Ktorý tank považujete za najlepší na svete?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Najlepší tank?

M1 Abrams (USA)
10
14%
Challenger II (GB)
10
14%
Leopard 2 (GER)
16
23%
Merkava IV (ISR)
5
7%
T-90 (RUS)
21
30%
T-84 (UKR)
1
1%
Leclerc (FRA)
0
Žiadne hlasovania
Arjun (IND)
2
3%
Type-99 (CHI)
4
6%

Celkom hlasov: 69

uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ktorý tank považujete za najlepší na svete?

Príspevok od používateľa uplink »

Tak tu je BigB vo svojom živle :) dobre vedieť :-)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

vendo napísal:kedze o rusovi t90 sa moc nevie, tak by som siel zatial s leopardom
m1a2 je sice tutovo vybaveny tank ale ma svoje muchy, hlavne ako pisal begbeee v oblasti logistiky, prehrievania atd

ale suhlasim ze tema o dnesnych tankoch je dost nanic, kedze malo z nich sa da porovnavat na zaklade nejakej bitky, kedze asi ani jeden nikdy nestal vo velkej tankovej vojne kde by mal rovnocennych superov, a este menej ich mozeme porovnat na zaklade vybavy/panciera kedze tieto veci su casto utajovane a inf ktore su dostupne su neni moc spolahlive

ale aj tak si myslim ze leopardII je naj, to ze ma najvyssiu cenu nehra rolu, v pripadnej vojne sa nebude nikdy hladiet na cenu, skor by som bol rad keby boli niekde udaje aka je narocnost vyroby
Väčšina bitiek súčasných tankov je:
a) mestské prostredie - samovražedné podmienky pre tank bez podpory pechoty, čiže vieme porovnávať minimálne odolnosť v tomto prostredí, najmä teda RPGčka (Abramsy a Merkavy s nimi majú veľké problémy). Na Abrams museli vyvinúť novú nadstavbu pre mestké prostredie, upraviť ovládanie guľometa z veže a posilniť pancier hore a vzadu. T-90 v Groznom taktiež neoslnilo v meste.
b) vieme nepriamo porovnáť na základe výsledkov ich bojov s T-72. Takmer všetky moderné tanky bojovali v konfliktoch, kde proti nim stáli T-72. Challengery a Leopardy si viedli dobre, Merkavy a Abramsy možno trošilinku horšie ako tie dva.

Ľahšie ale nájsť video o konkrétnych modeloch ako nejaké sumárne. Samozrejme mohol som niektoré typy zabudnúť ako napríklad P-91 Twardy (Poľsko) z roku 1995, Kórejský K2 Black Panther a nejaké úplne nové ako izraelská Sabra, pakistanský Al-Zarar, či Zahrrar... čo ja viem ako sa to píše :)

Vyjadrím sa konečne aj k OP: za najlepší považujem Leopard 2, predsa len Nemci majú skúsenosti v oblasti tankov, aj precíznu výrobu. Challenger má ale vynikajúce výsledky, ktoré na mňa robia dojem.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

porovnat dnesne tanky na papieri je podla mna zbytocne. ako uz bolo spomenute, dnes sa vedu asymetricke vojny, utoky zo zalohy, miny, IED, mestske prostredie, proste absolutne zle podmienky pre tanky.

ak by som si mal vybrat, tak by som vsadil asi na T90, je o tretinu lahsi od abramsu (ten uz ma ale asi 20-30 rokov) a rusky dizajn je nastaveny na to, aby tank bezal za akychkolvek podmienok, tipujem ze tie ich motory zozeru aj vodku. druha vec je podpora, ktoru dokazu poskytnut US air force a rusky neviem co to je.

ohladom zbytku, nemam ziadnu sajnu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ináč ohľadom tankov, keď sa vyznáte viac v tých z druhej svetovej, kľudne to môžeme rozšíriť, aj keď tam to spadá možno medi T-34 a nemecké Pantery. A je to skôr o tom, že T-34 bol síce fajn vo veľa veciach, ale najdôležitejšie bolo, že sa dal vyrábať na mraky a preto bol úspešný. Nemecké tanky boli asi bezkonkurenčné, akurát výroba nestačila držať krok so spotrebou.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

begbeee napísal:Merkava je myslím dobre viditeľná aj v ankete s označením Izrael.
Sorry nejako som ju tam nezbadal.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

begbeee napísal:Ináč ohľadom tankov, keď sa vyznáte viac v tých z druhej svetovej, kľudne to môžeme rozšíriť, aj keď tam to spadá možno medi T-34 a nemecké Pantery. A je to skôr o tom, že T-34 bol síce fajn vo veľa veciach, ale najdôležitejšie bolo, že sa dal vyrábať na mraky a preto bol úspešný. Nemecké tanky boli asi bezkonkurenčné, akurát výroba nestačila držať krok so spotrebou.
pri tej 2 svetovej, netreba zabudat ani na ceskoslovenske t38 s ktorymi nemci dobyli francuzsko a na ich podvozkoch postavili hetzre
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

Co sa tyka 2. sv. tak u mna jasne T-34, je to legenda svojho obdobia. Ci uz revolucnym sikmym pancierovanim alebo dieslovym motorom. Novodobe tanky uz nesledujem.

/pre fajnsmekrov odporucam World of Tanks
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Tak T 34 asi jasne najlepší tank svojho obdobia, ale keď nemci vytiahli Tigrov a Pantherov, už nestačil (aj keď na neho šupli 85 mm delo, stále zaostával, hlavne pancierovaním).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Počas WWII ešte existovali 3 triedy tankov. Alebo 4 ("lovci tankov" - samohybné delá). Ľahké, ktoré boli už vtedy koncepčne zastaralé a po WWII ich nahradili bojové vozidlá pechoty ako Bradley alebo ruské BVPčka a ich mutácie. Stredná trieda, ktorú reprezentujú T-34 alebo Sherman. Potom ťažké ako Tiger alebo Josip Stalin. Jeden na jedného T-34 nemal na Tigra alebo Pantera nárok. Ako som písal, bolo potrebné 4-6 tankov aby ich vymanérovali.

Po WWII sa koncepcia zmenila a pánmi bojiska sú tzv. Main Battle Tank - majú silu a pancierovanie ťažkých a pohyblivosť stredných, ak to môžeme prirovnať k tankom WWII.

Preto T-34 u mňa nemôže byť "najlepší" tank, skôr jeho pomer cena/výkon spolu s množstvom a jednoduchosťou výroby ho spravili legendárnym (nebolo problém premeniť továreň na traktory na produkciu T-34). Ale ak mám ísť podľa výkonov, tak Panter bol zrejme najlepší. Nie nadarmo všetky nové tanky po WWII ho kopírovali.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

OT: Coze, chystate sa do budapesti?
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

2000 ka . . . :wink:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

KoCi si zabil :D
Prílohy
janko.jpg
janko.jpg (40.45 KiB) 1581 zobrazení
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Za najlepsi povazujem Leopard 2A6 a Chalenger II
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

pivny tank..
Prílohy
tanky.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla prebiehajucej diskusie to vyzera ze Merkavu IV dost podcenujete
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Neviem sa k tomu fundovane vyjadrit, ale najviac sa mi paci M1 Abrams..
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

gogo956 napísal:podla prebiehajucej diskusie to vyzera ze Merkavu IV dost podcenujete
Skor tu ide o to ze to hlasovanie nikdy nebude objektivne kedze napriklad ja povazujem za najlepsi dajme tomu leopard 2a6 a druhy je pre mna napriklad merkava ale oznacit mozem iba leopard a potom pride niekto kto ma rad abrams napriklad a da mu hlas to znamena ze merkava je posledna aj ked to tak v skutocnosti nemusi byt lepsie by bolo ak by sme mohli oznacit aspon 3 moznosti :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dost zalezi od pouzitia, Merkava bola navrhnuta specificky pre pouzitie v Izraeli a okoli, porovnavat ju s Abramsom je ako porovnavat jablka a hrusky
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne tak, Merkava je kráľom Izraela, Abrams musí byť skvelý všade, takže sú tam určité kompromisy.
dragolis
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa dragolis »

begbeee napísal:Ináč ohľadom tankov, keď sa vyznáte viac v tých z druhej svetovej, kľudne to môžeme rozšíriť, aj keď tam to spadá možno medi T-34 a nemecké Pantery. A je to skôr o tom, že T-34 bol síce fajn vo veľa veciach, ale najdôležitejšie bolo, že sa dal vyrábať na mraky a preto bol úspešný. Nemecké tanky boli asi bezkonkurenčné, akurát výroba nestačila držať krok so spotrebou.
Takmer po roku reagujem, ale nedá mi to. Možno že Wehrmacht mal najvyspelejšie tanky, ale určite nie najlepšie. Tiger a všeobecne nemecké stroje mali problémy s technickou poruchovosťou. To znamená, že zamŕzali pri nižších teplotách, motory nezvládali dlhšie vzdialenosti a Tigery mali veľký problém so streľbou, ktorá bola za jazdy zakázaná! Navyše nemali ani bohviakú optiku. :)
Napísať odpoveď