starysomar napísal: 02 feb 2022, 6:07S koronou sa stretnú naozaj všetci. Niekto úplne bezpríznakovo a bez následkov. No nie všetci.
preto od zaciatku tvrdim, ze rizikove skupiny a bojazlivi si maju dat vsetky potrebne davky, plne ich v tom podporujem, dokonca to u rizikovych skupin dorazne doporucujem
pokojne aj deti, ak trpia nejakymi zdravotnymi problemami
ale nasilu to tlacit do celej populacie je neadekvatne
Nemám ako zistiť, či prekonaní získajú vyššiu imunitu, ako preočkovaní. Prax skôr ukazuje na kombináciu a niektorí imunitu nezískajú ani obojím. Ak by to bolo tak, neboli by opakované pírpady.
vieme to celkom presne na zaklade dat, napriklad:
z tych reinfekcii je okrem toho este aj cast taka, ze boli sice prvykrat pozitivne testovani, ale chorobu nemali
Možno až tak moc nechránia pred vdýchnutými aerosólmi ako chránia pred ich šírením smerom von. Vec pohľadu - či myslím výlučne na seba, alebo beriem aký-taký ohľad na okolie, cudzích ľudí. Sú kultúry, krajniny, kde o tom nik nepochybuje.
ano, chrania hlavne pri sireni smerom von
ale
tu sa zase zamiena pricina a nasledok => chory clovek ma byt doma v posteli a nelozit von
ak by chori nikam nechodili, sirenie by sa zastavilo este viac ako len pri prostom noseni respiratora, nielen u nas je narodnym sportom chodit do prace s chorobami
ak je niekto asymptomaticky, z fyzikalneho hladiska moze sirit virus len velmi obmedzene, to da rozum
preto som za dobrovolnost nosenia, chces (sa) chranit? v pohode, nos si co chces 24/7, ale nie je to zdrave, to potvrdi kazdy lekar
mLuks napísal: 02 feb 2022, 6:32
beardie: ale veď oni sami to tvrdia, to netvrdím ja. ano krajina už nepovažuje covid za kriticky nebezpečnú chorobu pre spoločnosť lebo to je vyjadrenie tej dánskej epidemiologičky.
Tak napíš dánskej vláde mail, že sa vlastne mýlia, že to nie vďaka očkovaniu otvárajú ale vďaka...
ani neviem čomu. Toto ja zbožňujem na tých debatách, keď jeden človek chce byť silou mocou múdrejší než celý svet.
musis uznat, ze zredukovat komplexny system na jednu jedinu velicinu, je vhodne tak maximalne do Minuty po minute, za tym rozhodnutim sa skryvaju stovky vstupov a desiatky modelov vyvoja
sam som uviedol v predchadzajucom poste 5 bodov a v minulosti som ich uviedol vyrazne viac, vratane T- a B-lymfocytovej odpovede, premorenosti populacie, mnozstva susceptibilnych jedincov, vykonnosti zdravotnickeho systemu, dopadu omikronu, rychlosti jeho sirenia, atd atd
vsetky z nich je potrebne brat do uvahy, useknut to s "sme dostatocne zaockovani" je nepochopenie zlozitosti rozhodovania
este jedna napoveda, aj ine krajiny, ktore maju vyrazne menej zaockovanych (i 3. davkou) idu rovnakym smerom
Muffi napísal: 02 feb 2022, 8:14Ani nádchu a chrípku tu ale nemáva naraz v jednom termíne 500k+ ľudí. Pri tej infekčnosti to môže vystreliť aj k omnoho vyššiemu číslu, najmä keď sa rozpustia aj základné opatrenia. Potom tu máš 2,5 mil. nezaočkovaných ľudí, z ktorých môže niekoľko stotisícov naraz omikron. Očakávania na naplnenosť nemocníc na základe dát zo zahraničia pritom môžu byť nesprávne, keďže väčšinou sú to dáta z krajín, kde je zaočkovanosť úplne inde.
ako vies, ze tu nadchu alebo chripku nemava v jednom termine tolko ludi?
si myslis, ze ked sa to netestuje, tak tie choroby sa tu nesiria?
to je presne ten narativ, ktory produkuje medialna hysteria, s ktorou sa vsetci stretavame denne a na ktoru upozornujem pravidelne - ak chces vela pripadov, vela testuj
ako keby predtym ziadne respiracne choroby nejestovali, jestvovali a sirili sa v populacii, ale bola to pre media a teda aj ludi len okrajova tema
4 priklady, ktore som spomenul v nedavnej dobe:
1. 2/3 pozitivne testovanych v nemocniciach su asymptomatici, ktori boli hospitalizovani z uplne ineho dovodu ako covid
2. epidemia RSV, ktora sa Europou prehnala minuly rok a NIKOHO to nezaujimalo - detaily v
tomto mojom poste
3. tretina populacie prenasa bakteriu tuberkulozy, ak by sa ludia testovali, tak by boli pozitivni, znamena to, ze sa maju izolovat a liecit? vobec nie, detaily v
tomto mojom poste
4. tykajuci sa hospitalizacii - "Priemerná doba hospitalizácie je pri omikrone okolo dvoch dní.", to su slova Lengvarskeho
Akceptuj aj fakt, že veľké množstvo ľudí sa vzhľadom na nevyspytateľnosť choroby a kadejakých možných dodatočných zdravotných problémov jednoducho nechce nakaziť a rovnako sa bojí aj o svoje rodiny a blízkych.
toto je dalsie nepochopenie situacie, ktorou bola populacia indoktrinovana mediami
nemozes tvrdit, ze je ta choroba nevyspytatelna, ked ju pozname skrz-naskrz a je tu s nami uz viac ako 2 roky
Premoriť sa chorobou na získanie imunity mi dáva logiku ako keď si farmár chce chrániť úrodu pred vtáctvom tým, že odstráni z poľa strašiaky a nechá vtáky prežrať sa do sýtosti.
trochu ti to upravim
farmar zasadi jeden konkretny typ psenice, vsetky vtaky sa jej nazeru a pri dalsom zasadeni akehokolvek typu psenice ju pridu zrat len zanedbatelne zlomky vtakov
aacid napísal: 02 feb 2022, 8:37
tak povedat mi ze sledujem markizu som bral ako osobny utok

to nie, ja ju tiez obcas pozeravam

odkazem sa na Krstneho otca: "Keep your friends close, and your enemies closer."
aacid napísal: 02 feb 2022, 8:37urcite nemozeme zit v tomto "vakuu" navzdy, treba s tym nieco robit, ale zase na druhej strane nemyslim ze je rozumne ponahlat sa. mozno varianty co pridu po omikrone budu uz len slabsie a slabsie a nakoniec budeme vediet s covidom velmi pohodlne spolunazivat. lenze to su predpoklady a nemame 100% istotu ze to tak bude, preto by som teraz nehlasal ze treba dat dole respiratory a nechat tomu volny priebeh, kludne by som pockal pol roka, mozno na jesennu sezonu (cez leto sa bude aj tak vsetko uvolnovat a bude klud) ako sa bude situacia vyvijat a podla toho reagoval.
opatrenia sa predsa mozu a
maju menit v zavislosti na aktualnej situacii
ked vidime masivny pokles vsade naokolo, preco by mal byt priebeh na malickom Slovensku v comkolvek iny?
to nedava zmysel
tu nejde o blbe respiratory, ale predovsetkym o ekonomicke a socialne skody, ktore su vyrazne vacsie, cim dlhsie v tomto marazme pokracujeme
Slovensko vdaka neschopnej vlade caka, nie je proaktivne
vedelo sa, ze po prvej vlne, ked bolo mozne maximum okolo 500 ludi na JISkach, tak su zdravotnici unaveni, nemaju vhodne pracovne podmienky a plat nezodpoveda narocnosti povolania
namiesto masivnych investicii do zdravotnickeho personalu, budov a vybavenia sme sa dockali loterie a 300-euroveho bonusu pre dochodcov, maximum na JISkach sa znizilo na ~350 posteli, nie kvoli chybajucim pristrojom, ale kvoli chybajucemu personalu
je to doslova banda neschopnych debilov
Pozitívny PCR testy malo 20 224 ľudí, takmer 61 percent nebolo zaočkovaných. Pozitívny antigénový test malo 2562 osôb, takmer 62 percent nemá očkovanie.
tie percentualne podiely nezaockovanych vo vysledkoch pozitivnych testov ma fascinuju uz dlhsiu dobu
ako keby to malo nejaky vyznam pri sposobe prenosu, rovnako relevantne ako ci sa bol niekto pred testom vysrat alebo nie