Co sa tyka tej "stability", tak spominat CR a hned za tym Ukrajinu ako dva priklady "nestability" bez akehokolvek vysvetlenia rozdielnosti situacie v tych krajinach je dost "brutalne".
Ano, my tu mame perfektnu stabilitu - ked sa zacalo krizovat, vsetci svorne vypinali hrude "Nas sa to netyka! To len media nafukuju a chcu Slovensku zle." Odrazu sa to zacalo tykat aj nas (teda viacero ludi si to zacalo vsimat a brat ako realitu) a bolo treba zmenit hesla na "Za to moze Dzurinda. A media, samozrejme." Vsetci najvysssi ustavni cinitelia si po grotesknych tlacovkach zatlieskali, zasli na panaka a mohli dalej pokojne spat. Ked uz to zacalo byt zle, tak prisli so super opatreniami odkukanymi kade-tade po svete a okrem ineho z penazi danovych poplatnikov "zadotovali" automobilky, ktore uz pri vstupe do nasej "stabilnej" krajiny dost zaujimave zlavy dostali.
Prezident sa dusuje, ze bude naplnat "socialne programy vlady" - slovo, ktorym maskuje zvysene vydaje zo zatial vcelku solidneho statneho rozpoctu. Pozrime sa do CR. Tam je prezidentom clovek, ktory ma oproti tomu nasmu trosku lepsie vzdelanie a dokonca ma vlastny nazor (ktory dokaze ako-tak suvisle formulovat) a dokaze pouzit to minimum kompetencii, ktore ma na skutocne cinnosti. Ako Klaus vyhlasil - recesia je chripka a tu treba vylezat (z pohladu ekonoma vedomeho si dnesnych pomerov je to snad spravny a trefny postoj, z pohladu obycajneho cloveka a statu je to zlozitejsie). Lenze ak by politici len lezali, mohli by im zostat nejake strednedobe nasledky v podobe znizenych preferencii. Takze treba rychlo rychlo zacat rozhadzovat peniaze zo statneho rozpoctu. Ako tomu zabranit? Z hladiska prezidenta napr. tak, ze podpori pad vlady, tym padom trosku zabrzdi parlament v case, ked su schvalenie "socialnych programov" nebezpecne blizko.
Ci Klaus sledoval svojimi skutkami aj tento ciel a ak ano, ci mu to aj vyjde zatial nevedno. Dokonca sa zda, ze pad vlady naopak urychlil prijimanie "socialnych opatreni" - vymenou za rychlu dohodu celeho spektra stran o dalsom vyvoji exekutivy. Minimalne sa da na tomto ale ukazat, ze aj prezident nieco zmoze a mal by byt ten, ktory nie je bezvyhradne nalepeny na vladu, hoci je "jeho strana" vo vlade.
U nas zostalo len pri klasickom komunistickom aplauze, kde sa tlieska, tlieska a malokto vie, comu vlastne - ci uz je to realne ako na tlacovke u Radicovej, alebo imaginarne medzi vladou a prezidentom a mocou a obcanmi.
Podme teda aj my tlieskat, sledovat skvelu suhru nasich ustavnych cinitelov pri rieseni problemov, ktore vlastnymi silami aj tak nemozme vyriesit. Mozme akurat tak podporit velke zavody riadene zahranicnymi spolocnostami (a samozrejme podporit aj ostatne osvietenske opatrenia) - ten pocit bezpecia nas nakrmi a upokoji pred spanim...
Inak pridavam, ze nie som nejakym obdivovatelom V.Klausa, len som sa na jeho priklade snazil rozvinut uvahu na temu "stabilita v SR".