Pneumatiky & Disky
Re: Pneumatiky & Disky
Orium, predava ich Pneucom.sk.
Prvýkrát počujem o tejto značke, ale ako pozerám, mi prídu, že sú to isté ako Kormoran či dokonca Taurus. Neboli by až moc hlučné? Lebo práve s takýmto istým vzorom som mal Taurus a som sa ich tento rok zbavoval keďže dosť hlučné mi prišli hlavne pri brzdení.
Ja sa vyhýbam obskúrnym značkám a idem po nízkej hlučnosti. Lebo väčšinu z toho aj tak budeš jazdiť po suchej ceste a moje 18ky už teda hučia statočne.
Orium spada pod Michelin. Treba si precitat recenzie na internete.
Ak sa nemýlim, tak tie BFG sú to isté ako o niečo drahšie Kleber Krisalp HP3 ktoré majú dobré recenzie. Skús pozrieť.SamerLP napísal: 02 okt 2022, 16:20 Zdravím, prichádzam sem po radu aké kúpiť pneu na zimu v rozmere 205/55 R16. Začnem hádam hneď cenou a to hľadám nejaké do 70€/ks. A možno čo najtichšie, keďže v tomto rozmere som raz mal pneumatiky značky Taurus a to ako boli hlavne pri brzdení hlučné to už nechcem zažiť.
Aké značky sú pri tomto rozmere dostupné v tejto cene som predbežne si pozrel a celkom ma najviac zaujala tohtočná novinka Hankook W462 Winter i*cept RS3. Aktuálne aj mám od Hankook letné pneu v rozmere 225/45 R17 a nemám im čo vytknúť, nesklamali ma v ničom. Len netuším ako sú na tom zimné a zároveň či náhodou nie je niečo lepšie/podobné. Ešte som prípadne počul o pneumatikách BFGoodrich G-Force Winter 2, že sú dobré, ale akosi som nikdy ani o tejto značke nepočul ani nevidel obuté na žiadnom aute. A ešte vlastne dávnejšie som pokukoval ešte po značke Sava, aj som ich videl obuté a prišli mi ako tiež dobrá voľba, ale nepoznám nikoho kto by mal s nimi prípadne skúsenosti.
Predom prípadne ďakujem za pomoc, lebo fakt netuším do čoho ísť a viacmenej posledné roky čo som kupoval pneumatiky tak som sa riadil viacmenej spotrebou a brzdením na mokrej vozovke (údajmi na štítku), má zároveň vôbec toto zmysel riešiť? Lebo napríklad čo som spomenul BFGoodrich G-Force Winter 2 tak ten má najhoršiu spotrebu (D) oproti Hankook či Sava pneumatike.
-
starysomar
Hardcore addict
Môj názor k Orium a podobným - z núdze (na ryhe v asfalte som pretrhol takmer novú pôvodnú zvnútra a rýchlo potreboval, zobral v prvom servise prvé, čo mali za rozumnú cenu) som minulú zimu obul dve Sebring Snow, tiež gumy s vysokým hrubým vzorom. Hlučné nie sú, no zhoršila sa smerová stabilita Alfy vo vyšších rýchlostiach a o dosť. V minulosti som spravil zlú skúsenosť s letnými "značkovými Firestone" - po 12000 kilometroch boli v...a to boli vzadu.
Osobne ak beriem celé obutie, už nepozerám na značku, ale v prvom rade na priľnavosť za mokra
a valivý odpor. Ten nesúvisí len so spotrebou, ale aj životnosťou, tak sa lacnejšie gumy s vyšším predražia zvýšenou spotrebou a potrebou skoršej výmeny. Recenze, ak sú akotak korektné, môžu napovedať.
Osobne ak beriem celé obutie, už nepozerám na značku, ale v prvom rade na priľnavosť za mokra
a valivý odpor. Ten nesúvisí len so spotrebou, ale aj životnosťou, tak sa lacnejšie gumy s vyšším predražia zvýšenou spotrebou a potrebou skoršej výmeny. Recenze, ak sú akotak korektné, môžu napovedať.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
preco neist do istoty a zobrat kleber krisalp hp3 ? teraz som ich kupoval na sportage, sice iny rozmer ale pomer cena/vykon najlepsie
a zmestis sa aj do rozpoctu https://pneumatiky.heureka.sk/kleber-kr ... /#prehlad/
edit: Arashid ma predbehol
nevsimol som si jeho post
a zmestis sa aj do rozpoctu https://pneumatiky.heureka.sk/kleber-kr ... /#prehlad/
edit: Arashid ma predbehol
Ja ich mam na Leone a nič zlé nemôžem povedať. Oproti Matador/Barum o triedu lepšie za skoro rovnakú cenu.
Ďakujem za rady. A prípadne o tých Hankook čo vyšli tento rok (RS3) si čo myslíte? Dosť sa mi pozdávajú, či už aj priľnavosťou a valivým odporom oproti staršej generácii RS2. A niekde som čítal, že sa približujú prémiovým ako alpin 6.
ArAsHiD - tiež to riešim na Leona r. v. 2018, keďže ako býva zvykom dovoz z nemecka neboli zimné len na letných tak musím kúpiť zimné. Prekvapilo ma, ale celkom, že letné tam sú Michelin Primacy 4 dokonca s DOT 2021, pritom, že väčšinou ževraj dávajú takto na predaj hocijaké zošlahané
ArAsHiD - tiež to riešim na Leona r. v. 2018, keďže ako býva zvykom dovoz z nemecka neboli zimné len na letných tak musím kúpiť zimné. Prekvapilo ma, ale celkom, že letné tam sú Michelin Primacy 4 dokonca s DOT 2021, pritom, že väčšinou ževraj dávajú takto na predaj hocijaké zošlahané
Ja mám Leon 2019 1.5 TSI. Úprimne, tie Kleber som kupoval v roku 2019 za cca 45€/kus. Veľkosť ako hľadáš ty. Túto zimu to bude posledná sezóna…
Dnes by som zvolil niečo novšie. Pravdepodobne tie RS3. Kleber sú ešte aj dnes fajn, ale existujú aj modernejšie pneumatiky.
Dnes by som zvolil niečo novšie. Pravdepodobne tie RS3. Kleber sú ešte aj dnes fajn, ale existujú aj modernejšie pneumatiky.
Ahojte, mate niekto na aute pneumatiky s nizsim rychlostnym indexom nez v technicaku ? Budem na zimu kupovat nove pneumatiky 205/55 R16 a podla technicaku by som mal mat 91V, ale vacsinu vidim ako 91H/T. T je moc nizko, ale Hcko je do 210km/h co je podla technickeho aj maximalna konstrukcna rychlost mojho auta (Passat). Udajne to nie je problem, obzvlast u zimnych, ale poistovna s tym moze mat problem, co dava zmysel. Mate s tym nejaku skusenost ?
Čo viem, tak môžeš mať aj pneumatiky s nižším rýchlostným indexom. Ale musíš mať na viditeľnom mieste nálepku (v interiéri vozidla niekde pred vodičom), do akej maximálnej rýchlosti tie pneumatiky máš. Videl som to, aj na autách tu v Nemecku, že buď na palubnej doske auta alebo v strede volantu malú nálepku v tvare značky označujúcu maximálnu povolenú rýchlosť. Na pár autách som to videl aj na Slovensku.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
o tych nalepkach som nikdy nepocul ze by boli potrebne. Nizsi rychlostny index nikdy nebol problem ani pre policiu, poistovnu ani na stk
Zdroj: https://www.topspeed.sk/poradna/mozete- ... a-tp/16841Ministerská vyhláška číslo 464/2009 v §5 odseku 4 dokonca umožňuje vodičovi obuť zimné pneumatiky s nižším rýchlostným indexom ako je samotná najvyššia konštrukčná rýchlosť. Odporúča sa zníženie o jeden rýchlostný stupeň. Ide však o odporúčanie a teda v načrtnutom prípade môže auto dostať napríklad aj zimné pneumatiky s rýchlostným indexom spadajúcim pod označenie S (180 km/h). V interiéri však musí byť v zornom poli vodiča umiestnená nálepka pripomínajúca maximálnu rýchlosť pneumatík, prípadne v novších autách musí byť aktivovaná funkcia upozornenia na prekročenie rýchlosti zimných pneumatík.
Vdaka. Prave ten clanok ktory si postol som cital a je v nom aj vareovanie pred poistovnou, aj ked teda tvrdia, ze nemaju skusenost s tym, ze by to kontrolovali.
Ale asi to teda "risknem", onalepkujem co treba a vezmem Hcka. Ako som pisal, na moje auto su tak akurat s tym, ze k 210 sa naozaj nepriliblizim
Ale asi to teda "risknem", onalepkujem co treba a vezmem Hcka. Ako som pisal, na moje auto su tak akurat s tym, ze k 210 sa naozaj nepriliblizim
Kamos to mal na starej honde Civic, taka continental nalepka s rychlostou 210km/h. Vtedy som netusil na co to je.
Na octavii mam napr. v nastaveniach na palubnom PC moznost volby zimne pneumatiky - a tam si nastavis rychlost. Pri jej prekroceni dostanes varovanie na pristrojovke.
Tak isto tusim ze mozes zvolit rychlostny index len o 1 nizsi ako mas specifikovane v TP.
Na octavii mam napr. v nastaveniach na palubnom PC moznost volby zimne pneumatiky - a tam si nastavis rychlost. Pri jej prekroceni dostanes varovanie na pristrojovke.
Tak isto tusim ze mozes zvolit rychlostny index len o 1 nizsi ako mas specifikovane v TP.
Ono o bezpecnost mi nejde, nakolko jednak tie Hcka (do nizsich by som nesiel) su presne na moje auto, aspon v zmysle maximalky a samozrejme logicky 210km/h co su stale "H" nepojdem, takze by mali byt ok. Teoreticky vyhoda je, ze by mohli byt o nieco tichsie na com si dost zakladam.
Zaujima ma naozaj ako velky problem je to legislativne
Zaujima ma naozaj ako velky problem je to legislativne
Ono aj ja som na starom aute čo mám ešte teraz mal lacné Taurus tiež v tomto rozmere, ale fakt kvôli tej hlučnosti by som ich nekúpil. Ale cena bola v roku 2018 dosť dobrá, 35,50€/ks. Plus ešte som ich tento rok predal za 40€ všetkyArAsHiD napísal: 03 okt 2022, 10:05 Ja mám Leon 2019 1.5 TSI. Úprimne, tie Kleber som kupoval v roku 2019 za cca 45€/kus. Veľkosť ako hľadáš ty. Túto zimu to bude posledná sezóna…
Ale pôjdem predsalen do tých RS3, pozeral som tento test čo vyšiel včera:
A dopadli dosť dobre. A keďže mám skúsenosť s letnými Ventus Prime 3 tak mám o to väčšiu dôveru ísť do zimných a verím, že ma nesklamú.
@Johnnny - ja som teraz pozeral mám osobne v predošlom aute 205/55 R16 91H zapísané ako minimum, a mal som obuté zimné 205/55 R16 91T. Čo som bol na nich na STK v marci tak nebol žiadny problém. Síce auto má max. konštrukčnú rýchlosť 194 km/h a pneu boli na 190 km/h, ale reálne najviac čo som na tom aute na tých pneumatikách išiel bolo asi 160 km/h po dialnici...
Prave toto ma presne zaujima, co na to napriklad STK. Aj ked v zime na STK nepojdem
Inak este k tym zimakom. Zvazujem Barum Polaris 5. Vychadzaju mi ako slusna volba za dane peniaze, navyse su vraj celkom tiche cim som trochu posadnuty. Mate nejaku skusenost ?
Inak este k tym zimakom. Zvazujem Barum Polaris 5. Vychadzaju mi ako slusna volba za dane peniaze, navyse su vraj celkom tiche cim som trochu posadnuty. Mate nejaku skusenost ?
-
nejakymarko
Addict
Zrovna na passate (myslim ze od B6 vyssie) sa da v palubnom pocitaci nastavit moznost zimne pneumatiky, zvolis si max rychlost podla indexu a keď túto rýchlosť prekročíš, dotaneš upozornenie.
Myslím (ale nie som si 100%-ne istý) že sa to považuje za náhradu tej škaredej nálepky
Autoeditácia príspevku po 41 sek:
Pozerám, že STomko ma predbehol
Myslím (ale nie som si 100%-ne istý) že sa to považuje za náhradu tej škaredej nálepky
Autoeditácia príspevku po 41 sek:
Pozerám, že STomko ma predbehol