Behanie

O športe...
pesinko2468
Expert
Expert

Príspevok od používateľa pesinko2468 »

no takze dam sem aj ja nejaky ten skromny prispevok...
...beham uz 4 skoro roky kazdy den (okrem dazda, ked musim ist skor do mesta na nejaku akciu, ked je < 0°C), tak idem postupne odpovedat na tvoje otazky (pokial si pamatam) : behanim samozrejme ze schudnes, zalezi len od toho ako budes behat...rychly beh (tak okolo toho 1 km) je skor na kondiciu, pomaly beh (cca 2-6 km, pisem pre netrenovanych) je skor pre chudnutie...je blbost ked nebudes absolutne nic jest len preto aby si schudol, jedz normalne (trochu obmedz tuky,alko,...); obuv je velmi dolezita, to je pravda, zistil by si keby si si vybrat trat typu chodnik/cesta, kde mas kazdych 15m zoskok z obrubnika/na obrubnik; ja mam teraz Nike AirMax 360, som s nimi velmi spokojny a teraz par rad strycka Freda:
1.) davaj si postupne ciele (este po 3. lampu, ked k nej dojdes tak este po dalsiu MHD zast.,...)
2.) po dlhsom zase som zistil ze vzdy pri novej trati sa akosi menej vydychas/unavis...neviem cim to je, to len tak ze keby si uz mal toho pocas behu dost a este by si chcel vydrzat par minut :D
3.) po behu by si nemal uplne zastavit ale postupne zastavovat = beh, poklus, rychle kracanie, kracanie...srdce zevraj tolko nezatazujes, coz je logicke :wink:
4.) cim dlhsi cas behas (myslim ako dni,tyzdne,mesiace,...) tym mensiu sancu mas toho nechat :wink:
5.) beh ma par nevyhod (nebudem tu pisat) ale vela vyhod (kondicia, schudnutie, svaly na nohach...nie moc, ale predsa nieco, protistresova cinnost, citis sa potom lepsie...po fyz.namahe sa ti vylucuju endorfiny=hormony spokojnosti,vraj zlepsuje pamat,...)
6.) radim ti zacat behat :D
//edit: 7.) jooo...este som zabudol taka prkotina (len pre zaujimavost) Smile nevzdavaj to hned po par minutach, lebo prvych niekolko metrov ti ide energia anaerobne (kreatinfosfat, cerpanie hl. pri sprinte napr.), potom citis ze si uplne vycerpany a za chvilu ked pokracujes v behu tak zase v pohode mozes (aerobna glykolyza)...to som sa nedavno dozvedel v skole na fyziologii...vedel som ze take nieco je ale myslel som ze to je len podvedome :P
sovietman
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sovietman »

pesinko2468: :shock: 8)

urcite odporucam bezat po maksich povrchoch (tráva,škvára,..) a nie po betone....
napriklad ak behate po hradzi hore ako je vybetonovane tak radsej zbehnite vedla, k vode kde je len trava :wink:
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jason007x »

Ja chodim behavat 3x do tyzdna (3 x 12km), a velmi mi to pomaha na kondicku, dobre je zacat pomalsie a postupne ale zrychlovat, napr. ja si davam prve cca 4km takym rychlejsim poklusom, dalsich cca 7.2km polosprintom a poslednych 800 metrov sprintom. Zo zaciatku je to narocne samozrejme na vydrz, ja som tiez nezacinal rovno na 12km, ale asi 5km som behaval najprv a aj to som mal niekedy dost.... s tym istym pomerom zrychlovania samozrejme.... Zial teraz nechodim kvoli nevyhovujucim chladnym podmienkam, najma co sa tyka skodlivosti na dychaciu sustavu.... takze cakam kym zacne zase jar.
Beybo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Beybo »

mmbnv
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Beybo napísal:Hej po dlhsej dobe vam tu zase pisem:) teraz chodim behat nie pravidelne ale casto... je mi fakt lepsie. vydrzim behat viac ako predtym ale rychlost sa stale nezlepsila no predtym som bol najrychlejsi z triedy a teraz som stale najrychlejsi ale setddesiatku som zabehol po 2 mesiacoch behania stale rovnako za 7.8 sekundy preco? :( (priblizne) :)
Rychlost je podmienena genetikov, tu nejde zlepsit alebo len minimalne a aj to treningmi nato urcenymi.
vojtk
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa vojtk »

Ja si obcas idem zabehat, ked to uz so svojou hlavou nemôzem vydrzat- je to vynikajuce antidepresivum, aj ked som niekedy po tom taky unaveny ze sa ledva udrzim na nohach...

Mna by skôr zaujimalo kolko behate(vzdialenost), ja som behal nejakych 5-6 km....snad by som vydrzal aj viac, ale potom ma zvyknu zradit klby :)
Beybo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Beybo »

nhvj
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Ludia z Petrzalky, (ak sem nejaky zavita) - Kam chodite behat?
- hradza, kuchajda ?
Odporucte este nejake zaujimave miesto.

//autoeditácia príspevku ( 12 Nov 2009, 13:07 )
ake boty by ste odporucili ?
Uvazujem ze si kupim Asics Gel Nimbus 10 ... co na ne vravite ? Teraz potrebujem hlavne nieco nepremokave (na asfalt)
Prílohy
nimbus10.jpg
Alex481991
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Alex481991 »

akože nič v zlom kali520 ale tak tvrdenie že rýchlosť je daná genetikou je trochu silne a žiaľ musím oponovať pretože rýchlosť je priamo úmerná rýchlosti sťahovania svalových vlákien a to získaš jem pravidelnom cvičením respektíve opakovaním určitej monotónnej činnosti. Chceš mi povedať že niekto kto v živote nebehal predbehne človeka ktorý beháva už dlhu dobu??? Nedáva to trochu logiku aj keď samozrejme časť je aj genetika ako napríklad pri posilňovaní niekto naberá rýchlejšie iný naopak sa musí trápiť ale nakoniec aj ten čo sa trápi naberie.... tak je to aj pri behu takže určite by som netvrdil že rýchlosť priamo zavisí od genetiky a že teraz Beybo nemôže byť rýchlejší lebo to ma v genetike ´=DD.... dúfam že nedostanem K- je to len môj skromný názor
kali520
Darca
Darca

Alex481991 ja som pisal toto citujem: Rychlost je podmienena genetikov, tu nejde zlepsit alebo len minimalne a aj to treningmi nato urcenymi.

Nehovorim ze rychlost sa neda zlepsit ale hovorim ze zavisi od toho kto ma aku genetiku. Trosku odbornosti:

Typ vláken: Které vlákno je které?

Jsou dva hlavní typy vláken kosterních svalů: pomalá a rychlá. Každý z nich je určen pro jiné účely. Pomalá vlákna, nebo vlákna typu I jsou vytrvalostními vlákny. Jsou vysoce oxidativní (tzn. že se spoléhají na kyslík jako na hlavní pohon), nevyvolávají nijak velké napětí a velmi těžko se unaví. A dále jsou to rychlá svalová vlákna, která se dělí na dvě podskupiny: rychle oxidativní glykotická (FOG) neboli typ IIA a rychle glykotická (FG) neboli typ IIB.

FOG vlákna se vyznačují jak vysoce oxidativní tak vysoce glykotickou (anaerobní) kapacitou. Toto jsou vlákna, kterých se nejvíce využívá při sportech jako je basketbal nebo běh na středně dlouhou vzdálenost. FG vlákna jsou základními pilíři vaší síly. Jsou lidé, kteří dokážou v rekordně krátkém čase zaběhnout 40 yardů nebo zvednout ohromnou váhu. Ti mají vysoký podíl těchto vláken. FG vlákna se zkracují velkou silou a velkou rychlostí, na druhou stranu se rychle unaví. Dejme tomu, že to, co jsem popisoval, je velké zjednodušení toho, jak můžeme svalová vlákna dělit.

Antonio, J. Nonuniform response of skeletal muscle to heavy resistance training: can bodybuilders induce regional hypertrophy? J. Strength Cond. Res. 14(1):102-113. 2000.

Podiel tychto vlakien je dane genetikou ale cvicenim a treningom sa daju ovplivnit. Kazdopadne ale pochybujem ze ked niekto ma uz odmalicka vacsi podiel pomalych svalovych vlakien dosiahne rovnake vysledky s rovnakym treningom ako ten co ma vacsi podiel rychlych svalovych vlakien. Dufam ze sa chapeme :wink:
fiss
Novice
Novice

Príspevok od používateľa fiss »

potreboval by som vediet preco mi je vzdy zle ked beham?v triede mame aj takych co maju 100 kg a maju len 15 rokov a im zle neni a viem ze behat nachodia takze nejaku velku kondiciu nemaju
dik
kali520
Darca
Darca

Mozno si nazrany pred tym alebo vela vody si vypil.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

fiss napísal:potreboval by som vediet preco mi je vzdy zle ked beham?v triede mame aj takych co maju 100 kg a maju len 15 rokov a im zle neni a viem ze behat nachodia takze nejaku velku kondiciu nemaju
dik
ako ti je zle? najskor by som siel za doktorom, mozes to byt kadeco a radsej nech to zistis skor ako pri tom behu skolabujes
fiss
Novice
Novice

Príspevok od používateľa fiss »

no neni mi zle ze by som mal odpadnut ale na vracanie
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

fiss napísal:no neni mi zle ze by som mal odpadnut ale na vracanie
:roll:
chod za doktorom prosimta
Cenayus
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Behanie

Príspevok od používateľa Cenayus »

pomaly si zacinam oblubovata j ja behanie
chystam sa zacat pravidelne nejake trasy

s behanim chcem trosku shcudnut ale hlavne dostat sa do kondicie v ktorej som nikdy nebol

Ares011
Star
Star

Príspevok od používateľa Ares011 »

po 2 mesiacoch som sa rozhodol ze si idem zabehať... predtým som behával cca 40 min tak 5-6 km a teraz som dal za 30 min 2,074 km :? dosť zle, kolko zvyknete behávať vy ? a akým štýlom ? ja idem 12 rychlejsi beh 2 min co to dáá a 1 min pomalsi beh a takto do okolo (to bolo pred 2 mesiacmi)
valki5
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa valki5 »

Tu je kratka relacia o tom,ako si vybrat spravnu obuv na beh :
http://www.ta3.com/sk/relacie/9_labyrin ... rtovu-obuv
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jason007x »

Ares011 napísal:po 2 mesiacoch som sa rozhodol ze si idem zabehať... predtým som behával cca 40 min tak 5-6 km a teraz som dal za 30 min 2,074 km :? dosť zle, kolko zvyknete behávať vy ? a akým štýlom ? ja idem 12 rychlejsi beh 2 min co to dáá a 1 min pomalsi beh a takto do okolo (to bolo pred 2 mesiacmi)
za 30 minut 2 kilometre? :D nechcem sa ako smiat, ale to si sa plazil abo co? Ved to chodzou prejde clovek viac za 30 minut :D ja zvyknem behavat 10 km tak 3x do tyzdna (zavisi aj od pocasia) stylom postupneho zrychlovania povedzme po kazdych 3 kilometroch, pricom poslednych 500 metrov az kilometer si hodim aj pomerne rychly sprint.
Ares011
Star
Star

Príspevok od používateľa Ares011 »

Viem, že je to veľmi málo ale snáď sa to časom zlepší.... 8)
Napísať odpoveď