...beham uz 4 skoro roky kazdy den (okrem dazda, ked musim ist skor do mesta na nejaku akciu, ked je < 0°C), tak idem postupne odpovedat na tvoje otazky (pokial si pamatam) : behanim samozrejme ze schudnes, zalezi len od toho ako budes behat...rychly beh (tak okolo toho 1 km) je skor na kondiciu, pomaly beh (cca 2-6 km, pisem pre netrenovanych) je skor pre chudnutie...je blbost ked nebudes absolutne nic jest len preto aby si schudol, jedz normalne (trochu obmedz tuky,alko,...); obuv je velmi dolezita, to je pravda, zistil by si keby si si vybrat trat typu chodnik/cesta, kde mas kazdych 15m zoskok z obrubnika/na obrubnik; ja mam teraz Nike AirMax 360, som s nimi velmi spokojny a teraz par rad strycka Freda:
1.) davaj si postupne ciele (este po 3. lampu, ked k nej dojdes tak este po dalsiu MHD zast.,...)
2.) po dlhsom zase som zistil ze vzdy pri novej trati sa akosi menej vydychas/unavis...neviem cim to je, to len tak ze keby si uz mal toho pocas behu dost a este by si chcel vydrzat par minut
3.) po behu by si nemal uplne zastavit ale postupne zastavovat = beh, poklus, rychle kracanie, kracanie...srdce zevraj tolko nezatazujes, coz je logicke
4.) cim dlhsi cas behas (myslim ako dni,tyzdne,mesiace,...) tym mensiu sancu mas toho nechat
5.) beh ma par nevyhod (nebudem tu pisat) ale vela vyhod (kondicia, schudnutie, svaly na nohach...nie moc, ale predsa nieco, protistresova cinnost, citis sa potom lepsie...po fyz.namahe sa ti vylucuju endorfiny=hormony spokojnosti,vraj zlepsuje pamat,...)
6.) radim ti zacat behat
//edit: 7.) jooo...este som zabudol taka prkotina (len pre zaujimavost) Smile nevzdavaj to hned po par minutach, lebo prvych niekolko metrov ti ide energia anaerobne (kreatinfosfat, cerpanie hl. pri sprinte napr.), potom citis ze si uplne vycerpany a za chvilu ked pokracujes v behu tak zase v pohode mozes (aerobna glykolyza)...to som sa nedavno dozvedel v skole na fyziologii...vedel som ze take nieco je ale myslel som ze to je len podvedome