Aké, koľko programovacých jazykov a oplatí učiť ?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...

Aké ?

Pascal
2
4%
C / C++
13
24%
PHP
13
24%
C#
2
4%
Visual Basic
2
4%
Java
9
16%
VŠETKY
14
25%

Celkom hlasov: 55

pato1abc
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Aké, koľko programovacých jazykov a oplatí učiť ?

Príspevok od používateľa pato1abc »

Tak, zaujíma ma váš názor: Aký resp. koľko programovacích jazykov a oplatí učiť ? Ak sa váš názor nenachádza v ponuke napíšte !
//Edit: Ako pascal myslím aj Delphi/Lazarus
nie 16b pascal !!!
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

další čo sem prišiel pliesť jablká s hruškami. Najprv si uvedom že každý z tých jazykov čo si dal je na niečo iné, potom si uvedom že programovanie je hľadanie efektívneho algoritmu, a nezáleží od jazyka
pato1abc
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

no áno ale v PHP nenaprogramuješ normalnu aplikáciu !!! ani v Pascale web. ide o to koľko je dôležitých napr. pre zamestnanie. proste čo by si mal vedieť ak chceš pracovať ako programátor.
//EDIT a ešte: ak potrebuješ iba napr. jednoduchy program na seminarku (napr co ja viem...faktorial(prve co ma napadlo)) tak staci Pascal. Ano ako si povedal každý je na niečo iné a tak vlastne: "čo všetko". naviem ako ti to mam povedať ide o to na čo sa zamerať
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

kde mas nieco funkcionalne ked sme pritom? Perl, Ocaml,Haskell....
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a tiež mu tam chýbajú jazyky symbolických inštrukcií ako napr. assembler
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Ja osobne by som sa chcel naučiť postupne Html + CSS a neskôr PHP + SQL..Aaa aj SourcePawn, ak niekto pozna, ale to je už iná "sféra". :P
pato1abc
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

1) assembler je jazyk strojových inštrukcií nie programovací jazyk.
2) html = Hyper Text Markup Language
značkovací nie programovací !
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

no teraz ma chalan dal dole :D :D s html súhlasím že nie je prog. jazyk, ale.. ach :D. Čiže definicia programovacieho jazyku je taká, že musí mať v názve slovo programming a jeho tvary?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Inak predpokladam že aj na tu definiciu HTMl musel použiť google :lol:
našemu starému dobrému audiotrackovy tu niekto ide hovorit niečo o prog. rečiach (alebo jazykoch ? neviem čo je vhodnejsie) :P

inak dost divna tema, ja by som to lockol :)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Takychto tem tu je neurekom a v kazdej takejto blbo zalozenej teme sa riesi presne toto iste :-D Ci je HTML prog. alebo znackovaci jazyk. Ci je asm program. jazyk, alebo jazyk strojovich imstrukcii atd. :D Ach audiotrack lokni to tu prosim ta pekne. Dotycny nech si precita tieto temy:
http://www.hojko.com/programovanie-zaciname-t58184.html
http://www.hojko.com/zaciatok-programovania-t84226.html
http://www.hojko.com/jak-zacat-t56000.html
http://www.hojko.com/programovacie-jazyky-t57741.html

a nech si uvedomi, ze aj na pascale sa mozes zamestnat, ak si dobry :) (pascal nieje totiz len unit crt, dos a graph, pascal dokaze presne to iste (mozno trosicku menej) ako C ;) )

// magickych 777 prispevkov :D
zaggi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa zaggi »

C# alebo Java ... vies jeden z nich, vies dosiahnut vsade ... web(aspx.net, jsp), desktop aplikacie, mobile aplikacie, enterprise riesenia ... su to co sa zamestnania tyka najziadanejsie jazyky ... prakticky zaklad pre IT "robotnika" :)
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

Ak ideš robiť hardware (nízkoúrovňové programovanie) tak ASM a C
Vysokoúrovňové programovanie C#, C++, Java, (pre sado masochistov aj Delphy - skôr vec vkusu, pascal syntax nerád vidím, o to v ňom neradšej píšem )
Weby PHP, Java, c#, Ruby a aj javascript, Flex, JavaFX, Sliverlight pre RIA záležitosti
Mobily java
Vesmírne družice c, ASM, java :)
vyrábať embedid riešenia tak nejaké programovanie (klikanie) PLC
Ak chces byt admin tak bash skript na linux,
Určite sa bude hodiť deklaračný jazyk ako SQL pre databázy

V podstate čím ich viac vieš tým sa budeš môcť lepšie predať.

Ak chces začať s webom, rýchlo, ľahko tak hurá na PHP.
Do pascalu by som neinvestoval čas (ale to je len moj nazor ako som pisal vyššie)
Ak chces zacat pekne odspodu tak sa nauc na com pracujes (par rokov studia ASM a C)
Ak chces nazriet do sveta návrhových vzorov a elegancie tak si vyber nejaký OOP jazyk C++, c#, Deplhi, Java (odporúčam).
V podstate je jedno kde začeš je dôležité aby si sa naučil z každej oblasti niečo.
Príklad: v Jave sa nestaráš skoro o nič ako o svoj algoritmus ale platíš za to výkonom, v c sa staráš o všetko ale platíš tým že si všetko píšeš sám.
Ako ktosi kdesi povedal c je turbo kára ktorá sa ti pokazí po 50m, javu si mozes predstavit ako traktor ktory toho utiahne a vydrzi hodne. Prave to je mozno aj nevyhoda/vyhoda, "utiahne" aj kopu sajrajtu ktorý napíšwš, kde v c ti to hneď spadne.

Napíš aká oblasť, lepšie ti poradím(e).
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reDo »

ja mam v plane naucit sa C C++ C# Java a Python a mozno este neco ak sa bude darit mam sa ucit aj ten C# ked je na net??? :roll: :roll:
pato1abc
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

pheo: vysoko úrovňové programovanie. win32/Linux aplikácií. (p.s.: ďakujem)
audiotrack: no dobre asm je prog. jazyk ale na takej nízkej ur., že to je na vysmiatie.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

reDo napísal:ja mam v plane naucit sa C C++ C# Java a Python a mozno este neco ak sa bude darit mam sa ucit aj ten C# ked je na net??? :roll: :roll:
C# urcite nie je na net :) Hoci sa da pouzit v spojeni s inymi jazykmi na nejaky webserver ;-) A tiez si myslim, ze C# a java to je zaklad, najpouzivanejsie a najziadanejsie... A C# by som povedal, ze ma aj dobru perspektivu do buducnosti.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

pato1abc napísal:pheo: vysoko úrovňové programovanie. win32/Linux aplikácií. (p.s.: ďakujem)
c++
pre linux as bude treba naučiť použivať GTK pre gnome alebo QT pre KDE rozhranie. Na windows to je len jedna grafická knižnica pre okná (neviem nazov, kto vie tak ma prosim doplnte)

co sa týka c#, jeho podpora na linuxoch (mono projekt) je tragická (skusal som cca pred rokom , mozno odvtedy sa uz nieco zmenilo) s použitím windows forms
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

mono sa uz celkom lepsi, mal by podporovat windows forms 2.0, ale pre mono mas kniznicu GTK# pre gnome... Dost vela gnome aplikacii bezi prave na mone.
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

pato1abc napísal:no dobre asm je prog. jazyk ale na takej nízkej ur., že to je na vysmiatie.
Assembler je v podstate jediny skutocny programovaci jazyk, kt. procesor rozumie (samozrejme po nahradeni symbolickych instrukcii cislami). Vsetky ostatne a teda vyssie programovacie jazyky su len na ulahcenie, iny dovod tam nie je. Koniec koncov vsetky programy sa len hierarchicky dostanu kompilovanim k assembleru kt. vykonava procesor (samozrejme znova po transformovanej podobe). Tym nechcem povedat ze tie ostatne vyssie jazyky su zle, no pri systemovom programovani je nutne ho pouzit, ako aj v mnohych inych pripadoch kde ziadana vysoka rychlost (napriklad pri spracovani/konvertovani/kompresii videa/audia su pouzivane specialne vyvinute MMX instrukcie aj s registrami, pri vykreslovani a praci s grafikou, pri zlozitych a casovo narocnych vypoctoch, ...), vid priklad LAME MP3 encoder, kt. vyuziva MMX instrukcie, atd...
DomCZo
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa DomCZo »

Pre začiatok PHP, potom C++, Assembles a Haskell a potom budeš veľká hlava ak ti nepukne. Ako to tu píše tento programátor o príspevok vyššie. Či chceš byť len taký "programátor" v PHP, alebo ozajstný a ísť do hĺbky.
pato1abc
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

uz som sa dozvedel co som chcel. môžete zamknúť.
p.s.: jediný normálny je tu asi iba pheo :plus: a este par. ale niektory iba
trepať a trepať sry :D
Napísať odpoveď