Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa Johnnny »

Hej no. Jas som to mal nastavene na 160, ale pizukalo to, tak som to nastavil na 180 co som zatial prekrocil len na chvilu a na letnych.

Ide to nastavit aj na zimne a asi nie je dovod to neurobit, ale zaroven to vlastne nic nevyriesi. Stale je to len Passat so 100kW TDI a som si celkom dobre vedomy toho ked idem cez 170+. To nie je A6 v trojlitri kde sa preberiem pri 230tke :-D
SamerLP
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa SamerLP »

Aj tak ma nenapadá aký to má význam. Nastaviť si to na palubnom fajn, však prečo nie keď sa to dá, ale aby som lepil niekde na palubovku alebo kde otrasnú nálepku s max. rýchlosťou čo môžem ísť... vôbec :D

Inak na zasmiatie:
Kupujem od jedného disky na zimu a sú na nich aj pneu tuším Michelin Alpin 6, rok výboby pneu: 2018. Ževraj 80% stav. Pýta za ne 50€/ks. Haha. Si môže nechať také staré pneumatiky a hlavne za takú cenu :D Tak disky beriem, ale pneu už som objednal Hankook RS3 za 69,60€/ks. Tak som zvedavý aké budú teda :D snáď ma nesklamú.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Máte niekto skúsenosti zo stratou priľnavosti letných pneumatik v chladnejšom počasí?

Mám Michelin Pilot Sport 4, čo sú podľa testov jedny z tých lepších pneu. Ale už pri teplotách cca13-14 stupňov a menej cítim, že nedržia ako v lete. Keď ešte aj po prší tak mám niekdy aj smrť v očiach v niektorých situáciách :D Vzorka je stále okolo 6mm.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

To je sokujuce zistenie, ze tvrda letna zmes v chladnom pocasi este viac zatvrdne. :lol: Je to vlastnost gumy, mozu byt typy ktore budu na tom lepsie ale vzdy je to nieco za nieco. Treba jazdit s rozumom a neskusat oklamat fyziku.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tak ale 14 stupňov ešte nie je chladné počasie. To aby som prezuval na zimné už v septembri 😁.
Aj keď teda zimné mám nejaké Nokiany, a na suchu a vode to oveľa lepšie teda není.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

V rámci indexov spotreby A-E u pneumatík, aké sú reálne rozdiely medzi týmito triedami? Pocítim naozaj niečo na spotrebe, povedzme pri 1000km, alebo je to reálne údaj na hrane štatistickej odchýlky? Vopred ďakujem za odpovede.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Rozdiel je skutočný, do istej miery závisí od konkrétneho auta - konštrukcie jeho podvozku. Roky som jazdieval zhodnú trasu, potvrdilo sa mi to no presné percentá nepýtaj.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Nepýtam sa presné percentá, len či ten rozdiel vôbec uvidím. Na palubnom počítači mi dlhodobo svieti priemerná spotreba 6,5l/100km, pohne sa to po odjazdení povedzne 1000km aspoň o 0,1l dole?

Autoeditácia príspevku po 25 min 56 sek:
Noobsz DJ napísal: 03 okt 2022, 15:54 Čo viem, tak môžeš mať aj pneumatiky s nižším rýchlostným indexom. Ale musíš mať na viditeľnom mieste nálepku (v interiéri vozidla niekde pred vodičom), do akej maximálnej rýchlosti tie pneumatiky máš. Videl som to, aj na autách tu v Nemecku, že buď na palubnej doske auta alebo v strede volantu malú nálepku v tvare značky označujúcu maximálnu povolenú rýchlosť. Na pár autách som to videl aj na Slovensku.
Platí toto len u zimných, alebo aj u letných pneu? Viem že reagujem na staršiu diskusiu, ale snáď sa bude vedieť niekto vyjadriť... Aj v linkovanom článku sa písalo len o zimných pneu.

Ja by som práve chcel kupovať letné pneu, len sa mi zdá že T-čkové pneu rovnakej značky a parametrov majú lepšie indexy (o cenu mi nejde) ako tie isté pneu v rýchlostneh kategórii H...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Uvidíš, či ho uvidíš.
Nálepka, index - nezachytil som nikde u nás zmienku.
Praktická skúsenosť na roky pravidelnej trase - nižšie spotreby na jednych zimných, než iných letných - rozdiel indexu spotreby dva stupne.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Platí toto len u zimných, alebo aj u letných pneu? Viem že reagujem na staršiu diskusiu, ale snáď sa bude vedieť niekto vyjadriť... Aj v linkovanom článku sa písalo len o zimných pneu.
Platí to všeobecne pri pneumatikách.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Rozdiel medzi A a E spoznas, medzi A a B tazko. Meria sa valivy odpor v urcitych intervaloch. Musel by si prejst 1000km v uplne totoznych podmienkach (rychlost, premavka, pocasie) aby si videl 1-2 deci rozdiel.

Zaroven (ale nie vzdy) moze mat pneumatika s vyssim valivym odporom lepsie jazdne vlastnosti, lebo nebude mat az tak tvrdu zmes.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno. Nízky valivý odpor, lepšia trakcia, vyššia životnosť sú vzájomne protichodné požiadavky. Dôležitejšie je venovať pozornosť správnemu husteniu, než rozdielu jednej triedy.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, chcem sa spýtať idem kupovať zimne pneumatiky, mám menší problém neviem nájsť s takými parametrami aké potrebujem. Ide presne o typ 215/60/R16 95V v technickom mám 95V/W-99V no označenie V nikde neviem nájsť len H alebo T , čo v takomto prípade ?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To pismeno je rychlostny index. Ty mas V a teda 240 km/h. Mozes pouzit vyssi a to je teda pismeno W alebo Y. Nizsi by si nemal pouzit - mozes may problem na STK alebo aj pri dopravnej nehode, hoci to nema ziadny vplyv pei beznych rychlostiach, ale tak poistovna sa toho moze rada chytit a odmietnut poistne plnenie. Pozri teda pneu s indexom 95V, 95W, 95Y, 99V, 99W alebo 99Y (alebo skor 98). No budu trosku drahsie.

O indexe pneu - https://www.bestdrive.sk/blog/o-com-vyp ... matik.html
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Je to len rýchlostný index, nič viac. Vezmi si tie pneumatiky s indexom H, sú určené do rýchlosti 210km/h. Buď si niekde v dohľade daj nálepku, ktorá upozorňuje na maximálnu povolenú rýchlosť do 210km/h, alebo si len v palubnom PC nastav rýchlostné obmedzenie. Inak som sa ešte nestretol s tým, aby niekto toto riešil (či už polícia alebo STK).

https://www.bestdrive.sk/blog/o-com-vyp ... matik.html

https://www.topspeed.sk/poradna/mozete- ... a-tp/16841
Prílohy
Screenshot_20241102-001751.png
heker
Redeemer
Redeemer

Mne na STK pozerali uz 2x pneu a aj elektrony podla technicaku.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Aj v tom linku, čo si postol, sa píše o tom, že je možné pri zimných pneumatikách použiť nižší index. Je tam výnimka, len treba mať v interiéri buď nálepku s upozornením na použitie pneumatík s nižším rýchlostným indexom, alebo mať nastavené upozornenie v palubnom PC.
heker
Redeemer
Redeemer

Aha, to som nevedel. Ja som clanok co som postol necital, len som vedel o co ide a tak som nasiel vysvetlenie k indexom, tak som to sem hodil.
J10
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa J10 »

Caute, mam otazku, budu disky z Karoqa pasovat na superb 3 ? potrebujem sa iba uistit ze budu spravne, dakujem pekne
heker
Redeemer
Redeemer

Ano, standardne na novsie auta dava Skoda roztec 5x112. Aj Karoq, aj Kodiak, aj Octavia, aj Superb.
Napísať odpoveď