Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 01 feb 2022, 14:37ocakavam, ze aj na Slovensku sa coskoro ludia prebudia
To sa este nacakas.
Lengvarsky dnes u Zavodskeho oznamil ze pozorne sice sleduju priebeh v podobnyvh krajinach ale pre nasu nizku zaockovanost caka v nemocniciach 5000 chorych a peak vsetkych pozitivnych na 500k. Ma dokonca nachystane stany kde budu len kovidaci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez tuto temu moc nesledujem, obcasne precitam par prispevkov ale pozeram sa to tu uz pekne zvrhava, ze respirator je zbytocnost a ked sa niekto opyta preco tak argument je ze preto lebo si ho ludia zle nasadia...

ako spominal retkvic, respirator nie je ziadna novinka zavedena sorosom aby ovladal masy, je to nieco co sa dlhodobo pouziva vo vela krajinach. hlavne v tych vyspelejsich. je to taka slusnost ze ked sa necitis zdravo tak nepojdes na verejnost nakazovat ludi ale das si respirator aby si co zamedzil rozsirovaniu.
nikto nikdy nepovedal ze respirator je 100% ochrana, ale to nie su ani kondomy a aj tak ich vsetci pouzivaju ako ochranu.
proste spravis co mozes aby si obmedzil rozsirovanie virusu aj ked to bude take hlupe minimum ako ze si nasadis respirator na papulu ked ides do verejnych uzavretych priestorov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Samotny respirator nie je zbytocny ale ked ho ma dobre nasadeny 1 z 10 tak je na zvazeni ci by nestacili ruska.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal: 01 feb 2022, 15:11 To sa este nacakas.
Lengvarsky dnes u Zavodskeho oznamil ze pozorne sice sleduju priebeh v podobnyvh krajinach ale pre nasu nizku zaockovanost caka v nemocniciach 5000 chorych a peak vsetkych pozitivnych na 500k. Ma dokonca nachystane stany kde budu len kovidaci.
Zavodsky sa ho mal spytat, ako je mozne, ze vo Svedsku skoncila pandemia takto pred rokom napriek tomu, ze bolo zaockovanych aspon 1 davkou len 3 percenta populacie a pri neporovnatelnej volnosti obyvatelstva

stale si niektori neuvedomili, ze ak nebude populacia susceptibilna, tak nema kto umierat

Autoeditácia príspevku po 2 min 3 sek:
aacid napísal: 01 feb 2022, 15:15respirator je zbytocnost a ked sa niekto opyta preco tak argument je ze preto lebo si ho ludia zle nasadia...
ked ti sem dam vyjadrenia prednych odbornikov, ktori tvrdia to iste, zmenis nazor?
alebo neodpovies a zase sem prides po dlhsej dobe?

nosil si ho niekedy, aby si sa chranil pred chripkou? alebo nadchou?
nosia ho kvoli tomu tie "vyspelejsie" krajiny? mozno by si bol prekvapeny
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

hej. pozrieme sa na grafy zo Svedska a vidime ako skoncila :)
klamar.

prednych odbornikov zo Skalice, ktorym ich kolegovia za ich dristy davaju bludne balvany halucinovali pre daky bulvar alebo bludweb. mame skusenosti. nech da 5 studii. Lacent, Nature a podobne. potom sa mozme zacat rozpavat.
okrem toho je to trapnucke, ked skutocni odbornici v UK hovoria pre seriozne media, ze je asi cas nahradit handricky, saly, a zelenu papierovu utierku respiratorom.
no a nakoniec opat len dokazuje, ze sa nedokaze citat s porozumenim, ked da do vety o vyspelych krajinych "ochranit seba". Oni to nosia, aby chranili inych, lebo nie su egoiticki curaci, ktorych tesi utrpenie inych.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

beardie napísal: 01 feb 2022, 13:24 ja uznavam adekvatne opatrenia vzhladom na velkost a dopad hrozby
staci ti takato odpoved?
alibistické a nekonkretne
beardie
Redeemer
Redeemer

ak by bola hrozba vacsia, bol by som za tvrdsie opatrenia

lepsie?

Autoeditácia príspevku po 30 min 13 sek:
Návrh: mali by sme pomaly prejsť od testovania a zisťovania pozitívnych prípadov k diagnostikovaniu symptomatických ľudí a liečeniu chorých pacientov. Nie testovanie, ale vyšetrenie by malo byť prioritou.
slovami klasika, kolko si natestujete, tolko budete mat

ododnes sa skracuje platnost platnost covidpassu z 12 mesiacov na 9, to je tiez krasne, len tak od stola zmenit platnost o 3 mesiace bez podlozenia akoukolvek studiou, hlavne ked vieme, ze prekonanie ma pozitivny vplyv na moznost dalsej hospitalizacie
ako keby sa len tak rozhodli skratit platnost STK z 2 rokov na rok a pol, vtipne
Dánsko ako jedna z prvých krajín EÚ oddnes ruší väčšinu protipandemických opatrení. Krajina už covid-19 nepovažuje za chorobu kriticky nebezpečnú pre spoločnosť. Dáni tak nemusia nosiť rúška v MHD ani v obchodoch, nepotrebujú ani covid pas do reštaurácií.
keby len vedeli ti nevzdelani Dani, ze ich teraz caka apokalypsa
snad tato informacia pomoze aj aacidovi a neskusi argumentovat ockovanim
Nórsko s okamžitou platnosťou ruší väčšinu protipandemických opatrení.
Norsko sa taktiez spolu s Anglickom, Irskom a Holandskom pridava k Dansku a zdravi, i ked zatial este spoza rusok
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 01 feb 2022, 16:18ked ti sem dam vyjadrenia prednych odbornikov, ktori tvrdia to iste, zmenis nazor?
alebo neodpovies a zase sem prides po dlhsej dobe?
ale ved vies ako to je, dnes je odbornik kde kto. a nikde neni napisane ze odbornik nemusi byt blbec.
treba verit len ozaj overenemu a treba aj trochu sedliacky rozmyslat. ked sa raz nieco siri kvapockami ktore ti strielaju z ust, tak ked si das nieco pred usta tak to sirenie nejak obmedzis, nie?
beardie napísal: 01 feb 2022, 16:18nosil si ho niekedy, aby si sa chranil pred chripkou? alebo nadchou?
tu sme sa mozno nepochopili, respirator sa nenosi aby si sa chranil ty ale aby si chranil okolie. nie, pred chripkou ani nadchou sme sa respiratormi nikdy nechranili ale chripka ani nadcha nikdy nezaplnala nemocnice tak ako kovid. uznavam ze omikron je zrovna ta miernejsia varianta a nie je taka rizikova, ale to ze tu mame omikron znamena ze vsetky ostatne varianty zanikli? delta uz neexistuje? a nejaka nova prist nemoze?
mLuks
Addict
Addict

lepšie

Zbohom koronavírus: Dánsko ako prvé ruší opatrenia. Sme už zaočkovaní, oslavuje premiérka
Koncom januára sa denné prírastky infikovaných pohybovali asi na úrovni 50-tisíc. Inými slovami, rovnako ľudnatá krajina ako Slovensko má niekoľkonásobne viac nových odhalených prípadov koronavírusu ako my.
Ako je možné, že Dánsko napriek tomu ruší prakticky všetko, čo má brániť vírusu?
Odpovedí je viacero. Tá hlavná je však jednoduchá a argumentujú ňou aj dánski vládni politici: krajina je už dostatočne zaočkovaná.
Päťmiliónové Dánsko patrí k najzaočkovanejším štátom Európskej únie, aspoň dve dávky tam dostalo viac ako 80 percent populácie. A tú tretiu už dostalo viac ako 60 percent ľudí.
Máme extrémne vysokú zaočkovanosť treťou dávkou medzi dospelými,“ cituje AFP dánsku epidemiologičku Lone Simonsenovú. „A keďže omikron už nespôsobuje také vážne komplikácie očkovaným, veríme, že zrušenie reštrikcií dáva zmysel.“
ono keby razili tvoju teoriu o tom ako netreba očkovať mladých, pre ktorých nie je vírus nebezpečný, tak by tak nerozvoľovali. Sami to priznávajú, že uvoľňujú vďaka vysokej zaočkovanosti obyvateľstva, nie vďaka premoreniu, ani vďaka tomu, že sa covid odsťahoval z dánska.

Takže aj ja sa pýtam, kedy ľudia dostanú rozum aj tu na slovensku.
Niektoré opatrenia však aj v Dánsku zostávajú v platnosti. Neočkovaní turisti, ktorí chcú navštíviť túto severskú krajinu, naďalej budú potrebovať testy. Takisto rúška tak skoro nezmiznú ani z nemocníc či domovov sociálnej starostlivosti.
A aj tí najväčší rozvoľovači naďalej budú používať tie nefungujúce rúška a respirátori aj keď sú len kozmetickým doplnkom, ktorý zabraňuje awkward situaciám.
beardie
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 01 feb 2022, 22:03ked sa raz nieco siri kvapockami ktore ti strielaju z ust, tak ked si das nieco pred usta tak to sirenie nejak obmedzis, nie?
lenze ty beries nakazenie (sa) ako nieco explicitne zle
ludia, co su prekonavsi (strasne sa mi lubi to slovo, dycha na mna historia), su vyrazne lepsie chraneni pred opatovnym negativnym priebehom ako len zaockovani a zaroven aj voci inym variantom!
ked ma drviva vacsina ludi asymptomaticky alebo mierny priebeh, izolovat ich je samovrazda vlastne vo vsetkych 6 oblastiach SLEPTE
vieme dost presne, ktore skupiny ohrozene su a ktore nie
sposoby vytvorenia imunity sa mozu lisit, patri medzi ne i ockovanie, premorenie populacie je podobne legitimna moznost ako zabranit excess mortalite pri masovo sa siriacich chorobach, znova sa odkazem na zanedbatelnu excess mortalitu vo Svedsku po januari 2021, cize v dobe, kedy sa ockovat len zacinalo a 1. davku mali len 3 percenta populacie, TRI percenta
je jasne, ze im nieco pomohlo a zvalovat to len na viac vitaminu D v ich strave alebo striktne dodrziavanie takmer neexistujucich opatreni to urcite nebude
tu sme sa mozno nepochopili, respirator sa nenosi aby si sa chranil ty ale aby si chranil okolie.
presne tak, nosenie rusok bolo v Azii rozsirene, aby ludia nenakazili inych, nie aby nenakazili seba
tu sa ale musis pozerat aj na kulturu, hlavne pracovnu
Japonsko aj Cina su zname tym, ze ludia pracuju od nevidim do nevidim, vratane stavov chorobnosti
nemozes to porovnavat s vyspelou zapadnou civilizaciou, ktora ma masivnu socialnu siet pre odstranenie tychto neduhov, v skratke, chori ludia maju byt doma a nikam nelozit
prosim, uvazuj aj v kulturnych suvislostiach, nie vsetko, co ti povedia v spravach na Markize, je cistocista pravda
to ze tu mame omikron znamena ze vsetky ostatne varianty zanikli? delta uz neexistuje? a nejaka nova prist nemoze?
evolucia hovori, ze virus sa chce viac sirit a menej zabijat svojho hostitela
rychlejsie sa siriaci variant vie lepsie nakazit susceptibilnu cast obyvatelstva, takze pomalsie sa siriaci varianta nema z casoveho hladiska sancu
omikron vytlacil deltu v nasom regione behom asi mesiaca, podobne ako delta vytlacila alfu, ktora vytlacila povodny wuhansky variant, len im to trvalo dlhsie, i kvoli rychlosti sirenia

ci je omikron posledny variant, to posudit neviem, vzhladom na ziskane znalosti a nazory odbornikov predpokladam, ze ano, ale iba v pripade, ze nakazi vsetkych
vzhladom na rychlost jeho sirenia je to mozne
mLuks napísal: 01 feb 2022, 22:12 lepšie
som rad, ak budes mat dalsie otazky, vedz, ze ti velmi rad odpoviem
obe tie vety ale maju totozny vyznam

presne som vedel, ze niekto pouzije argument ockovanim
ano, ockovanie je krasne, ak funguje aspon strednedobo
aktualne pouzivane vakciny:
1. su vyvinute na povodny wuhansky variant
2. maju pokles ucinnosti voci nemu do pol roka na 38 % a po dlhsej dobe na este nizsiu hodnotu
3. maju klesajucu ucinnost s rastucim vekom recipienta
4. voci omikronu su vyrazne menej ucinne ako na predchadzajuce varianty
5. nevytvaraju sliznicnu imunitu a nezabranuju sireniu

oni nerozvolnuju iba preto, ze su zaockovani 3. davkou na 60 %, oni rozvolnuju aj preto, lebo vedia, ze dopad na ktorukolvek cast spolocnosti vdaka omikronu je marginalny a covid (minimalne v tejto variante) uz povazuju za bezne ochorenie
Krajina už covid-19 nepovažuje za chorobu kriticky nebezpečnú pre spoločnosť.
A aj tí najväčší rozvoľovači naďalej budú používať tie nefungujúce rúška a respirátori aj keď sú len kozmetickým doplnkom, ktorý zabraňuje awkward situaciám.
toto je zavadzanie a argumentacny faul, dobre to vies
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak postupne, nechce sa mi to teraz uz quotovat. ano, nakazenie beriem ako explicitne zle. kedze sme si tym uz presli, tak to myslim celkom vazne. zena bola 5 dni v posteli a nevedela sa hybat, povedala ze uz nikdy nechce nic take zazit. syn mal sice minimalne priznaky ale odvtedy ma sopel vkuse (neprehanam, za posledne 2 mesiace nebol viac ako 3 dni v kuse v skolke). mozno to s tym nic nema, ale chceme to riskovat?
tiez mame v rodine pribuznych co maju zdravotne problemy a nechceme ich zbytocne vystavovat riziku.
takze ano, nakazit sa nechceme. ty sa mozno nakazit chces, mas na to pravo samozrejme, ale nechal by som to kazdemu na osobnom zvazeni.

neviem preco ma urazas, ja markizu nepozeram, normalne diskutuj.
ziadne porovnavanie kultur som tiez nezacal, bolo to cisto ako protiargument ze nosit respiratory je zbytocnost, nie, nie je to zbytocnost.
beardie
Redeemer
Redeemer

nejde o to, ci sa ja chcem alebo nechcem nakazit, ale je to nevyhnutelne, stretne sa s tym pravdepodobne kazdy, kto nezije asocialne asketickym zivotom bez kontaktu s civilizaciou, treba to akceptovat

neurazam ta, ak by som chcel urazat teba, mam inu adekvatnejsiu temu, pisem to pre vsetkych a myslim to vseobecne, nebud vztahovacny
media nepisu pravdu, pisu to, co povazuju za vhodne, casto sa to moze na pravdu podobat, ale nie vzdy to pravda je, vratane tych mainstreamovych

netvrdim, ze nosenie respiratora je zbytocnost
tvrdim, ze nosenie respiratora, ci akehokolvek ineho prekrytia dychacich otvorov, vsetkymi a neustale je nezdrave a taktiez, ze zabranuje iba tomu, k comu je urcene, co perfektna ochrana pred aerosolom vonkoncom nie je
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

S koronou sa stretnú naozaj všetci. Niekto úplne bezpríznakovo a bez následkov. No nie všetci.
Nemám ako zistiť, či prekonaní získajú vyššiu imunitu, ako preočkovaní. Prax skôr ukazuje na kombináciu a niektorí imunitu nezískajú ani obojím. Ak by to bolo tak, neboli by opakované pírpady. Ani pri chrípke nik pri zmysloch neytvdí, že možno získať trvalú imunitu prekonaním. Kto ju má vysokú, je za vodou aj bez očkovania. Kto hodne slabú, nemusí mu moc pomôcť ani troje očkovanie.
Mne a nejakým kolegom z cca 2500 ľudí vrámci firmy zrejme zachránilo prdel. Ja aspoň nie som obézny, nemám cuktrovku.
Rúška stále všade? To nech si súksi niekto "múdry" pri ťažkej fyzickej práci, v daždi a podobne. To sa nosiť nedá.
Možno až tak moc nechránia pred vdýchnutými aerosólmi ako chránia pred ich šírením smerom von. Vec pohľadu - či myslím výlučne na seba, alebo beriem aký-taký ohľad na okolie, cudzích ľudí. Sú kultúry, krajniny, kde o tom nik nepochybuje. No a také, ako aj naša, kde je takmer každý, čo má v riti dieru najlepší odborník na všetko.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

aacid napísal: 02 feb 2022, 0:24 tak postupne, nechce sa mi to teraz uz quotovat. ano, nakazenie beriem ako explicitne zle. kedze sme si tym uz presli, tak to myslim celkom vazne. zena bola 5 dni v posteli a nevedela sa hybat, povedala ze uz nikdy nechce nic take zazit. syn mal sice minimalne priznaky ale odvtedy ma sopel vkuse (neprehanam, za posledne 2 mesiace nebol viac ako 3 dni v kuse v skolke). mozno to s tym nic nema, ale chceme to riskovat?
tiez mame v rodine pribuznych co maju zdravotne problemy a nechceme ich zbytocne vystavovat riziku.
takze ano, nakazit sa nechceme. ty sa mozno nakazit chces, mas na to pravo samozrejme, ale nechal by som to kazdemu na osobnom zvazeni.

neviem preco ma urazas, ja markizu nepozeram, normalne diskutuj.
ziadne porovnavanie kultur som tiez nezacal, bolo to cisto ako protiargument ze nosit respiratory je zbytocnost, nie, nie je to zbytocnost.
Rozumiem tomu dobre, ze kvoli ludom, ktori sa nechcu dat ockovat resp. nechcu booster ja mam vsade nosit respirator aby som ich nenakazil? Ak mate booster, nemate sa coho bat.
mLuks
Addict
Addict

beardie: ale veď oni sami to tvrdia, to netvrdím ja. ano krajina už nepovažuje covid za kriticky nebezpečnú chorobu pre spoločnosť lebo
A keďže omikron už nespôsobuje také vážne komplikácie očkovaným, veríme, že zrušenie reštrikcií dáva zmysel.“
to je vyjadrenie tej dánskej epidemiologičky.

Tak napíš dánskej vláde mail, že sa vlastne mýlia, že to nie vďaka očkovaniu otvárajú ale vďaka...ani neviem čomu. Toto ja zbožňujem na tých debatách, keď jeden človek chce byť silou mocou múdrejší než celý svet.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

vola sa to Dunning-Kruger efect a rad sa hadze o zem, ze o nim netrpi, aj ked on vie o virusoch a epidemiach viac ako vedci z pracovisk, na ktorych pracovali alebo pracuju nobelisti

"deti nie su rizikove. musime im strhnut ruska, nemiesme ich zaockovat a nutit chore do skol".
medzitym realita:
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Tiež som našiel vyjadrenia v tom zmysle, že Dánsko uvoľňuje z dvoch dôvodov a jedným je vysoká preočkovanosť, ktorá na SK nie je.
Vakcíny nefungujú ideálne, to predsa vieme, ale stále robia veľký rozdiel. Taktiež respirátory nefungujú bezchybne, ale zasa čiastkovo prispievajú k spomaleniu šírenia.

Prirovnávaš omikron k nádche, ale je to zľahčovanie. Čo už viem aj od ľudí z okolia, ktorí sú teraz omikronom nakazení, tak to nádcha nie je. Fakt sa mi ešte nikto s nádchou nesťažoval, že týždeň nevládze ani sedieť. Je to určite horšie a skôr by som to už prirovnával k chrípke, ak teda potrebujeme niečo na prirovnanie.

Ani nádchu a chrípku tu ale nemáva naraz v jednom termíne 500k+ ľudí. Pri tej infekčnosti to môže vystreliť aj k omnoho vyššiemu číslu, najmä keď sa rozpustia aj základné opatrenia. Potom tu máš 2,5 mil. nezaočkovaných ľudí, z ktorých môže niekoľko stotisícov naraz omikron. Očakávania na naplnenosť nemocníc na základe dát zo zahraničia pritom môžu byť nesprávne, keďže väčšinou sú to dáta z krajín, kde je zaočkovanosť úplne inde.

Akceptuj aj fakt, že veľké množstvo ľudí sa vzhľadom na nevyspytateľnosť choroby a kadejakých možných dodatočných zdravotných problémov jednoducho nechce nakaziť a rovnako sa bojí aj o svoje rodiny a blízkych.

Premoriť sa chorobou na získanie imunity mi dáva logiku ako keď si farmár chce chrániť úrodu pred vtáctvom tým, že odstráni z poľa strašiaky a nechá vtáky prežrať sa do sýtosti.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 02 feb 2022, 0:44 nejde o to, ci sa ja chcem alebo nechcem nakazit, ale je to nevyhnutelne, stretne sa s tym pravdepodobne kazdy, kto nezije asocialne asketickym zivotom bez kontaktu s civilizaciou, treba to akceptovat

neurazam ta, ak by som chcel urazat teba, mam inu adekvatnejsiu temu, pisem to pre vsetkych a myslim to vseobecne, nebud vztahovacny
media nepisu pravdu, pisu to, co povazuju za vhodne, casto sa to moze na pravdu podobat, ale nie vzdy to pravda je, vratane tych mainstreamovych

netvrdim, ze nosenie respiratora je zbytocnost
tvrdim, ze nosenie respiratora, ci akehokolvek ineho prekrytia dychacich otvorov, vsetkymi a neustale je nezdrave a taktiez, ze zabranuje iba tomu, k comu je urcene, co perfektna ochrana pred aerosolom vonkoncom nie je
tak povedat mi ze sledujem markizu som bral ako osobny utok :D

urcite nemozeme zit v tomto "vakuu" navzdy, treba s tym nieco robit, ale zase na druhej strane nemyslim ze je rozumne ponahlat sa. mozno varianty co pridu po omikrone budu uz len slabsie a slabsie a nakoniec budeme vediet s covidom velmi pohodlne spolunazivat. lenze to su predpoklady a nemame 100% istotu ze to tak bude, preto by som teraz nehlasal ze treba dat dole respiratory a nechat tomu volny priebeh, kludne by som pockal pol roka, mozno na jesennu sezonu (cez leto sa bude aj tak vsetko uvolnovat a bude klud) ako sa bude situacia vyvijat a podla toho reagoval.

ja osobne musim povedat ze sa povinnost nosit respirator ma nejak neobmedzuje, urcite ho nenosim stale, viac menej iba v obchodoch, to je vsetko.
beardie
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 02 feb 2022, 6:07S koronou sa stretnú naozaj všetci. Niekto úplne bezpríznakovo a bez následkov. No nie všetci.
preto od zaciatku tvrdim, ze rizikove skupiny a bojazlivi si maju dat vsetky potrebne davky, plne ich v tom podporujem, dokonca to u rizikovych skupin dorazne doporucujem
pokojne aj deti, ak trpia nejakymi zdravotnymi problemami

ale nasilu to tlacit do celej populacie je neadekvatne
Nemám ako zistiť, či prekonaní získajú vyššiu imunitu, ako preočkovaní. Prax skôr ukazuje na kombináciu a niektorí imunitu nezískajú ani obojím. Ak by to bolo tak, neboli by opakované pírpady.
vieme to celkom presne na zaklade dat, napriklad:
dos.png
z tych reinfekcii je okrem toho este aj cast taka, ze boli sice prvykrat pozitivne testovani, ale chorobu nemali
Možno až tak moc nechránia pred vdýchnutými aerosólmi ako chránia pred ich šírením smerom von. Vec pohľadu - či myslím výlučne na seba, alebo beriem aký-taký ohľad na okolie, cudzích ľudí. Sú kultúry, krajniny, kde o tom nik nepochybuje.
ano, chrania hlavne pri sireni smerom von
ale tu sa zase zamiena pricina a nasledok => chory clovek ma byt doma v posteli a nelozit von
ak by chori nikam nechodili, sirenie by sa zastavilo este viac ako len pri prostom noseni respiratora, nielen u nas je narodnym sportom chodit do prace s chorobami
ak je niekto asymptomaticky, z fyzikalneho hladiska moze sirit virus len velmi obmedzene, to da rozum

preto som za dobrovolnost nosenia, chces (sa) chranit? v pohode, nos si co chces 24/7, ale nie je to zdrave, to potvrdi kazdy lekar
mLuks napísal: 02 feb 2022, 6:32 beardie: ale veď oni sami to tvrdia, to netvrdím ja. ano krajina už nepovažuje covid za kriticky nebezpečnú chorobu pre spoločnosť lebo to je vyjadrenie tej dánskej epidemiologičky.

Tak napíš dánskej vláde mail, že sa vlastne mýlia, že to nie vďaka očkovaniu otvárajú ale vďaka...ani neviem čomu. Toto ja zbožňujem na tých debatách, keď jeden človek chce byť silou mocou múdrejší než celý svet.
musis uznat, ze zredukovat komplexny system na jednu jedinu velicinu, je vhodne tak maximalne do Minuty po minute, za tym rozhodnutim sa skryvaju stovky vstupov a desiatky modelov vyvoja

sam som uviedol v predchadzajucom poste 5 bodov a v minulosti som ich uviedol vyrazne viac, vratane T- a B-lymfocytovej odpovede, premorenosti populacie, mnozstva susceptibilnych jedincov, vykonnosti zdravotnickeho systemu, dopadu omikronu, rychlosti jeho sirenia, atd atd
vsetky z nich je potrebne brat do uvahy, useknut to s "sme dostatocne zaockovani" je nepochopenie zlozitosti rozhodovania

este jedna napoveda, aj ine krajiny, ktore maju vyrazne menej zaockovanych (i 3. davkou) idu rovnakym smerom
Muffi napísal: 02 feb 2022, 8:14Ani nádchu a chrípku tu ale nemáva naraz v jednom termíne 500k+ ľudí. Pri tej infekčnosti to môže vystreliť aj k omnoho vyššiemu číslu, najmä keď sa rozpustia aj základné opatrenia. Potom tu máš 2,5 mil. nezaočkovaných ľudí, z ktorých môže niekoľko stotisícov naraz omikron. Očakávania na naplnenosť nemocníc na základe dát zo zahraničia pritom môžu byť nesprávne, keďže väčšinou sú to dáta z krajín, kde je zaočkovanosť úplne inde.
ako vies, ze tu nadchu alebo chripku nemava v jednom termine tolko ludi?
si myslis, ze ked sa to netestuje, tak tie choroby sa tu nesiria?

to je presne ten narativ, ktory produkuje medialna hysteria, s ktorou sa vsetci stretavame denne a na ktoru upozornujem pravidelne - ak chces vela pripadov, vela testuj
ako keby predtym ziadne respiracne choroby nejestovali, jestvovali a sirili sa v populacii, ale bola to pre media a teda aj ludi len okrajova tema

4 priklady, ktore som spomenul v nedavnej dobe:
1. 2/3 pozitivne testovanych v nemocniciach su asymptomatici, ktori boli hospitalizovani z uplne ineho dovodu ako covid
2. epidemia RSV, ktora sa Europou prehnala minuly rok a NIKOHO to nezaujimalo - detaily v tomto mojom poste
3. tretina populacie prenasa bakteriu tuberkulozy, ak by sa ludia testovali, tak by boli pozitivni, znamena to, ze sa maju izolovat a liecit? vobec nie, detaily v tomto mojom poste
4. tykajuci sa hospitalizacii - "Priemerná doba hospitalizácie je pri omikrone okolo dvoch dní.", to su slova Lengvarskeho
Akceptuj aj fakt, že veľké množstvo ľudí sa vzhľadom na nevyspytateľnosť choroby a kadejakých možných dodatočných zdravotných problémov jednoducho nechce nakaziť a rovnako sa bojí aj o svoje rodiny a blízkych.
toto je dalsie nepochopenie situacie, ktorou bola populacia indoktrinovana mediami
nemozes tvrdit, ze je ta choroba nevyspytatelna, ked ju pozname skrz-naskrz a je tu s nami uz viac ako 2 roky
Premoriť sa chorobou na získanie imunity mi dáva logiku ako keď si farmár chce chrániť úrodu pred vtáctvom tým, že odstráni z poľa strašiaky a nechá vtáky prežrať sa do sýtosti.
trochu ti to upravim
farmar zasadi jeden konkretny typ psenice, vsetky vtaky sa jej nazeru a pri dalsom zasadeni akehokolvek typu psenice ju pridu zrat len zanedbatelne zlomky vtakov
aacid napísal: 02 feb 2022, 8:37 tak povedat mi ze sledujem markizu som bral ako osobny utok :D
to nie, ja ju tiez obcas pozeravam :)
odkazem sa na Krstneho otca: "Keep your friends close, and your enemies closer."
aacid napísal: 02 feb 2022, 8:37urcite nemozeme zit v tomto "vakuu" navzdy, treba s tym nieco robit, ale zase na druhej strane nemyslim ze je rozumne ponahlat sa. mozno varianty co pridu po omikrone budu uz len slabsie a slabsie a nakoniec budeme vediet s covidom velmi pohodlne spolunazivat. lenze to su predpoklady a nemame 100% istotu ze to tak bude, preto by som teraz nehlasal ze treba dat dole respiratory a nechat tomu volny priebeh, kludne by som pockal pol roka, mozno na jesennu sezonu (cez leto sa bude aj tak vsetko uvolnovat a bude klud) ako sa bude situacia vyvijat a podla toho reagoval.
opatrenia sa predsa mozu a maju menit v zavislosti na aktualnej situacii
ked vidime masivny pokles vsade naokolo, preco by mal byt priebeh na malickom Slovensku v comkolvek iny?
to nedava zmysel

tu nejde o blbe respiratory, ale predovsetkym o ekonomicke a socialne skody, ktore su vyrazne vacsie, cim dlhsie v tomto marazme pokracujeme

Slovensko vdaka neschopnej vlade caka, nie je proaktivne

vedelo sa, ze po prvej vlne, ked bolo mozne maximum okolo 500 ludi na JISkach, tak su zdravotnici unaveni, nemaju vhodne pracovne podmienky a plat nezodpoveda narocnosti povolania
namiesto masivnych investicii do zdravotnickeho personalu, budov a vybavenia sme sa dockali loterie a 300-euroveho bonusu pre dochodcov, maximum na JISkach sa znizilo na ~350 posteli, nie kvoli chybajucim pristrojom, ale kvoli chybajucemu personalu
je to doslova banda neschopnych debilov
Pozitívny PCR testy malo 20 224 ľudí, takmer 61 percent nebolo zaočkovaných. Pozitívny antigénový test malo 2562 osôb, takmer 62 percent nemá očkovanie.
tie percentualne podiely nezaockovanych vo vysledkoch pozitivnych testov ma fascinuju uz dlhsiu dobu
ako keby to malo nejaky vyznam pri sposobe prenosu, rovnako relevantne ako ci sa bol niekto pred testom vysrat alebo nie
mLuks
Addict
Addict

ale je to jedna vyznamna velicina, ktora vo vacsine pripadov zamedzuje tazkemu priebehu, resp. plneniu nemocnic. to popriet nemozes a preto ma to uvolnenie, resp. navrat k normalu zmysel.

Rozvolnuju aj krajiny, ktore maju mensie cisla zaockovanosti ako Dansko, ale vsetky ich maju vacsie ako SVK.

Preto ziadat taketo rozvolnenie teraz na SVK pri este dobiehajucej delte, by bolo skor kontraproduktivne.

choroba je nevyspitatelna pre jedinca. Niekto ma lahky, niekto tazky priebeh. Niekto nema cuch ani po dvoch mesiacoch, niekto ho strati na tyzden. Niekto ma postcovid, niekto nie. Niekto prezil, niekto zomrel. To, ze ty mas v tabulkach napisane ako sa statisticky covid sprava je jedna vec, ale to ako to vypali na danej konkretnej osobe je druha vec. A toto niektori ludia nechcu riskovat. Pochop, ze niekto proste nechce byt tou statistickou odchylkou, ktora zmorie, ma postcovid, tazky priebeh, ci ine komplikacie s tym spojene.
Napísať odpoveď