Maturita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Maturita

Príspevok od používateľa mirak2 »

Hensym napísal:Nechápem tejto logike, prečo si neradiť, keď máš možnosť? Koľko krát som sa niekoho spýtal, napríklad "Čo máš 37?", skoro vždy to isté čo ja, a keď aj iné, porovnali sme to, a došli sme k stopercentnej odpovedi. Zaujímavé, fakt som doteraz počul iba, že maturita je o radení, z každej generácie, tu na fóre mi všetci tvrdia, že nie.
lebo by to skoncilo ako ked moji spoluziaci boli zo skoly na iq testoch a aj tam si radili. demencia nekonecna, uznaj. externa maturita je urcitym sposobom standardizovany test, podla ktoreho sa ma odlisit, ci si dement alebo nie, a nie, ci si mal dobry dozor alebo nie
Hensym napísal:PS: neber to tak, že ti neverím, ale maturita sa za 30 minút určite spraviť nedá,... Keď tie texty a otázky vidíš prvý krát, trvá to podstatne dlhšie. Mne to doma bežne trvalo 60 minút, dával som tiež tých 70%.
maturita sa za 30 minut spravit da, ak mas dostatocne v peachi a necitas tie texty az tak pozorne. ja som najprv cital otazky a potom texty, by si neveril, ale dost to urychli proces :D a vazne, sam som bol prekvapeny vysledkom (2009 som robil, hen ten s adelinym blog fejton prispevkom ci co to bolo)
Hensym napísal:Maturita zo SJL, a koniec koncov aj z jazyka je formulovaná ako čítanie s porozumením, teda, vo väčšine, teda podobne ako TSP na výšku, SCIO testy a podobne. Je formulovaná tak, aby otázky často zneli veľmi podobne, je tam často dosť chytákov,... Koniec koncov, nejeden učiteľ povedal, že NÚCEM-u nejde o zistenie vzdelania žiaka, ako skôr o nachytanie čo najviac študentov. Nevidím dôvod, prečo by na maturite malo byť zlé poradiť sa, ak na to máš možnosť. Základy gramatiky a písanie mi nerobí problém, väčšinou, keď sa pomýlim, tak je to z preklepu, na maturite máš často veci z literatúry, a to je pre mňa španielska dedina, absolútne ma to nezaujíma, a za 4 roky som sa to prakticky vôbec neučil, tam sa napríklad poradím rád. :)
keby neboli diktaty a slohy zo sloviny, tak mam z nej permamentne stvorky, takze sa nepovazujem za genia v tomto smere.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

1. bod) Súhlasím, radiť si na IQ testoch je idiotizmus - sám takéto testy zvládam nadpriemerne dobre - no neporovnával by som to s maturitou zo SJL. Maturita nemá určiť, či si dement, alebo nie. Maturita by mala ukázať, či si si z tej strednej školy a teda bežného vzdelania niečo vzal, aj keď to tak nevyzerá.

2. bod) Neskúšal som najprv čítať otázky, a potom text - môže byť, že to pomáha. 2009 som nerobil.

3. bod) rovnako,...

Stále sa vraciame k podstate mojich komentov - že na maturitách sa vždy odpisovalo, radilo, na ústnych sa pomáhalo. That's it. Prekvapilo ma ako tu niektorí boli z toho doslova šokovaní a pohoršení. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Hovoríte o radení predovšetkým pri testovej časti, s čím ja nesúhlasím a mám na to podobný názor ako mirak2.

Čo hovoríte na komunikáciu počas slohovej časti?
Hensym
VIP
VIP

Tam sa ani veľmi nedá, keby ti celý sloh niekto neprerozprával. Sloh má mať hlavu a pätu a mal by si ho mať v hlave.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak okey, ale také malé radičky, jak sa píše toto a hento?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

U nás nebolo možné radiť. Celá maturita je fraška bez úrovne, keďže je plno škôl, kde tolerujú radenie alebo dokonca aj učitelia priamo spolupracujú so žiakmi a píšu výsledky na tabuľu.
Marinak
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marinak »

Takze, podla priebeznych vysledkov by som sa mal pohybovat niekde v rozmedzi 70-80 %, minimalne tych 70 % by som mal mat. :)
Zajtra nas cakaju cudzie jazyky a aspon pre mna ta obavanejsia cast- anglicky jazyk B2, kedze som z gymnazia. V podstate plati to, co som pisal vcera. Takze Pan Boh, stoj zajtra pri nas a vsetkym good luck and have fun! :)
Hensym
VIP
VIP

Marinak: Podobne, ale mal by som to v pohode dať, ale nejdem vravieť hop, kým nepreskočím.
begbee: To beriem, to sa ale pýtať nepotrebujem. Keď sa niekto opýta mňa, rád poradím.
hughito: Súhlasím, rovnaká fraška je ale potom aj celé vysokoškolské a stredoškolské štúdium - ťaháky,iné podmienky, iní profáci. Aby si nezmaturoval, musíš byť hlúpy, alebo tam musí byť nejaký iný nešťastný faktor - čiže, to, či niekto dal 70, a iný 90 kvôli väčšej šikovnosti/šťastiu ti môže byť jedno.

:)

Inak, oficiálne výsledky Kena 10, tých krížikov, zvykne NÚCEM zverejniť oficiálne odpovede až v Apríli, Máji, alebo aj teraz skôr? Lebo zisťujem o tom na internete, a každý vraví inak.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Hmmm, ako tak čítam, tak to nedopadlo až tak zle.

K tomu opisovaniu (maturoval som minulý rok): záleží čisto na škole a triede. U nás sa takmer nedalo opisovať pri teste (samozrejme 2 či 4 otázky za celý test, ale učiteľka nechcela aby sme opisovali). Pri slohu nám dala tých 15 minút na prípravu voľný pokec. Rozprávali sme ako sa čo píše atď. V konečnom dôsledku aj tak musíš ten sloh napísať ty a nie niekto iný :)

Aj som mal B2, takže to som bol na gympli a zhodu okolností ako dozor som mal manžela učiteľky čo bolo na slovine. Povedal som si že super (fakt dobrý učiteľ, robil som pri ňom SOČ), no tam sa človek nemohol ani len trochu pohnúť na stoličke keď ho bolel zadok.

Ps.: len čo budú zajtra vyhlásené témy na sloh, tak ich zavesím na web.

K výsledkom z krížikovacej časti: minulý rok som chcel prerobiť tie testy na online testy čo najskôr po mature, tak som to stále kontroloval a oficiálne výsledky sa na web dostali za vyše mesiac.
hughito
Redeemer
Redeemer

Hensym ale VŠ je iná, tam nie je "jedna skúška" na takej úrovni ako je maturita.
Hensym
VIP
VIP

Dovolím si tvrdiť, že ide čisto o princíp -> jeden tomu venuje všetok čas, a má rovnaký titul ako ten, čo podvádza...
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

to je sice pravda, ale skuska na VS tvori niekedy menej ako 50% hodnotenia. A problem je sa k nej uz len dostat, tak isto podvadzanie je rizikovejsie a nikto ti to netoleruje ako na pisomnej maturite (aspon ja som taku ucitelku vychytal).
Sranda ze aj na AJ ucitelka, celu SS bola najvacsia mrcha na skole, aj ucitelia nanu nadavali a na ustej taka vpohode.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal:rovnaká fraška je ale potom aj celé vysokoškolské a stredoškolské štúdium - ťaháky,iné podmienky, iní profáci. Aby si nezmaturoval, musíš byť hlúpy, alebo tam musí byť nejaký iný nešťastný faktor - čiže, to, či niekto dal 70, a iný 90 kvôli väčšej šikovnosti/šťastiu ti môže byť jedno.
ale jedna skuska na vyske je taka ako cela tvoja terajsia maturita, to je prva vec. druha vec je ta, ze na znamky z vysky z akehokolvek predmetu (ci uz riadneho, alebo aj statnicoveho) sa ta NIKTO pytat nebude a maturitne vysledky, uz ked nic ine, tak sa pisu na prihlasku na vysku (zas ako kto)
hughito
Redeemer
Redeemer

Hensym napísal:Dovolím si tvrdiť, že ide čisto o princíp -> jeden tomu venuje všetok čas, a má rovnaký titul ako ten, čo podvádza...
To potom nejde o radenie si a pod., ale o rôzne VŠ/univerzity a ich celkovú kvalitu.
mizuno
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mizuno »

prosím vás kde budú najskor zverejnené temy na sloh na nemecký jazyk? tiež sa to žrebuje v slovenskom rozhlase? a bude to hned aj na núceme? ked som ja maturoval tak sme refreshovali stale nejaku stranku ale neviem ci nucem alebo čo
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, nucem to tam da o dost neskor. A nebudu sa zrebovat v SRo.

Len co ich najdem o 12:30 tak ich dam na moj web: http://www.zmaturujem.sk/en a http://www.zmaturujem.sk/nj (najdes ich hned pod tou rukou).
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

na nuceme to uz je
AJ - B1 my favourite book tusim
B2 Can a Book Still Be Your Best Friend?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja uz som to dal na web. Divne ze to nucem hned nahodil, to sa naozaj ze velmi casto nestava.

http://www.zmaturujem.sk/

AJ B1
Spoiler
Predmet: anglický jazyk
Úroveň: B1
Téma: My Favourite Book
Write a description of a book you like very much (160–180 words). Include:
• the title and the writer;
• the reasons for your choice;
• a short description of the plot;
• the characters you admire in the book;
• why you would recommend it to your best friend.
AJ B2
Spoiler
Predmet: anglický jazyk
Úroveň: B2
Téma: Can a Book Still Be Your Best Friend?
Write an essay (200–220 words) entitled Can a Book Still Be Your Best Friend?
• Within the topic mention and describe 5 different issues that support your opinion by
giving distinct reasons or demonstrating them by your personal experience.
• Do not forget to include an introductory paragraph and a conclusion.
NJ B1
Spoiler
Predmet: nemecký jazyk
Úroveň: B1
Téma: Meine Lieblingslektüre
Schreiben Sie einen Aufsatz (160 – 180 Wörter) über Ihr Verhältnis zum Lesen.
Gehen Sie dabei auf die folgenden Punkte ein:
• Was für Bücher/Zeitungen/Zeitschriften lesen Sie gern? Warum?
• Nennen Sie den Titel (in deutscher Übersetzung) und den Autor Ihres
Lieblingsbuches. Was ist das Thema?
• Warum mögen Sie dieses Buch (drei Beispiele)?
• Gefällt Ihnen der Literaturunterricht in der Schule? Warum (nicht)?
• Was kann man tun, damit Kinder gern lesen?
NJ B2
Spoiler
Predmet: nemecký jazyk
Úroveň: B2
Téma: Gegenwart und Zukunft des Buches
Schreiben Sie einen Aufsatz (200 – 220 Wörter) über die Rolle des Buches in der heutigen
Gesellschaft.
Gehen Sie dabei auf die folgenden Punkte ein:
• Ihre liebste Lektüre (Bücher, Zeitungen, Zeitschriften ,), Gründe dafür
• die Zukunft des Buches neben den elektronischen Medien
• Lesen als Freizeitbeschäftigung bei Ihnen und Ihren Freunden
• Motivation für das Lesen durch den Unterricht in der Schule
• Ihre Buchempfehlung: Autor, Titel (in deutscher Übersetzung), Thematik
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

ta ANJB2 je husta... asi by som opisal, ze kniha ma rozne vyuzitie, ako napr. tazitko, alebo podlozenie pod hegajuci sa stol...
neqeb
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa neqeb »

B1, easy ... zo zatiaľ zverejnených mám 19/24. Ale pri tom slohu som sa nejak zasekol, to nebude dobré.
Napísať odpoveď