym aj potom len zlta

najlepsi Svidnik:
5svidnik.jpg
2x cervena, oranzove/zlte medzitym

preco klames?
ktorykolvek okres si pozries, nikdy sa tam vlna neopakovala 2x, ak bola dostatocne silna
https://dennikn.sk/2068918/aktualna-3d- ... onavirusu/
tak aj taky 14-15 rocny clovek je zdravy, dnes je sanca, aby isiel okolo hrdzaveho klinca minimalna a stale dostane tetanovku do najvacsieho svalu. o ockovani pri cestovani sme si pisali. je to uplne identicke: sme zdravi, nechceme sa nakazit tazkou chorobou a niektori nechceme lekram pridavat viac roboty.
ak si zdravy, tak ti covid nic nespravi, ak nie si zdravy, daj sa ockovat
stovky ludi, o ktorych sa pise, su v mediach... su podla teba len anegdoticke priklady, tak ja neviem uz.
no ani ja neviem, stovky? o par postov vyssie mas presne cisla
1. stovky to nie su
2. vacsinou sa len pise o nich ako o "zdravych"
medialna hysteria? neinformovat o tom, co tento virus robi by bol 4 roky po Cernobyle poriadnym kopancom do zvysok dovery. pripraveni by neboli, lebo tak dlho imunita po ich vystaveni virusu netrva.
medialna hysteria to je, lebo 50 % vsetkych sprav sa tyka covidu, na titulkach vsetkych slovenskych a ceskych dennikov mas aktualizovane pocty "chorych" a novych umrti, to iste v televiznych novinach

vtipne je to v porovnani s krajinami 3. sveta, kde to viacmenej ignoruju
Manaus v Brazilii
Manaus nebol premoreny, preto im tam doteraz umieraju
rovnako ako akakolvek ina oblast sveta
paywall, nedostanem sa tam

este k tej casti vyssie: argumentovat 14-15 rocnymi deckami, na ktore ma covid preukazatelne najnizsi dopad, preco to robis?
doslova jednotky smrti na Slovensku, vsetci do jednoho mali tazke zdravotne problemy, ved sa takymto sposobom argumentacie uplne zdiskretitujes, stoji ti to za to, ze budes mat posledne slovo?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 mar 2021, 10:37 nie, kvoli jednotkam pripadov sa nealokuju dodatocne oddelenia, k tomu sluzi infekcne, kam by pacienti smerovali
ma infekcne, ktore je primarne urcene na iny druh chorob potrebne zasobenie kyslikom, napriklad?
nie, neznicime, lebo danu skupinu obyvatelstva covid ovplyvnuje rovnako ako chripka, tyzden v posteli a problemy zazehnane
preco to neustale ignorujes? dostal si sem X desiatok dokazov a bez prestavky tocis to iste dookola
pre zdravych ludi pod 60 covid nie je smrtelnejsi ako chripka
ale toto je len pocit. ty ignorujes aj long covid, post-covid aj vsetko ostatne. aj to, ze smrtelnost virusu je skutocne ten najmensi problem.
preco klames?
ktorykolvek okres si pozries, nikdy sa tam vlna neopakovala 2x, ak bola dostatocne silna
https://dennikn.sk/2068918/aktualna-3d- ... onavirusu/
preco klames ty? mas mapu Anglicka, vidis ako pocas druhej vlny nakaza vratila, tam kde zasiahla na konci leta a podla clanku z Telegraphu, kde staci zavriet alert a sam si precitas, ktore oblasti boli zasiahnute najmenej a ktore najviac pocas jarnej vlny si mozes posuvat casovu os a vidiet, ze premorenie 404. schytavaju to tie iste oblasti. naopak, Surrey na juhu Londyna stale najmenej a pocas peak v decembri/januari ked sa odhlalil Kentský kmeň
ak si zdravy, tak ti covid nic nespravi, ak nie si zdravy, daj sa ockovat
ak si umyvam ruky, nedostanem zltacku, ktora sa nazyva "choroba spinavych ruk". a aj tak som sa pred cestovanim zaockovat dal.
no ani ja neviem, stovky? o par postov vyssie mas presne cisla
1. stovky to nie su
2. vacsinou sa len pise o nich ako o "zdravych"
plne diskusne relacie a clanky mladych tvary zo sportu a z televiznej tvorby, ktore sa nakazili a vyliecili a oni nie su?
medialna hysteria to je, lebo 50 % vsetkych sprav sa tyka covidu, na titulkach vsetkych slovenskych a ceskych dennikov mas aktualizovane pocty "chorych" a novych umrti, to iste v televiznych novinach
ak by sa o tom nepisalo, ludia sa hadzu o zem "milony uz zomreli a zapredane media mlcia a chcu nas zabit! zdielajte kym nezmazu!". pisu, tak je zle si to dovoluju. ako by mali o pandemii, ktora vyzaduje od ludi, aby dodrziavali co sa od nich chce?

Manaus nebol premoreny, preto im tam doteraz umieraju
rovnako ako akakolvek ina oblast sveta
takze tam pred rokom malo vymriet viac ako 11 tisic ludi aby sa lepsie premorilo?
este k tej casti vyssie: argumentovat 14-15 rocnymi deckami, na ktore ma covid preukazatelne najnizsi dopad, preco to robis?
doslova jednotky smrti na Slovensku, vsetci do jednoho mali tazke zdravotne problemy, ved sa takymto sposobom argumentacie uplne zdiskretitujes, stoji ti to za to, ze budes mat posledne slovo?
aky CoVID u 14-15 rocnych deti? mozes si tych slamenych panakov zacat zbierat a davat na svoju zahradu?
ja som napisal, ze 14-15 rocne dieta, ktora ma minimalnu sancu dostat dostat tetanus (otravu krvy) stale dostava povinnu vakcinu. dospela osoba by sa mala voci tejto chorobe ockovat tiez. pritom dnes je riziko minimalne. tak preco sa do zdravych a nerizkovych deti pcha a do dospelych by sa mala vakcina, ked im nic nehrozi?
je to rovnake ako povedat, ze zdrava osoba do 40 nema sancu sa nakazit, alebo bude mat covid ako chripku, preto by sa nemala ockovat. no nie.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Dajme tomu, že zodpovednosť by mala byť individuálna a nech sa každý rozhodne sám za seba, čo je mu bližšie.
Kto sa chce premorovať, nech sa premoruje, kto sa chce chrániť, nech sa chráni.
Problém vidím v tom, že tí čo sa chcú chrániť, tak majú tých možností dosť málo.
1) Brute-force metódou, teda izolovať sa kdesi na chate mimo civilizáciu a pomaly aj spať v respirátore (hyperbola).
2) Efektívnejšie by boli asi nejaké smart riešenia, ake navrhuješ ty Medvedík, tie smart riešenia možu aj krásne fungovať, akurát ... smart riešenia sú pre smart ľudí.
Keď sa tak prejdem po vonku a pozerám sa okolo seba, keď vkročím do obchodu alebo na akékoľvek miesto s ľuďmi, tak tých smart ľudí moc nevidím. Respirátory majú v podstate všetcia, akurát nemajú žiadnu funkciu. Špatne nasadené, v podstate premárnená námaha.
Dá sa to predstaviť aj tak, že tí čo sa chrániť chcú, tak ich voľa chrániť sa je sabotovaná okolím, ktorí sa zaradia tak nejak k skupine, čo sa chce premorovať alebo by sa aj chcela chrániť, ale nie je dosť smart na to, aby OOPP používala správnym sposobom.
Je okolo nich slučka, ktorá sa v priebehu jesene a zimy sústavne zužovala.

Kto sa chce chrániť, tak jeho možnosti sú poslabšie a je odkázaný na ohľaduplnosť okolia a stačí chvíľka nepozornosti a je nedobrovoľne zatiahnutý do premorovania sa.
Výstup zo slučky možnosti nedobrovoľného premorenia sa je vakcína, tá zatiaľ nie je dostupná každému záujemcovi o chránenie sa.

Je tu ešte možnosť, že ten kto bol v klube premorovačov zmení vplyvom okolností názor a chcel by sa zaradiť do klubu chrániacich sa.
Akurát niektorí to už nestihli.
Moj otec, 70r., nemal žiadne zjavné covid-komorbidity, bol vitálny a tešil sa zo života, vo veku 69 ešte behal po horách, fidlikal v dielni, nepamatám si, že by nejak často chodil k doktorom.
Čítal bludweby, bol odmietač, popierač, zľahčovač, ignorant, taká kombinácia. Vakcináciu odmietal.
Umrel pred mesiacom na covidovú pneumoniu.
Otázka: Bol potrestaný za hlúposť ? Zmenil na poslednú chvíľu názor ? Do telefónu mi deň pred smrťou povedal, že "ja ti to všetko porozprávam čo som tu zažil keď sa vrátim".
Aj keď mal svoje muchy, tak mi chýba.

Teraz tí, ktorí vekovo zrejme ohrození nie sú. Sem zaraďujem seba (30r). Ešte v auguste a začiatkom septembra som mal identický názor a postoj ako Medvedík. Tak som sa premoril a povedal som si, že super, už to mám za sebou, jupí. Respiračne mi to nijak neublížilo. Chronická únava nenastala. Vlastne mi nič nie je. Okrem tých pachových halucinácii. Super je, že spálenina po vanilkovej coca cole zmizla.
Halucinácia spáleného masa po zjedení tej konkrétnej zeleninovej polievky v jedálni stále trvá. No proste, post-covid u mňa trvá doteraz aj po 6 mesiacoch.
Kamoš, 25r, nabúchaný atlét a hardcore bicyklista. 4 mesiace po very light-covide sa zadýcha po vybehnutí schodov do bytu (tuším 4. posch.), na bicykli zvládne možno tak do potravín a naspak, potom si musí ľahnúť na kanapu a oddychovať. Nevyzerá to, že by zvládol 100km cyklovýlet.
Kamoš, 32r, šľachovitý atlét a hardcore bycklista, 2 mesiace po light-covide. Furt mu chodia občasné vlny horúčiek a furt pokašliava. Na bicykli nejazdí. V práci boli benevolentní a prideľujú mu sekretárske zadania práce, bedničky ani kýble s farbou nevláči.

Akým guidelinom si mali títo jednotlivci z milióna vypočítať, že im hrozia tieto potiaže?
Akým guidelinom som si mal ja vypočítať, že mi hrozia tie čuchové halucinácie?
Existuje nejaký guideline, podľa ktorého by sa mali ďalší kamoši rozhodnúť, aby mali chcieť využit očkovanie vekovo under 40yo?
Smrť im síce nehrozí, ale tá chronická únava na pár mesiacov znepríjemní život.

Keby sme boli úplní, ale že úplní cynici, tak by sme mali prioritizovať očkovanie ľudí v produktívnom veku, keďže vakcína je lacnejšia, než keď tie (síce) stovky a tisícky jednotlivcov (z miliónov ?) sú z pracovného procesu vycovidoutovaní na pár týždňov a mesiacov z dovodu prejavov chronickej únavy, nepozornosti, nesústredenia, atd.
+ Nechať umrieť dochodcov by bolo lacnejšie.

A teraz príde bezočivý a drzý podryp Medvedíkovi:
Dokáž, že tvoja štatistika funguje a choď sa premoriť. Je mizivá šanca, že ti to nejak významne ublíži a dokonca prispeješ ku kolektívnej imunite.
Ostatne, sám si to už naznačil v tej vetičke, že vakcinovať sa chceš nie preto, že chceš, ale preto, že asi budeš musieť.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 25 mar 2021, 11:12ma infekcne, ktore je primarne urcene na iny druh chorob potrebne zasobenie kyslikom, napriklad?
samozrejme, ze bude mat, ak tam ten kyslik dotiahnes
presne tak isto ako na vsetky covidove oddelenia, ktore docasne vznikli a kyslik privedeny nemali
ale toto je len pocit. ty ignorujes aj long covid, post-covid aj vsetko ostatne. aj to, ze smrtelnost virusu je skutocne ten najmensi problem.
nie, ja long-covid neignorujem, ja len viem, ze 2 % ludi po prekonani s nasledkami obcas i par mesiacov, je stale mensia strata ako 75% umrtnost dochodcov na JISke
davam si na misky vah 2 moznosti, porovnam ich dopad na pocty mrtvych a vyberiem si tu, ktora bude mat mrtvych menej
robis zo mna netvora a pritom by premorenie mohlo zachranit len na Slovensku par tisic zivotov
mas mapu Anglicka
posli mi to znova, jediny odkaz na Telegraf je ten clanok porovnavajuci covid so spanielskou chripkou, ziadnu mapu s posuvatkom v nom nevidim
ak si umyvam ruky, nedostanem zltacku, ktora sa nazyva "choroba spinavych ruk". a aj tak som sa pred cestovanim zaockovat dal.
1. uplne iny tym choroby
2. uplne iny typ prenosu
3. uplne iny typ nasledkov

skus nieco aspon trochu pribuzne
plne diskusne relacie a clanky mladych tvary zo sportu a z televiznej tvorby, ktore sa nakazili a vyliecili a oni nie su?
hej, jednotky ludi, ktori zachranili dochodcov od smrti, som im za to vdacny
ak by sa o tom nepisalo, ludia sa hadzu o zem "milony uz zomreli a zapredane media mlcia a chcu nas zabit! zdielajte kym nezmazu!". pisu, tak je zle si to dovoluju. ako by mali o pandemii, ktora vyzaduje od ludi, aby dodrziavali co sa od nich chce?
nezavadzaj, staci objektivne spravodajstvo, nie cakat na update z Minuty kazdy den o 9:30 CET
takze tam pred rokom malo vymriet viac ako 11 tisic ludi aby sa lepsie premorilo?
je to z epidemiologickeho hladiska celkom neobvykly vysledok
But in the Amazonas high rates of comorbidities, including diabetes and hypertension, made infections more severe – it’s no coincidence that all four patients in this wing of the hospital’s ICU are obese, Dr Schincariol notes.

He adds that much of the population ignored social distancing rules and regulations mandating face masks.
aky CoVID u 14-15 rocnych deti? mozes si tych slamenych panakov zacat zbierat a davat na svoju zahradu?
preco spominas 14-15 rocnych a nie 67-rocnych?
ja som napisal, ze 14-15 rocne dieta, ktora ma minimalnu sancu dostat dostat tetanus (otravu krvy) stale dostava povinnu vakcinu. dospela osoba by sa mala voci tejto chorobe ockovat tiez. pritom dnes je riziko minimalne. tak preco sa do zdravych a nerizkovych deti pcha a do dospelych by sa mala vakcina, ked im nic nehrozi?
je to rovnake ako povedat, ze zdrava osoba do 40 nema sancu sa nakazit, alebo bude mat covid ako chripku, preto by sa nemala ockovat. no nie.
pre toto:
Smrtnost je vysoká. Smrt nastává obvykle mezi 3.–5. dnem po projevení se symptomů následkem asfyxie ze spasmu dýchacích svalů nebo následkem srdečního selhání při zvýšeném afterloadu.[6]
I přes specifickou terapii je smrtnost stále vysoká (50 % letalita)
snad vies aky je rozdiel medzi 1500 z miliona a 500 000 z miliona

taktiez, tu injekciu dostavaju preventivne

nemyslim si, ze bude covid vakcina pridana do zoznamu povinnych vakcin, rovnako ako nie je chripka, kedze castejsie mutuje
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Morčatá to už majú za sebou, aj keď sputnik V prežili. :(
https://presov.korzar.sme.sk/c/22623683 ... gonii.html
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 mar 2021, 11:50 samozrejme, ze bude mat, ak tam ten kyslik dotiahnes
presne tak isto ako na vsetky covidove oddelenia, ktore docasne vznikli a kyslik privedeny nemali
tie urobili tam kde kyslik bol. teraz by infekcne vyzadovalo prestavbu.
nie, ja long-covid neignorujem, ja len viem, ze 2 % ludi po prekonani s nasledkami obcas i par mesiacov, je stale mensia strata ako 75% umrtnost dochodcov na JISke
davam si na misky vah 2 moznosti, porovnam ich dopad na pocty mrtvych a vyberiem si tu, ktora bude mat mrtvych menej
robis zo mna netvora a pritom by premorenie mohlo zachranit len na Slovensku par tisic zivotov
par tisicov zivotov za cenu desiatok. taku strategiu ani tycoon by som nehral. naklady musia byt nizsie ako zisky.
2% long-covidu su pri obmedzeniach. pri premoreni by to bolo logicky ovela viac.
posli mi to znova, jediny odkaz na Telegraf je ten clanok porovnavajuci covid so spanielskou chripkou, ziadnu mapu s posuvatkom v nom nevidim
nech sa paci:
https://coronavirus.data.gov.uk/details/interactive-map
odporucam sledovat okolie Newcastle a Birminghamu ako tie, ktore boli zasiahnute pred rokom a mali by byt premorene a juh Londyna (Surrey) ako miesto, ktore bolo pred rokom zasiahnute najmenej a nemalo by byt premorene. regiony identifikoval Telegraph. ten modry pruh nad mapou sa da preklikavat.
1. uplne iny tym choroby
2. uplne iny typ prenosu
3. uplne iny typ nasledkov

skus nieco aspon trochu pribuzne
tak napriklad TBC. ak by som ho nemal od detstva, tak by mi ho v UK pred cestovanim odporucali ak nedali ako podmienku. respriracna, aj ked bakteria a vyzaduje vela casu na transmisiu, no vie narobit paseku plucam a moze sa sirit po tele.
neplanoval by som dlhu dobu v malom priestore s miestnymi, ale preventivne by som sa radsej ockovat dal.
hej, jednotky ludi, ktori zachranili dochodcov od smrti, som im za to vdacny
nie som si vedemi, ze ja tvrdim, ze by niekoho zachranili, len ze mladi a zdravi virus dostali tiez a rozhodne to nebola len chripocka.
nezavadzaj, staci objektivne spravodajstvo, nie cakat na update z Minuty kazdy den o 9:30 CET
pocuvam spravodajske podcasty, kde maju aj ine temy. mozno by ti to pomohlo.
je to z epidemiologickeho hladiska celkom neobvykly vysledok
Manaus sa nepremoril. dakujem, ze suhlasis.
preco spominas 14-15 rocnych a nie 67-rocnych?
este raz a pomaly: 14-15 rocnych som spomenul len v suvislosti s ockovanim zdravych preventivne proti tetanu. netvrdim, ze ich zomrelo na covid viac ako 67-rocnych. prosim, nechaj si tych slamenych panakov.
pre toto:

snad vies aky je rozdiel medzi 1500 z miliona a 500 000 z miliona

taktiez, tu injekciu dostavaju preventivne
dobre a ako dostane clovek zijuci v zapadnom svete otravu krvy? nam pri davke v 6 rokoch hovorili: behate po vonku, stupite na hrdzavy klinec a protilatky sa budu hodit. v 14-15: budete mat branne, na strednej pojdete na chmel velke riziko, potrebujete preockovat. v 18, kedy ma byt dalsia: normalne by ste sli na vojnu, tam by sa to hodilo. no a teraz? aj za normality sedia deti doma. tetanus dostane ich charakter v hre.
takze je minimalne riziko, ze sa clovek s tetanom stretne n ostale je ockovany. je neodvratna sanca, ze sa po uvolneni clovek stretne s virusom SARS-CoV. ci ma 89 alebo 19. preto by sa mal dat ockovat.
nemyslim si, ze bude covid vakcina pridana do zoznamu povinnych vakcin, rovnako ako nie je chripka, kedze castejsie mutuje
preto pocitam, ze v pripade Astry, Sputnika a dalsich urobenych na ich principe sa bude pravidelne preockovavat.

Autoeditácia príspevku po 51 sek:
ephramko napísal: 25 mar 2021, 13:14 Morčatá to už majú za sebou, aj keď sputnik V prežili. :(
https://presov.korzar.sme.sk/c/22623683 ... gonii.html
mali od RosKozmosu dostat listok na Mars :cry:
beardie
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal: 25 mar 2021, 11:48Akým guidelinom si mali títo jednotlivci z milióna vypočítať, že im hrozia tieto potiaže?
Akým guidelinom som si mal ja vypočítať, že mi hrozia tie čuchové halucinácie?
Existuje nejaký guideline, podľa ktorého by sa mali ďalší kamoši rozhodnúť, aby mali chcieť využit očkovanie vekovo under 40yo?
Smrť im síce nehrozí, ale tá chronická únava na pár mesiacov znepríjemní život.
guideline na to nie je
musia si uvedomit, ze nejake dlhodobejsie problemy moze mat cast ludi, ktora to prekona
ti tvoji kamosi to zial schytali na dlhsiu dobu, ja v mojom okoli nemam takeho nikoho, pritom to v kancli dostal takmer kazdy (vekovo od 25 do 55), kto tam chodil
statistika hovori, ze par percent ludi moze mat dlhodobejsie problemy, ano, to je pravda

z globalneho hladiska, je lepsie, ak sice oni maju nejake nasledky, ale vdaka premoreniu pomohli zastavit sirenie v svojom okoli? ja si myslim, ze ano
je zivot dochodcov a ohrozenych skupin dolezitejsi ako nejaki ludia s problemami, hlavne v pripade, ak tie dlhodobe problemy nemusia byt az take dlhodobe a mozu byt liecitelne, mozno aj vdaka tym starym vedcom, co preziju? zase si myslim, ze ano

vsetci sa vysmievali zo Svedska, pritom je na tom lepsie ako Spanielsko, UK, Taliansko, Belgicko, CR, SR, Madarsko, Slovinsko, Portugalsko, Francuzsko, Polsko, coskoro ich prekona Luxembursko, Rakusko/Holandsko/Nemecko sa drzia v zavese; ak by si Svedi nevykynozili domovy dochodcov na zaciatku, ich cisla by boli mozno na urovni naposledy spominanej trojice
jedine krajiny, ktore su vyrazne lepsie su Dansko, Finsko a Norsko - to je celkom zaujimave, nejake napady preco?

lenze zivot vo Svedsku sa nejak brutalne nezmenil, iba podla standardnych epidemiologickych nariadeni typu chripka, vsetky ostatne krajiny maju nejake formy lockdownov, uzavreti obchodov, skol, zakaz cestovania, povinne karanteny, atd
A teraz príde bezočivý a drzý podryp Medvedíkovi:
Dokáž, že tvoja štatistika funguje a choď sa premoriť. Je mizivá šanca, že ti to nejak významne ublíži a dokonca prispeješ ku kolektívnej imunite.
Ostatne, sám si to už naznačil v tej vetičke, že vakcinovať sa chceš nie preto, že chceš, ale preto, že asi budeš musieť.
mne nejde o mna, moj zivot je z globalneho hladiska uplne nepodstatny
teoreticky by som na ockovanie mohol ist prednostne, kedze posobim okrem ineho aj v skolstve
prakticky urcite nepojdem, ak nebudu zaockovane 3 skupiny: stari, chori, ti, co to potrebuju kvoli praci (samozrejme lekari, sestry, zamestnanci DSSiek, realna kriticka infrastruktura; nie kdeaky uradnik)

pride mi nemoralne ist pred nimi, aj ked by som narok mal (vyucujem aj tak len online, takze naco)
kedze som sa slobodne rozhodol nechodit k mojim rodicom a starym rodicom a vlastne k nikomu staremu na menej ako 2 metre a v podstate nikdy do uzavreteho priestoru, nemam dovod sa ani premorovat
nie preto, ze by som sa bal, skor preto, lebo je to zbytocne, nikomu by som tym nepomohol, ku kolektivnej imunite by som realne neprispel, maximalne nominalne
na teste na protilatky som este nebol, niekedy tam ale mozem skocit

Autoeditácia príspevku po 5 hod 44 min 50 sek:
jackb napísal: 25 mar 2021, 14:17 tie urobili tam kde kyslik bol. teraz by infekcne vyzadovalo prestavbu.
takze vyriesene
par tisicov zivotov za cenu desiatok. taku strategiu ani tycoon by som nehral. naklady musia byt nizsie ako zisky.
2% long-covidu su pri obmedzeniach. pri premoreni by to bolo logicky ovela viac.
2 percenta budu dvoma percentami bez ohladu na velkost vzorky...
ale domyslel som si, co si tym chcel povedat, stale mi to vychadza vyrazne v prospech long-covidu, nie som totiz netvor, aby som bol rad za mrtvych dochodcov

skusil som si za cele obdobie az do konca februara, kedy uz mozu byt data ovplyvnene ockovanim, nasledovne oblasti:
Mid Ulster - 11038 zo 100k
Wolverhampton - 19508 zo 100k
Newcastle upon Tyne - 18619 zo 100k
Rushmoor - 6633 zo 100k

na premorenie treba 60-80 %, neviem ako na tom boli tieto oblasti v aprili a maji 2020

zrovna tie Nove Zamky su zaujimave: 967 - 2384 - 2680 - 1243 - 1017 - 896 - 1122 - 1373 - 1042 - 568 - 366 - 411 - 465 - 399 - 653 - 905 (Vianoce) - 860 - 720 - 548 - 430 - 342 - 329 - 249 - 220 - 210 - 198

data pred okrobrom tam nie su, prve data okolo 1000, potom narast nad 2600, potom kontinualny pokles, logicky kratkodoby narast cez Vianoce, potom kontinualny pokles az pod 200

skor to sedi do mojho narativu, nie som si uplne isty, co tym chces dokazat, prosim vysvetli
tak napriklad TBC
prevencia, nieco ku covidu?
Manaus sa nepremoril. dakujem, ze suhlasis.
vyzera to tak, ze nie, asi jediny, bud tam maju prekvapivo vysoke mnozstvo ludi s komorbiditami (aka tlste prasata) alebo bude vplyv v niecom inom
este raz a pomaly: 14-15 rocnych som spomenul len v suvislosti s ockovanim zdravych preventivne proti tetanu. netvrdim, ze ich zomrelo na covid viac ako 67-rocnych. prosim, nechaj si tych slamenych panakov.
prepac, nepochopil som co myslis, ked neustale menis obsah diskusie a pridavas irelevantne vyjadrenia, ktore sa tvaria, ze su dolezite pre tvoju argumentaciu, ale ok...

ja som napisal, ze neodmietam ockovanie pre ludi pod 40, ty o tetanovke a hypotetickom ochoreni, dobre, asi rozumiem
takze je minimalne riziko, ze sa clovek s tetanom stretne n ostale je ockovany. je neodvratna sanca, ze sa po uvolneni clovek stretne s virusom SARS-CoV. ci ma 89 alebo 19. preto by sa mal dat ockovat.
chod, branim ti?
opat ani v tomto pripade si nie som isty, co si tym chcel povedat

ja som len pisal, ze mi pride nemoralne tlacit sa na ockovanie pred ohrozenymi skupinami

Lancet som si precital, jedna sa o ludi, ktori boli hospitalizovani
v skratke:
The most common comorbidity is hypertension (505 patients, 29%), followed by diabetes (207 patients, 12%), and cardiovascular disease (128 patients, 7%) => jasne, inak by do nemocnice prijati asi neboli
The risk of presenting at least one symptom among participants with scale 5–6 was higher than those with scale 3 => nic prekvapive
The most common symptoms after discharge were fatigue or muscle weakness (1038 [63%] of 1655) and sleep difficulties (437 [26%] of 1655
=> zase nic neocakavane
Participants with scale 5–6 had more problems in mobility, pain or discomfort, and anxiety or depression than did those with scale 3 => ok...
Compared with participants with scale 3, participants with scale 5–6 presented with shorter walking distance in meters in 6 min (479·0, IQR 434·0–515·5 vs 495·0, 446·0–542·0) and a higher proportion of less than the lower limit of the normal range (LLN); however, no significant difference was observed for participants with scale 4. => logicke

zaver:
We found that at 6 months after symptom onset, most patients endorsed at least one symptom, particularly fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression. More severely ill patients had increased risk of pulmonary diffusion abnormality, fatigue or muscle weakness, and anxiety or depression. => nic necakane

problem vidim v tomto:
We found that fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression were common, even at 6 months after symptom onset. => ako casto sa to deje som sa nedocital, nemaju tam nikde popisane casove rozlisenie

nedozvedel som sa nic, co by nebolo zname
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 mar 2021, 20:16 takze vyriesene
ani nie. teraz napriklad nikede nie je detske lozkove. preto sa toto musi skoncit preockovanim.
2 percenta budu dvoma percentami bez ohladu na velkost vzorky...
ale domyslel som si, co si tym chcel povedat, stale mi to vychadza vyrazne v prospech long-covidu, nie som totiz netvor, aby som bol rad za mrtvych dochodcov
nechces mrtvych dochodcov, ale viac ako 2,5 milionu ludi na svete doprajes dlhodobe zdravotne problemy? nebolo by lepsie keby nezomierali dochdcovia predcasne a nikto dalsi by nemal mat dlhodobo pokazene zivot problemami navyse, ktore su dosledok experimentov.
skusil som si za cele obdobie az do konca februara, kedy uz mozu byt data ovplyvnene ockovanim, nasledovne oblasti:
Mid Ulster - 11038 zo 100k
Wolverhampton - 19508 zo 100k
Newcastle upon Tyne - 18619 zo 100k
Rushmoor - 6633 zo 100k

na premorenie treba 60-80 %, neviem ako na tom boli tieto oblasti v aprili a maji 2020
Telegraph udava, ze boli najviac zasiahnute, takze ak premorenie funguje, od jesene mali byt maximalne desiatky zo 100k. naopak na juhu Londyna mali mat blizko 100k zo 100k, lebo na pred rokom nemali nic.
prevencia, nieco ku covidu?
ved ockovanie proti covidu je prevencia. zltacka sa ti nepacila, dostal si respiracne ochorenie, este horsie. a obe su ockovania, ktorym sa dokazes vyhnut a davas sa ockovat preventivne.
vyzera to tak, ze nie, asi jediny, bud tam maju prekvapivo vysoke mnozstvo ludi s komorbiditami (aka tlste prasata) alebo bude vplyv v niecom inom
vsetci v Manaus budu tlsti, alebo premorenie nefunguje. co je pravdepodobnejsie. ano, moznos B.
prepac, nepochopil som co myslis, ked neustale menis obsah diskusie a pridavas irelevantne vyjadrenia, ktore sa tvaria, ze su dolezite pre tvoju argumentaciu, ale ok...

ja som napisal, ze neodmietam ockovanie pre ludi pod 40, ty o tetanovke a hypotetickom ochoreni, dobre, asi rozumiem

chod, branim ti?
opat ani v tomto pripade si nie som isty, co si tym chcel povedat
napisal si, ze nevidis zmysel v ockovani zdravych ludi. tak som ti uviedol priklad, kedy su zdravi a mladi ockovani.
ja som len pisal, ze mi pride nemoralne tlacit sa na ockovanie pred ohrozenymi skupinami
ale az Andimu. ja to vidim rovnako a je mi luto, ze tu uz chodia SMS pozvanky 40 rocnym a ucitelia si musia nosit vlastne PPE do prace. mohli dat prioritu im. ja by som svoju pozvanku vymenil, ak by sa dala a prisla by mi.
Lancet som si precital, jedna sa o ludi, ktori boli hospitalizovani
v skratke:
The most common comorbidity is hypertension (505 patients, 29%), followed by diabetes (207 patients, 12%), and cardiovascular disease (128 patients, 7%) => jasne, inak by do nemocnice prijati asi neboli
The risk of presenting at least one symptom among participants with scale 5–6 was higher than those with scale 3 => nic prekvapive
The most common symptoms after discharge were fatigue or muscle weakness (1038 [63%] of 1655) and sleep difficulties (437 [26%] of 1655
=> zase nic neocakavane
Participants with scale 5–6 had more problems in mobility, pain or discomfort, and anxiety or depression than did those with scale 3 => ok...
Compared with participants with scale 3, participants with scale 5–6 presented with shorter walking distance in meters in 6 min (479·0, IQR 434·0–515·5 vs 495·0, 446·0–542·0) and a higher proportion of less than the lower limit of the normal range (LLN); however, no significant difference was observed for participants with scale 4. => logicke

zaver:
We found that at 6 months after symptom onset, most patients endorsed at least one symptom, particularly fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression. More severely ill patients had increased risk of pulmonary diffusion abnormality, fatigue or muscle weakness, and anxiety or depression. => nic necakane

problem vidim v tomto:
We found that fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression were common, even at 6 months after symptom onset. => ako casto sa to deje som sa nedocital, nemaju tam nikde popisane casove rozlisenie

nedozvedel som sa nic, co by nebolo zname
ale chcel si o tom studiu. tak nech sa paci. uz mozme o postcovide ohovorit ako skutocnosti, ktora realne hrozi tym, ktori sa nakazia?
mas pocit, ze by sa im dalo plnohodnotne vratit do prace a byt produktivni ako pred ochorenim?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 25 mar 2021, 21:30 ani nie. teraz napriklad nikede nie je detske lozkove.
a?
nechces mrtvych dochodcov, ale viac ako 2,5 milionu ludi na svete doprajes dlhodobe zdravotne problemy?
samozrejme, ak si mam vybrat tieto 2 moznosti, tak radsej uprednostnim dlhodobe zdravotne problemy par percentam nakazenym, ktore su takmer urcite zvratitelne
smrt nie je

toto opakujem uz asi piatykrat, co je na tom take zaujimave, ze ti to musim opakovat stale dookola?
nebolo by lepsie keby nezomierali dochdcovia predcasne a nikto dalsi by nemal mat dlhodobo pokazene zivot problemami navyse, ktore su dosledok experimentov.
na niektorych krajinach vidime, ze to funguje
Telegraph udava, ze boli najviac zasiahnute, takze ak premorenie funguje, od jesene mali byt maximalne desiatky zo 100k. naopak na juhu Londyna mali mat blizko 100k zo 100k, lebo na pred rokom nemali nic.
ze nieco Telegraf udava je sice pekne, ale potrebujem data
ved ockovanie proti covidu je prevencia. zltacka sa ti nepacila, dostal si respiracne ochorenie, este horsie. a obe su ockovania, ktorym sa dokazes vyhnut a davas sa ockovat preventivne.
ved ok, len ocakavam, ze zacnes s takou vervou bojovat proti slanine, cigaretam, alkoholu a predovsetkym chripke, najlepsie hned od zajtra
vsetci v Manaus budu tlsti, alebo premorenie nefunguje. co je pravdepodobnejsie. ano, moznos B.
len aby sme si nieco ujasnili, v premorenie ako medicinsky pristup neveris?
napisal si, ze nevidis zmysel v ockovani zdravych ludi. tak som ti uviedol priklad, kedy su zdravi a mladi ockovani.
to iste, co o 2 citacie spat
ale az Andimu.
joj ale to mi musis povedat, ze tebe treba vsetko vysvetlit do detailu aj so vsetkymi moznymi okrajovymi scenarmi
/jk
ja to vidim rovnako a je mi luto, ze tu uz chodia SMS pozvanky 40 rocnym a ucitelia si musia nosit vlastne PPE do prace. mohli dat prioritu im. ja by som svoju pozvanku vymenil, ak by sa dala a prisla by mi.
v com je 30-rocny ucitel vhodnejsi kandidat ako akykolvek iny clovek s komorbiditami?
ale chcel si o tom studiu. tak nech sa paci. uz mozme o postcovide ohovorit ako skutocnosti, ktora realne hrozi tym, ktori sa nakazia?
nemyslim si, ze som niekedy post-covid povazoval za fantaziu, len stale ocakavam nejake relevantne data po viacerych mesiacoch
ta studia bola pekna, popisovala problemy hospitalizovanych po istej dobe, ale bez konkretnych opakovani priznakov
vzhladom na to, ze diskusia o premorovani sa tykala len mladych a zdravych (resp vsetkych mimo ohrozenych skupin, co je vlastne ta druha podmnozina, to len tak pre istotu), tak mi ta studia velmi nepomohla definovat severitu post-covidu, to ale ty samozrejme vies
mas pocit, ze by sa im dalo plnohodnotne vratit do prace a byt produktivni ako pred ochorenim?
vzhladom na ich predchadzajuce komorbidity (vysoky tlak 29 %, cukrovka 12 %, kardio 7 %, mozog 3 %, rakovina 3 %, problemy s plucami 2 %, oblicky 2 %) to nie je vhodne zvolena mnozina, viz vysvetlenie predtym
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 25 mar 2021, 22:36 a?
detske lozkove nie je, musia byt prevezene inam. ked nebude potrebne potrebne specialne covidove oddelenie, bude menej problemov. preto musi klesnut pocet hospitalizovanych k nule.
samozrejme, ak si mam vybrat tieto 2 moznosti, tak radsej uprednostnim dlhodobe zdravotne problemy par percentam nakazenym, ktore su takmer urcite zvratitelne
smrt nie je

toto opakujem uz asi piatykrat, co je na tom take zaujimave, ze ti to musim opakovat stale dookola?
a co tak nemat ani jedno ani druhe zastavenim sirenia a ockovanim pekne podla logickeho a moralneho poradia?
na niektorych krajinach vidime, ze to funguje
ja som zvedavy na post-covid studiu v tej jedinej krajine, v ktorej veria, ze to funguje.
ze nieco Telegraf udava je sice pekne, ale potrebujem data
Office of National Statistics, deaths due COVID, March - December 2020. stacia tieto data?
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulation ... 2020-06-12
davaju k nim aj grafiky. tak sa da pozriet ako premorenie nefunguje.
\\aha, verzia iduca az februara:
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulation ... 2021-02-25
ak v januari zomiera viac ludia ako v aprili predosleho roka, tak ziadne premorenie nefunguje. preto by bolo fajn lepsie sa pozriet na ten svedsky zazrak
ved ok, len ocakavam, ze zacnes s takou vervou bojovat proti slanine, cigaretam, alkoholu a predovsetkym chripke, najlepsie hned od zajtra
rakovinou hrubeho creva, pluc alebo pecene nikto nenakazi mojich blizkych, ktori su v rizkovej skupine, ale system im nedovoli stale sa ockovat. za tieto rakoviny si ludia mozu sami. za chorenie na CoVID nie ak pouzivaju zdravy rozum a dodrziavaju opatrenia.
len aby sme si nieco ujasnili, v premorenie ako medicinsky pristup neveris?
Dr Menegele aj ti z Unit 731 mali tituly z mediciny, ale ci by som ich metody bral ako "medicinsky pristup"? nie. nechat zbytocne zomierat ludi je nieco co by napadlo im.
v com je 30-rocny ucitel vhodnejsi kandidat ako akykolvek iny clovek s komorbiditami?
joj ale to mi musis povedat, ze tebe treba vsetko vysvetlit do detailu aj so vsetkymi moznymi okrajovymi scenarmi
jasne, ze clovek rovnakeho veku s komorbitditami ma logicky aj moralne prioritu. ak niekto pracuje z domu a po roku to nemalo vyrazne negativny dopad na jeho vykon a hlavne nema ziadne zdravotne problemy, nemal by byt priorita. v tom scenari ucitel tu v UK musi medzi ziakov, takze ma priroritu pred tridsiatnikom, ktory nikam nemusi.
nemyslim si, ze som niekedy post-covid povazoval za fantaziu, len stale ocakavam nejake relevantne data po viacerych mesiacoch
ta studia bola pekna, popisovala problemy hospitalizovanych po istej dobe, ale bez konkretnych opakovani priznakov
vzhladom na to, ze diskusia o premorovani sa tykala len mladych a zdravych (resp vsetkych mimo ohrozenych skupin, co je vlastne ta druha podmnozina, to len tak pre istotu), tak mi ta studia velmi nepomohla definovat severitu post-covidu, to ale ty samozrejme vies
jednak spravne, ze si chcel cisla, ale negacia slovenskeho lekara, ktory dal rozhovor o svojich pacientov vytvorila dovod mysliet si, ze povazujes long-covid za anekdoticke dokazy.
ku zvysku vid vyssie. dufam, ze bude studia, ktora splni co potrebujes. alebo skus tu od Nature
vzhladom na ich predchadzajuce komorbidity (vysoky tlak 29 %, cukrovka 12 %, kardio 7 %, mozog 3 %, rakovina 3 %, problemy s plucami 2 %, oblicky 2 %) to nie je vhodne zvolena mnozina, viz vysvetlenie predtym
toto su prve studie, uvidime ake vzorky budu mat tie dalsie. no nemyslim, ze budu v prospech premorenia ako cohosi bezpecneho.
Napísať odpoveď