Pár myšlienok:
Ktorý tank považujete za najlepší na svete?
Ktorý tank považujete za najlepší na svete?
Ktorý tank považujete za najlepší na svete a prečo?
Pár myšlienok:
Abrams je programovo vykresľovaný ako najlepší tank, ale americkej armáde spôsobuje vážne logistické problémy, keďže jeho spotreba je neúmerne vysoká v porovnaní s ostatnými MBT (main battle tank). Doprava samotného tanku na miesto určenia inak ako ľoďou je taktiež nemožná, aj najväčšie lietadlo pojme len dva tanky, väčšina ani jeden v plne pripravenom stave. V poslednej vojne v Iraku bolo vyradených 80 Abramsov, niektoré museli ostať opustené po logistických problémoch. Vážny problém sa ukázal v mestskom prostredí, kde má Abrams ešte väčšie problémy ako ostatné tanky. Dokáže ho vyradiť z boja streľba ťažkým kalibrom na kritické miesta i najmodernejšie RPGčka.
Challenger II je najlepšie obrnený tank, ktorý si zachováva vysokú bojaschopnosť. Od zavedenia do služby boli z boja vyradené len 3 Challengery, aj to jeden vďaka friendly fire.
Leopard 2 je neuveriteľne úspešný v Afganistane, je však najdrahší MBT na svete. Ako zaujímavosť, dokáže sa brodiť 4 metre pod vodou bez akejkoľvek prípravy.
Leclerc je jeden z najrýchlejších z 0 na 32 za 5 sek, ale aj najslabšie obrnený.
Ukrajinský T-84 taktiež patrí k najrýchlejším, zabezpečuje vysoký komfort posádky, ktorá môže pracovať v rozsahu teplôt -40 - +55 C
Merkava IV má obrovské problémy s RPGčkami, na druhú stranu v otvorenom tankovom boji je na blízkom a strednom východe bezkonkurenčná, vďaka koncepcii "nemusíme bojovať všade na svete, ale musíme byť najlepší doma"
Indický Arjun má excelentné stabilizačné systémy a presnosť streľby za jazdy, rovnako komfort posádky v horúcich podmienkach je zaručený na nadštandardnej úrovni. Preukázal schopnosť stráviť 20 min pod vodou.
Pár myšlienok:
Re: Ktorý tank považujete za najlepší na svete?
No v týchto moderných sa nevyznám, viac mi vravia tanky z obdobia WW2 
Je na čase rozšíriť si obzory. V každom prípade, pre mňa je to boj medzi Challengerom a Leopardom.
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
A dodám, že nie je úplne vhodné zamieňať si T-84 ako "nižší vývojový stupeň" T-90. Oba boli vyvinuté z T-80, ale Ukrajinci išli po rozpade ZSSR vlastnou cestou a T-84 je ich projekt. Platí i pre Type-99.
A dodám, že nie je úplne vhodné zamieňať si T-84 ako "nižší vývojový stupeň" T-90. Oba boli vyvinuté z T-80, ale Ukrajinci išli po rozpade ZSSR vlastnou cestou a T-84 je ich projekt. Platí i pre Type-99.
Tak napíšem aspoň z histórie: Tam sa mi ako naj zdá nemecký Tiger. Ale to už záleží podľa obdobia, PzIV, sovietske KV-1 a T-34 sú v podstate už ikonami vojny. Mne sa najviac okrem Tigra pozdáva aj Porscheho samohybné delo Ferdinand, ktorý bol ozajstným pánom bojiska, na ktoré sa dostal (pokiaľ sa mu nedostali "na telo"
). V týchto moderných už ale ozaj nemám prehľad, ale pokiaľ o nich niekto má nejaký poučný materiál, nepohrdnem 
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
M1 Abrams, btw. čo Ťa to napadlo za tému? Ináč osobne mám najradšej Apocalypse tank z Command & Conqueru 
Čo ja viem, len tak...nuda. A o zbrane sa zaujíma veľa ľudí.
WWII: Akurát nedávno som pozeral, že samohybné delá aka ničitelia tankov, boli úspešnejší ako Tiger a Panter v oveľa lepšej miere. Čo sa týka Ferdinanda, tak myslíš Elefanta? Lebo ten bol síce asi najslávnejší, ale inak o ničom, mali ešte takého iného, ten bol postrach.
Kdesi som vyňúral, že bolo treba 4-6 amerických Shermanov, aby vymanévrovali jedného Pantera či Tigra a dostali sa mu na kobylku odzadu (tam majú tanky slabší pancier).
Z tých modernejších švédi mali super unikátny a úspešný stroj strašneťažkéšvédskemeno-103. Sám sa vie zakopať, super nízky profil, zdvojené riadenie (vpredu vodič, vzadu spojár, aby rýchlo vyšli zo zákopu..).
uplink: Čo ťa priťahuje na Abramse?
WWII: Akurát nedávno som pozeral, že samohybné delá aka ničitelia tankov, boli úspešnejší ako Tiger a Panter v oveľa lepšej miere. Čo sa týka Ferdinanda, tak myslíš Elefanta? Lebo ten bol síce asi najslávnejší, ale inak o ničom, mali ešte takého iného, ten bol postrach.
Kdesi som vyňúral, že bolo treba 4-6 amerických Shermanov, aby vymanévrovali jedného Pantera či Tigra a dostali sa mu na kobylku odzadu (tam majú tanky slabší pancier).
Z tých modernejších švédi mali super unikátny a úspešný stroj strašneťažkéšvédskemeno-103. Sám sa vie zakopať, super nízky profil, zdvojené riadenie (vpredu vodič, vzadu spojár, aby rýchlo vyšli zo zákopu..).
uplink: Čo ťa priťahuje na Abramse?
V technike z WW1 a WW2 sa celkom vyznám, ale väčšina novodobých tankov je pre mňa dosť veľká neznáma. Keď si to tak vezmem, ako-tak poznám len Leopard, Abrams a T-72. A z týchto troch menovaných by som sa rozhodol asi pre Nemca. 
begbeee: Elefant je v podstate modernizovaný Ferdinand (+guľomet, zimmerit, atď...)
begbeee: Elefant je v podstate modernizovaný Ferdinand (+guľomet, zimmerit, atď...)
T-72 je starina, jedna z najelitnejších jednotiek "Lions of Babylon" irackej armády dostala od Abramsov a Challengerov kruto na frak, keď nezničila ani jeden! Zaujímavé ale je, že 72ka má 125mm delo v porovnaní s najmodernejšími, ktoré majú iba 120mm, ale zato vedia páliť cez hlaveň aj navádzané rakety.
No volali ho aj Elefant, ale oficiálny názov mal Ferdinand, podľa Ferdinanda Porscheho, ktorý bol jeho hlavný konštruktér. Zo samohybných diel mali Nemci (čo sa týka sériovej výroby) ešte aj mašinu s názvom Jagdtiger a ten bol na bojisku v podstate najväčší postrach. Mal z predu úplne neprebitný pancier a 128 mm delo vzbudzujúce rešpekt. Ale pokiaľ viem u rusákov si aj tak najväčší dojem spravil Ferdinand. Oficiálne ich bolo vyrobených okolo 100 kusov, ale Rusi uvádzajú omoho väčšie čísla, čo sa týka ich zničenia, tak sa predpokladá, že zo strachu pred nimi si proste "poferdinandštili" aj iné samohybné delá. Že by bol Ferdinand o ničom by som netvrdil, ten tank bol nezničiteľný pokiaľ ho nevymanévrovali. Jeho predný pancier a delo z neho robili neporaziteľného protivníka pre ťažké tanky. Medium si ho už mohli luxusne obísť a pohodlne zneškodniť zo zadu, keďže Ferdinand ako všetky samohybné delá (okrem amerických) veľmi trpel na fakt, že nemal otočnú vežu.
Ale on mal dáky problém s pechotou, za to sa z Elefanta prešlo rýchlo na ten Jagdtiger (to je ten čo som myslel, že je super).
K tej vojne v Zálive....
Nezabúdaj na pár vecí begbee,
Anglo-američania mali totálnu vzdušnú prevahu, pomerne slabá morálka irackých vojsk (však sa vzdávali po tisícoch), a dovolím si povedať, že ono ten výcvik tých arabských vojakov je oproti západným či ruským štandardom taký, ehmm, "poslabší".... A to ani nehovorím o tom, že exportné verzie ruských tankov boli celkovo slabšie vybavené ako domáce....
V 2. čečenskej a gruzínsko-ruskej vojne sa ukázalo, že T-72 dokáže byť stále (s dobre vycvičenou posádkou a po určitých modernizáciách - on je koncepčne starší ako záp. typy s ktorými ho niekto porovnáva) veľmi účinnou zbraňou....
A k téme samotnej....
Z tých starších sa mi vždy ľúbili stroje ako T-28, T-35, M3 Grant, IS-2, IS-3....
A z tých novších anglický Chieftain (zopár veľmi zaujímavých technických riešení) a ruský T-64 (a jeho varianty)....
Z tohto tu, čo je na výber, by som špekuloval medzi Leopardom a T-90....
Nezabúdaj na pár vecí begbee,
Anglo-američania mali totálnu vzdušnú prevahu, pomerne slabá morálka irackých vojsk (však sa vzdávali po tisícoch), a dovolím si povedať, že ono ten výcvik tých arabských vojakov je oproti západným či ruským štandardom taký, ehmm, "poslabší".... A to ani nehovorím o tom, že exportné verzie ruských tankov boli celkovo slabšie vybavené ako domáce....
V 2. čečenskej a gruzínsko-ruskej vojne sa ukázalo, že T-72 dokáže byť stále (s dobre vycvičenou posádkou a po určitých modernizáciách - on je koncepčne starší ako záp. typy s ktorými ho niekto porovnáva) veľmi účinnou zbraňou....
A k téme samotnej....
Z tých starších sa mi vždy ľúbili stroje ako T-28, T-35, M3 Grant, IS-2, IS-3....
A z tých novších anglický Chieftain (zopár veľmi zaujímavých technických riešení) a ruský T-64 (a jeho varianty)....
Z tohto tu, čo je na výber, by som špekuloval medzi Leopardom a T-90....
No veru, absencia guľometov mu robila veĺké problémy s pechotou a potreboval dorpovod ľahkých tankov alebo pechoty, aby ho chránili pred tou nepriateĺskou. U Jagdtigra už tento problém Nemci vyriešili guľometmi. Naproti tomu Jagdtiger bol napriek svojej relatívnej nepremožiteľnosti (pokiaľ ho nevymanévrovala presila, ozaj proti nemu vraj nebola šanca) príliš nákladný na výrobu a Nemci na ich dostatočný počet nemali peniaze. Ferdinand bol IMHO čo sa týka pomeru cena / výkon užitočnejší ( i keď tiež nebol z tých najlacnejších).
Jagdtiger bol síce pri čelnom strete neporaziteľný, ale... 1. mal motor z Tigra a keďže samotný Tiger bol podmotorizovaný, u Jagdtigra to vyzeralo ešte horšie. 2. rozmerovo to bol riadny kus, čiže ideálny cieľ pre nepriateľské letectvo z celého okolia.
-
uplink
VIP
bol to jediný tank v ktorom som jazdil v hrebegbeee napísal:uplink: Čo ťa priťahuje na Abramse?
Tak to odporúčam zahrať si World of tanks 
-
Michaelo
Hardcore addict
Ak hovoríme o moderných tankoch tak kde si nechal tanky z Izraela?
-
p4ra
Redeemer
M1 Abrams, resp. M1A2. To je on, mojho srdca sampion. Vybava, kamuflaz, technicka dokonalost a aj design su pre mna to, preco je top.
Ja by som dal asi tiež nemca s tým že angličan je na podobnej úrovni.
-
vendo
Guru
kedze o rusovi t90 sa moc nevie, tak by som siel zatial s leopardom
m1a2 je sice tutovo vybaveny tank ale ma svoje muchy, hlavne ako pisal begbeee v oblasti logistiky, prehrievania atd
ale suhlasim ze tema o dnesnych tankoch je dost nanic, kedze malo z nich sa da porovnavat na zaklade nejakej bitky, kedze asi ani jeden nikdy nestal vo velkej tankovej vojne kde by mal rovnocennych superov, a este menej ich mozeme porovnat na zaklade vybavy/panciera kedze tieto veci su casto utajovane a inf ktore su dostupne su neni moc spolahlive
ale aj tak si myslim ze leopardII je naj, to ze ma najvyssiu cenu nehra rolu, v pripadnej vojne sa nebude nikdy hladiet na cenu, skor by som bol rad keby boli niekde udaje aka je narocnost vyroby
m1a2 je sice tutovo vybaveny tank ale ma svoje muchy, hlavne ako pisal begbeee v oblasti logistiky, prehrievania atd
ale suhlasim ze tema o dnesnych tankoch je dost nanic, kedze malo z nich sa da porovnavat na zaklade nejakej bitky, kedze asi ani jeden nikdy nestal vo velkej tankovej vojne kde by mal rovnocennych superov, a este menej ich mozeme porovnat na zaklade vybavy/panciera kedze tieto veci su casto utajovane a inf ktore su dostupne su neni moc spolahlive
ale aj tak si myslim ze leopardII je naj, to ze ma najvyssiu cenu nehra rolu, v pripadnej vojne sa nebude nikdy hladiet na cenu, skor by som bol rad keby boli niekde udaje aka je narocnost vyroby
a) o vzdušnej prevahe nie je pochýb, Apače a A-10 sa predbiehali, kto bude mať lepšie tankové skóre po vojne (aka ktorý koncept je lepší)nglo-američania mali totálnu vzdušnú prevahu, pomerne slabá morálka irackých vojsk (však sa vzdávali po tisícoch), a dovolím si povedať, že ono ten výcvik tých arabských vojakov je oproti západným či ruským štandardom taký, ehmm, "poslabší".... A to ani nehovorím o tom, že exportné verzie ruských tankov boli celkovo slabšie vybavené ako domáce....
b) výcvik a morálka bežných vojakov možno áno, teda určite áno, ale nie Lions of Babylon, nájdi si o nich niečo, bola to kostra irackej armády, bojovníci, ktorí neustupujú a padajú spolu s režimom, taktiež T-72 čo mali boli ich vlastné, ak sa nemýlim, nie dovoz z Ruska, čiže mohli si ich pretvoriť na svoj obraz. T-72 je o generáciu vzadu za súčasnými MBT, Abramsy ich killovali na vzdialenosť 3 km, T-72 mal účinný dostrel do 2 km za ideálnych podmienok.. navyše sú evidované zničenia T-72 pri paľbe z kanóna obrneného vozidla Bradley (zakopaný tank, Bradley strieľal z vrchu)...
c) koncepčne sú odlišné to je pravda... Ruská doktrína v tých časoch bola mobilná vojna za pohybu, ale teraz sa nedajú využívať, keď moderné tanky ich dávajú z takých vzdialeností. Zvyknú sa zakopávať, ale T-72 majú o 30% menší uhlový rozsah a nedokážu sklopiť hlaveň o viac ako 5°, kdežto moderné tanky aj o viac ako 10°, čiže T-72 nie sú vhodné ani na to zakopanie..
Merkava je myslím dobre viditeľná aj v ankete s označením Izrael.Ak hovoríme o moderných tankoch tak kde si nechal tanky z Izraela?